Papež František požaduje, aby národy sdílely koronavirovou vakcínu

25. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Kompletní papežův projev Urbi et Orbi je česky ZDE

Ve svém tradičním vánočním poselství Urbi et Orbi apeloval papež František na národy, aby sdílely vakcínu proti koronaviru. Zdůraznil, že zdi nacionalismu nelze budovat proti pandemii, která nezná hranic.

"V této chvíli v historii, charakterizované ekologickou krizí a vážnou hospodářskou a sociální nerovnováhou, kterou koronavirová pandemie ještě zhoršila, je o to důležitější, abychom se navzájem uznávali jako bratři a sestry," řekl papež.

 

Zdraví je podle Františka mezinárodní problém. Papež kritizoval tzv. "vakcínový nacionalismus", v jehož důsledku, jak se obávají činitelé OSN, se pandemie zhorší, pokud dostanou chudé národy vakcínu jako poslední.

"Nechť Syn Boží obnoví v politických a vládních činitelích ducha mezinárodní spolupráce, počínaje zdravotní péčí, aby byl všem lidem zajištěn přístup k vakcínám a k léčbě. Tváří v tvář problému, který nezná hranice, nemůžeme stavět zdi. Všichni jsme na jedné lodi," řekl papež.

Vánoce jsou především časem, kdy je záhodno pomáhat druhým, protože Ježíš sám se narodil jako chudý vyhnanec, řekl František během mše na Štědrý večer.

Papež žádal o mír a smíření v Sýrii, v Jemenum, v Libyi, v Náhorním Karabachu, v jižním Súdánu, v Nigérii, v Kamerunu a v Iráku, který má začátkem března navštívit. Žádal také o pomoc pro ty, kdo trpí humanitární krizí či přírodními katastrofami v Burkině Faso, v Mali, v Nigeru, na Filipínách a ve Vietnamu.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
6362

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2021