Francie se blíží rozhodnutí o předání stíhaček Mirage Ukrajině

22. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Dohody o dodávkách stíhaček Mirage 2000 z francouzských ozbrojených sil na Ukrajinu může být dosažena v blízké budoucnosti.

Podle portálu jsou strany "blízko dohodě", nedávno zástupci ozbrojených sil Ukrajiny podnikli pracovní cestu do Francie, aby se dohodli na podrobnostech. Jednalo se o pořízení řady starých stíhaček modelu Mirage 2000D pro letecké údery proti pozemním cílům.

Práce probíhají v souladu s předběžnými dohodami dosaženými prezidenty Ukrajiny a Francie Volodymyrem Zelenským a Emmanuelem Macronem v roce 2022. Před několika měsíci začala francouzská strana tajně cvičit ukrajinské piloty pro ovládání Mirage 2000D. Výcvik probíhá na čtyřech leteckých základnách: Nancy-Auxhe, Mont-de-Marsan, Vélizy a Romorantin-Lantenay.

Ozbrojené síly Ukrajiny byly k těmto informacím skeptické. Mluvčí letectva Jurij Ihnat řekl: "Jaké "fata morgány" ještě existují, kolik toho můžete udělat?"

V lednu Macron povolil dodávku bojových letadel na Ukrajinu. Média psala, že Francie zvažuje vyslání stíhaček čtvrté generace Mirage 2000, které byly uvedeny do služby v roce 1984. Novější letouny Rafale nebudou na Ukrajinu dodány.

V březnu francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu uvedl, že jednání o Mirage pokračují. Podle senátora Philippa Folliota hovoříme o 12 vyřazených stíhačkách, které budou uskladněny v létě 2022.

Lecornu neposkytl žádné podrobnosti, ale poznamenal, že tato otázka je doprovázena řadou obtíží, včetně těch, které se týkají logistiky, školení a schopností údržby. "To vše v časovém horizontu, který samozřejmě není krátkodobý," zdůraznil.

Francie je vyzbrojena více než 50 Mirage 2000D. Jedná se o stíhačky optimalizované pro lety v malých výškách a útoky na pozemní cíle. Jsou schopny používat střely dlouhého doletu SCALP a Storm Shadow, které byly předtím předány na Ukrajinu.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2964

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023