Jak bude vypadat Macronova zahraniční politika?

8. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

Nově zvolený francouzský prezident Emmanuel Macron podporuje stávající francouzskou intervenci v západní Africe a Mali, jež má za cíl „zničit hrozbu v jejím zárodku“, píše blízkovýchodní expert Juan Cole. Macron má na mysli aktivity Al-Káidy v islámském Maghrebu, které jsou namířeny proti francouzským cílům v Alžírsku. Tamní odnož Al-Káidy se snažila převzít kontrolu nad Mali ještě před francouzskou intervencí. Nový prezident uvedl, že doufá v posílení mezinárodní spolupráce se zeměmi, jež jsou ohroženy terorismem, kupříkladu s Tuniskem, Tureckem a některými africkými státy. Tato politická linie navazuje na Hollandovu válku proti terorismu a pravděpodobně bude realizována ve spolupráci s Trumpovým Bílým domem.

Spojuje něco M. Zemana a A. Babiše? (Ne že by nešlo o politiku!)

8. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

 

Jako kdyby nešlo doma až na prvním místě o řešení stávající vládní krize. Ať už by ta krize měla urychleně skončit – podle scénáře z druhé poloviny zrovna končícího týdne (třeba 7. května) – pouhou výměnou jednoho ministra ve vládě, anebo – jak to zčerstva vypadalo ještě v úterý předtím (2. května), anebo jak by si to představovali někteří opoziční politikové – vyhlášením předčasných voleb.

Nejde jen o cudně (či čudně?) exponovanou konjunkci M. Zemana a A. Babiše; s disjunktivní reakcí B. Sobotky „naživo“ s oběma zrovna jmenovanými (i když zjevně a patrně v konjunkci ti dva nebyli!).

Proč média prefabrikují diskurs do podoby laciné pohádky pro dospělé

O co jde v současné politické krizi

7. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Je pochopitelné, že rozpad vládní koalice vyvolává velké veřejné pnutí. Je ale zároveň velmi nebezpečné, že se většina diskusí odehrává v modu "Losna, nebo Mažňák". Myriáda přízemních komentářů uzavírá diskusi o tom, co se děje na politické scéně, do malého prostoru vesnické hospody, ve které jde z drtivé části o sentiment a ne o zhodnocení situace. Zoufalá snaha odstranit Andreje Babiše skutečně nevyplývá z událostí posledních týdnů. Příčiny sahají mnohem hlouběji, jen se jimi nikdo příliš nezabývá.

Doznání šéfredaktora MF Dnes Jaroslava Plesla

8. 5. 2017 / Tomáš Korda

čas čtení 2 minuty

Tak jsme se konečně dočkali. Díky právě uveřejněné nahrávce pana Babiše s dnes již odvolaným redaktorem MF Dnes víme, jakým způsobem majitel ovlivňuje a určuje „publikační politiku“ nejčtenějších českých novin.

Avšak pan Babiš nahrávku považuje za spiknutí, komplot, za součást kampaně vedené proti své osobě. Kdo ji vede? Vesměs celá polistopadová politická garnitura, která chce Babiše umlčet a dál parazitovat na českém národě, dál korumpovat a vykrádat český stát. Babiš tak šikovně využívá panujícího disidentského smyšlení, aby se situoval do role národního obrozence. Jako komunisté nechtěli nechat disidentům říci (jejich) pravdu, tak se nyní v tomtéž brání Babišovi, který se chápe jako mluvčí českého národa.

Rozhovor Britských listů 108:

Karvinsko jako odpadkový koš republiky

5. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s podnikatelem Markem Benešem z Karvinska o prohlubujících se ekonomických rozdílech mezi obyvateli České republiky i Evropy, o nezájmu a nekompetenci politiků a o šířící se frustraci mezi voliči. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vox populi

Karvinsko, odpadkový koš

8. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Šašouři, konečně jste si tam pozvali člověka od nás, ze Severní Moravy, který vám konečně řekl, jak to tady vypadá místo těch pražských kašparů, kteří jenom plkají a plkají hovadiny, píše paní Anna Kozlová.
 
Jenom škoda, že jste se už nedostali na Vítkovice, kde nás pracovalo 20 000 lidí a po  “slavné revoluci“ se závody vytunelovaly a na tom má velký podíl Topolánek, ale o tom se mlčí – politická korektnost, že ?
 
Teď se všichni chcete pokadit, že cigáni nepracují, oni pracovali a měli pěkné byty, děcka byli vyučeni jako valcíři, revidenti, jeřábnici, parťaci. U nás v závodě pracovali celé rodiny a po zasrané revoluci byli první na řadě které propustili a matky samoživitelky. Přišli o byty a zase šmelináři s ubytovnami mají pré !!!

Evropa přežila klinickou smrt

7. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Přesvědčivé vítězství pravicově středového politika Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách je vítězstvím několikerým. Francie se nestane nepředvídatelnou zemí v rukou nebezpečné populistky Le Penové. Evropská unie přežila svou klinickou smrt, alespoň zatím. Západ není v bezprostředním nebezpečí dalšího bujení populismu zaměřeného proti lidským právům pod vlivem vítězství v zemi, jejíž historický vývoj k formulaci a kodifikaci lidských práv přispěl významnou měrou. 

Co bychom po prezidentské volbě ve Francii nemuseli hned vidět

8. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Ještě když nebylo jisté, jak dopadne 2. kolo prezidentské volby, Emmanuel Macron již 27. dubna ujistil prostřednictvím televize veřejnost, že – pokud bude zvolen – hodlá udělit skutečnou a neformální „veřejnou roli“ své manželce jako skutečné první dámě. Především zde – v BL – znovu uveďme, že paní Brigitte Macronová je kvalifikovaná gymnaziální profesorka francouzského jazyka a literatury a donedávna ještě učila. V nedávných měsících doprovázela manžela svou aktivní účastí na různých místech na jeho akcích. Navíc „ženský“ pohled na některé otázky mívá nejednou svá specifika. Přitom nejednou si možná ani neuvědomujeme, že mezi námi žijí také často lidé nějak něčím postižení nebo nevybavení, takže zůstávají jaksi zcela stranou, a to nejen přijatelného nějak zájmu o veřejný život.

Letošní francouzské volby jsou ve znamení selhání celé levice a intelektuálních "elit"

8. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Letošní francouzské volby jsou pro mě ve znamení selhání celé levice a intelektuálních "elit", píše na Facebooku Michal Uhl. A to až do konce. Akce #SansMoiLe7Mai - tedy 7. května beze mě (den voleb), podtržena vhozeným bílým lístkem Mélenchona, přispěla k jednoznačné legitimizaci krajní pravice ve Francii.To je snad Chirac lepší než Macron? To je snad Le Penová lepší než Le Pen? Proč se francouzští levicoví voliči v roce 2002 hrnuli k volbám s heslem "raději zloděje než fašistu" (druhé kolo Chirac - Le Pen) a tento víkend řadě z nich ani nestálo za to přijít k volbám? Podle mého strategická chyba, která klade na roveň dost nesouměřitelné politické odpůrce a připravuje půdu pro ještě silnější nástup Front National. Problém nebyl poražen, naopak, byl posílen a odložen. Polínko do ohně průšvihu nezamyšleně přidá i Macron, který - podle mého odhadu - nevykáže na konci svého mandátu koheznější společnost s méně nezaměstnanými, kde se bude dařit zvrátit trend propadu do chudoby stále většího počtu lidí. Není to dobré.

Emmanuel Macron: Je třeba přinést světu nový humanismus a učinit ho bezpečnější

7. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Svět i Evropa od nás očekávají, že budeme bránit ducha osvícenství, jenž je na tolika místech v ohrožení," prohlásil mimo jiné nově zvolený francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém prvním povolebním projevu.

Dosáhl populismus svého maxima?

7. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

I v USA volila většina proti populismu, ale...

8. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

"Voliči v Evropě (v Rakousku, Nizozemí a nyní ve Francii) odmítli extremismus. Tak se stalo i v USA, ale naneštěstí lidová volba v tomto případě neurčuje vítěze," píše bývalý velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro na Twitteru v narážce na fakt, že ani výrazná převaha hlasů (téměř 2,8 milionů) nestačila Hillary Clintonové k porážce Donalda Trumpa, jelikož volební systém USA přepočítává hlasy voličů na počet volitelů podle kvót pro jednotlivé státy.

Nahradí Marion Marechal Le Penová svou tetu ve vedení francouzské Národní fronty?

7. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Sedmadvacetiletá poslankyně za Národní frontu Marion Le Penová, neteř Marine Le Penové, která přiznala porážku v prezidentských volbách a před druhým kolem se vzdala předsednictví strany, je vnímána jako "rocková hvězda" ultrapravice. Zastává ještě radikálnější názory než její teta a stoupenci si od ní slibují, že atrahuje podporu mladých lidí.

Podle několika předběžných odhadů údajně zvítězil Emmanuel Macron

7. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Podle dosavadních brzkých průzkumů o volebních místností, které provedly agentury Ipsos, Ifop a BVA, zvítězil ve francouzských prezidentských volbách pravicově centristický kandidát Emmanuel Macron. Podle těchto odhadů by měl získat okolo 60 % hlasů, uvádí The Telegraph. Aktuálně Macronovo vítězství dle povolebních průzkumů potvrzují další média.

CDU porazila SPD ve Šlesvicku-Holštýnsku

7. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

CDU získala ve volbách v nejsevernější spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko 33 % oproti 26 % SPD. Výsledek je interpretován jako významné zpochybnění šance německých socialistů, vedených někdejším předsedou Evropského parlamentu Martinem Schultzem, porazit křesťanské demokraty Angely Merkelové.

Británie jako první případ likvidace západní demokracie

7. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

 
Jde o to, že vojenské firmy používají vojenské strategie proti civilnímu obyvatelstvu


Tajná globální operace, jejíž součástí jsou firmy, analyzující data ze sociálních sítí, miliardářští kamarádi Donalda Trumpa a britští aktivisté proti Evropské unii ovlivnila výsledky loňského referenda o brexitu. Je to začátek konce demokracie?

Robert Mercer, tajnůstkářský americký miliardář, koupil r. 2013 počítačovou firmu SCL Elections a přejmenoval ji na Cambridge Analytica. Firma hrála významnou roli při vítězství Donalda Trumpa v USA a při hlasování pro brexit v Británii.

Víc než chmury si teď zjevně na svém čele vykoledoval údajně nechtěný dřív mučedník

6. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 8 minut

 

V úterý (2. května) časně odpoledne se nejdřív především zdálo, že má delikátní starosti především premiér Sobotka. Viditelně a artikulovaně s tím, jak nenavodit oprávněnou bolest jmenovitě a vytčeně jednomu z ministrů vlastní vlády, A. Babišovi. Pan premiér se takto svěřoval české veřejnosti s problémem kolem rekonstrukce vlády, s jejíž demisí hodlal předstoupit před prezidenta republiky. Aby neučinil z ministra Babiše mučedníka. Tehdy se mohlo prioritně mnohým z nás zdát, že víc starostí má pan premiér (a nejen on!) především s preferencemi hnutí ANO v řadách českého voličstva než s otázkami, které výslovně nastolil. Třeba hned koncem dubna 2017 průzkumy naznačovaly, že – pokud by zrovna měly být volby – vítězem voleb by „s přehledem“ bylo hnutí ANO, protože na sebe v mezičase již soustřeďuje celou třetinu voličské základny. Navíc, ne že by nebyli nejen vůdčí představitelé ČSSD překvapeni Sobotkovým výchozím rozhodnutím. Šlo o osobní jeho názor, bez předběžných konzultací se spolustraníky. Takže jen spontánní improvizace? A navíc, také z hledisek zadaných koaliční smlouvou, zatím premiér Sobotka ani vůbec neprojednal s předsedou té konkrétní „jedné ze tří koaličních stran“ (s předsedou hnutí ANO Babišem), že snad hodlá nahradit jednoho z ministrů tohoto politického seskupení (ministra financí Babiše, že?). Taky nezáviděníhodné téma, viďte?

Daniel Prokop: Jak názory lidí určují dynamiku nynější české krize

6. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Daniel Prokop k tomu v sobotu večer dodává pro BL:

Celkově nejčastější postoj je, že za krizi  mohou oba, jak Sobotka, tak Babiš. Viz celková prezentace. Tento graf ukazuje, že lidi, kteří si zcela důvěřují AB ve vysvětlení jeho kauz ("určitě ano") v 76 % dávali vinu Sobotkovi, ve 22 % oběma. Lidé, kteří vysvětlení AB nedůvěřovali ("určitě ne") dávali v 49 % vinu za krizi Babišovi a ve 37 % oběma. Atd. V celé té prezentaci je to jasnější. Pointou je, že narůstající nedůvěra v to, jak AB vysvětluje kauzy, které se okolo něj objevují, mohou vést k přehodnocení postoje k Sobotkovi, který byl ve středu poměrně negativní.





Pokus o obhajobu rasismu

7. 5. 2017

čas čtení 4 minuty

Dobrý den,

píši v reakci na článek  "A největší rasisti žijí... ?", který ukazuje lidi v Česku jako největší rasisty v Evropě, ozývá se čtenář David Michal.

Prosím dovolte mi zahrát si v následujícím příspěvku ďáblova advokáta.

Metodika výzkumu byla zaměřena na vnímání lidí odlišné barvy kůže. Ovšem lze vnímání, emoce, či pudy považovat za rasismus? Není snad za rasismus možné označit až teprve reálný skutek, vyslovené slovo, nebo napsaný text? Přečtěme si jednu citaci:

Britští voliči jsou izolovaní, podvedení a frustrovaní

6. 5. 2017

čas čtení 4 minuty


Komunální volby, které se konaly v Británii tento čtvrtek, naznačují, že při předčasných všeobecných volbách 8. června konzervativci zvítězí drtivou většinou. Skutečnost? Theresa Mayová pravidelně nasazuje grimasu, která je kdesi na hranici mezi nucenou zdvořilostí a hlubokým strachem. Napovídá to něco jiného: klasické Pyrrhovo vítězství v zemi, která kolektivně absolutně nemá tušení, kam směřuje, píše John Harris, který prošel tento týden stejnou cestou jako v předvolební kampani Mayová - z Cornwallu v jihozápadní Anglii - který hlasoval pro brexit - do proevropského města Bristol.

Potkal jsem, píše autor, občasného přesvědčeného obdivovatele Theresy Mayové, ale většinou jsem potkával tři druhy voličů: izolované,  podvedené a frustrované. Všichni byli sjednoceni pocitem celonárodního pobavení.

Proč jsem napsal píseň o Nohavicově udavačství

7. 5. 2017 / Jaroslav Hutka

čas čtení 27 minut

 

Vážení přátelé,
 radostný dárek k sedmdesátinám mi vydalo vydavatelství Galén
 CD + vinylová deska:
 V ROZPITÝCH BARVÁCH

Objednat se dá: CD:
http://e-kompas.cz/z6412-v-rozpitych-barvach

LP vinilová deska:
http://e-kompas.cz/z6416-v-rozpitych-barvach-lp

SLUNÍČKÁŘ HLADÍK

Je podivné vědět a být u toho, že tato deska je to poslední, co Radim Hladík udělal. Když už nedokázal ani sejít z bytu po schodech, protože mu příliš rychle docházel kyslík v těle, vzal si ještě nahrávky domů na poslední zvukové úpravy, na poslední dohrávky. Telefonovali jsme spolu kvůli technickým věcem, zadýchával se sice, ale hlas měl pořád stejně znělý, tak jaksi po jeho způsobu optimistický.

 "Smrti se nebojím, mám za sebou už tři klinické smrti, umím si to představit", říkal mi ještě ve studiu. V puse cucal hadičku od kyslíkového přístroje.

Macronova prezidentská kampaň se stala terčem hackerského útoku

6. 5. 2017

čas čtení 3 minuty






Prezidentská kampaň Emmanuela Macrona oznámila, že se stala terčem "masivního a koordinovaného"  hackerského útoku. Na internetu byly anonymně zveřejněny desetitisíce interních emailů a dalších dokumentů a k nim byly přidány zfalšované texty. Z výše uvedených informací vyplývá, že hackerský útok provedly ultrapravicoví aktivisté v USA financovaní z Ruska.

Méně než 48 hodin před druhým kolem francouzských prezidentských voleb zveřejnil uživatel EMLEAKS na serveru Pastebin pro sdílení informací anonymně asi 9 gigabytů dat.

Matěj Stropnický proti Babišovi

6. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Toto napsal o Babišovi předseda Strany zelených Matěj Stropnický na Facebooku:

Viděl jsem v týdnu nový film Selský rozum o Babišově podnikání: ve Vodňanech, Kostelci u Jihlavy, v Kroměříži, na Znojemsku.

Třicetiprocentní podíl masa v salámech (masokombinát Kmotr), likvidace menších zemědělců nepřátelským převzetím (Agro Jevišovice), agenturní najímání zaměstnanců načerno a z toho daňové úniky (Vodňanské kuře), dovozy zbytkového masa na řízky z Německa a kuřat z Polska přebalených a vydávaných za česká (tamtéž), paralyzovaná inspekce životního prostředí v gesci ministerstva pod ANO a na nátlak starosty za ANO nenařízené posuzování vlivů na životní prostředí při rozšiřování počtu udíren, ve smradu z nichž se udí Kroměřížští.

Vždyť ten člověk je normální gauner. Nejenom, že neměl a nemá být ve vládě, ten má normálně sedět. Krmí nás sajrajtem, odírá své zaměstnance, zamořuje prostředí, kde podniká, likviduje své dodavatele, pole sype vlastní chemií, od nás daně vybírá do pětníku, sám je ale neplatí, manipuluje s informacemi, lže o tom, že to nedělá...a to celé si šel pohlídat do politiky, aby na něj nikdo nemohl. No DOST, prostě dost: Babiš musí v politice skončit. A v zápětí s podnikáním a vzápětí v chládku. Bude to těžkej boj, ale jdeme do toho.

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. Chcete-li, aby Britské listy i nadále přinášely do českého prostředí věcné informace, které nejsou závislé na domácím mediálním provozu, přispějte. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Sobotkův pátý tah, aneb Sejdeme se na Ústavním soudu?

5. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Premiér Sobotka si dnes demisi vlády rozmyslel. A je to dobře: Za prvé, vůbec ji neměl ohlásit. Za druhé, kdyby ji byl podal, prezident Zeman by si svévolným výkladem základního zákona uzurpoval další neústavní pravomoci - oznámil by, že odvolá jen předsedu vlády a na jeho místo jmenuje třeba hrocha Fandu z pražské zoo.

Sobotkova práce pro Babiše a případ Josefa Dobeše

5. 5. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Nejprve jsme se od premiéra dozvěděli, že ačkoli považuje za nepřijatelné, aby ministrem financí jeho vlády byl Andrej Babiš, nebude ho odvolávat, neboť tím by z něj udělal „mučedníka“. Proto k překvapení všech ohlásil, že podá demisi sám. Předpokládal, že tak musí skončit celá vláda.

Nějak ale zapomněl na to, že tím dává prakticky všechnu moc do svévolných rukou prezidenta republiky. Že by byl český premiér po tolika letech ve vrcholné politice takový jelimánek? V každém případě je pravda, že dnes otočil a najednou není Babišovo „mučednictví“ problém.

Jenom dovětek a poslední hrana k Sobotkově roli premiéra vlády?

5. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Hned z toho „úvodu“ celého včerejšího slyšení premiéra Sobotky na Hradě (4. 5.) bylo okamžitě patrné, že teoreticky myslitelná alternativa dalšího vládnutí stávající vlády pod týmž premiérem, ale jenom bez A. Babiše, byla již nějaký čas předtím ve známém jinak „propadlišti dějin“. A jako kdyby ta scéna, přichystaná navíc rovněž pro televizní přenos, byla již především zchystána ke zcela odlišně motivovanému a režírovanému představení; totiž již především jako další a jakoby jenom bezděčně doprovodné (ne-li naopak přímo z nebes jako scénář seslané) další inaugurační „show“ ke druhému funkčnímu období stávajícího prezidenta republiky.

Oč zřejmě běží nejen ve Francii zrovna tuto neděli

5. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Chci teď navázat na nejeden svůj předchozí příspěvek do BL k danému tématu. (To jsem se naposledy – málem jen „řečnickou otázkou“ – ptal, zda budou teď ve Francii voliči rozhodovat o tom, zda se Francie vydá „populistickou“ či „liberální“ cestou.)

Mj.:

Různá výchozí očekávání před 2. kolem voleb ve Francii (a)

Různá další výchozí očekávání před 2. kolem voleb ve Francii (b)

Různá další ne tak zjevná očekávání (c)

Francie řeší, zda liberalismus, anebo populismus

Některé údaje je zřejmě nutné mít nejen na očích při zvažování této problematiky stále. Hned třeba, když si míníme vybavit, jak to běžně vypadá v současnosti s politikou, můžeme konstatovat, že v současnosti se občané i vyspělých států běžně členstvím v politických stranách příliš nehonosí. Na druhé straně ani politické strany energicky nebojují o možné své příští členy. I když inzerují své čelné představitele, kde jen mohou.

Anglie opustila svůj stovky let praktikovaný pragmatismus:

Voličí podpořili Mayovou za hysterický útok proti Bruselu

5. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtečních komunálních volbách podpořili angličtí voliči výraznou měrou Konzervativní stranu poté, co premiérka Theresa Mayová tento týden hystericky zaútočila na Evropskou unii a obvinila ji "z nepřípustnéhop zasahování do britských voleb". Evropští komentátoři s politováním konstatují, že Anglie opustila svůj stovky let praktikovaný pragmatismus a uchýlila se hystericky k sebepoškozování.

Voliči euroskeptické strany UKIP houfně přešli ke konzervativcům, protože ti zásluhou Mayové převzali ultrapravicové, trumpovské postoje. Labouristická strana v komunálních volbách ztrácí.

Účast ve volbách byla jen asi 35 procent, ovšem přesto se považují za lakmusový papírem pro předčasné všeobecné volby, které Mayová vyhlásila na 8. června.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ve čtvrtek odpoledne na pražském Hradě/4. 5. + krize

Od Lenta k asi nečekanému Prestissimu, ale „funèbre“

4. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

Raději nejdříve ještě výchozí vysvětlení k těm hudebním předznamenáním do tempa, podle něhož se teď hraje ta naše domácí politika. Takže „Lento“ znamená česky, taky pro nehudebníka, „pomalu“ nebo „vlekle“, chcete-li; a taky „plouživě“. Metaforicky také teď hned to bylo vztaženo k výchozím dvěma dnům té české vládní krize. Následné „Prestissimo“ značí „Co nejrychleji“. A má to italské, přitom do třetího stupně převedené slovo navíc francouzsky k němu někdy připojovaný přívlastek funèbre, který ponech(ej)me nyní vytištěný tučně. Ten právě vytčený výraz má význam „pohřební“. Takže – i když nečekaně zrychleně – zároveň i „pohřebně“? Je to tak i v tom druhém případě míněno; a ta druhá metafora se vztahuje k situaci, jak jsem byl schopen ji vnímat jako záznam z pražského Hradu během televizí přenášené audience premiéra Sobotky u prezidenta Zemana.

I když zprvu Presto, doprovodně hned Lento v krizi Sobotkovy vlády

4. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Obávám se (a kolikpak nás asi takových je?), že před úterním časným odpolednem pan premiér zřejmě již nějaký čas v hlavě měl jedno sugestivní (ale také znepokojující) téma, které nakonec vedlo k tomu, že místo „dvakrát měř, jednou řež“ v to úterý (2. května 2017) v časných odpoledních hodinách nejdříve jednou pořádně řízl, až doprovodně nemálo i zahřmělo, a hodně brzy nato – a bez ohledu na kategorické výchozí prohlášení – začala postupně přicházet stále rozpačitější a pořád více váznoucí ozvěna. Samozřejmě že okamžitě tu bylo překvapení těch, kteří určitě měli být nejen informováni, a to dokonce s předstihem; ale měli – jak se říká – „dát společně i ten rozum dohromady“, když šlo o tak závažnou záležitost (pochopitelně adresně čelní představitelé ČSSD).

Přečetli jsme:

Zemanovo další dno

5. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Čtvrteční bizarní výjev z Pražského hradu má jeden nesporně pozitivní efekt: pokud jsme byť na chvilku váhali stran postupu Miloše Zemana, po tiskové konferenci s Bohuslavem Sobotkou je jasno: sociální demokraty chce ponížit, deklasovat, zničit. Druhý závěr zní: Zemanovi je ústava zcela ukradená. A za další: Zeman, pokud jde o politickou kulturu, dosáhl dalšího dna. Přestože věděl, že Sobotka, ať už z jakýchkoli důvodů, demisi zatím na Hrad nepřiveze, nechal nachystat vše tak, jako by se tak mělo stát. Sobotkovi poděkoval a požádal ho, aby vláda dovládla v demisi do doby, než jmenuje nového premiéra a popřál mu vše dobré v dalším životě. Zeman přijal demisi, kterou premiér nepodal.

Celý článek: ZDE

Bylo optimální řešení to Sobotkovo?

4. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

Je to ještě příliš „čerstvé“. Není to Sobotkovou řešení pro mě teď ještě ani celé dvě hodiny staré. Přitom nechci především komentovat ty výchozí okamžitě improvizované komentáře z různých stran. Předem by měla být jasná v tom premiérově závažném rozhodnutí celá řada námětů, které nutně nemusí být okamžitě v centru obecné pozornosti. Přitom v politice zaujmou vždy nejdřív (nebo nejčastěji) témata křiklavá, radikální, útočná a nesmlouvavá; nikoli nutně motivy uklidňující, konsolidační, ne-li přímo ty pracovně prioritní. A názory na příčiny, a ovšem na vlastní řešení té propuknuvší krize budou předem odpovídat tomu, zda je pronáší stoupenec či odpůrce vlády, anebo přímo třeba ten, kdo se ocitl v závažné palbě kritiky, kvůli níž nakonec se celá ta krize rozjela.

A největší rasisti žijí... ?

5. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta




Tato nová mapa dokazuje, jak lehce spojují bílí Evropané černé tváře se zápornými myšlenkami. Psychologové to nazývají "implicitním rasistickým postojem".

Ve všech zemích Evropy spojují běloši méně často barevnou kůži s výrazy jako "dobrý" či "hezký" a rychleji se zápornými koncepty jako "špatný" a "zlý". Častěji se to stává v České republice a v Litvě než ve Slovinsku, v Británii či v Irsku.

Zdroj ZDE

29600

Jiří Drahoš: President by měl být obhájcem potřebných a zrcadlem úspěšných

4. 5. 2017 / Ivan Větvička

čas čtení 11 minut

Když akademik Jiří Drahoš koncem března 2017 oznámil, že se uchází o úřad hlavy státu, vyvolal příznivý ohlas médií, která však nevěnují dostatečnou pozornost skutečné náplni jeho výzkumu. Zde se dočtete více. Opomíjena je například práce profesora Drahoše pro zbrojní průmysl. Je spoluautorem dvaceti patentů, ale žádný z nich se neuplatnil ve výrobě. Bývalý předseda Akademie věd v rozhovoru ostře kritisuje hodnocení české vědy, mezi dalšími tématy neváhá pranýřovat bezohlednost farmaceutických firem a hyenismus léčitelů.

Ruský tisk: Macron je psychopat

5. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Žádné překvapení ohledně toho, kdo by měl podle Ruska vyhrát francouzské prezidentské volby.  Není to Macron. Dnes vyšla v ruském tisku celá řada neuvěřitelných článků, vysoce urážlivých. Jako například tenhle v Komsomolské pravdě: "Lékaři jsou přesvědčeni, že favorit ve francouzských prezidentských volbách je klasický psychopat." List charakterizuje Macronovu manželku jako "vrásčitou stařenu", Macron má "zářivý hollywoodský úsměv", "zářící oči telete" a "naprostou absenci jakýchkoliv názorů". "Září jako falešná mince" a "říká stupidní věci s naprostým přesvědčením". Vládní list Rossijskaja gazeta je trochu méně urážlivý. Trochu méně. "Macron je jako had v trávě, který byl probuzen po zimním spánku." "Po celou předvolební kampaň se skrýval před snahou voličů pochopit, kam zemi povede." List uvádí, že Macron má "vypoulené oči jako ryba". Vědomosti zaujímají vyrovnanější postoj, píší o Putinově roli ve francouzské historii a citují Macrona i Le Pena o Rusku. Macron řekl, že Marine Le Pen je Putinův projekt, Marine Le Pen říká, že není důvodu, vést proti Rusku studenou válku.

Předseda Evropské komise varoval Mayovou, že se musí chovat umírněně a s respektem

4. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


Mayová: "Jsem obětí úmyslného, politicky motivovaného útoku:




Předseda Evropské komise Donald Tusk apeloval na britskou premiérku Theresu Mayovou, aby se chovala "umírněně a s respektem" den poté, co Mayová neuvěřitelným způsobem zaútočila na Evropskou unii a ostře obvinila Brusel z údajného "zasahování do britských všeobecných voleb, které se budou konat 8. června.

Tusk varoval, že rozhovory o brexitu selžou ještě dříve než začnou, pokud se budou i nadále vybičovávat emoce.

Mayová

Podrobnosti v angličtině ZDE 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

USA: Sněmovna reprezentantů schválila zrušení Obamacare

5. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Americká Sněmovna reprezentantů schválila zákon, který ruší velké části systému všeobecné zdravotní péče známého jako Obamacare. Ten má být nahrazen systémem vypracovaným vládnoucími Republikány. Jde o vítězství prezidenta Trumpa - i když není jisté, zda návrh nyní schválí Senát.

Rozhovor Britských listů 107:

Lidi v ČR nemají pocit, že mají mít odpovědnost za cokoliv

28. 4. 2017

čas čtení < 1 minuta



S francouzskou historičkou Muriel Blaive hovoří v tomto rozhovoru Britských listů Jan Čulík o kořenech rasismu a xenofobie v západní Evropě a v ČR. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. dubna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

V dvou a půl hodinové televizní debatě si Macron a Le Penová vyměňovali nadávky

4. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že debatu vyhrál Macron

Nezávislý centrista Emmanuel Macron a ultrapravicová kandidátka Marine Le Penová si vyměňovali při dlouhé televizní debatě ostré osobní invektivy a střetli se ohledně toho, jak oživit stagnující francouzskou ekonomiku a bojovat proti terorismu.

Macron charakterizoval Le Penovou jako "neinformovanou, zkorumpovanou, nebezpečně nacionalistickou a nenávistnou lhářku", která "zneužívá mizérie Francie" a vyvolala by ve Francii "občanskou válku". Le Penova označila Macrona za arogantního, rozmazleného, chladného "bankéře s úsměškem" a obvinila ho, že se "spikl s islamisty, staví se ležérně vůči terorismu a chce zmasakrovat Francii v zájmu velkokapitálu".

Oba kandidáti druhého obvinili, že považuje Francouze za imbecily. V jedné chvíli po dlouhém útoku obviňujícím Le Penovou, že Francouzům lže, Macron zaútočil, "Je mi líto, madame Le Penová, ale Francie se zaslouží něco daleko lepšího, než jste vy."

Z průzkumu veřejného mínění po debatě vyplynulo, že jasná většina Francouzů dospěla k závěru, že v debatě zvítězil Macron.  Už před touto televizní debatou vedl Macron nad Le Penovou v poměru 60 procent vůči 40 procentům voličů.

Co se týče nezaměstnanosti, Macron řekl Le Penové: "Vaší strategií prostě je strašně lhát a pak jen říkat, co se v této zemi nedaří." Ona varovala, že Macron podporuje "nekontrolovanou globalizaci".


Podrobnosti v angličtině ZDE

Francie řeší, zda liberalismus, anebo populismus

4. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Samozřejmě že kdekdo – nejen ve Francii – docela slušně ví, že se tam má o víkendu rozhodnout ve druhém kole volby mezi dvěma kandidáty na prezidentství, pí. Le Penovou a p. Macronem. O specifice právě toho 2. kola se psalo a mluvilo málo. (Sám jsem se v BL z různých úhlů o tom v těchto dnech zmiňoval několikrát.)

Jak jde dohromady primitivně manipulativní popis s korektností logického usuzování?

Komentátor časopisu Argument chválí Marine Le Penovou

4. 5. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 7 minut

Názorový profil internetového periodika Argument, jehož spiritus movens je ekonomka Ilona Švihlíková, může zvláště poslední dobou vyvolávat určité rozpaky, nebo dokonce znepokojení. Chtěl bych úvodem zdůraznit, že jsem si vždy vážil úsilí Švihlíkové otevírat mainstreamovými médii nepříliš probírané otázky, jako je fenomén levné práce, kriticky analyzovat skutečný stav české ekonomiky, jež je z evropského hlediska ekonomikou periferní, nebo systematicky kritizovat neoliberální reformy prosazované evropskými představiteli.

Hlavním důsledkem demise bude paralýza

Česká politika je mrtvá

4. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Dle učebnic volí lidé v demokracii politiky, aby se starali o věci veřejné. Ekonomický princip upřednostňování určitého typu profitu by měl vést voliče k tomu, aby volili ty, kdo jejich vlastní zájmy ochrání. Jenže takové ekonomické pravidlo zdegeneruje v okamžiku, kdy přestane platit vazba odpovědnosti k voliči a subjekt v držení moci si začne uvědomovat, že místo naplňování zájmu svých voličů může beztrestně naplňovat zájmy vlastní, jakkoliv mohou být kontradiktorní k jeho mandátu. Demise, kterou podává současná vláda, není než viditelnou projekcí současného stavu české politiky, v níž, s Havlovými slovy, se koncentrují ve vysoké míře ti nejméně vhodní. Odtrženost politiky od skutečného života je reprezentována frenetickou snahou o udržení moci za jakoukoliv cenu v mezích rozpadajících se pravidel společenské odpovědnosti. Nedůvěra se prohlubuje, většina politických stran je zdiskreditovaných. Trvalá potřeba autentické politiky narůstá. Místo o demisi vlády by se mělo mluvit o demisi demokracie.

Babišizace médií aneb Co vše je v sázce

4. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ve svých textech na stránkách Britských listů často píši o zkreslující či přímo lživé produkci tradičních mediálních domů, a to ponejvíce o produkci zahraničních sdělovacích prostředků. V jejich redakcích však z celkem pochopitelných důvodů působí daleko více schopných novinářů než v českých mediálních luzích a hájích. V dnešních dnech otřásá malou tuzemskou politickou scénou vládní krize, jejíž údajnou obětí má být velkouzenář, ministr financí, 1.místopředseda vlády a lídr hnutí ANO v jedné osobě, který se do této role za vydatného hromobití své mediální úderky sám stylizoval. Kdyby to nebylo tak tragikomické, mohli bychom se tomu bez trpké pachuti v ústech do sytosti zasmát, leč v sázce je možná více, než si nyní dokážeme připustit.

Mediokracie vážně není demokracie

4. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Na otázku, zda jsou média odpovědná za diskursivní prostor, který vytvářejí, jeden respondent sarkasticky odpověděl: "Ulice, náměstí, refýže a tlampače jsou zodpovědné za to, že se v nich a skrze ně lidé stýkají, komunikují, demonstrují atd." Jistě ne tyto entity, ale instituce nebo majitelé, kteří jimi disponují či je spravují, nepochybně a ze zákona ano. Demonstrace ve veřejném prostoru musí být ohlášena a schválena, jelikož se jedná o zábor veřejného prostranství a může se jednat o akci odporující zákonu. Aplikujte na cokoliv a vzejde z toho fakt, že Facebook a další sítě jsou odpovědné za obsah, který zprostředkovávají. A taky že čeští politici jsou odpovědní za to, když se v honbě za popularitou prostituují s Parlamentními listy, šířícími demagogii, hate speech a konspirace.

Bodláky Václava Duška

Mírové holubice někdo postřílel

4. 5. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 7 minut

Točíme se ve směšně šišatém cyklu nejistoty, hnáni sny za lepším budoucím; můžeme se vzájemně utěšovat, protože se nám realita lidské špíny i nízkých pudů prozatím vyhýbá. Krvavé válečné řeže prošpikovány útoky sebevražedných mučedníků na denním pořádku. Ulice a města nebezpečná. Věřící šílenci zasévají nenávist a smrt. Miluj vraha, zkus si to, až tvého blízkého zavraždí. Potom nás můžeš školit, vykladači čisté lásky. Exodus nastal a neustane. Kam se hrabe deset ran egyptských.

Sbor deprivovaných samoživitelek

4. 5. 2017 / Lucie Součková

čas čtení 4 minuty

Princ na bílém koni nás nepotkal. Staly jsme se přítěží světa úspěchu, protože náš jediný úspěch byl náš neúspěch (a několik porodů). Radou z nejvyšších kruhů – ať si najdou jiného chlapa. - se nic moc nevyřešilo. Rada jako od královny, které prozradili, že poddaní nemají chléb – oni nemají chléb, tak proč nejí koláče? Ta dokonalá naivita, to naprosté odloučení od problémů společnosti.

Princ na bílém koni nás nepotkal. Ve světě mužů je občas problém dosáhnout určité míry zodpovědnosti. Jejich předchozí výchova tomu nechtěla. V pětadvaceti nebudují svět, ale snaží se stále dokola překonávat algoritmy v počítačové hře a tím přeprat gigantického hada. Třeba hada. Ale jsou i horší nepřátelé mužů. V počítačových hrách. Nikde jinde.

Kandidátka britské nacionalistické strany UKIP přirovnala islám k rakovině

4. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Caroline Santos, kandidátka strany UKIP do britského parlamentu, přirovnala na Twitteru islám k rakovině. Stejná zpráva je zároveň obhajobou zakladatele krajně pravicové a islamofobní organizace English Defence League, jenž vystupuje pod pseudonymem Tommy Robinson.

Theresa Mayová vyhlásila válku Bruselu

4. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Britská premiérka tvrdí, že evropští politikové "záměrně načasovali hrozby" proti její vládě, aby ovlivnili výsledky červnových předčasných všeobecných voleb v Británii.


Theresa Mayová zahájila pozoruhodný útok proti Evropské unii. V projevu v Downing Street obvinila politiky a činitele EU, že se snaží "podvrátit" britské všeobecné volby a že chtějí, aby brexit selhal. Naléhala na voliče, aby ji podpořili, "aby mohla bojovat za Británii". 

Zaútočila na prozrazené informace z Bruselu, týkající se neúspěšné recepce s předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem, která se minulou středu konala v Downing Street a o níž zveřejnil o víkendu podrobnosti německý list FAZ.

Mayová tvrdila, že "vyjednávací postoj Evropské komise přitvrdil. Evropští politikové a činitelé vyhrožují Británii. Všechny tyto činy byly záměrně načasovány, aby ovlivnily všeobecné volby, které se budou konat 8. června. V Bruselu jsou někteří, kteří nechtějí, aby byly rozhovory o brexitu úspěchem a nechtějí, aby Británie prosperovala."

Evropská unie požaduje, aby Británie splnila své finanční závazky, které vyplývají ze smluv, které podepsala, aby vyřešila problém s hranicí mezi Severním Irskem a Irskou republikou a aby garantovala práva občanů EU žijících v Británii a zaručila jim i právo přivážet si do země své příbuzné z jiných zemí než je EU, což je právo, které Mayová upírá i samotným britským občanům  (musejí vydělávat více než 18 000 liber ročně, než si smějí přivézt neevropského manžela či manželku).

O údajné moudrosti davu, aneb Pionýrky a statistiky

3. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Napsal mi čtenář a kritizoval, že pokud jde o českou politiku, prý se příliš zabývám otázkami udržení moci. Například premiér, uvedl dotyčný, se údajně stará hlavně o to, aby zůstal ve funkci (to ještě nebyl v demisi...), ale na veřejných shromážděních přitom "nejde mezi lid", aby se dozvěděl, co jej opravdu trápí. A tak - alespoň podle názoru onoho čtenáře - Sobotka "neřeší problémy".

Mezitím v Absurdistánu 24: Fašismus, průplav a 1200 medvídků

3. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Dominantním tématem minulého týdne v polské politice byl fašismus. Nejprve se konala demonstrace neonacistické organizace ONR (Radikálně-nacionalistický tábor), při níž před skupinou uniformovaných mladých lidí nesoucích na dlouhých tyčích polské vlajky a vlajky své organizace pochodoval muž nesoucí krucifix: 

Radikální pravice v polské mládeži už značnou dobu sílí (můj pokus vysvětlit, proč se to děje, anglicky a polsky, je ZDE, viz také tento článek na Britských listech). Strana Právo a spravedlnost, spolu s katolickou církví, podporovaly extremní pravici už po určitou dobu, zdá se ale, že nad ní ztrácejí kontrolu. Zdá se, že episkopát začíná mít strach z toho, co udělali, a tak vydali oficiální dokument, v němž se katolická církev distancuje od nacionalismu. Informace o tom přinesla státní televize strany Právo a spravedlnost, nejdůležitější části, byly ovšem samozřejmě vynechány.

29584

Libanon se v minulosti stal terčem periodických invazí izraelské armády, jež stojí za vznikem a rozmachem Hizballáhu

Postřehy z toulek po zemi cedrů 3. část

3. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 12 minut

Ještě před naším odjezdem z Bšarré oslovuji syna majitelky hostelu, budoucího pastora. Chci se dotknout citlivých osobních témat, jež mohou být podnětem pro hlubší rozpravu, ale zároveň i roznětkou rozepře. Ptám se ho na zločiny maronitských křesťanů v průběhu občanské války. Mám na mysli především otřesný masakr v palestinských uprchlických táborech v Sabře a Šatíle. Mladý muž odpovídá, že tyto zločiny skutečně nelze popřít, nicméně má za to, že se na nich obyčejní křesťané nepodíleli a vinu jednoznačně nesou političtí lídři. Řeč se stáčí také na horkou současnost a uprchlickou krizi v Libanonu.

První část textu zde. Druhá část zde.

Německo: SPD začíná ztrácet na křesťanské demokraty

3. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Poslední dva testy před spolkovými volbami v září se odehrají tuto neděli: Proběhnou zemské volby v Šlesvicku-Holštýnsku a v Severním Porýní-Vestfálsku. V průzkumech veřejného mínění začínají sociální demokraté zaostávat za CDU Angely Merkel.

Různá další ne tak zjevná očekávání (c)

3. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Předběžně jsem v Britských listech poukazoval na „Širší souvislosti prezidentských voleb ve Francii21. 4. 2017.

Asi je žádoucí si připomenout, že v těch letošních francouzských prezidentských volbách do druhého kola nepostoupila se svým reprezentantem žádná z delší dobu tradičních tamních stran; ani republikáni (kteří tam v předpovědích měli nakročeno), ani socialisté (z nichž ani zrovna pocházející tč. úřadující prezident republiky ne že by takto měl naději na druhé funkční období!).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2017

16. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

V březnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 54 874 Kč. Příjem z reklamy byl 15 160 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 62 474.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem března   2017 165 130.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

66741