Rozhovor Britských listů 416. Proč tolik lidí v ČR věří v politické spasitele?

17. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Pomalu se blíží podzimní volby. Jaká je dnes v ČR politická situace a kdo vyhraje? O tom hovoří s politologem Jiřím Pehem Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 17. srpna 2021.


 17604

„Američané nás opustili jako krysy utíkající z potápějící se lodi“ a „Němci místo našich lidí odvážejí letecky pivo, chovají se holt jak Evropané ...“, říká mladý Afghánec

17. 8. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 
Ehsanullah (foto) se narodil 2 roky poté, co americké jednotky ovládly Afghánistán. Žije v Kábulu se svými rodiči, 2 sestrami a babičkou. Snil o tom, že se stane fotbalistou, a cvičil s velšským trenérem, který minulý měsíc opustil zemi, protože se bál invaze Tálibanu. Ehsanullah nosí západní oblečení, poslouchá západní hudbu, rád sleduje Netflix a zveřejňuje své každodenní fotografie na Instagramu. V pátek ho otec přiměl vymazat všechny jeho obrázky z této aplikace, aby ho noví vládci nepotrestali za to, že vedl „západní život“. Jeho sestra minulý týden opustila školu, stejně jako se učitelé sami vzdali výuky dívek - aby nečelili pronásledování podle zákona šaría, který se jim po 2 desetiletích vrátí do života.

 16478

Země Potěmkinových vesnic

17. 8. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Samozřejmě sleduji s velkým zájmem, co se nyní děje v Afghánistánu. A všímám si toho, jak zase nové linie rozdělují českou společnost v této věci. U některých to není překvapivé: že krajní pravice a zřejmě i komunisti budou jásat nad zhroucením západní moci a hrdosti na to, že „v Afghánistánu se bojuje za Prahu“ (nikdy jsem tohle heslo neměl rád, i když jsem zcela prozápadní a mám rád NATO atd.), je jasné.

 16447

Střípky z Covidů

16. 8. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 14 minut

Část 4

Malajsie

Podobné problémy až průšvihy jako v Indonésii, Thajsku, Mongolsku a všude tam, kde Sinovac úřadoval. Na rozdíl od ruských vědců odborníků a politiků ovšem sami čínští vědci přiznávají, že jejich vakcíny jsou méně účinné a že vlastně sami nevědí, jak jsou efektivní proti Deltě. Nechce se tomu věřit, ale je to tak. Výrobce vakcín neví, jak je účinná proti variantě Delta. Ne že by to na věci něco měnilo. Ostatně svět snad již dávno moc dobře ví, jaká kvalita se leckdy z Číny vyvalí. Zpět k malajským problémům. Nakazilo se tam dokonce očkovací středisko. Polovina pracovníků nakažená, středisko uzavřené.

Rozhovor Britských listů 415. Jak je Česko zaseklé v osmdesátkách

13. 8. 2021

čas čtení 1 minuta


Po revoluci r. 1989 převzala v Československu moc skupina třicátníků, které formovala zkušenost husákovského socialismu z osmdesátých let. Tito lidé dodneška, dnes jsou to šedesátníci, určují politický a ekonomický směr dnešní České republiky. Politika a ekonomika jsou v ČR provázány, respektive politikové dělají, co chtějí oligarchové. Je to dobře nebo špatně? O tom mluví dnešním Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. srpna 2021.



30649

Andreji Babiši: Chlubíte se vlastní odporností

16. 8. 2021

čas čtení 3 minuty


Přátelé,

pan Babiš se už od pondělního rána chlubí svým fb příspěvkem, kde označil svůj pocit jako "cítím se hrdý," a to v záležitosti, kdy se mu prý společně s panem Orbánem podařilo nenaplnit evropské kvóty pro přerozdělení lidí s nárokem na mezinárodní ochranu, píše Jaroslav Miko.

Pan Babiš navíc s tímto příspěvkem přichází v době, kdy v Afghánistánu hrozí nová humanitární krize a kdy se Česku nepodaří z Kábulu evakuovat všechny afgánské spolupracovníky, kteří tak zůstávají napospas Talibáncům.

Scény paniky a zoufalství na letišti v Kábulu

16. 8. 2021

čas čtení 2 minuty



- V pondělí ráno docházelo na letišti v Kábulu k scénám paniky a zoufalství. Lidé se snažili dostat se na letištní plochu a utíkali přes ní ve snaze dostat se do letadel letících mimo Afghánistán. Američtí vojáci stříleli do vzduchu ve snaze jim v tom zabránit, "letadla jsou jen pro diplomaty, zahraniční občany a zaměstnance místních velvyslanectví".

- Všichni zaměstnanci amerického velvyslanectví v Kábulu byli evakuováni na letiště.

 17333

Náhradní elektrické vedení u Břeclavi porušuje platnou normu a ohrožuje lidi na životě

16. 8. 2021

čas čtení 10 minut


"Je velmi těžké si představit, že podobní realizátoři, jako je ten, který vybudoval tuto NPT, budou budovat i nové jaderné reaktory v ČR."

    • Po havárii vedení byla vztyčena takzvaná náhradní přenosová soustava (NPT)
    • NPT 400 kV nesplňuje v mnoha bodech platnou ČSN EN 50341-1
    • Ohrožuje pracovníky ve sklenících na severním konci
    • Ohrožuje rekreanty v chatové osadě na jižním konci
    • Ohrožuje možným pádem na dálnici D2 veřejnou dopravu
    • NPT je postavena jen asi 20 m od stávajícího vedení
    • Ohrožuje pracovníky montážních firem, kteří budou opravovat hlavní vedení

 Ohrozit oblast 20 km2, kde žije již několik set lidí, to není jen tak.

Vedení 400 kV mezi rozvodnami Sokolnice (ČR) a Stupava (SR) spalo při průchodu tornáda dne 24.6.2021. To bylo popsáno v Britských listech ZDE. Odpověď úřadů je uvedena níže.  Podívali jsme se tedy na místo havárie a zjistili jsme, že za cca jeden měsíc zde byla vztyčena náhradní přenosová soustava (NPT) a připojena na napětí 400 kV, píše ing. Oldřich Maděra.

Podrobné technické vysvětlení problému je ZDE.

 17333

AD: Tornádo lámalo stožáry jako sirky – u Břeclavi

16. 8. 2021

čas čtení 15 minut


Chtěl bych Vás požádat o zveřejnění přiloženého trestního oznámení na neznámé pachatele, které jsem vypracoval na základě fotografií z místa pádu vedení zvn u Břeclavi při průchodu tornáda dne 24.7.2021. Reaguji tak na výzvu ČKAIT, aby se její členové aktivně zapojili do pomoci obyvatelům v postižené oblasti.

Úvodem bych Vám chtěl sdělit, že jsem absolventem VUT FE Brno, obor výroba, rozvod a užití elektrické energie. Jsem členem a Autorizovaným inženýrem ČKAIT pro specializaci IT00 – technologická zařízení staveb a TE03 – technika prostředí staveb – elektrotechnické zařízení. Dále jsem členem a Autorizovaným inženýrem Engineers Ireland (prostřednictím Dublin Accord autorizace v dalších 128 zemích), dále jsem členem Institution of Engineering and Technology (je uznáváno jako autorizace ve Velké Británii a v dalších stovkách zemí), dále jsem dosáhl před několika lety autorizace např. i v Ruské Federaci a ve všech s ní bilaterálně spojených státech, kterou však již neudržuji. Mám 40 let eletrotechnické praxe, z toho 26 let na vn, vvn a zvn.

Jsem přímým autorem nebo jsem spolupracoval na celkem asi 450 projektech nn, vn, vvn a zvn do napětí až 750 kV a výkonu až 6 000 MW. Pracoval jsem přímo pro cca 25 přenosových a distribučních společností v 15 státech. Pracoval jsem i na celé řadě dalších studií, nabídek, posouzení a zpráv pro mnoho dalších rozvodných společností ve státech prakticky všech kotinentů.

Absolvoval jsem před nedávnem v Čechách kurz soudního znalce. Složil jsem úspěšně i závěrečný test. Po seznámení se s rozsahem povinností soudního znalce během kurzu jsem si však nenechal vystavit oprávnění, protože by mě zavazovalo k činnostem v takovém rozsahu, že bych je zejména s ohledem na mé celkové časové vytížení a na můj převážný pobyt v zahraničí, nebyl schopen zvládat. Mohu tedy českou energetiku odborně posuzovat a srovnávat s mnoha zeměmi světa.

Dovolím si formulovat můj cíl. Vybral jsem si při své práci patnáct zemí, které by měly být české energetice v určitých oblastech vzorem. Jsou to Irsko, Velké Británie, Německo, Francie, Španělsko, Portugalsko, Belgie, Holandsko, Švýcarsko, Dánsko, Švédsko, Norsko, Rakousko, USA a Španělský ostrůvek El Hierro. V každé z těchto zemí i na tom ostrůvku probíhá něco pozitivního v elektroenergetice a v přechodu k obnovitelným zdrojům. Budu se snažit pomoci naši energetiku orientovat směrem k využití všeho toho pozitivního, co jsem během své dlouhé praxe v těchto zemích a v jejích energetikách našel a poznal.

Z této pozice považuji za naproto nepřípustné, aby obyvatelé těžce postižených obcí jižní Moravy byli vystavování dalším nesmyslným bezpečnostním rizikům a ohrožení jejich životů. Myslím si, že byli postiženi již dostatečně a poviností nás všech je je chránit a aktivně jim pomáhat podle míry našich možností. Já jsem to pojal tak, že pomohu v oblasti, kterou dobře znám a ovládám. Požaduji, aby celá situace byla pokud možno co nejrychleji vyšetřena Policií ČR a aby byla přijata bez odkladu příslušná opatření odstraňujíci pokud možno okamžitě výše uvedená obecná ohrožení.


Požaduji dále, pokud tato moje zjištění budou Policií ČR shledána jako obecná ohrožení, tak aby neznámí pachatelé byli vypátráni a potrestán podle platných zákonů. Na uvedenou stuaci upozorňuji již deset let a tento případ považuji za vyvrcholení extrémního a dlohodobého pohrdání všemi platnými normami a zákony ČR.

Ponechám pane Čulíku na Vás, jakým způsobem zveřejníte jak samotné trestní oznámení, tak i všechny jeho přílohy. Je toho hodně a je to hodně technické.

Ing. Oldřich Maděra
Irsko/ Británie/ Čechy

 17605

Hrůzostrašné prázdninové čtení o tom, jak příbramská pošta znemožnila důchodci odeslání balíku

17. 8. 2021

čas čtení 5 minut

 

Zábavné příběhy se špatným koncem plné traumatizujících zážitků jaksi patří k prázdninovému koloritu, proto předkládám milým čtenářům jeden příběh o trpké zkušenost zaskočeného důchodce aneb otřesný zážitek s angličtinou z příbramské pošty.

Od konce minulého tisíciletí posílám do Irska balíky s dárky. Protože je poštovné v poměru k důchodu značně vysoké, tak proto jen občas, považuji to za určitou formu luxusu. Vypočítal jsem si na internetové kalkulačce České pošty cenu za balík do 7 kg do Irska, uškudlil z důchodu potřebný obolus, zabalil balík, napsal na něj adresy a vyrazil jsem s ním na poštu jako obvykle, píše Antonín Švec.  

 16478

Afghánistán bude považován za Bidenovu porážku. A bude to zřejmě pro něho velký problém

16. 8. 2021

čas čtení 5 minut

 

"Američané nemají výdrž a vždycky zradí své přátele"

Americká veřejnost to Bidenovi neodpustí, pokud dojde znovu po americkém odchodu k vzestupu al Kajdy a k ofenzívě Tálibanu

Jak dlouho to bude Joeovi Bidenovi trvat, než přizná, že udělal v Afghánistánu katastrofální chybu? ptá se Simon Tisdall. Minulý týden zaujal americký prezident vzdorný postoj. Projevil se jako tak trochu zoufalý trenér na Olympijských hrách, když vzkázal Afgháncům, že je to jejich země. Pokud ji chtějí mít, musejí za ni sami bojovat.

 16478

Už se rodí nový Afghánistán?

16. 8. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

Jak se píší dějiny? (Že se nehledí k neproplaceným účtům.)

Ještě před třemi dny (v muslimsky sváteční pátek byl takto islámský svátek!) se mnohde nepřehlédnutelně spekulovalo, zda Tálibán bude přichystán vojensky obsadit hlavní město státu k výročí masakru „z 11. září 2001“, k němuž došlo v New Yorku v teroristické režii al-Káida (operující tehdy z Afghánistánu). Byla tu následně židovská sobota, kdy v Afghánistánu došlo k dalším zvenčí překvapivým úspěchům v získávání vojenské kontroly Tálibánem nad Afghánistánem. Křesťanská neděle tomu dala informační korunu pravděpodobně jen tím, že se jen konstatuje, zda ti, které by definitivní okupace Afghánistánu Tálibánem mohla nějak ohrožovat, jsou již v bezpečí (prezident Ghání prchl ze země); a že třeba Rusko hodlá v Kábulu mít své diplomatické zastoupení. Není nesamozřejmé, že z tábora předchozího amerického prezidenta Trumpa už došlo k nepřehlédnutelné kritice toho, co a jak učinil současný prezident Biden, když plnil svůj slib, že letos odvolá americké vojenské síly z Afghánistánu. (V období maximálního nasazení vojenských jednotek USA šlo o sto tisíc vojáků. S partyzánsky operujícími silami Tálibánu si žádným definitivním způsobem americké velení neporadilo, i když navíc disponovalo moderní technikou, včetně letectva.)

 17432

Rozmach Tálibánu v Afghánistánu následuje po letech chybných kroků ze strany USA

16. 8. 2021

čas čtení 7 minut

Hlavní poradci prezidenta Bidena přiznávají, že byli ohromeni rychlým zhroucením afghánské armády tváří v tvář agresivní a dobře naplánované ofenzívě Tálibánu, která nyní ohrožuje Kábul, hlavní město Afghánistánu.
Uplynulých 20 let ukazuje, že by se vůbec neměly stát.

Jestli se během dvou desetiletí války v Afghánistánu něco shoduje, pak je to přeceňování výsledků oněch 83 miliard dolarů, které Spojené státy od roku 2001 vynaložily na výcvik a vybavení afghánských bezpečnostních sil, a podceňování brutální a lstivé strategie Tálibánu. Pentagon Bidena varoval ještě před jeho nástupem do funkce, že Tálibán může afghánskou armádu ovládnout, ale odhady zpravodajských služeb, které se nyní ukázaly jako velmi chybné, ukazovaly, že k tomu může dojít za 18 měsíců, a nikoliv týdnů, informuje deník New York Times.

 16478

Afghánistán, Bidenův neřešitelný problém

16. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 


Joea Bidena odsuzují Republikáni za nynější situaci v Afghánistánu, avšak kořeny krize jdou zpět mnoho let

Slova politiků je pronásledují. "Absolutně neexistuje žádná podobnost," řekl Joe Biden minulý měsíc na dotaz, zda vidí nějakou podobnost mezi odchodem amerických vojáků z Vietnamu a z Afghánistánu, píše David Smith.

"Taliban není severovietnamská armáda. Absolutně nemají takové vojenské schopnosti. Nikdy nedojde k tomu, že byste viděli, jak jsou lidé vyzvedáváni ze střechy velvyslanectví z Afghánistánu. Vůbec to srovnatelné není."

30649

Političtí paraziti kopou jámu tuposti a zbabělosti, sklouzává do ní celá politická scéna

15. 8. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty


Situace v Afghánistánu je projevem určitého selhání. Deklarovaná snaha o demokratizaci země bere za své v řádech dní, měřeno rychlosti, s jakou radikálně islamistické hnutí Tálibán obsazuje afghánská města a provincie. Je naprosto zřejmé, že po 20 letech pokusů o nastolení jiného režimu než islamistické diktatury se Afghánistán vrací tam, kde před 20 lety byl. Možná, ve snaze o obnovení kulturní čistoty, dojde k ještě urputnější snaze radikálního Tálibánu o upevnění teokratických principů, tabu a s tím spojeného omezování základních lidských práv a svobod všech, kdo nejsou ochotni podřídit se civilizačně doslova předpotopnímu řádu, v němž skutečnost a pravdu určuje náboženské dogma.

ČR nezastaví deportace do Afghánistánu

14. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

Misha Glenny: Nechápu, že vláda ČR, jejíž obyvatelstvo ví přesně, co to znamená být obětí netolerantní diktatury, dokáže provádět tuto strategii.

Rozhovor Britských listů 413. V ČR jsou konspirační teorie normalizovány jako přijatelné

6. 8. 2021

čas čtení 1 minuta



Nadační fond nezávislé žurnalistiky vydal zprávu o studii digitálního zpravodajství v roce 2020, ze kterého vyplývá, jaký dopad mají dezinformace o covidu, o protikoronavirových opatřeních a o očkování na českou veřejnost. Bohumil Kartous o tom hovoří s Josefem Šlerkou donedávna ředitelem tohoto Nadačního fondu. "Máme v ČR asi 15 procent lidí, kteří věří těm opravdu takovým echt konspiračním teoriím, říká Josef Šlerka." Co to znamená pro politiku v České republice? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. srpna 2021.




 16478

V Afghánistánu nyní bude následovat humanitární katastrofa

13. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

 
Už před odchodem západních vojsk a ofenzívou Talibanu byl Afghánistán na kolenou. Uprchlická krize je nyní nevyhnutelná


Afghánistán nyní čelí humanitární katastrofě, píše Hameed Hakimi. Obyčejní Afghánci čelí trojí hrůze: absolutní absenci bezpečnosti, nulovému  zdravotnictví a propadu ekonomických vyhlídek. Tyto kruté podmínky existovaly už před dohodou Trumpovy vlády s Talibanem z února 2020, která zahájila odchod amerických vojsk, existovaly i před potvrzením od Joea Bidena, že odchod amerických jednotek bude skončen do letošního 11. září.

The Economist: Schovávají knihy, kupují burky. Kandahár se připravuje na vládu Talibanu.



Kdo chce vědět, jaká krutovláda čeká Afgánce po ovládnutí země Talibánem, ať si přečte knihu Lovec draků od Khaleda Hosseini, napsal Jan Štern. Krutá, totální každodenní tyranie fanatických Talibánců trestajících popravou nebo utínáním ruky ty nejneuvěřitelnější prohřešky, jako je zpěv, poslech muziky, smích a prostě sebemenší projev přirozeného života. Nemluvím vůbec o politických svobodách, ty jsou navždy minulostí. To, že armáda USA ponechá Afgánistán Talibánu, není nic jiného než připuštění naprosté genocidy lidskosti, slušnosti a svobody na téměř 40 milionech Afgánců. USA jako klíčová země a vůdce demokratického světa a s nimi i NATO tohle neměly nikdy udělat. Máme na svědomí uvržení 40 milionů obyvatel do koncentráku srovnatelného s těmi nacistickými. V Afganistánu jsme měli vydržet.

Rozhovor Britských listů 412. Jak si Čína dělá z Česka kolonii a českým úřadům je to jedno

3. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Hegemonie Číny proniká do celé řady zemí světa a Česká republika je zvlášť zranitelná. O tom mluví v tomto rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous se sinoložkou Kateřinou Procházkovou, novinářkou a analytičkou spolupracující s projektem Synopsis. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 3. srpna 2021.

Jste popírači? Protože nejde jen o vakcíny a o globální oteplování

13. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Odpíračí očkování v New Yorku. Nápis "My body, my choice" ("Mé tělo, má volba") je lživý. Neočkovaní totiž nakazí covidem lidi kolem sebe, mohou způsobit jejich smrt.

Je lehké se smát protiočkovacímu hnutí a tento týden je to ještě o mnoho lehčí, píše Jonathan Freedland. Stovky demonstrantů se v Londýně rozhodly zaútočit na televizi BBC, jenže zaútočily na nepravou budovu - na nemovitost, v níž BBC už osm let nesídlí. Možná je to symbolické, jak přesné mají odpůrci očkování informace.

Jenže v Americe přestává být popírání covidu a odpírání vakcín vtipem a začíná to tam být opravdu vážné. Kulturní války ohledně covidu tam eskalovaly natolik,  že republikánští guvernéři dvou států, Floridy a Texasu, nyní aktivně brání školám, univerzitám a místním úřadům, aby přijaly základní rozumná opatření proti pandemii.

V těchto státech mají činitelé nyní zakázáno vyžadovat očkování, důkaz o očkování, testy na covid či roušky. Každý ředitel školy na Floridě, který vyžaduje, aby se nosily roušky, přijde o plat. Není divu, že počet nákaz v obou státech horentně stoupá. Navzdory Bidenovu ranému úspěchu s očkováním, takováto míra odporu je vážnou hrozbou schopnosti Spojených států pandemii vůbec zvládnout.

Rozhovor Britských listů 411. Volené politiky je za záměrně šířené lži nutno kritizovat

30. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Měli bychom kritizovat Zemanova mluvčího Ovčáčka za nesmysly, které zveřejňuje na Twitteru? Zajímavá analýza publikovaná v britském rozhlase varuje, že když lidé přetvítovávají materiály, které kritizují, přestože s nimi nesouhlasí, vede to k jejich virálnímu šíření. Co s tím? O tom uvažují v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík a Bohumil Kartous.



30649

ČR neposkytne pomoc žádnému tlumočníku české armády v Afghánistánu

13. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Strach Andreje Babiše ze ztráty politických bodů už se přetavil v čirý cynimus, píše Jaroslav Miko.


Česká vláda nakonec rozhodla, že neposkytne mezinárodní ochranu žádnému afgánskému tlumočníkovi ani jeho rodině s malými dětmi, byť se jedná o osoby, které několik let pomáhaly českým vojákům přímo ve vojenské misi v Afghánistánu.

Tím, že mezinárodní společenství opustilo vojensky území Afghánistánu, se radikálnímu hnutí Taliban daří získávat stále větší území v této zemi a to samozřejmě značí přímé ohrožení lidí, kteří právě pomáhali v boji proti radikálům.

Je mi už z tohoto postoje české vlády skutečně na zvracení a hluboce se stydím za každého Čecha, který takto cynicky uvažuje.

Pokud máme chránit ony naše tradiční hodnoty, tak je to právě v tom, že se nebudeme otáčet zády k lidem v nouzi a ohrožení, tím spíše, že nám spoustu let tito lidé sami pomáhali.😡


Finsko evakuuje celkem 100-150 osob, které pracovaly pro Finsko, EU nebo NATO v Afghánistánu.




Rozhovor Britských listů 410. Češi si jsou vědomi klimatické krize, ale nevědí co dělat

26. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Katedra environmentálních studií Masarykovy univerzity v Brně ve spolupráci s iniciativou Green Dock vypracovala průzkum veřejného mínění ohledně toho, jaký mají dnes Češi postoj vůči klimatické krizi. Dotazovali se osob starších 15 let. O výsledcích tohoto průzkumu mluví Jan Čulík s Janem Krajhanzlem z Masarykovy univerzity, hlavním autorem tohoto projektu, který se zabývá názory lidí na klimatickou krizi už 18 let.

Monitoring digitální politické reklamy před volbami

13. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

Transparency International ČR vydala monitoring digitální politické reklamy před nadcházejícími parlamentními volbami. V článku najdete přehled toho nejdůležitějšího od začátku tohoto roku, včetně rozsáhlého přehledů aktérů, utracených peněz, kritérií zadávání - kromě toho je tam spousta grafů, vizuálů a dalších analýz:

Rozhovor Britských listů 409. Jižní Morava po tornádu. Potřebujeme nadále pomoc

22. 7. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je tomu skoro měsíc poté, co neobvykle ničivé tornádo zlikvidovalo několik vesnic na Břeclavsku a Hodonínsku. Paní Zlata Maděričová z Moravské Nové Vsi stále ještě nemá ve svém poničeném domě elektřinu z rozvodné sítě. Problém nezmizel a vzájemná lidská solidarita je i nadále potřebná, i když někteří lidé nevědí, co to je, a jiní dokonce podvádějí. O katastrofě po měsíci hovoří se Zlatou Maděričovou Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 23. července 2021.

Běžné mýty ohledně covidu - vysvětleny

13. 8. 2021

čas čtení 5 minut

 

"Nemám žádné příznaky, takže i když mám covid, nikoho jiného nenakazím"


Není to pravda. Lidé, kteří nemají příznaky covidu, jsou méně nakažliví než lidé s příznaky, ale přesto mohou mít vysokou virovou zátěž a mohou virus šířit. Druhá věc je, že největší nakažlivost u těch, u nichž vzniknou příznaky, je den nebo dva předtím, než se začnou cítit nemocní, vysvětluje Christina Pagel z londýnské UCL.

Protože se v tu dobu lidi cítí naprosto v pořádku, chodí mezi lidi a do ulic a šíří nákazu.

Jedna studie zjistila, že lidé, kteří nemají příznaky covidu, rozšířili více než polovinu nákaz.

Nepředpokládejte, že jen proto, že vám osobně nic není, nejste rizikem pro druhé osoby.

Pět mrtvých v anglickém Plymouthu, včetně tříleté holčičky

13. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Dvaadvacetiletý Jake Davidson v jihoanglickém přístavním městě Plymouth zastřelil pět lidí, včetně tříleté holčičky a pak spáchal sebevraždu. Měl zbrojní pas.

Usmrti dva muže a dvě ženy zemřeli ve čtvrti Keyham. Další žena byla ošetřena na místě incidentu a později zemřela v nemocnici.

Davidson pracoval ve firmě Babcock International.

Z jeho výroků na sociálních sítích vyplývá, že byl Davidson fanouškem Donalda Trumpa a stoupencem britské Libertariánské strany. Také psal na sociálních sítích, že potřebuje zhubnout, což nedokáže, a že je frustrován, protože nemá dívku.

Na internetu zveřejňoval o sobě videa jako o člověku v zoufalství, který zuřil proti úspěchům jiných a vyjadřoval frustraci, že je obtlopustný a nemá dívku.

Dva dny před incidentem Davidson likeoval krátké video na YouTube, na němž Američané v USA nabíjeli silné střelné zbraně a stříleli jimi do cíle.

K incidentu došlo ve čtvrtek kolem 18. hodiny britského času.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ohňové léto: Celé Středozemí je likvidováno divokými požáry a předpovídá se další extremní počasí

13. 8. 2021

čas čtení 2 minuty



Největší dopad požárů je v Řecku, v Turecku a v Itálii, ale i v částech Španělska a Francie se nyní předpovídá obrovské vedro


Ve Středozemí stále hoří stovky požárů. Utíkají před nimi z domovů tisíce lidí a požáry působí nenahraditelné škody v důsledku lidstvem vyvolaného globálního oteplování.

V pátek se v určitých oblastech ve Francii a ve Španělsku očekávají extremní teploty, a hrozí tedy, že se požáry rozšíří i tam.

V Řecku hasiči dále bojují proti tomu, co označil premiér Kyriakos Mitsotakis ve čtvrtek za "největší ekologickou katastrofu za mnoho desetiletí".

26475

Kardinál Duka odmítl setkání se signatáři otevřeného dopisu protestujícího proti spojování katolické církve s extremistickým stranami

13. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Rádi bychom Vás informovali, že k otevřenému dopisu, v němž 26 laiků i kněží vyzvalo kardinála Duku, aby se jasně distancoval od osob kandidujících za extremistické politické subjekty, se po jeho zveřejnění začaly spontánně přidávat stovky dalších signatářů z prostředí katolické církve i mimo ni. Mezi těmito signatáři je řada veřejně známých osobností, představitelů významných církevních institucí i katolických kněží. Dopis nově podepsali například Marek Orko Vácha, Tomáš Halík, bývalý Dukův sekretář Vojtěch Macek, teolog Karel Skalický, spisovatel Jáchym Topol, hudebník David Koller, zpěvačka Hana Ulrychová, režisér Jan Hřebejk, moderátorka Ester Janečková a další. K dnešnímu dni se k dopisu připojilo cca. 350 signatářů. Celý text dopisu i aktualizovaný seznam signatářů naleznete zde:



Kardinál Duka na dopis přímo neodpověděl.

Děti narozené během pandemie mají nižší IQ

13. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Vědci to přičítají nedostatku stimulace, protože rodiče museli pracovat z domova a nemohli se o nemluvňata řádně starat


Děti, které se narodily během pandemie, maji podstatně snížené verbální, pohybové a všeobecné kognitivní schopnosti ve srovnání s dětmi narozenými před pandemii, zjistila americká studie.

Prvních několik let života dítěte má klíčový význam pro jejich kongitivní rozvoj. Avšak vzhledem k tomu, že pandemie vedla k uzavření podniků, jeslí, školek i hřišť, život pro nemluvňata a pro batolata se podstatnou měrou změnil, zatímco se vystresovaní rodiče snažili najit rovnováhu mezi prací a péči o děti.

Tisková zpráva:

Afghánistán: Sílící boje ohrožují nemocnice. Přibývá raněných i vysídlených

13. 8. 2021

čas čtení 6 minut

• Prakticky ve všech svých projektech jsou Lékaři bez hranic svědky toho, jaký dopad má konflikt na místní obyvatele: lidé umírají v křížových palbách nebo při explozích. Když jsou zraněni, je pro ně nepředstavitelně složité dostat se do zdravotnického zařízení. 

• Afghánská nezávislá komise pro lidská práva (AIHRC) odhaduje, že během posledních třech měsíců muselo opustit své domovy 938 tisíc lidí. Celkem jich je podle komise vysídleno zhruba 5 milionů. 
• Všechny strany konfliktu se musí zaručit, že na zdravotnická zařízení, pacienty a zdravotníky nebudou útočit ani jim vyhrožovat. Pacientům musí být zajištěn přístup k lékařské pomoci.

Tisková zpráva:

Veteranfest ve stylu Četnických humoresek: Alena Antalová mezi tisícovkou historických aut

13. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Téměř tisícovka historických vozidel a motocyklů opět míří na Slavkov! Největší český sraz milovníků a majitelů auto-moto veteránů pod širým nebem se uskuteční v zámeckém areálu a parku první zářijovou sobotu 4. 9. 2021. Patronkou letošního jubilejního 20. setkání se stala Alena Antalová, hvězda televizního seriálu Četnické humoresky.

 16478

Zádušní mše za Afghánistán?

13. 8. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Své neblahé zkušenosti s pokusem ovládnout Afghánistán měli již v 19. století opakovaně Britové. Též ruská „karta“ zde měla svou jistou platnost. Nezávislým státem se Afghánistán stal po třetí válce s Velkou Británií roku 1919. V zemi bylo též konečně navíc brzy nato zrušeno i otroctví (roku 1923). Nábožensky to byl i zůstal muslimský stát; jazykově hodně roztříštěný (největším společenstvím jsou – s 15 miliony – Paštunové, ale dvakrát tolik jich žije dnes v Pákistánu; 30 milionů z celkem 45). Hospodářsky to byla a zůstala hodně nevyvinutá země. Jako království se země roku 1973 změnila v „republiku“ vyhlášenou příbuzným posledního tehdy krále Muhammada Záhir Šáha, což ale nevedlo ani k demokratizaci, ani – po nedávném tehdy hladomoru – k výraznému zlepšení hospodářského postavení obyvatelstva. Navíc zrovna tehdy také končila 10-letá éra americké hospodářské pomoci (1963-73).

 17551

Cizák Rakušan, aneb Hledá se kompromat

13. 8. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

  • Plíživá restaurace starého režimu v postkomunistickém Česku - jako třeba prezidentovo otevřené odmítání politického pluralismu - nabývá teď i podoby návratu k vládnutí prostřednictvím "kompromatu". 
  • Budeme-li se řídit zásadou, že je normální jmenovat šéfy tajných služeb jen na základě loajality k držitelům moci, celý proces se výrazně urychlí. 

 17557

Lidstvo zahltilo oceány plasty. Vznikl z toho nový ekosystém

12. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Ideonella sakaiensis, bakterie z japonské skládky odpadků požírající plasty

Specializované organismy na plastech cestují, vznikly bakterie, které plasty pojídají


Odpadkům v oceánech dominují lahve z PVC. Podle odhadů připlouvá do oceánu jeden milion lahví z PVC každou minutu. Nejčastějí jsou to PET lahve.

Minulý měsíc zjistila jedna studie, že existuje dva druhy bakterií, schopných rozkládat PET, "požírat umělou hmotu". Jsou to bakterie Thioclava sp. BHET1 a Bacillus sp. BHET2. Tyto bakterie byly izolovány v laboratoři, avšak byly objeveny v oceánu.

Tyto bakterie jsou nejnovějším příkladem nových organismů, které rostou v novém prostředí, totiž v obrovském množství plastů v oceánech.

30772

Levná veřejná doprava má zelené výhody

12. 8. 2021 / Jana Feiglová

čas čtení 2 minuty

Město Praha zdražilo jízdné v MHD. Praha dlouho jízdné vůbec nezdražila, pražská veřejná doprava je vůči některým jiným evropským metropolím relativně levná. Město loni přišlo vlivem covidu o příjmy z cestovního ruchu a letos to taky není slavné, je třeba obnovovat vozový park, přetírat tramvaje na nové barvy apod… To všechno se dá pochopit.

30649

Další důvod pro vznik koalice ODS a Ano

12. 8. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Paní předsedkyně TOP09 svým prohlášením, že by přijala část migrantů, zejména děti, což je jistě chvályhodné a civilizované prohlášení, ve mně jen vzbuzuje pocit, že ODS to bude mít po volbách mnohem snadnější, aby se spojila s Ano a SPD na půdorysu koalice, která stála za zrušením superhrubé mzdy.

Polský parlament schválil mediální zákon, který má zlikvidovat poslední nezávislou televizní stanici

11. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Vláda hlasování vyhrála navzdory tomu, že přišla o parlamentní většinu, poté, co přišla o podporu koaličního partnera, a navzdory rozsáhlým celostátním protestům


Polští poslanci schválili nový kontroverzní mediální zákon, který může vést k odebrání vysílací licence poslední nezávislé televizní stanici v Polsku, kritické vůči vládě. Nicméně vláda strany PiS přišla o několik klíčových hlasů a její dlouhodobá budoucnost je nejasná.

Po rozsáhlých protestech proti tomuto zákonu ve Varšavě a v 80 dalších městech byl kontroverzní mediální zákon schválen ve středu 228 hlasy vůči 216 v dolní komoře parlamentu, která má 460 křesel.

O korupčních podvodech Johnsonovy vlády

11. 8. 2021

čas čtení 7 minut




Led by Donkeys (Vedou nás oslové) - skupina několika aktivistů od hlasování o brexitu upozorňuje svými billboardy a veřejné promítanými a šířenými videi na zlořády a idiocii dnešní britské vlády. Toto video promítala na Dolní sněmovnu:


Toto je příběh o celostátní britské zdravotnické krizi. Kdy v Británii zahynulo třikrát více lidí než během nacistického bombardování za druhé světové války. Je to příběh o vládě Borise Johnsona a o Konzervativní straně.

Je to příběh, který by všichni v Británii měli slyšet.

Je to o tom, co jeho vláda udělala, když udeřil koronavirus.

Jaké byly její priority.

A o koho se starala.

 16447

Koronavirus: Světová zdravotnická organizace apeluje na politiky, aby ukončili "ostudnou nerovnost v distribuci vakcín"

11. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Nejpostiženějšími oblastmi nákazou jsou Praha (22,7 nákaz na 100 000 obyvatel), Praha-východ (21,17), Jihlava (25,51), Olomouc (21,66), České Budějovice (24,92), Tachov (20,12). Plzeň (18,59). Nákaza je stále relativně mírná, avšak velmi silně rozšířená po mnoha místech v ČR. V úterý 10.8. zaznamenalo ministerstvo zdravotnictví ČR 263  denních nákazV ČR do 10.8. zemřelo 30 371 lidí.. V nemocnicích je 52 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 675 450 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

První dávkou bylo v ČR očkováno 5 598 519 osob, i druhou dávkou  4 970 839 osob. Před nebezpečnou variantou delta je tedy dosud v ČR stále ještě nechráněno cca 50 procent obyvatelstva.

- Jižní Korea zaznamenala více než 2200 nových denních nákaz, je to od začátku pandemie rekord, konstatoval ve středu jihokorejský ministr zdravotnictví  Kwon Deok-cheol.

- Světová zdravotnická organizace naléhá na 20 nejmocnějších světových politiků, aby ukončili "ostudnou" globální nerovnováhu v přístupu k vakcínám, které nemají chudé země, aby  se do letošního října zabránilo dalším vlnám covidu.

- Rusko zaznamenalo 799 nových denních úmrtí na covid. Už po čtvrté tento měsíc je to absolutní rekord.

- Pracovníci, kteří se vrací v Británii do kanceláří, mají problém s hlukem. Studie 2000 úředníků zjistila, že se kvůli hluku v kanceláři nedovedou soustředit na práci, nemají v zaměstnání dostatečně funkční onlinovou infrastrukturu pro videokontakty a více než polovina konstatuje, že při práci doma byli daleko produktivnější, zejména mladí.

- Thajsko začíná testovat očkování prostřednictvím nosního spreje, po "slibných" testech na myších.

- Facebook odstranil stovky účtů, generovaných v Rusku, které šířily dezinformace proti očkování. Zaměřovaly se na občany v Indii, v Latinské Americe a v USA.

- Americký vládní poradce varuje, že se koronaviru nikdy nezbavíme a bude to sezónní infekce.

- Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško uvedl, že vakcína Sputnik V je vůči variantě delta účinná "z asi 83 procent", což je méně, než se původně usuzovalo.

- Třetí, posilovací vakcína se zřejmě bude v Británii dávat lidem se slabým imunitním systémem, ale asi ne všem lidem starším 50 let.

- Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid se vyjádřil, že se připravuje v Británii od podzimu posilovací očkování třetí dávkou,a však čelný expert konstatoval, že takové rozhodnutí věda nepodporuje a je zbytečné.

Jasná budoucnost pro letošní maturanty...

11. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta

V Británii se maturity konají písemně. Opravují je odborníci mimo danou střední školu, aby nemohlo docházet k protekci (známkující známkované neznají) a maturitní výsledky docházejí maturantům celostátně v jeden konkrétní den domů poštou. Letos to bylo 10. srpna. Studenti nad písemně oznámenými výsledky maturit, které mají v ruce,  většinou jásají, letos ovšem..



 16447

Neočkovaní jsou ohrožení možnou smrtí. Dříve nebo později totiž covid nutně dostanou

11. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 
Varianta delta znamená, že ve společnosti nelze získat stádní imunitu


S nynější variantou delta koronaviru není možné vytvořit ve společnosti stádní imunitu, vysvětlil profesor Sir Andrew Pollard, ředitel Oxford Vaccine Group při slyšení v Dolní sněmovně.

"Problémem s tímto virem je, že to nejsou spalničky," řekl Pollard. Kdyby bylo 95 procent lidí očkováno proti spalničkám, ten virus se nemůže obyvatelstvem šířit. Ovšem varianta delta koronaviru dokáže nakazit i lidi, kteří jsou očkovaní. A to opravdu znamená, že všichni, kdo dosud nebyli očkovaní, se v určitou dobu koronavirem nakazí ... a my nemáme nic, co by kompletně zabránilo šíření koronaviru."

Tisková zpráva:

Piráti: Nezapomínejme na Bělorusko, Lukašenkův teror neustal

11. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

Uběhl rok od běloruských prezidentských voleb, v nichž si dle všech důkazů podvodem uzurpoval moc Alexandr Lukašenko. Za jediný stihl Lukašenko šířit svůj teror v rámci své země i mimo její hranice. Proto si běloruská obec v České republice připomněla toto smutné výročí a diskutovala budoucnost Běloruska. K nim se přidala i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

30777

Klimatické hnutí říká, že "apokalyptická" zpráva IPCC signalizuje "okamžik povstání"

11. 8. 2021

čas čtení 3 minuty

Klimatičtí aktivisté nepotřebovali další zprávu, která by jim řekla, že další nečinnost tváří v tvář zrychlujícímu se globálnímu oteplování by měla katastrofální následky - důkazy jsou všem jasné.

Pondělní zveřejnění podrobného hodnocení nejnovějších vědeckých poznatků, které vypracoval panel OSN, však poskytlo klimatickým aktivistům novou příležitost ke zvýšení tlaku na světové vlády, aby zcela ukončily svou závislost na fosilních palivech, než bude příliš pozdě. Podle Mezinárodního panelu pro změnu klimatu (IPCC) se tento okamžik rychle blíží, píše Jake Johnson na webu commondreams.org.

 16518

Průběžné zpravodajství:

V Íránu umírá na covid jeden člověk každé dvě minuty

10. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 
- V Íránu umírá na covid jeden člověk každé dvě minuty. Írán je nejpostiženější zemí na Blízkém východě a zaznamenalo právě  588 denních úmrtí.

- Nejlepší taktikou boje proti variantě delta je očkovat třetí vakcínou Pfizer, není třeba vakcíny pozměňovat, aby byly účinné proti novým variantám. Účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech klesá za půl roku z 96 procent na 84 procent a pak v průměru o 6 procent každý další měsíc.

- Londýnští demonstranti protestující proti vakcínám chtěli zaútočit na sídlo televize BBC, bohužel se však shromáždili u bývalé budovy Television Centre, kterou BBC opustila v roce 2013. ZDE 

 16447

Kuchař z Cardiffu přišel během týdne o otce, matku a bratra na koronavirus. Nenechali se očkovat...

10. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Kuchař Francis Goncalves přišl o matku, o otce a o bratra - zemřeli na covid během jediného týdne, nenechali se očkovat, protože se děsili dezinformací od odpůrců očkování.


Goncalvesův otec Basil, 73, se nakazil covidem v nemocnici a jeho matka Charmagne, 65 a bratr Shaul, 40, se nakazili během rodinné večeře.

Všichni tři žili v Portugalsku a odmítli se nechat očkovat. Goncalves se vyjádřil, že doufá, že jeho zkušenost přiměje další skeptiky, aby se nechali očkovat.

"Stali se obětí protiočkovací propagandy," řekl. "Ta zneužívá lidí, kteří se bojí, a tak padnou do pasti. Chtěl bych, aby si lidi uvědomili: proč by vás chtěla vláda poškodit tím, že vám dá vakcínu? Jaký by to mělo smysl? Mluvil jsem s tolika lidmi, kteří se vakcíny bojí a ono to stojí životy."

Goncalvesův bratr byl "nejzdravějším člověkem", jakého znal. Je přesvědčen, že by mu vakcína zachránila život. "Když zrovna necvičil ve fitku nebo neběhal, chodil na procházky. Patnáct let nepil alkohol a jedl jen plodiny."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 16447

SEDM hříchů Sputníků

10. 8. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 16 minut

 

…poslední článek, který jsem věnoval problematice Covidu v  říši cara Vladimíra je již víc než měsíc starý. Možná je možné se přesvědčit o tom, jak Kreml, kremlini a ruské obyvatelstvo pokračují v neutuchající vojně proti koronaviru. Mají už dost Sputniku V, nebo už mají dost Sputniku V. A proč očkují obyvatelstvo dobrovolně, když je to povinně? Proč ládují pokusné osoby EpiVacCoronou , kterou vydávají za Sputnik? To jim vlastní lid nestojí za kus pravdy? Alespoň za kousíček? Nestojí. Nebo si v Kremlu na lži už tak zvykli, že jedno od druhého nerozeznají ani původci ani příjemci?

Hlavní zpráva OSN varuje před klimatickou katastrofou, pokud nebudou přijata naléhavá opatření

"Červený kód pro lidstvo", ale Stále ještě není pozdě

10. 8. 2021

čas čtení 6 minut

Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) ve své první rozsáhlé zprávě po téměř deseti letech varuje, že pokud nebude vyvinuto drastické úsilí o eliminaci skleníkových plynů, může Země čelit prudkému globálnímu oteplování. IPCC uvádí, že za klimatickou krizi, která již způsobila "rozsáhlé a rychlé změny", může "jednoznačně" člověk. Vědci dospěli k závěru, že na základě emisí uhlíku, které jsou již nyní v atmosféře, se průměrná globální teplota do roku 2040 pravděpodobně zvýší na 1,5 stupně Celsia nad úroveň před průmyslovou revolucí. Zpráva rovněž varuje, že pokud nebudou nyní přijata drastická opatření, budou se teploty rychle zvyšovat i po roce 2040.

Nyní se k nám připojí dva z hlavních autorů zprávy IPCC. Bob Kopp je profesorem a ředitelem Rutgersova institutu věd o zemi, oceánech a atmosféře na Rutgersově univerzitě. Kim Cobb je profesorkou věd o zemi a atmosféře na Georgijské technice. Dále je s námi ve spojení klimatolog a spolupracovník IPCC Saleemul Huq, říká v relaci Demcracy Now! Amy Goodman.

Greta Thunberg: Nová zpráva IPCC je varovným signálem eskalující klimatické krize

10. 8. 2021

čas čtení 1 minuta

Nikdy jsme se k této krizi nechovali jako ke skutečné krizi. A samozřejmě, že média nyní informují o extrémních projevech počasí a důsledcích klimatické krize, ale na druhou stranu musíme mít na paměti, že to všechno jsou jen příznaky klimatické krize. Nemluvíme o samotné příčině, o věcech, které tyto události skutečně podněcují. Nepoháníme k odpovědnosti lidi u moci. Nemluvíme o současných, nejlépe dostupných vědeckých poznatcích, o tom, co říkají a jaká je nyní situace. A hlavně nemluvíme o rozporu mezi tím, co politici říkají, a tím, co skutečně dělají, říká Greta Thunberg.

Tato zpráva nám neříká, co máme dělat. Neříká, že musíme udělat tohle a pak tohle. Neposkytuje nám taková řešení. To je na nás. Jsme to my, kdo musí přijmout rozhodnutí, a jsme to my, kdo musí být odvážný a klást si těžké otázky, jako například: co je pro nás důležité? Jsme připraveni podniknout kroky k zajištění současných i budoucích životních podmínek? 

Doufám tedy, že to může být výzva k probuzení a že nám to poskytne perspektivu a že to opět může být připomínka toho, že klimatická krize nezmizela, pouze se stupňuje a každou hodinou je intenzivnější.

 

Původní text v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 414. Jak se změnila revoluce z roku 1989 tak, aby to vyhovovalo politice

10. 8. 2021

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive byla svědkem toho, jak v roce 1990 hovořila Monika Pajerová, že během listopadové revoluce r. 1989 byla v ní jen velmi podružnou osobou, prostě jen překladatelkou. Minuly roky a v nynější interpretaci je Monika Pajerová ústřední hrdinkou listopadové revoluce. Jak se to děje a co je příčinou těchto změn interpretace historických událostí? O tom hovoří v dnešním Rozhovoru Britských listů s Muriel Blaive Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 10. srpna 2021.

Co si dnes přečtete v Britských listech

9. 8. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Francouzská historička Muriel Blaive slyšela v roce 1990 v Paříži mluvit Moniku Pajerovou skromně o tom, že v listopadové revoluci r. 1989 hrála naprosto vedlejší roli - překladatelky. Minula řada let a z Pajerové se stala jaksi hlavní hrdinka listopadové revoluce. Jak dochází k tomuto přepisování historie? O tom mluví Jan Čulík s Muriel Blaive v dnešním Rozhovoru Britských listů.

Necháme si ukrást Cínovec? Upozorňujeme na důležitý otevřený dopis ing. Oldřicha Maděry adresovaný českému ministru průmyslu a obchodu. V kopci Cínovec je celá řada důležitých a cenných kovů a hornin. Necháme si je ukrást?

- Myslíte si, že jen Policie ČR zabíjí lidi zakleknutím na krk, a pak to nikdo nezávislý nevyšetřuje, "protože všechno bylo v pořádku", jako v šokujícím případě Stanislava Tomáše v Teplicích? Totéž se děje v Polsku, informuje v pravidelném pokračování seriálu Mezitím v Absurdistánu Tomasz Oryński.

V Íránu nyní umírá na covid jeden člověk každé dvě minuty.
Je nejpostiženější zemí na Blízkém východě. V Londýně demonstrovali anti-vaxxeři proti očkování (včetně Pierse Corbyna, bláznivého bratra bývalého šéfa Labouristické strany Jeremyho Corbyna). Chtěli vzít útokem televizi BBC, bohužel se shromáždili u budovy, kterou televize BBC opustila už skoro před deseti lety.

- V Rusku to s covidem ani s očkováním nevypadá dobře. Obyvatelstvo prostě ruským úřadům nedůvěřuje, a není divu. Čachry s pochybnými vakcínami popisuje Petr Haraším.


- Další lidé nesmyslně zemřeli na covid, protože propadli strachu vyvolanému nesmyslnými lživými informacemi odpůrců očkování.
Skutečně si myslíte, že vás vláda chce zavraždit ničivými vakcínami? Kde je logika? Proč by to dělala? Co by z toho měla?

30649

Babiš o hrozbě klimatu mlčí

9. 8. 2021

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva

Emise skleníkových plynů jsou hrozbou, klimatická změna se již týká celé planety, potvrdil Mezivládní panel pro změnu klimatu. Premiér Babiš v Česku o hrozbě mlčí


Praha, 9. srpna 2021 – Mezivládní panel pro změnu klimatu dnes vydal šestou hodnotící zprávu, ve které odborníci potvrzují, že klimatickou změnu působí člověk svou činností a ovlivňuje tak celou planetu. Na tiskové konferenci zástupci mezivládního panelu varovali všechny státy před tím, kam směřujeme, pokud nebudou globálně rapidně sníženy emise vypouštěných skleníkových plynů a přijata naléhavá opatření na zpomalení klimatické změny. Přestože premiér Babiš v Bruselu podpořil celoevropskou strategii pro boj s klimatickou změnou Zelená dohoda pro Evropu, doma o hrozbách změny klimatu mlčí.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
23418