Fatáh vrací úder po kritice nového premiéra ze strany Hamásu a dalších palestinských skupin

18. 3. 2024

čas čtení 3 minuty
Strana Fatáh palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse v pátek vrátila úder po kritice Hamásu a dalších frakcí kvůli jmenování nového premiéra, který by podle nich mohl prohloubit rozpory v době, kdy zuří válka s Izraelem v Gaze.

Abbás ve čtvrtek jmenoval premiérem Muhammada Mustafu, dlouholetého důvěryhodného poradce pro ekonomické záležitosti, a pověřil ho sestavením nové vlády.

Frakce však v pátečním prohlášení uvedly, že "přijímání individuálních rozhodnutí a zapojování se do formálních kroků, které postrádají podstatu, jako je sestavování nové vlády bez národního konsensu, je posilováním politiky vylučování a prohlubování rozdělení".

Takové kroky poukazují na "obrovskou propast mezi (palestinskou) samosprávou a lidmi, jejich zájmy a aspiracemi," uvedli.

Dalšími signatáři byli Islámský džihád, druhá největší militantní skupina v Gaze, levicová Lidová fronta pro osvobození Palestiny a Palestinská národní iniciativa, politická strana, která hledá třetí cestu mezi Fatáhem a Hamásem.

Mustafa nahradí Muhammada Štajje, který rezignoval před necelými třemi týdny s odkazem na potřebu změny poté, co útok Hamásu ze 7. října vyvolal válku s Izraelem v Gaze.

Jmenování přijal a v dopise Abbásovi, který byl zveřejněn v pátek, uvedl, že si je "dobře vědom závažnosti... strašlivé okolnosti, kterými palestinský lid prochází".

Fatáh v pátek pozdě večer vrátil úder Hamásu a obvinil islamistické hnutí z toho, že "způsobilo návrat izraelské okupace Gazy" tím, že "podniklo dobrodružství ze 7. října".

To vedlo ke "katastrofě ještě strašnější a krutější než ta z roku 1948", což je odkaz na vysídlení a vyhnání asi 760 000 Palestinců z jejich země při vzniku Izraele.

"Skutečné odtržení od reality a palestinského lidu je odtržením vedení Hamásu," řekl Fatáh a obvinil Hamás, že se před zahájením útoku na Izrael "neporadil" s ostatními palestinskými vůdci.

Útok ze 7. října měl za následek smrt asi 1160 lidí, většinou civilistů, podle údajů agentury AFP.

Odvetná izraelská vojenská ofenzíva v Gaze zabila nejméně 31 490 lidí, většinou žen a dětí, tvrdí ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem.

Devětašedesátiletý Mustafa nyní čelí úkolu sestavit novou vládu Palestinské samosprávy, která má omezené pravomoci v částech Izraelem okupovaného Západního břehu Jordánu.

Od roku 2007 je kontrola nad palestinskými územími rozdělena mezi Abbásovu Palestinskou samosprávu na Západním břehu Jordánu a Hamás v pásmu Gazy.

Analytici tvrdí, že Mustafova blízkost k Abbásovi by omezila šance na zásadní reformu Palestinské samosprávy.

Spojené státy a další mocnosti vyzvaly k tomu, aby reformovaná Palestinská samospráva převzala po skončení války kontrolu nad všemi palestinskými územími.

Vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua však poválečné plány na palestinskou suverenitu odmítla.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1492

Diskuse

Obsah vydání | 21. 3. 2024