Erdogan má potíže, ale ještě není vyřízený

7. 10. 2020

čas čtení 1 minuta
Turecký lídr si nebezpečně zahrává s Čínou a Ruskem, ale konfrontace mu ještě mohou vynést zahraniční finance, které potřebuje pro své přežití, napsal David Paul Goldman.


Turecký prezident Recep Tajjip Erdogan má spoustu důvodů se obávat. Docházejí mu peníze, jeho arabští sousedé bojkotují jeho export, provokoval Rusko a Čínu a Evropská unie na něj chce uvalit sankce. Co je ale pro něj ze všeho nejhorší, vedoucí kandidát amerických prezidentských voleb Joe Biden říká, že si jej přeje sesadit.

Ale zatím ještě Erdogana neodepisujte. Turecký lídr ví, že snahy svých nepřátel jít po něm dokáže pořádně prodražit. To patrně vysvětluje tureckou podporu ázerbájdžánského útoku na Arménií kontrolovanou enklávu v Náhorním Karabachu, který koncem září eskaloval v úplnou ofenzívu.

Turecko údajně najalo pro karabašskou frontu 1 000 syrských žoldnéřů, což připomíná, že Erdogan má prostředky k tomu, aby vyvolal problémy kdekoliv v regionu, včetně většinově muslimského ruského Kavkazu.

Může to také vysvětlovat, proč Erdoganova Strana spravedlnosti a svobody minulý týden náhle znovuobjevila kauzu čínských Ujgurů, turkicky hovořící muslimské menšiny potlačované čínskými úřady, což vyvolalo ostrý protest čínského velvyslanectví v Ankaře.

Don Corleone si držel své přátele blízko a nepřátele ještě blíže; Čína a Rusko dělají totéž, až na to, že žádné přátele nemají. Ruští vojáci a kontraktoři bojují s milicemi podporovanými Tureckem v Libyi a Sýrii, ale Rusko potřebuje turecký souhlas pro hromadění námořních sil v Černém moři a pro přístup do Středomoří prostřednictvím Tureckem kontrolovaných úžin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7025

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2020