Německo v šoku: Regionální premiér přijal podporu ultrapravice

7. 2. 2020

čas čtení 2 minuty
Malá spolková země Durynsko ve středu porušila německé politické tabu poté, co kandidát na regionálního premiéra byl vynesen do úřadu díky podpoře ultrapravice.


Kancléřka Angela Merkelová okamžitě vyzvala k novým regionálním volbám, které by podle ní měly vyvést Durynsko z krize. Tuto výzvu schvalují i další mainstreamové strany.

Politik ekonomicky liberální strany Svobodných demokratů (FDP) Thomas Kemmerich byl zvolen zemským premiérem poté, co ho podpořili poslanci ultrapravicové strany AfD. Díky tomu Kemmerich porazil obhajujícího Bodo Ramelowa (Die Linke) poměrem hlasů 45:44.

"Je to poprvé v dějinách moderního Německa, co zemský premiér byl zvolen hlasy AfD," prohlásil politolog Andre Brodocz.

I když volba proběhla tajně, Kemmerich musel mít také podporu poslanců CDU a své vlastní strany.

Média rychle označila událost za "politické zemětřesení", protože mainstreamové strany dosud odmítaly na jakékoliv úrovni počítat s podporou protiimigrační, antiislámské a protievropské AfD.

Výsledek hlasování vyvolal rozhořčení, přičemž spolulídr koaliční vládní SPD Norbert Walter-Borjans vyzval stranu CDU, aby se od AfD jasně distancovala.

"To co se stalov Durynsku není jen záležitostí Durynska", ale také spolkové politiky, prohlásil Walter-Borjans pro televizi ZDF.

"Je to špatný den pro Durynsko, špatný den pro Německo," prohlásila předsedkyně CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová ve Štrasburku.

Vyzvala k novým zemským volbám a obvinila regionální politiky z porušení stranické politiky nespolupráce s AfD.

"Nejlepší pro Durynsko by byly nové volby," dodal generální tajemník CDU Paul Ziemiak.

Kemmerich se brání před kritikou tvrzením, že splní volební sliby a spojení s AfD bylo "čistě taktické" a místopředseda jeho strany Wolfgang Kubicki přivítal Kemmerichovo zvolení.

Před durynským parlamentem v Erfurtu se rychle shromáždili protestující. Někteří z nich nesli transparenty připomínající, že to bylo v Durynsku, kde v roce 1930 poprvé vpustili do vlády nacistického ministra.

Durynsko patří k území bývalého komunistického Německa, kde se odmítání ultrapravice tak neuchytilo jako na západě.

Avšak prolomení tabu právě zde je pro pozorovatele o to překvapivější, že zemský lídr AfD Bjoern Hoecke patří k nejradikálnějším postavám své strany a vede hnutí uvnitř strany známé jako "Křídlo".

V minulosti vyzval k "obratu o 180 stupňů" v německé kultuře připomínání holokaustu a dalších zločinů nacistů, což představuje základ poválečné německé politiky.

Generální tajemník CDU Ziemiak si stěžoval, že Kemmerich přijal "hlasy nacistů jako pan Hoecke".

Předseda Ústřední rady židů v Německu Josef Schuster prohlásil, že je výsledky hlasování "zděšen".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7795

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2020