Ruská agrese na Ukrajině: Kyjev získal novou americkou vojenskou pomoc ve výši 325 milionů dolarů; Zelenskyj přijel do Kanady

22. 9. 2023

čas čtení 12 minut
- Zdá se, že při pátečních ukrajinských útocích na velitelství ruské černomořské flotily v Sevastopolu byl usmrcen její velitel admirál Viktor Nikolajevič Sokolov:
Ukrajinské letectvo "chtělo větší díru" do velitelství ruské černomořské flotily. Pak jej zasáhlo podruhé.
 
🔥 The headquarters of the Russian Black Sea Fleet ⚓ pic.twitter.com/O6X390ZdZD

Mluvčí ukrajinského letectva  uvedl, že doufal, že raketový úder na velitelství ruské černomořské flotily, k němuž došlo dříve v pátek, zanechá v budově větší díru.

Informuje o tom deník Kyiv Post:

    Mluvčí letectva Jurij Ignat v ukrajinské televizi uvedl, že výsledek úderu ho sice potěšil, ale doufal, že účinky budou dramatičtější.

    "Upřímně řečeno, chtěl jsem větší díru," řekl.

    S odkazem na střely Storm Shadow a Scalp dodané Spojeným královstvím a Francií, které byly při útoku použity, dodal: "Je to nejlepší reklama na světě pro naše zbraně, které létají přesně na cíl.

    "Z nějakého důvodu si ruská protivzdušná obrana nedokáže poradit, už poněkolikáté. Bude to pokračovat." ...

    Ignat uvedl, že útok byl proveden s pomocí "ruských obyvatel Krymu", kteří poskytli Ukrajině informace.

    Dodal: "To není jen úder do srdce námořních sil Černomořské flotily, to je úder Putinově diktatuře. Každý to uvidí. To se nedá utajit.

 
 
- Ukrajina uvedla, že provedla raketový útok na velitelství ruského černomořského námořnictva

Ukrajinská armáda uvedla, že její síly v pátek "úspěšně" zasáhly velitelství ruského černomořského námořnictva v krymském přístavu Sevastopol  

"Dne 22. září poblíž 12:00  ukrajinské obranné síly úspěšně zasáhly velitelství ruské černomořské flotily v dočasně okupovaném Sevastopolu," uvedla ukrajinská armáda na Telegramu.
 

 


- Washington prý poskytne Ukrajině ATACMy:


- Moderní ruský tanec:


 - Ukrajinský prezident se v Ottawě setkává s Justinem Trudeauem a vystoupí v parlamentu poté, co získal podporu od Bidena

- Volodymyr Zelenskyj získal 325 milionů dolarů nové americké pomoci


Podpora USA je pro Ukrajinu životně důležitá: "Pokud pomoc nedostaneme,  válku prohrajeme," nechal se slyšet Zelenskyj.

Prezident Volodymyr Zelenskyj se během své čtvrteční návštěvy Washingtonu snažil posílit americkou podporu Ukrajině a vydal optimistické poselství o pokroku ve válce, přičemž musel čelit novým otázkám ohledně americké finanční pomoci, která  již 19 měsíců pomáhá udržet jeho vojáky v boji proti ruským silám.

Ukrajinskému vůdci se dostalo mnohem problematičtějšího přijetí než hrdinského uvítání, kterého se mu loni dostalo od Kongresu, ale také si vysloužil obecně příznivé komentáře ohledně dalšího kola americké pomoci, kterou podle svých slov potřebuje k odvrácení porážky.

Zelenskyj si zajistil 325 milionů dolarů nové americké pomoci, i když podpora republikánů slábne.
- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba zveřejnil na sociálních sítích zprávu, v níž konstatuje, že cesta ukrajinské delegace do USA byla úspěšná.
Napsal:

    Společně s Andrijem Jermakem a celým diplomatickým týmem prezidenta Zelenského jsme uzavřeli další významnou návštěvu, která přinesla nové obranné dohody a odhodlání bojovat za naši společnou svobodu. Nadále pracujeme na dalších úspěších v zájmu Ukrajiny a světa.

- V Chersonu došlo k dalším ruským útokům

Oleksandr Prokudin, ukrajinský gubernátor Chersonu, napsal na Telegram, že v důsledku ruské vojenské akce v regionu v pátek ráno zemřel jeden člověk. Napsal:

Okupační síly zapálily obytné čtvrti města. Požáry vypukly v obytném domě a garáži v důsledku dopadu nepřátelských střel. K dnešní hodině jsou známy dvě oběti. Pětadvacetiletý muž bohužel na následky zranění zemřel, další osoba byla zraněna.

- Ukrajinský ministr infrastruktury v pátek potvrdil vyplutí druhé nákladní lodi s obilím z ukrajinského námořního přístavu Čornomorsk.

Loď Aroyat "opustila přístav Čornomorsk po naložení ukrajinské pšenice do Egypta", uvedl podle agentury Reuters Oleksandr Kubrakov na sociálních sítích.

Jedná se o druhou loď na přepravu volně loženého zboží, která vplouvá do přístavu Čornomorsk "s využitím dočasného koridoru pro civilní lodní dopravu", uvedl a dodal, že první byla loď Resilient Africa s pšenicí směřující do Asie.

- První americké tanky M1 Abrams dorazí na Ukrajinu "příští týden", uvedl ve čtvrtek americký prezident Joe Biden, a posílí tak kyjevské síly, které bojují proti ruským jednotkám v pomalu probíhající protiofenzívě.

"Příští týden budou na Ukrajinu dodány první americké tanky Abrams," řekl Biden v Bílém domě po boku svého ukrajinského protějšku Volodymyra Zelenského, který ukončil svou druhou návštěvu USA od ruské invaze do jeho země v únoru 2022.


- Amerika poskytne rakety protivzdušné obrany, munici pro přesné raketomety HIMARS, protitankové zbraně a dělostřelecké náboje.




Balíček však neobsahuje rakety dlouhého doletu ATACMS, které Kyjev opakovaně požadoval.

Obsahuje však náboje ráže 155 mm, které obsahují kazetovou munici, s jejímž poskytnutím Ukrajině Washington poprvé souhlasil v červenci navzdory obavám z dlouhodobého rizika, které pro civilní obyvatelstvo představují nevybuchující pumy.

USA uvedly, že od Kyjeva obdržely ujištění, že minimalizuje riziko, které tyto zbraně představují pro civilisty, včetně toho, že nebude tuto munici používat v obydlených oblastech.

Washington přislíbil Kyjevu 31 tanků Abrams na začátku roku jako součást bezpečnostní pomoci v hodnotě více než 43 miliard dolarů, kterou přislíbil za posledních 18 měsíců.

Tanky budou vybaveny 120mm pancéřovými střelami s ochuzeným uranem.

Tato munice je kontroverzní kvůli spojitosti se zdravotními problémy, jako je rakovina a vrozené vady, v oblastech, kde byla použita v minulých konfliktech, ačkoli nebylo jednoznačně prokázáno, že by je způsobila.

Rozhodnutí poskytnout Ukrajině tanky Abrams představuje obrat, neboť američtí představitelé obrany opakovaně prohlašovali, že jsou pro kyjevské síly nevhodné kvůli své složitosti.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluví v pátek v kanadském parlamentu
v rámci své kampaně na posílení podpory západních spojenců pro válku Ukrajiny proti ruské invazi.

Zelenskyj přiletěl do kanadského hlavního města ve čtvrtek pozdě večer po jednání s americkým prezidentem Joem Bidenem a zákonodárci  ve Washingtonu. Ve středu vystoupil na výročním zasedání OSN.

Jedná se o první Zelenského návštěvu Kanady od invaze Ruska na Ukrajinu v únoru 2022. Předtím vystoupil v kanadském parlamentu na Zoomu nedlouho po zahájení války.

Po svých projevech mají Zelenskyj a Trudeau odjet do Toronta, kde se setkají s místní ukrajinskou komunitou. V Kanadě žije přibližně 1,4 milionu lidí ukrajinského původu, což představuje téměř 4 % obyvatelstva.

Kanadský velvyslanec v OSN Bob Rae uvedl, že je důležité, aby Zelenskyj viděl, do jaké míry Kanada podporuje Ukrajinu ve válce.

"Udělali jsme toho hodně, abychom mu pomohli, a musíme udělat víc," řekl Rae. "Budeme i nadále dělat vše, co je v našich silách, abychom podpořili ukrajinský lid."

Kanada poskytla Ukrajině podporu ve výši více než 8,9 miliardy kanadských dolarů,  což Trudeauova vláda označuje za nejvyšší přímou finanční podporu Ukrajině v přepočtu na obyvatele v rámci skupiny 7 průmyslových zemí.

Od začátku války přišlo do Kanady více než 175 000 Ukrajinců a dalších 700 000 dostalo souhlas k příjezdu v rámci iniciativy, která podporuje dočasné přesídlení osob prchajících před válkou. Iniciativa umožňuje otevřené pracovní povolení na tři roky s cestou k trvalému pobytu a občanství.

Během svého pobytu v Kanadě Zelenskyj rovněž navštíví Toronto, kde se setká s kanadskými podnikateli s cílem posílit investice soukromého sektoru do budoucnosti Ukrajiny, uvedl úřad kanadského premiéra.

"Kanada nadále neochvějně podporuje ukrajinský lid v jeho boji za svou suverenitu a demokracii, jakož i naše společné hodnoty, jako je respekt k právnímu státu, svoboda a sebeurčení," uvedl Trudeau v prohlášení.

V červnu Trudeau podnikl neohlášenou cestu do válkou zničeného Kyjeva, kde se poklonil památce ukrajinských vojáků padlých v boji proti proruským silám od roku 2014, setkal se se Zelenským a promluvil v ukrajinském parlamentu.

Člen NATO Kanada, která má jednu z největších ukrajinských diaspor na světě, poskytuje Kyjevu vojenskou a finanční pomoc od ruské invaze v únoru 2022. Připojila se také k dalším západním spojencům, kteří na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu uvalují sankce.

"Od začátku brutální ruské invaze na Ukrajinu Kanada přijala více než 175 000 Ukrajinců," uvedl ve čtvrtek Trudeauův úřad.

- Zelenského návštěvy USA a Kanady přicházejí v době, kdy letní ukrajinská protiofenzíva narazila na úpornou ruskou obranu a chladnější a vlhčí počasí brzy učiní mnohé venkovské silnice neprůjezdnými pro těžká vozidla.

Biden slíbil, že bude Ukrajinu podporovat "tak dlouho, jak to bude nutné", přičemž argumentoval (mířil na neochotné republikány v Kongresu), že porážka Ruska neslouží pouze ukrajinským zájmům.

Oznámení o novém balíčku americké vojenské pomoci Ukrajině ve výši 325 milionů dolarů přichází v době, kdy představitelé města západně od Doněcku poblíž východní fronty Ukrajiny uvedli, že při ruských úderech ve čtvrtek večer zahynulo 13 lidí, včetně jednoho vytaženého zpod trosek.

Biden Zelenského ujistil, že silná podpora USA jeho válce s cílem odrazit ruské útočníky bude zachována i přes odpor republikánů. "Společně s našimi partnery a spojenci je americký lid odhodlán dohlédnout na to, abychom udělali vše, co je v našich silách, a zajistili, že svět bude stát na vaší straně," řekl mu Biden.

1
Vytisknout
4343

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023