Dnešní krize a Velká hospodářská krize z třicátých let

2. 1. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K článku Ilony Švihlíkové jen stručný dodatek. Asi před měsícem vysílal rozhlas BBC Radio Four zajímavý rozhovor s ekonomickým odborníkem na krach burzy na Wall Street r. 1929 a na následnou Velkou hospodářskou krizi. Nebyl to první odborník, který poukazuje na to, že zdroje Velké hospodářské krize ve třicátých letech a dnešní hospodářské krize byly stejné. Důvodem vzniku Velké hospodářské krize jako dnešní finanční krize byla nedostatečná regulace finančních trhů a vznik neopodstatněných finančních bublin.

Krize ve třicátých letech byla však horší, protože tehdy neexistovaly nadnárodní finanční instituce a každá země se krizi snažila vyřešit individuálně. Z krize se státy dostaly keynesovským programem investic.

Nejzajímavější byla otázka, co se stalo s obrovskou zadlužeností jednotlivých států. Odpovědí odborníka bylo, že tyto dluhy se nakonec prostě musely odepsat.

Bohužel jsem se hned nedostal k tomu, připravit informaci o tomto rozhovoru pro Britské listy. Vysílal se někdy v listopadu 2011, nyní ho v audiozáznamech pořadů rozhlasu BBC Radio Four nemohu zpětně najít, protože je stanice nemá tematicky řádně anotovány.

0
Vytisknout
8527

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2012