Tisková zpráva:

Filipíny: Lékaři bez hranic pomáhají na ostrovech zasažených tajfunem Rai

28. 1. 2022

čas čtení 3 minuty
• Tajfun Rai (též Odette) zasáhl Filipíny 16. prosince. Zanechal za sebou přes 400 mrtvých a 1200 raněných. Desítky lidí se stále pohřešují. 
 • Lékaři bez hranic začali poskytovat zdravotnickou a humanitární pomoc na ostrovech Dinagat, Siargao i v dalších odlehlých a poničených oblastech. 
• Podle dosavadních odhadů potřebuje pomoc 240 tisíc lidí. Ve spolupráci s místními úřady bude organizace podporovat zdravotnická zařízení, provozovat mobilní kliniky, zprostředkovávat převoz pacientů v kritickém stavu do odpovídajících nemocnic a distribuovat zdravotnický materiál.

„Tajfun těžce poznamenal životy desetitisíců obyvatel ostrovů. Spousta z nich přišla o své domovy i živobytí, nemají přístup ke zdravotní péči ani pitné vodě,“ říká Chenery Ann Lim, krizová koordinátorka zdravotní péče Lékařů bez hranic. 


„Je klíčové, abychom tyto základní služby zprovoznili co nejdříve, a vyhnuli se tak šíření nemocí kontaminovanou vodou.“ Dinagat Tajfun zničil v této ostrovní provincii kolem 30 tisíc domů i většinu místní infrastruktury. V obci Basilisa připadal na 36 tisíc obyvatel jeden jediný lékař. Tři lodě, které sloužily jako sanitky pro převoz pacientů, co potřebovali specializovanou péči, mezi ostrovy, jsou buď poškozeny tajfunem, nebo zcela mimo provoz. 

Týmy Lékařů bez hranic zatím ošetřují pacienty se záněty horních cest dýchacích, akutním průjmem nebo vysokým tlakem. V jednom městě narazily také na lidi pokousané zatoulanými psy. Organizace bude spolupracovat s místními zdravotníky, podpoří nemocnice a zdravotnická střediska v Basilise a San José, které byly z velké části poničeny. 

Na ostrově Siargao v provincii Surigao del Norte budou Lékaři bez hranic poskytovat obětem přírodní katastrofy i záchranářům psychologickou pomoc. 

Pomohou také s převozy pacientů a do oblastí, kam dosud dorazilo jen minimum potřebných věcí nebo vůbec žádná pomoc, vypraví mobilní kliniky. Velké obavy panují také ohledně zásobování pitnou vodou, přestože je jí v oblasti dostatek. Systémy uchovávání vody i zásobovací sítě byly poškozeny. Úřady již zaznamenaly několik úmrtí spojených s akutní gastroenteritidou či leptospirózou ‒ bakteriální infekcí, která se často objevuje po povodních, kde k nákaze dochází například broděním ve znečištěné vodě. Týmy proto budou distribuovat i hygienické sady a věnovat se sanitaci ve všech oblastech, kde krizový zásah probíhá. 

Lékaři bez hranic poskytují pomoc na Filipínách již od roku 1984. Zasahovali hlavně během krizí a přírodních katastrof. V roce 2013 byla organizace jedním z prvních poskytovatelů lékařské péče po tajfunu Haiyan. V roce 2017 zdravotníci ošetřovali vnitřně vysídlené osoby po obléhání města Marawi. Lékaři bez hranic v oblasti mají také dva stálé projekty ‒ jeden v Tondu zaměřený na tuberkulózu, druhý v Marawi a Lanao del Sur, kde poskytují psychologickou péči a léčí nepřenosné choroby, jako jsou např. diabetes nebo vysoký krevní tlak.

1
Vytisknout
4896

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2022