Čína byla vyřazena z izraelského tendru ohledně sítě 5G

10. 6. 2020

čas čtení 2 minuty
Vypršela lhůta první fáze tendru na výstavbu 5G bezdrátové sítě v Izraeli, přičemž čínské nabídky zřejmě zůstaly stranou, upozorňuje Rina Bassistová.


4. června vypršela lhůta pro podání nabídek na výstavbu 5G bezdrátové sítě v Izraeli. A i když ministerstvo spojů dosud nezveřejnilo jména telekomunikačních skupin účastnících se tendru, zdá se, že Čína zůstala stranou. Podle zprávy 12. kanálu z 27. května ministerstvo obrany doporučilo nedovolit čínským firmám účastnit se výstavby 5G infrastruktury.

4. červen znamená dovršení procesu, který odstartoval před několika lety. Po mnoha diskusích a konzultacích ministerstvo spojů publikovalo výzvu v červenci 2019. Zpočátku byly izraelské společnosti nespokojeny s podmínkami a kritérii. Některé tendr bojkotovaly, zatímco jiné se obrátily na soud kvůli použitému rámci. Nyní, když lhůta vypršela, očekává se, že nabídky přezkoumá výbor a rozhodne o vítězi, který může okamžitě začít stavět antény. Stát plánuje finanční pobídky pro společnosti, které během prvního roku a půl postaví 250 antén.

Americký ministr obrany Mark Esper se v únoru ve Washingtonu sešel se svým izraelským protějškem Naftali Bennettovou. Podle některých zpráv otázka sítí 5G patřila mezi diskutovaná témata. 13. května ministr zahraničí Mike Pompeo navštívil Izrael a setkal se s premiérem Benjaminem Netanjahuem a jeho politickým partnerem Bennym Gantzem, který je nyní ministrem obrany. Toto jednání také zahrnovalo americká varování před čínským zapojením do výstavby infrastruktury v Izraeli. A 26. května se americký velvyslanec David Friedman sešel s ministrem spojů Joazem Hendelem, aby diskutoval o 5G tendru. Zdá se, že americké úsilí přineslo své plody. Ačkoliv neexistuje jasné izraelské stanovisko, pravděpodobnost, že by 5G infrastruktura obsahovala čínskou technologii, je velmi nízká, pokud ne nulová.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6069

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020