O zadluženosti ČR a privatizaci důchodů

26. 7. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Zahraniční ekonomové poukazují na to, že zadluženost České republiky patří k nejmenším v Evropě. Je tomu tak především proto, že v ČR nedošlo k bankovní krizi jako v mnoha západních zemích a česká vláda nemusela v nedávné dob sanovat české banky, které byly - po předchozích krizích a sanaci českou vládou - přísněji regulovány než v západní Evropě a nevytvořily nesmyslnou investiční kapitálovou bublinu, která na Západě hrozila krachem a vlády je pak musely zachraňovat. O tom, jak se chovaly západní banky, hovoří výmluvně tato scénka britských komiků Johna Birda a Johna Fortuna (s českými titulky).

Jak poukazuje na to například profesor Martin Myant, jeden z nejvýznamnějších západních odborníků na ekonomiky středovýchodní Evropy, ČR potřebuje státní investice pro budoucnost, nikoliv finanční škrty. Škrty, které prosazuje dnešní česká vláda, jsou ideologicky motivovány. Jak Myant zdůraznil znovu na letní škole Glasgow University před několika dny v Praze, český státní dluh je zcela zvládnutelný prostřednictvím strategických investic - země by měla zvolit obor, v němž může globálně prosperovat, a do jeho rozvoje napřít všechny investiční síly.

Myantův kolega Jan Drahokoupil promluvil na letní škole Glasgow University v Praze o sociálním zabezpečení ve středovýchodní Evropě a varoval před nadcházející privatizací důchodů v ČR. Upozornil, že soukromé důchody, které budou v ČR nyní nabízet firmy, v žádném případě nebudou schopny poskytnout takové důchody, aby se z nich dalo žít. Po schválení privatizace důchodů však nastane v ČR podle Drahokoupila obrovská reklamní kampaň a je pravděpodobné, že velké počty českých obyvatel se nechají soukromými firmami přesvědčit, aby k nim přešly. Budou pak následovat tragické situace, protože se ukáže, že soukromé důchody nebudou stačit.

0
Vytisknout
9359

Diskuse

Obsah vydání | 27. 7. 2011