Vše špatné je k něčemu dobré

20. 10. 2020 / Daniel Münich

čas čtení 1 minuta
 
Covid bez diskuse odhaluje to, co většina lidí nebyla schopna dlouhatánské roky nahlédnout, ale co ukazují mezinárodní srovnání celou dobu. Že český stát, tak jak je zastarale koncipována jeho státní správa v kombinaci s politikou, nemá schopnost efektivně řídit věci veřejné.
 
 


 
Jde o záležitosti kolem nereformy a zmatlané inkluze v regionálním školství, rigiditu ve školství vysokém a řízení a hodnocení vědy, ubíjející stavební regulaci, sociální (ne)bydlení, obrovský průšvih s exekucemi, nekonečné čekání na zákon o odpadech, šnečí digitalizace, důchodová nereforma, daňová zmatek-reforma...... Je toho fakt moc a už se to ani nedá sledovat.

Tedy velmi omezená schopnost našeho státního aparátu připravovat, ověřovat a implementovat funkční reformy a reagovat systémovými změnami na potřeby doby. Využívat vědecké poznatky, vycházet z kvalitní znalostí procesů a problémů, navrhované změny předem ověřovat, uvažovat v širších a dlouhodobějších souvislostech, atp.

A na vině je i dlouhodobá laxnost a přehlížení této skutečnosti většinovou veřejností, včetně té novinářské. I proto se tolik lidí v posledních letech tak snadno chytit na marketingové slogany "zamakáme" či "napumpujeme miliardy". Dokud si dostatečně neuvědomíme, že zásadní problém je v zastaralém nastavení státní administrativy v propojení s politikou, nikam se nedobereme ani po covidu.


Současné řádění covidu v chaotickém Česku snad konečně otevře dostatečnému počtu lidí oči. A nebo také ne, já vím.

0
Vytisknout
8632

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2020