Smogový dýchánek č. 4

2. 1. 2012

čas čtení 2 minuty



V úterý 10. ledna se od 8:30 přibližně do 9:00 uskuteční na Nuselském mostě Smogový dýchánek 4: Závod "Blíž Pražanům".

Účastníci happeningů Smogové dýchánky upozorňují na neúnosnou dopravní situaci v Praze, píše Erik Čipera z občanského sdružení asistence.org. První dýchánek v listopadu 2011 reagoval na smogovou situaci, při které zůstal největší zdroj znečištění ovzduší v Praze, automobilový provoz. Současně jsou dlouhodobě překračovány limity nejenom pro znečištění ovzduší, ale i pro hluk.

VIDEO Jak vypadal Smogový dýchánek 3 ZDE

VIDEO pozvánku na happening promítají divákům všech filmových představení až do 10.1. kina Světozor, Aero a BIO OKO. Na sociálních sítích Facebook a NYX se k akci připojilo již 150 lidí. Během tiskové konference v kině Světozor promluvil i Architekt Adam Gebrian VIDEO: ZDE

*POZVÁNKA**na Happening Smogový dýchánek 4: Závod "Blíž Pražanům" *Událost na facebooku: ZDE

"Přijďte držet palce účastníkům ranní rychlostní zkoušky automobilových závodů přes Nuselský most, během celého dne se zapojí fantastických 100 000 jezdců z nejrůznějších stájí. Rychlostní zkouška je součástí kvalifikačních závodů na VELKOU CENU TUNELU BLANKA 2013. Každý Pražan má zajištěnu na tuto akci volnou vstupenku v ceně 30 000 Kč. Děkujeme! Neutuchajícím obdivným potleskem oceníme nesmírné finanční i časové oběti a nezlomnou vytrvalost jednotlivých jezdců. Na trať vyrazí i náš zástupce, kterého určitě poznáme:) Trasa závodů je ohraničena Nuselským mostem a startem a cílem odmávaným kostkovanou vlajkou.

Je třeba ocenit příkladnou a vytrvalou podporu automobilových akcí ze strany vedení Prahy. Účast tolika jezdců na startu závodů přes Nuselský most by se každý den nikdy nepodařilo zajistit bez dlouhodobé tiché a trpělivé práce. Omezenými možnostmi parkování u stanic metra a dalšími promyšlenými kroky jsou na trasu závodů přiváděni další a další noví jezdci a to i během zhoršených rozptylových podmínek, děkujeme. S určitou hrdostí je možné zmínit každoroční 2% nárůst ujetých závodnických kilometrů."

Akci neorganizuje žádné jednotlivé občanské sdružení, je výsledkem aktivity občanské společnosti. Cílem je iniciovat debatu o dalším směřování Prahy. Inspirací je pro nás například Vídeň či Kodaň, kde se dlouhodobě věnují omezování individuální automobilové dopravy a současně zvyšují kvalitu života ve městě. Postupnými kroky by se něco podobného mohlo začít praktikovat i v Praze, kde však zatím stavíme další a další tunely a silnice. Dopravní experti upozorňují, že se tím provoz ještě zvýší.

0
Vytisknout
11576

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2012