V Řecku se koná generální stávka a dochází tam k potyčkám s policií

13. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


V centru Atén docházelo ve čtvrtek k potyčkám mezi pořádkovou policií a demonstranty během první generální stávky, která se koná od vítězství strany Syriza v lednových volbách.

Téměř 25 000 lidí se ve čtvrtek účastnilo tří různých demonstrací v řeckém hlavním městě na proste proti dalšímu kolu zvyšování daní, které požaduje Evropská unie, a vládních škrtů. Dalších 10 000 lidí se účastnilo pokojné demonstrace v druhém největším řeckém městě Thessaloniki.

Řecké odbory prohlásily, že stávka byla úspěšná. Podle jejích odhadů se jí účastnilo možná až 70 procent zaměstnanců. Stávku podpořila vládnoucí strana Syriza premiéra Alexise Tsiprase. Požadovala masovou účast na protest proti "neoliberální policie a vydírání od finančních a politických center v Řecku i v zahraničí".

Avšak pracovníci soukromého sektoru, kteří nyní produkují většinu bohatství Řecka, zuřili nad tím, co považují za rozmazlené divadlo zaměstnanců státních podníků a institucí, kteří mají výjimečné výhodné platové podmínky a jsou všeobecně považováni za zdroj nynějších hospodářských problémů Řecka.

Majitelé obchodů v centrálních Aténách zuřili, že dochází k dalším potyčkám a demonstracím a byli šokováni, že odborový svaz GSEE, zastupující pracovníky v soukromém sektoru, stávku podpořil.

Podle dohody s EU dostane Řecko postupně až 86 miliard euro formou záchranných půjček od 19 partnerů v eurozóně za provedení celé řady státních škrtů a za zvýšení daní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5760

Diskuse

Obsah vydání | 13. 11. 2015