Kalifornie krátce fungovala na obnovitelných zdrojích energie z 97 %. Tento stát ukazuje budoucnost, v níž budou diktátoři ropy a plynu, jako je Putin, bezmocní

21. 4. 2022

čas čtení 1 minuta

Podle Davida Knowlese z Yahoo News bylo v neděli 3. dubna v 15:39 v kalifornské energetické síti 97 % energie z obnovitelných zdrojů, což je nejvyšší podíl obnovitelných zdrojů v historii.

Přestože tento milník trval jen krátce, ukazuje na budoucnost, kdy Kalifornie bude ze sta procent využívat větrnou, solární a vodní energii a baterie, což je budoucnost, která jistě přijde ještě rychleji, než sluneční stát plánuje. V současné době je Kalifornie před svými cíli v oblasti zelené energie v patrném předstihu, informuje Juan Cole.

Z těchto plánů vyplývá, že Kalifornie hodlá postupně přestat využívat metan jako zdroj energie. Stát se také snaží elektrifikovat dopravu. Svět 100% zelené energie a elektromobilů je nejen zdravější a pohodlnější, ale jde také o svět, ve kterém se zbavíme ropných a plynových diktátorů, jako je Vladimir Putin.

Na základě výkonnosti těchto energetických odvětví v letech 2019 a 2020 Kalifornie nyní získává přibližně 60 % elektřiny z nízkouhlíkových zdrojů, které nevyužívají fosilní paliva.

Více než třetina elektřiny ve státě se vyrábí z větrných a solárních zdrojů a 14 až 17 % z velkých vodních elektráren - v závislosti na tom, jak rozsáhlá jsou sucha. Přibližně elektrické energie 10 % generují jaderné elektrárny.

Celý článek v angličtině ZDE


0
Vytisknout
6074

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2022