Trump přenechává globální vedení Číně

10. 11. 2017

čas čtení 1 minuta
Na pozadí pompy, kterou čínský prezident Si Ťin-Pching zahrnul návštěvu svého amerického protějšku, je obtížné nevšimnout si, že oba lídři - a obě země - míří velmi různými směry, napsal Antony J. Blinken.


Si vyšel z říjnového sjezdu strany jako nezpochybnitelný vládce Říše středu. "Jeho myšlení" bylo vtěleno do ústavy, což je pocta v minulosti věnovaná pouze Maovi a Tengovi. Si se také rozešel s předchůdci, když se neobtěžoval jmenovat svého nástupce - čímž velmi zřetelně naznačuje, že se nenechá omezit druhým pětiletým volebním obdobím. Týdeník The Economist přiřkl Siovi titul obvykle vyhrazený americkým prezidentům: Nejmocnější muž světa.

Trump vystoupil v Pekingu z letadla s historicky nejnižší hodnotou souhlasu amerických voličů, pár hodin poté, utrpěl další rány kvůli loňským volbám. Jeho důvěryhodnost v zahraničí upadá - průzkumy ukazují pokles důvěry v americké vedení.

Tak jako se liší osobní trajektorie, liší se i zaměření obou politiků. Zatímco Trump je posedlý stavěním zdí, Si je zaměstnán stavěním mostů.

Zatímco Trump odmítá multilateralismus a globální vládnutí, Si je stále více vyzdvihuje.

Trumpova administrativa zlehčuje OSN, odstoupila od dohody o Transpacifickém partnerství, vypověděla americké závazky vůči Pařížské klimatické dohodě, snaží se znova vyjednat jadernou dohodu s Íránem, zpochybňuje klíčové americké aliance v Evropě a Asii, odmítá Světovou obchodní organizaci a mnohostranné obchodní dohody, snaží se přibouchnout dveře přistěhovalcům.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9435

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2017