Jak dopadnou čtvrteční britské všeobecné volby? Nikdo neví

8. 6. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut
Obří podoba Theresy Mayové, oblečené do britské vlajky, která na doverských útesech dělá vůči Evropské unii sprosté gesto


Když se náhle před osmi týdny rozhodla britská konzervativní premiérka Theresa Mayová, že uspořádá dne 8. června předčasné všeobecné volby, aby získala mandát pro své nepřátelské jednání jménem Británie pro brexit, protože "národ a parlament musí být proti nepříteli sjednocený" a Mayová usuzovala, že kazisvěti z jiných politických stran v Dolní sněmovně jednotu ničí, neboť požadují a vyvolávají v parlamentě debaty, čímž "kazí jednotu", měli britští konzervativci náskok nad labouristy více než 20 procentních bodů. Zdálo se, že národ, především Angličanů, je dychtivě oslněn vizí návratu do minulosti, kdy nové, slavné britské impérium verze 2.0 znovu "bude vládnout světu", a že volební kampaň bude nudná a v závěru této kampaně bude se stalinským nadšením instalována do funkce vládkyně země Theresa Mayová jako nová královna Boadicea.



Ono to tak ale nedopadlo, protože se ukázalo, že Mayová svou předvolební kampaň  zkazila. Začala se vyhýbat vystupování ve sdělovacích prostředcích, odmítala poskytovat interviewy médiím, do televizních debat buď nepřišla, nebo za sebe posílala náhradu. Její spin doktoři jí poradili, že heslo pro volby musí být jednoduché a často opakované, takže jak robot začala neustále opakovat, že její vláda je "stabilní a silná" - a že právě takové vlády je zapotřebí pro vyjednávání s "nepřáteli v Bruselu", aby jim dala co proto. 

Pozoruhodné bylo soustředění na kult osobnosti. Předvolební kampaň nebyla vůbec o konzervativcích, ale o "mně", tedy Therese Mayové. Je to můj program, můj brexit.

Kampaň Mayové se začala rozkládat. Těžkou ranu jí zasadilo rozhodnutí, včleněné do konzervativního volebního programu bez debaty s kolegy, že Mayová donutí staré lidi, kteří začnou trpět demencí, aby finacovali sociální péči o sebez vlastní kapsy,  z prodeje vlastního domu či bytu. Stát se o ně nepostará, nechá  jim nechá pouze část  hodnoty jejich nemovitosti, ve výši 100 000 liber, což je často jen její zlomek. Zároveň Mayová oznámila, že zruší ustanovení předchozí konzervativní vlády, podle níž se přestanou zvyšovat starobní důchody v souladu s inflací a že odebere plošný příspěvek na energie pro vytápění domů a bytů důchodců pro zimní období.

Domnívala se zřejmě, že je její popularita tak vysoká, že si nepřátelský program vůči starším občanům může dovolit, přestože jsou to především důchodci, kteří chodí k volbám.

Tato část volebního programu vyvolala u veřejnosti obrovskou nespokojenost, takže Mayová na poslední chvíli do určité míry couvla. Uvedla, že její vláda zavede maximální hranici výdajů, které za svou sociální péči budou důchodci muset hradit z vlastní kapsy. Odmítla však uvést, kde ta hranice bude, a odmítla také říci, kolik  vlastně důchodců  bude postiženo odebráním příspěvku pro vytápění domů a bytů. Odhaduje se, že asi deset milionů (nejchudším nechce ani konzervativní vláda ten příspěvek odebrat, ale odmítá říci, kde je hranice, kdy se důchodce stává nejchudším). Navzdory svému obratu na poslední chvíli tvrdila Mayová, že to žádný obrat není.

Velmi si tím poškodila svou pověst oné "silné a stabilní" vlády - posměváčci ji začali kritizovat jako vládu slabou a naprosto nestabilní. Začalo se poukazovat na to, že jestliže udělala Mayová v poslední době několik obratů o 180 stupňů, těžko bude schopným vyjednavačem o brexitu v Bruselu, protože se při vyjednávání rozloží při první známce tlaku.

Mayová na to reagovala robotickým opakováním všeobecných frází, urážkami šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna a tvrzením, že Británie potřebuje pro vyjednávání s EU o brexitu někoho "právě tak jedinečně neústupného, jako jsem já".

Je možné, že argumentace Mayové do určité míry na především anglické voliče zapůsobí. Především v Anglii došlo totiž k zvláštní věci. Proti brexitu sice loni v červnu hlasovalo 48 procent Britů, avšak odpor většiny z nich za poslední rok výrazně poklesl. V Anglii je celá řada lidí, kteří dnes přijímají, že brexit byl referendem schválen, a že je tedy nyní z EU nutno odejít a že opravdu nejlepší vyjednavačkou může být jen "neústupná" Theresa Mayová. Počet stoupenců setrvání Británie v EU prý poklesl jen asi na 20 procent.

Potíž je, jak uvedeno výše, že o konkretních faktech, co vlastně bude brexit pro Británii znamenat, se v této předvolební kampani vůbec nehovořilo. 

Mayové konzervativní ministr pro brexit, ultraeuroskeptik David Davis, se nedávno vychloubal, že vypracovali ve vládě stostránkový dokument o brexitu, a v něm je všechno!  Financial Times ten den vydal informaci, že Británie bude muset znovu vyjednat 789 mezinárodních smluv. 

Z britských ministerstev přicházejí informace, že tamější úředníci jsou natolik zmateni a zahlceni složitostí budoucího vyjednávání o brexitu i toho všeho, co budou muset řešit, že nedělají vůbec nic.

Ministři  kolem Mayové  nerozumí  ničemu. Jen opakují, že "Británie je velká" a "budeme mít dokonalou budoucnost". Je to syndrom Trump. Někteří voliči jim věří. Kolik, to se ukáže ve čtvrtečních volbách.

Předvolební kampaň však vůbec neprobíhala způsobem, jak si to Konzervativní strana představovala. Především ultrapravicový bulvární tisk představoval šéfa opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna jako naprosté zosobnění nekompetence a zla. 

Corbyn se skutečně donedávna choval, anebo byl zobrazován, jako nekompetentní hlupák. Do značné míry to mohlo být pravda, i konzervativní komentátoři nyní poukazují na to, že to bylo do značné míry způsobeno jeho démonizací v ultrapravicovém tisku.

Corbynovi se však v posledních týdnech podařilo pozoruhodným způsobem, připomínajícím Pražské jaro 1968, vyvolat nadšení ve značné části britské veřejnosti, především u mladých lidí. Za posledních několik měsíců se naučil vystupovat otevřeně a charismaticky, s názory a argumenty, které není možné nepovažovat za rozumné.

Corbynova Labouristická strana připravila otevřeně levicový ekonomický program, který chce využít zdanění korporací a boháčů k získání rozsáhlých investic do infrastruktury. Corbyn chce také zrušit nesmírně vysoké anglické univerzitní školné, zavést školky pro malé děti a investovat do zdravotnictví. Program Labouristické strany má finanční cenu všech těchto návrhů velmi pečlivě vykalkulovanou a vysvětluje, jak tyto programy chce Labouristická strana financovat. Konzervativní strana ve svém programu žádné finační údaje ohledně toho, kolik jejich návrhy budou stát, neuvádí.

Atraktivita Jeremyho Corbyna a jeho levicových labouristů spočívá zřejmě v tom, že lidé v Británii už mají plné zuby politiky škrtů. Mladí lidé jsou také uchváceni Corbynovým neformálním lidským vystupováním, tím, co vnímají jako jeho poctivost a jeho charisma. 

Část nové Corbynovy popularity je důsledkem toho, že, jak přiznávají i pravicoví britští spin doctors, pravicový tisk to přehnal a nikdo nemůže být takový ďábel, jak Corbyna líčili. Takže ty útoky jsou kontraproduktivní.

V posledních dnech před volbami byl Corbyn po celé Británii vítán obrovskými nadšenými davy.

Důležitým prvkem je, že Mayová se chová jako robot, schovává se před novináři a pokud odpoví na otázky, omílá mechanicky stále tytéž fráze. Vedení Konzervativní strany a pravicový tisk jsou její idiocií zděšení a po volbách se ji budou snažit zbavit. Důležité také je, že Konz. strana nemá vůbec žádné odborníky pro brexit ani pro ekonomiku, jen idioty typu BoJo či David Davis, kteří žádné problémy vůbec neřeší.

A do třetice, s příchodem voleb začaly fungovat mediální zákony, které nařízují, aby všechny hlavní strany měly rovný přístup do médií. Corbyn se začal dostávat v důsledku toho do televize a ukázalo se, že to zdaleko není takový neschopný hlupák, jak ho kreslili, že vystupuje rozumně, charismaticky a lidsky.

Zejména oslovil, a to v obrovských počtech, mladou generaci. Viz obrovské procorbynovské hnutí v rockové sféře, a na sociálních sítích mezi mladými lidmi. Na jeho volební shromáždění chodí tisíce lidí - Mayová žádná volební shromáždění nemá, schovává se v konzervativních klubech. Kdo volby vyhraje, je nejasné - je možné, že zvítězí penzisti, kteří stále sní absolutně nerealisticky o znovuvytvoření Britského impéria a myslí si, že Mayová bude snad schopna zahájit proti Bruselu válku.

Tři teroristické útoky, k nimž v posledních týdnech došlo v Británii, vedly k  sjednocení národa a všech jeho multikulturních komunit. Lidé všech vyznání a nejrůznějšího etnického původu, včetně muslimů, se semkli proti teroristům a vyjadřují si vzájemně solidaritu. Podle odborníků však prý dopad teroristických útoků na výsledek voleb nebude velký. Theresa Mayová se stala terčem určité míry kritiky, když se začalo poukazovat na to, že propustila v rámci škrtů 20 000 policistů, takže bezpečnostní služby nebyly schopny na teroristickou hrozbu řádně reagovat.

Průzkumy veřejného mínění zaznamenávají, že od doby před osmi týdny, kdy Mayová tyto své předčasné všeobecné volby vyhlásila, se výrazně zmenšil rozdíl ve volební podpoře konzervativců a labouristů. Problém je, že se výsledky průzkumů veřejného mínění velmi různí. Některé ukazují stále ještě náskok pro konzervativce kolem 8 procent, což by znamenalo vítězství tvrdých brexiťáků, jiné, že rozdíl mezi labouristy a konzervativci je už  jen asi 1-3 procenta. Nikdo neví, jak tomu je ve skutečnosti. 

Mnoho závisí na tom, zda nadšená corbynovská mladá generace půjde k volbám.

Ve Skotsku je situace jiná: tam proti sobě stojí skotští nacionalisté, kteří se charakterizují jako levicová strana, a mnoho z corbynovského programu už tam realizovali, a skotští konzervativci, kteří nemají v těchto volbách jiný program než varování a nenávist vůči skotským nacionalistům, že ti usilují o nezávislost Skotska. 

V úterý jsme měli na Glasgow University external examiners' dinner a shodli jsme se s mnoha akademiky z různých britských univerzit, že doufáme, že volby budou nerozhodné a že Corbyna budou korigovat skotští nacionalisté a liberálové v koalici, pokud by vyhrál.

Kdyby vyhráli konzervativci, je konec s Británií, ekonomicky i politicky, a zřejmě pak možná  i s celou EU. Hlavně proto, že jsou lidé, jimiž se obklopila Mayová, absolutně nekompetentní. Pokud se dostanou k moci labouristi s liberály a s SNP, mají ekonomické a právní odborníky, kteří daleko pravděpodobněji zajistí,  aby Británie vyjednala rozumný brexit, případně aby od brexitu odstoupila.

Všechno se dovíme v pátek ráno. 

0
Vytisknout
9605

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2017