Britská rozvědka: Rusko "téměř necvičí" své jednotky

22. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Nedostatek výcviku brání ruským vojákům v úspěšných útocích, uvedlo britské ministerstvo obrany. Hlavním faktorem je absence rotace jednotek mimo bojiště. Rusko se od Putinovy mobilizace vloni na podzim potýká s náborem nových vojáků, píše Thibault Spirlet.

Nedostatek pokročilého výcviku způsobil, že ruští vojáci většinou nemohou na Ukrajině postupovat, uvedly ve čtvrtek britské zpravodajské služby.

"Výcvik na vyšší úrovni" byl od začátku totální invaze v roce 2022 většinou pozastaven, uvedlo britské ministerstvo obrany v denní aktualizaci.

To způsobilo, že se ruská armáda potýkala s "prováděním úspěšných komplexních útočných operací", které jsou potřebné k dosažení ruského cíle dobýt Ukrajinu.

Příspěvek ministerstva obrany spojil nedostatek výcviku s rozhodnutím Ruska ponechat své jednotky v boji nepřetržitě, spíše než je rotovat z nejintenzivnějších bojů, což by umožnilo provádět výcvik.

To zase souviselo s pokračujícím úsilím Ruska o naverbování dostatečného počtu lidí pro vedení války.

Ministerstvo obrany citovalo nedávné komentáře ruského parlamentního představitele Andreje Kartapolova, který řekl, že mobilizovaný personál bude muset sloužit až do konce války a nebude možné ho vystřídat.

Nejvýznamnější snaha Ruska o zvýšení počtu lidí začala před rokem, kdy bylo odvedeno asi 300 000 ruských záložníků.

Tento krok přiměl desítky tisíc ruských mužů k útěku ze země a vyvolal širší nepokoje. Krátce poté Kreml uvedl, že nebude provádět žádné další vlny mobilizace.

To za sebou zanechává velký problém s náborem a omezené zásoby ochotných bojovníků. Aby Rusko zaplnilo mezery, schválilo v červenci řadu zákonů, které rozšiřují skupinu mužů, kteří jsou způsobilí bojovat.

Prezident Vladimir Putin podepsal návrh zákona, který od roku 2024 zvýší maximální věk pro mužskou brannou povinnost z 27 na 30 let, aby bylo možné odvést více mužů.

Další opatření také zvýšilo věkovou hranici, kdy může být voják ve výslužbě povolán zpět, v některých případech ji prodloužilo na 55 let.

Zůstává nejasné, zda se tyto náborové snahy promítnou do smysluplných změn ve válce.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
3323

Diskuse

Obsah vydání | 27. 9. 2023