18195

Mezitím v Absurdistánu 204:

Polská vládnoucí strana drsně a protizákonně sledovala opozici prostřednictvím izraelského hackerského systému Pegasus

30. 12. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Foto: propagandista z TVP Samuel Pereira

Ten okamžik v roce 1972, kdy byli lidé prezidenta Nixona přistiženi při pokusu o instalaci odposlouchávacího zařízení ve volebním štábu Demokratické strany v budově Watergate, byl klíčovým momentem, který vedl k Nixonovu pádu. Bude aféra Pegasus ekvivalentem Watergate v polské vládnoucí politické straně  PiS? Uvidíme.

Rozhovor Britských listů 454. Bude Fialova vláda ještě horší než vláda Babišova?

27. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta



O výhledech v české politice před Novým rokem 2022 hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 28. prosince 2021.

 18196

Bojkotujte brazilské hovězí!

30. 12. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 

Šest evropských řetězců supermarketů, mezi nimi Carrefour a Lidl, se zavázalo, že v roce 2022 přestanou nakupovat hovězí maso z Brazílie, zejména od společnosti JBS. Toto rozhodnutí přišlo v důsledku odhalení systému, jehož cílem bylo zakrýt skutečný původ dobytka, který měl být nelegálně chován v Amazonii. Společnost JBS a další balírny masa nakupují dobytek z legálních farem, ale neodhalí, že krávy byly farmou pouze nakoupeny, nikoliv zde chovány. Díky tomuto triku byly miliony krav prodány společnosti JBS a poslány do Evropy a ostatního světa jako legální hovězí maso.

Znamená zvolení Gabriela Boriče v Chile posun k levici v Latinské Americe, nebo jen pokračování antiestablishmentových populistů jako oblíbené volby voličů?

30. 12. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 8 minut

Po deseti letech, kdy krajně pravicový populismus úspěšně chytil za srdce voliče od Spojených států po Brazílii, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Itálii, Rumunsko, Turecko a mnoho dalších zemí, mnozí věří, že zvolení levicového Gabriela Boriče prezidentem Chile signalizuje změnu kurzu, novou vlnu levicovosti na jihoamerickém kontinentu.

 18186

Rusko-Ukrajina: kdo je agresor?

30. 12. 2021

čas čtení 21 minut

 Odpověď Andrew Murraymu z britské organizace Stop The War


Toto je pozoruhodná polemika britského levicového komentátora Paula Masona s Andrewem Murraym z protiválečné levicové organizace Stop the War, který obhajuje Putinovy agresivní postoje vůči Ukrajině. Podrobným rozborem faktů poukazuje Paul Mason na to, proč se Murray naprosto mýlí a argumentuje, co mezinárodní levice musí v případě ruské agrese vůči Ukrajině dělat: 

"Už nemáme kam ustupovat," řekl Vladimir Putin svým generálům. "Oni si opravdu si myslí, že budeme nečinně přihlížet tomu, jak proti nám vytvářejí hrozby?"

Vzhledem k tomu, že Rusko shromažďuje vojska na hranicích Ukrajiny a vyvolává obavy z rozsáhlé invaze, měl by být cíl mezinárodního dělnického hnutí jasný: zabránit válce mezi Ruskem a Ukrajinou.

Doufám, že toto bude prioritou hnutí Stop the War: upozornit na jeden z nejzřetelnějších příkladů vojenské agrese od invaze koalice vedené USA do Iráku v roce 2003.

Další výdobytek brexitu: Francie zakázala Britům přejíždět přes své území

30. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Ve čtvrtek francouzská vláda oznámila, že dovolí Britům, kteří přijeli z EU do Británie na Vánoce nejpozději 28.12., přece jen návrat do svých domovů v evropských zemích přes francouzské území.  Předchozí zákaz přejezdu Francie vyvolal pro tisíce lidí chaos.

Britové, kteří vlastní nemovitost v EU, se do ní nedostanou přes Francii

Provozovatel Eurotunelu varoval britské občany, že cestování přes Francii je pro ně nyní zakázáno   


 
Společnost Eurotunnel varuje britské občany, kteří žijí v EU, že nemohou cestovat autem z Británie přes Francii kvůli novým omezením týkajícím se koronaviru, která zavedla francouzská vláda.

Společnost Getlink, provozovatel železničního spojení pod kanálem La Manche  (vlaky převážejí tunelem i automobily), vydala ve středu večer na svých internetových stránkách a na Twitteru naléhavé varování,   že francouzská vláda změnila pravidla pro cestování.

Prohlášení znělo takto:   "Na základě rozhodnutí francouzské vlády jsou nyní britští občané ode dne 28. 12. 2021, pokud nemají trvalý pobyt ve Francii, považováni za občany třetí země a nemohou již projíždět Francií, aby se dostali do země svého pobytu v EU."

Francouzská vláda zpřísnila omezení cestování z Británie 18. prosince v návaznosti na nárůst počtu případů onemocnění omikronem v Británii. Francie nyní povoluje cestování z Británie pouze v případě "závažných důvodů".

Na občany EU či na držitele dvojího, britského a zároveň i evropského občanství se zákaz nevztahuje.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

 18198

Greta Thunberg se diví, že je Joe Biden považován za klimatického lídra

30. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

Greta Thunberg kritizuje Joea Bidena za to, že nevede boj proti klimatické krizi. Osmnáctiletá švédská ekologická aktivistka v rozhovoru pro deník Washington Post odmítá, že by americký prezident byl lídrem v otázkách klimatu.

"Je zvláštní, že lidé považují Joea Bidena za lídra pro klima, když vidíte, co dělá jeho administrativa," řekla. "USA ve skutečnosti rozšiřují infrastrukturu pro fosilní paliva.

"Proč to USA dělají? Nemělo by to být je na nás aktivistech a teenagerech, kteří jen chtějí chodit do školy, abychom zvyšovali toto povědomí a informovali lidi, že skutečně čelíme mimořádné situaci."

Jsem klimatolog. Film "K zemi hleď" zaznamenává šílenství, které vidím každý den

30. 12. 2021

čas čtení 6 minut

 
Film o kometě, která se řítí k Zemi, a nikdo proti tomu nic nedělá? To zní přesně jako klimatická krize

Zemský systém se nyní hroutí dechberoucí rychlostí

 




Film K zemi hleď! je satira. Ale když mluvím jako klimatolog, který dělá vše pro to, aby lidi probudil a zabránil zničení planety, je to také nejpřesnější film o děsivé nereakci společnosti na klimatický kolaps, jaký jsem viděl, píše Peter Kalmus.

Film režiséra Adama McKaye a scenáristy Davida Siroty vypráví příběh studentky astronomie Kate Dibiaskyové (Jennifer Lawrenceová) a jejího doktorandského poradce, doktora Randalla Mindyho (Leonardo DiCaprio), kteří objeví kometu - "zabijáka planet" -, která za necelých šest měsíců narazí do Země. Jistota dopadu je 99,7 %, což je z vědeckého hlediska stoprocentní jistota.

Linefall

23. 12. 2021 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta



Je nám ctí prezentovat k Vánocům sérii ukázek grafických děl skotské umělkyně Lesley Keen. Je to jen malý výběr ze stovek variací.

Měli byste se na to podívat na velké obrazovce.

Přejeme všem pokojné a zvídavé Vánoce a všechno nejlepší v novém roce - v našem nyní nejistém světě.

Jan Čulík
šéfredaktor

 16637

V Británii bylo za poslední týden hospitalizováno s COVIDem 512 dětí

29. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Ve středu 30. prosince zaznamenala Česká republika 6415 denních nákaz (počet testů je ovšem problematický. Nová studie varuje, že antigenní testy řádně nezaznamenávají nákazu omikron, musíte si nechat dělat testy PCR.)   Hospitalizováno je 3363 osob. Celkem zemřelo v ČR 35 975 lidí, to je nárůst od včerejška o 86 mrtvých. Podle zpětné statistiky ministerstva zdravotnictví se nyní denní počet mrtvých v ČR pohybuje mezi 70 až 80 denními mrtvými. ZDE   

V úterý 29. prosince zaznamenala Česká republika 9809 denních nákaz.   Hospitalizováno je 3460 osob. Celkem zemřelo v ČR 35 975 lidí, to je nárůst od včerejška o 64 mrtvých. Podle zpětné statistiky ministerstva zdravotnictví se nyní denní počet mrtvých v ČR pohybuje mezi 70 až 80 denními mrtvými. ZDE 


. Francie zaznamenala 208 000 denních nákaz.

- Více než 90 procent komunitních nákaz v Anglii je nyní omikron.

- Počet denních nákaz na covid stoupl v Británii na rekordních 183 000, i když toto číslo zahrnuje data za několik vánočních dní ze Severního Irska. V Británii je nedostatek testů a množství zdravotníků a hasičů nemá k dispozici testy, aby mohli ověřit, zda mohou do práce. ZDE 

- Irsko zaznamenalo rekordní počet denních nákaz: 16 428.

- Turecko registruje 36 684 denních nákaz, je to nejvyšší denní počet od dubna 2021. Zaznamenalo také 142 denních úmrtí.
 

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

 17432

V Afghánistánu zemře hladem nyní milion dětí

29. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Gordon Brown: Západ spěje ke katastrofě v Afghánistánu

Bývalý britský premiér varuje, že kvůli chudobě a hladu hrozí této zemi největší humanitární krize na světě

Podle Výboru pro mimořádné situace při katastrofách je v Afghánistánu na pokraji hladomoru 8 milionů lidí, přičemž 95 % všech obyvatel nemá dostatek jídla


Západ se v Afghánistánu "náměsíčně řítí do největší humanitární krize naší doby", varoval bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown. Vyzval k vytvoření podpůrného balíku na záchranu země před hospodářským a sociálním kolapsem po převzetí moci Talibanem.

 18197

Ghislaine Maxwellová shledána vinnou, že se podílela na sexuálním zneužívání nezletilých dívek

30. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Ghislaine Maxwell (Wikipedia Commons)
 

Rozsudek nad šedesátiletou Britkou českého původu představuje dramatický závěr nečekaně rychlého soudního procesu



Britská bývalá společenská celebrita Ghislaine Maxwellová byla ve středu odpoledne u federálního soudu na Manhattanu shledána vinnou z toho, že se podílela na sexuálním zneužívání nezletilých dívek.

Pro české čtenáře může být zajímavé, že Maxwellová je dcera britského tiskového oligarchy Roberta Maxwella, původem českého emigranta jménem Jan Hoch (1923-1991).  Robert Maxwell byl absolutní monstrum. Přišel do Británie jako člen československé armády v exilu, jako člen britské armády se zmocnil v Německu nakladatelství a vybudoval z něho v Británii Pergamon Press. Těsně před smrtí vykradl důchodové fondy zaměstnanců svých podniků a pak zřejmě spáchal sebevraždu, protože byl nalezen mrtvý v moři u své jachty.

Děti samozřejmě nejsou odpovědné za hříchy svých rodičů, list Independent ovšem líčí, jaký dopad mělo chování jejího příšerného otce na její život...:

Jak duch Roberta Maxwella byl přítomen u procesu s jeho oblíbenou dcerou - Ghislaine




 18194

Východoevropské země přijímají během pandemie autoritářská opatření

29. 12. 2021

čas čtení 5 minut

 

Analýza odhalila v reakci na pandemii rozsáhlé porušování mezinárodních demokratických svobod

Politický přístup Evropy k pandemii koronaviru se rozdělil podle ostrých linií mezi východem a západem.  


Podle výzkumu provedeného institutem Varieties of Democracy (V-Dem) zaznamenalo od března 2020 pět z 18 východoevropských zemí závažné porušování mezinárodních demokratických svobod,. V  žádné z dvanácti západoevropských zemích k tomu nedošlo.

30689

Povinné očkování proti covidu-19 a lidská práva

30. 12. 2021

čas čtení 7 minut

Dne 9. prosince 2021 předložila rakouská vláda parlamentu návrh zákona, který zavádí povinné očkování proti covidu-19 pro všechny obyvatele země. Tento krok následoval po oznámení řeckého premiéra, že bude ukládat pokuty obyvatelům starším 60 let, kteří se nenechají proti covidu očkovat. O podobných povinnostech uvažuje řada dalších zemí, nebo už je zavedla na některých pracovištích, například Austrálie, Brazílie, Kanada, Francie, Indonésie, Itálie a Velká Británie, uvádí lékařský časopis Lancet


 16578

Podniky od ledna bez podpory

29. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

Stačí se podívat nahoru? Jsme toho ještě schopni?

29. 12. 2021

čas čtení 5 minut

 
Nebezpečí, která hrozí demokracii, jsou ještě horší než ta, která jsou zobrazena v satiře Netflixu


Kdo je pranýřován ve filmu Don't Look Up -  K zemi hleď! - komediálním trháku Netflixu? ptá se kritik Paul Mason.  Nejprve populistická americká prezidentka (Meryl Streepová), která je připravena manipulovat s krizí, jež hrozí zničit planetu, aby získala volební výhody, a vybičuje hnutí "Don't Look Up", "K zemi hleď!"  ve stylu Donalda Trumpa, i když se k Zemi viditelně řítí kometa.

Americký generálporučík: Nežijeme v 18. století, Rusko nemá právo diktovat státům, co mají dělat

29. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Ben Hodges, generálporučík americké armády (ve výslužbě), Centrum pro analýzu evropské politiky: Nevěřím, že Kreml chce skutečně vtrhnout na celou Ukrajinu. Nevidím velkou červenou šipku, která by vedla přes celou Ukrajinu. Nemyslím si, že by to síly Ruské federace skutečně dokázaly, ne proti současným ukrajinským silám a velmi odolnému obyvatelstvu, ale myslím si, že mají v úmyslu izolovat Ukrajinu od Černého moře a Azovského průlivu a ruské operační cíle by spočívaly v obsazení těchto pobřeží. A opravdu, myslím, že by to zničilo ukrajinskou ekonomiku a také by to pravděpodobně vedlo k pádu Zelenského vlády.



 16578

Rok 2021 – experiment s koalicemi a kocovina z kroužkování

29. 12. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Nejdůležitější politickou událostí končícího roku byly nepochybně sněmovní volby. Menšinovou vládu Andreje Babiše a socialistů, kterou ve Sněmovně drželi nad hladinou většiny komunisté, a v záloze byla krajní pravice, vystřídal opoziční blok dvou středopravých koalic. Složení Sněmovny na konci letošního roku nemá obdobu v dějinách ČR: levice úplně vypadla, opozici představuje Babišovo Ano se největším klubem a krajní pravice, zatímco vládní většina je tvořena pěti kluby různých politických formací, jejichž mandáty co do svého počtu nemají žádnou jasnou vazbu na skutečný počet voličů těchto formací.

Rozhovor Britských listů 453. Aby Vánoce nebyly kýčem

24. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta



Na Štědrý večer hovoříme se Zdeňkem Bártou, sakristanem Českobratrské církve evangelické, o pravém významu Vánoc. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. prosince 2021.

Rozhovor Britských listů 452. Vánoce nejsou svátky nás samých o sobě samých

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Jak se máme stavět k Adventu a k Vánocům? Jan Čulík hovoří s farářem Richardem Vlasákem o blížících se svátcích. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 21. prosince 2021.



 16578

Alternativní energetická koncepce ČR III

27. 12. 2021 / Oldřich Maděra

čas čtení 12 minut

Navazuji na předchozí články zde a zde. Několik čtenářů mě upozornilo, že většina obyvatel ČR žije v bytových domech a pro ně jsou nějaké instalace solárních panelů pouze nereálným snem.

Podíval jsem tedy, jak je to s tím podílem byty – rodinné domy v ČR. Český statistický úřad to uvádí zde. Počet bytů v rodinných domech neustále roste, zatímco počet bytů v bytových domech trvale klesá. Co se týče počtu bytů, tak je to stále poměr asi 2,41 mil / 1,86 mil (56,4% / 43,6% ve prospěch bytů v bytových domů. Počet obyvatel v nich je ale téměř 50% / 50%.

 16578

Slovo k Novému roku

29. 12. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

 aneb mitigace, adaptace nebo rezignace?

I my – Češi, Moravané, Slezané a ostatní naše menšiny se podílíme na devastaci-destrukci našeho společného pozemského klimatu, na tzv. KLIMATICKÉ ZMĚNĚ. Je jasné, že základním problémem je produkce CO2. Předmětem dnešního textu ale není posuzovat míru čehokoli. Postačí uvědomění, že i my se podílíme na všeobecném ničení nikoli nevýznamně.

 18186

Rusko: Likvidace Memorialu je vyvrcholením strašlivého roku

29. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Analýza: Zdá se, že krátká doba, kdy Rusko tolerovalo nezávislé hodnocení své minulosti, se uzavřela

Pozn. red.
Kritiku neustále se zhoršující situace v autoritářských zemích světa, jako je Rusko, Čína či Myanmar, zde nepublikujeme proto, abychom tím jaksi "vyvyšovali Západ" - ale jako výraz smutku a znepokojení, že ve stále větším množství zemí tohoto světa se znovu nedá slušně a svobodně žít.

 
V roce, který je pro lidská práva v Rusku strašlivý a který začal uvězněním opozičního vůdce Alexeje Navalného, vyniká zlikvidováni  organizace Memorial International svou bezohledností, napsal moskevský zpravodaj deníku Guardian Andrew Roth.

Usmrtí nás omikron všechny?

3. 12. 2021

čas čtení 17 minut

Toto je přepis Rozhovoru Britských listů č. 446.

Jan Čulík:

Tak v úterý 30. listopadu, dnes, má Česká republika registrováno 17 599 nákaz covidem, vážení televizní diváci, no, je to trošku méně než ta hrozná čísla kolem 28 000, jenže když srovnáváme zpětně různá pondělí, tak to stále stoupá. Minulé pondělí to bylo 17 000, přetím 14 000, předtím 11 000. Hrozí nám omikron. Vážení televizní diváci V dnešním Rozhovoru Britských listů, je nám velkou ctí, máme pana profesora Jana Konvalinku, biochemika z České akademie věd. Já bych se ho zeptal, no, je to asi taková bulvární otázka, ale já to neříkám s nadšením. Ta situace je dost tragická v České republice, ne? Nebo jak se na to díváte?

Jan Konvalinka:

Ta situace je opravdu velmi vážná. Já se snažím ty dva roky, co o tom mluvím do různých sdělovacích prostředků, spíš uklidňovat a nedělat paniku a na druhou stranu varovat. Ale opravdu  je to situace velmi vážná. Jsme na tom asi tak druzí nebo třetí nejhorší na světě, co se týče aktuálních čísel infekce, asi potom, když se dopočítají čísla obětí z těch zemí, která tak dobře nesledují tu infektivitu, tak budeme možná desátí, ale to je pořád strašný průšvih.

Čili ano, situace je vážná, kdybych měl mluvit o světýlkách na konci tunelu, tak to vypadá a to je možná optimistický pohled, že se situace  přestává zhoršovat tak rychle. To zní trochu jako cynismus,  ale že se dostáváme do určitého plató, řekl jste velmi přesně, že je třeba srovnávat jednotlivé dny, protože to opravdu závisí na počtu testovaných a na tom, jak se ta čísla vykazují, čili to nejhorší číslo bývá v úterý, čili zítra zítra budeme držet palce. Jak bude toto číslo vypadat za úterý.  Ale můžeme  doufat, že se dostáváme do určitého plató.

 16786

Koronavirus se volně šíří vzduchem. Setrvává v něm dlouho, Větrejte a noste kvalitní roušky FFP2 a FFP3! Školy by měly používat filtry

29. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Omikron se vám v průdušnici rozmnožuje sedmdesátkrát rychleji než delta.



 18187

Kázání o homosexualitě

29. 12. 2021 / Marek Feigl

čas čtení 13 minut

(proslovené při bohoslužbách 3. října 2021 v Husově sboru ve Voticích)

(Zasláno Britským listům v reakci na tento článek)

Základ kázání: Ř 1,18-32 (Další liturgická čtení: Lv 20,9-16 a Mk 2,23-28 - vše v českém ekumenickém překladu)

  • Boží hněv se zjevuje z nebe proti každé bezbožnosti a nepravosti lidí, kteří svou nepravostí potlačují pravdu.

  • Vždyť to, co lze o Bohu poznat, je jim přístupné, Bůh jim to přece odhalil.

Bude ruský útok na Ukrajinu znamenat miliony uprchlíků v Evropě?

21. 12. 2021

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

Vážení televizní diváci,  v posledních dnech a týdnech jsme zažívali takovou ságu ohledně českého ministra zahraničí,  který má být dnes, 17. prosince,  pan Lipavský, konečně jmenován. Poté, co  Miloš Zeman ustoupil nově designovanému premiérovi Fialovi,  Kritika byla ze strany pana prezidenta Zemana, že údajně není pan Lipavský dostatečně kvalifikovaný. Samozřejmě takové útoky znamenají, že ten ministr zahraničí se do té funkce dostává už v relativně oslabené pozici. Ale já možná se na to dívám trošku cynicky, ale když pohlížím na českou zahraniční politiku, tak mám z toho dlouhou dobu pocit, že ona nikdy nebyla příliš silná, nebyla příliš definovaná, v Evropské unii Českou republiku v podstatě nebylo slyšet, nikdo moc neví, co vlastně si Česká republika přeje, jakou má strategii.

Mají novou, nelidskou morálku. Co se to stalo s Polskem?

17. 12. 2021

čas čtení 13 minut

Přepis Rozhovoru Britských listů č. 449.

Jan Čulík:

Vážení televizní diváci, náš spolupracovník Tomasz Oryński píše pravidelně každý týden pro Britské listy neuvěřitelně zajímavé reportáže o tom, jaká je situace v Polsku, u severního souseda České republiky. A právě v těchto dnech napsal dvousté pokračování tohoto svého seriálu, který se jmenuje Mezitím v Absurdistánu. Pane Oryński, moc vám děkuji, že jste pro nás napsal tyto vynikající články. Dvě stě článků je poměrně velké číslo. Očividně je tonu skoro pět let, od té doby, co jste začal. Můžete se vyjádřit k Polsku, které se za tu dobu, co pro nás píšete, opravdu změnilo? Jak?


Tomasz Oryński:

No, to je ono. Změnilo se to daleko více, než jsem si to dokázal představit, když jsem začínal s tímto seriálem ze země, která byla prezentována jako úspěšný příběh transformace z autoritářského státu v demokratického člena Evropské unie a evropského partnera. Stali jsme se vyvrhelem Evropy. Nikdo už opravdu nechce mluvit s našimi politiky. Země je rozhádaná jako nikdy předtím, a myslím i ekonomika začíná mít potíže, jak můžeme vidět na nedávném nárůstu inflace. A také vidíme obrovské společenské změny.

 18188

O zoufalství sociálních pracovníků

28. 12. 2021 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

(Foto z Facebooku Apoleny Rychlíkové)

Nesmyslná koncepce slučování již dnes přetížených pražských pracovišť ÚP na jedno místo bude tvrdou zkouškou profesního a osobního svědomí sociálních pracovníků v roce 2022

"Nikoho nelze nic skutečně opravdového naučit", tuto mnohavýznamovou větu geniálního filmového solitéra a skvělého pedagoga Karla Vachka lze s určitou nadsázkou a fantasií vztáhnout i k pomáhajícím profesím, konkrétně k sociální práci. Alespoň pro mne je tato věta symbolem možná toho nejdůležitějšího sdělení i v mé práci - vše je o uvědomění si, že to opravdové v osudu člověka bude vždy tajemstvím, které nejde technokraticky vyřešit, natož klienty násilně měnit pomocí malých, drobných, formálních, úředních šikan, které otráví a poníží tisíce občanů. Ti nakonec raději o sociální dávku, na kterou mají nárok, raději nežádají.

Útočme na "nepřizpůsobivé", to je politicky vděčné...

28. 12. 2021 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Zástupný problém této doby pro ambiciózní politiky, pakliže chtějí vytěsnit to podstatné - tzv. nepřizpůsobiví. Úspěch u občanů vždy zaručen ...

Jsou Vánoce, nejmenované zastupitelstvo se naposledy schází v tomto roce. Občan by čekal, že  čas předvánoční se nějak projeví i duchovně u obecních politiků a biblický příběh těhotné Marie dokáže probudit v politicích  trochu lidskosti k lidem bez domova.

 

 16578

Koalice Spolu: Další porušení volebních slibů. Ministři se nedomluví anglicky

27. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

"Profesionálně a zodpovědně připravíme české předsednictví EU na podzim 2022. Zaručíme, že každý člen vlády bude ovládat alespoň jeden cizí jazyk, kterým se bez problémů domluví," píše ve svém programu koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Hospodářské noviny zjistily, že nejméně pět nových ministrů se nedomluví anglicky. Někteří ministři Hospodářským novinám na dotaz o jejich jazykové vybavenosti vůbec neodpověděli.

Nová Fialova vláda nejenže porušila všechny ekologické přísliby ze svého předvolebního programu, ale vidíme nyní, že i jiné přísliby. Prostě si o voličích myslí, že jim před volbami mohou namluvit cokoliv, a po zvolení už si můžou dělat, co chtějí.

Argument, že mohou tito "ministři" používat tlumočníky, takže se nic neděje, je naprosto mimo. Většina jednání v EU probíhá na osobní bázi, jeden člověk hovoří s jiným jedním člověkem. Ale nejdůležitější je, že lidé, kteří neumějí žádný důležitější jazyk, mají mentálně drasticky omezené obzory. Je opravdu nebezpečné jmenovat takové lidi do státních funkcí.

Zamysleme se nad mentalitou lidí, kteří 31 let po pádu komunismu nejsou schopni se domluvit jinak než česky, jazykem, jímž mluví pouze na této planetě pouze v prostoru cca 300 x 500 km a jsou plně závislí pro vnímání toho, co se děje na českých sdělovacích prostředcích. Jakým způsobem tito lidé vnímají to, co se děje, a na čem budou zakládat své rozhodování?

Během normalizace byli lidé v Československu izolováni od světa. Vzpomínám na mezinárodní arbitráž z konce osmdesátých let, týkající se navrhovaných (megalomanských) přehrad na Dunaji v oblastí Gabčíkovo-Nagymáros, kterou chtěl postavit neostalinský československý režim a tehdy liberální Maďarsko se proti tomu bránilo ze závažných ekologických důvodů. Při této mezinárodní arbitráži vystupovali zástupci už dlouho tehdy liberálního a otevřeného maďarského státu jako zkušení kosmopolité, plynně hovořící západními jazyky, zástupci normalizačního Československa jako východňárští burani, neschopní pronést jiným jazykem než česky jediné slovo. Musí se to nyní 31 let po pádu komunismu opakovat?

Už nejméně čtyři sta let jsou určovány poměry v Čechách ze zahraničí. Je skutečně rozumné, že Fiala jmenoval do vlády "ministry", kteří umějí jen česky? (JČ)



30774

Satira o popírání klimatu "Don't Look Up" je nyní celosvětově nejoblíbenějším filmem na Netflixu

28. 12. 2021

čas čtení 3 minuty

Nový celovečerní film "Don't Look Up/K zemi hleď!" - černá komedie satirizující samolibost a lživost elit tváří v tvář existenciální hrozbě - je nyní podle údajů společnosti FlixPatrol nejoblíbenějším filmem na Netflixu po celém světě.

"Jsem moc rád, když vidím, že film o klimatu zasáhl tak obrovské globální publikum na největší světové platformě," napsal v pondělí na Twitteru novinář David Sirota, který se podílel na scénáři.

Film "K zemi hleď!", který je alegorií na klimatickou krizi způsobenou lidmi a další civilizační nebezpečí, sleduje dva astronomy, kteří se snaží upozornit politické vůdce a zbytek světa na masivní kometu řítící se k Zemi, píše na webu commondreams.org Jake Johnson

 18186

USA a Rusko budou jednat o Ukrajině

28. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

 
Bylo dosaženo dohody o rozhovorech, které se uskuteční 10. ledna a po nichž budou pravděpodobně následovat rozhovory s NATO

 

Mluvčí Bidenovy administrativy uvedl, že představitelé USA a Ruska se 10. ledna zúčastní bezpečnostních rozhovorů v souvislosti s rostoucím napětím ohledně Ukrajiny.  

Rusko a NATO budou pravděpodobně jednat také 12. ledna, zatímco širší regionální setkání zahrnující Moskvu, Washington a několik evropských zemí je naplánováno na 13. ledna, dodal mluvčí.

Zajímá vás naše práce, nebo naše kůže?

28. 12. 2021 / Jiří David

čas čtení 5 minut


V nejnovějším čísle československého Flashartu, jež se převážně věnuje politice identit, mne nejvíce zaujal a opravdu dnes nečekaně naléhavý text pod názvem - Zajímají vás naše práce, nebo naše kůže? - od vietnamského umělce Minh Thang Phama, píše Jiří David.

Je to velmi upřímná, otevřená a nebojácná úvaha, která v současném hyperkorektním vakuu a to nejen v našem papežštějším prostoru provozu umění, zřetelně ukazuje, jak často se zploštěle konstruují koncepce, trendy výstav, projektu, cen, bienále atd. Vzdávám mu hold.

Text je psán v ich formě a začíná slovy: „Jsem Vietnamec, který žije v České republice. Žiji tady od malička a toto konstatování používám jako alibi ke své tvorbě."

Takto se prý záměrně, kalkulativně v podobě těchto frází přihlašoval na open call internetové platformy artyčok, aby získal finanční podporu. Kterou vzápětí také obdržel. A v textu pokračuje:

"Je to totiž vhodná rétorická figura, která se hodí do současného uměleckého diskurzu. Vypadá to dobře na výstavě: cizí jméno má přitažlivou, exotickou vůni a navíc dovoluje mluvit o reprezentaci diverzity, menšinového hlasu apod.

Rusko dál útočí na Sýrii

28. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta


V mrazivém počasí v uprchlických stanech:




 16637

Dánsko, postižené omikronem, má nyní největší míru nákaz na světě

28. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

 

V pondělí 28 prosince zaznamenala Česká republika 6850 denních nákaz, počet testů je ovšem problematický.  Hospitalizováno je 3505 osob. Celkem zemřelo v ČR 35 911 lidí. Podle zpětné statistiky ministerstva zdravotnictví se nyní denní počet mrtvých v ČR pohybuje mezi 70 až 80 denními mrtvými.  ZDE 

- Největší počet mrtvých na covid mají východoevropské země:


- Dánsko a Island zaznamenaly největší množství denních nákaz. Dánsko registrovalo 16 164 denních nákaz. Dánsko má nyní nejvyšší míru nákazy na světě, 1612 nákaz na 100 000 obyvatel. ZDE  Island zaznamenal v pondělí 672 nákaz. Až do poloviny prosince neregistroval Island denně více než 200 nákaz. Před vznikem omikronu měly Dánsko a Island velmi nízkou míru nákazy.

- Počet pacientů v Anglii hospitalizovaných na covid dosáhl v Anglii nejvyššího počtu od února 2021. Za týden vzrostl o 74 procent. 25. prosince bylo hospitalizováno dalších 1281 denních pacientů. Celkem bylo 27. prosince v 8 hodin ráno v anglických nemocnicích 8474 pacientů s covidem. Je to nejvyšší počet od 5. března 2021. Británie zaznamenala 143 denních mrtvých. Vládnou velké obavy, že vysoká míra nákazy v Británii povede k ochromení zdravotnictví a dalších služeb, protože obrovský počet nakažených zaměstnanců skončí v karanténě. Boris Johnson však v pondělí vyloučil jakákoliv omezení. Johnson je pod tlakem šílenců v Konzervativní straně, a tak žádná karanténní opatření nezavádí.  Skotsko, Wales a Severní Irsko však omezení zavedly. (Jsem zvědav, jak dlouho to potrvá, než Angličané vyženou Johnsona z Downing Street svinským krokem. Zřejmě dlouho, oni na sobě nechávají dříví štípat. Avšak podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, kdyby se nyní konaly volby, konzervativci by přišli o 100 poslanců a zvítězila by Labouristická strana. Ve Skotsku by konzervativci neměli vůbec žádné poslance. JČ)

René Levínský: Lidé s posilující dávkou v nemocnicích nejsou

6. 12. 2021

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:
 
Ve čtvrtek 2. prosince,  vážení televizní diváci, máme v Čechách zase 21 126 denních nákaz. Vždycky se myslelo, že  ten nejhorší počet bude v úterý, kdy se nabalují ty údaje z víkendu, ale teď už tohle je za středu, což není příliš povzbuzující.  33 317 mrtvých, což mně připadá jako otřesné číslo globálně. Myslím si, že ale čeští politikové, česká veřejnost, jaksi nad tím krčí rameny, nebo se možná mýlím. V dnešním Rozhovoru Britských listů máme pana Reného Levínského, matematika, ekonoma a dramatika, který poukázal na jednu dosti děsivou věc ohledně toho, že sice v Čechách je určité procento obyvatelstva proočkováno, ale ona ta imunita po delší době klesá a nedělá se nic. Interpretuji to správně, pane Levínský, jak to je?

 16510

Další pěkné poučení pro katolickou církev, Okamuru a všechny stoupence odchodu ČR z EU

28. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Brexit: "největší katastrofa, jakou kdy nějaká vláda vyjednala"

Dostaly se k nám pěkné informace o kázání v některých českých kostelích o letošní půlnoční. Čeští kněží dnes často při kázáních rasisticky útočí na Romy, sprostě útočí i na homosexuály a novinkou při jedné půlnoční ve Středočeském kraji byly útoky na Evropskou unii - která prý "zakazuje" slovo "Vánoce"...

Jen si, milí kněží a milí okamurovci, zahrávejte s euroskeptismem. Jak to dopadá, informuje níže přiložené shrnutí z brexitérské Anglie... (JČ)

30689

Německé město Mohuč v důsledku vakcíny Pfizer/BioNTech nesmírně zbohatlo

27. 12. 2021

čas čtení 4 minuty



Toto město v Německu, kde byla vyvinuta první vakcína proti covidu, využívá svého nově nabytého bohatství k likvidaci svých dluhů a k přilákání dalších biotechnologických firem

Vakcína Pfizer/BioNTech má pro komunitu v Německu, kde ji vědci vyvinuli, nečekaný vedlejší účinek: město Mohuč poprvé po třech desetiletích očekává, že se díky daňovým výnosům, které přinesl celosvětový úspěch této biotechnologické firmy, zbaví všech dluhů.

Nová vládní koalice brutálně zrušila svůj předvolební ekologický program

26. 11. 2021

čas čtení 13 minut



Bohumil Kartous:

Současná vláda, respektive budoucí vláda, ta vláda, která přijde po vládě Andreje Babiše, už krystalizuje své vládní prohlášení a ukazuje se, že v oblasti ekologie a zejména v oblasti energetiky má jasno. Pane Piňosi, dobrý den. My bychom se dnes měli bavit právě o tom,  jaká se dá předpokládat, že bude energetická koncepce a jaký pohled má budoucí vláda na ekologická témata Vy jako dlouholetý lídr v oblasti environmentalistiky na to jistě máte už nějaký částečně ucelený názor?

 17023

Hromadění ruských vojsk u hranic s Ukrajinou pokračuje

27. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

 16879

Jak NATO dočista obklíčilo Rusko

27. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

 17545

SSSR není zcela mrtev

27. 12. 2021

čas čtení 11 minut

Tak jako tělo zakladatele Vladimira Lenina představuje SSSR nepohřbenou mrtvolu - a některé z jeho nejhorších myšlenek se mohou vrátit zpátky do života, napsal Leonid Beršidskij.

Odkaz Petra Uhla: Socialistický étos a lidská práva patří k sobě

13. 12. 2021

čas čtení 10 minut


Bohumil Kartous:

Zemřel Petr Uhl, vážení návštěvníci Britských listů, pravděpodobně jedna z nejvýraznějších osobností společenského, intelektuálního, politického světa v Československu i v České republice posledních padesáti let. Rádi bychom se ohlédli za jeho životem a jeho přínosem společně s Matějem Metelcem, editorem knihy, sborníku textů s názvem Petr Uhl: Za svobodu je třeba neustále bojovat a Matěj Metelec je zároveň redaktorem kulturní revue A2. Matěji, dobrý den..

Matěj Metelec:

Dobrý den.

Bohumil Kartous:

Mohl byste říct, co byste v tom prvním plánu vybral? Nejsilnější charakteristiku?


 16510

Británie: Brexitérská revoluce nyní požírá své vlastní děti

27. 12. 2021

čas čtení 5 minut

Nejvíce se mi líbí na vánočním příběhu, když konzervativní poslanci uskutečňují svou výroční pouť k potravinové bance a sdělují světu, jak je to povzbuzující.

Poháněni ideologickou posedlostí se toryové stále více vzdalují od běžných voličů

V těchto dnech uvažují britští vládnoucí konzervativci o tom, že zlomí vaz státnímu zdravotnictví. Na základě spekulativní naděje, že koronavirová pandemie slábne,  jsou konzervativní poslanci připraveni podstoupit potenciálně fatální politické riziko zhroucení Brity milovaného státního zdravotnictví, píše komentátor Nick Cohen.

Britskí Konzervativní strana se nyní stala seskupením navzájem bojujících frakcí ideologů a fantastů. Její pohrdání předpisy a ochota hazardovat se svými šancemi na udržení moci dokazují, že je nyní britská Konzervativní strana  v zajetí radikálně pravicového bludu. V minulosti mívali konzervativci schopnost měnit se tak, aby byli atraktivní pro názory obyčejných voličů. Tuto schopnost, zdá se, nyní ztratili. Ukazuje to aristokratické pohrdání lidí v Downing Street, kteří pořádali mejdany, zatímco nutili Británii k dodržováni lockdownu.

 18187

Všichni gayové, co znám

27. 12. 2021 / Petr Chadraba

čas čtení 3 minuty

 Vánoce s rodinou. Děvčata rozbalují poslední panenky a dětské nákupní košíky se surovinami na dort, kluci shánějí baterie do traktorů a řeší, zda je růžové tričko dost klučičí. Tady by se líbilo senátorům, kteří v prosinci smetli se stolu návrh novely, jež by bývala pomohla stejnopohlavním párům s dítětem osvojeným v zahraničí být právoplatnými rodiči i na našem území.

Šikovný návrh Václava Lásky nepodpořila většina senátorů ODS, TOP 09, KDU-ČSL a - pro mě překvapivě - ani STAN. Nikterak tak neulehčili rodičům, kteří si u nás nadále nemohou ani vyzvednout dítě ze školky.

30726

Chce Zeman opravdu zničit Českou republiku globálním oteplováním?

26. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Svým vánočním projevem poskytl Miloš Zeman znovu přesvědčivý důkaz, jak zaseklý je senilní stařec kdesi v sedmdesátkách. Ten člověk vůbec nevnímá zhoršující se klimatickou krizi, která bez razantních akcí proti globálnímu oteplování zničí přírodu, zemědělství i přijatelný život v České republice. Zeman reprezentuje absolutní zacyklenost myšlení v ČR i absenci jakékoliv strategie pro rozvoj obnovitelných zdrojů. Jaderná energetika není řešením, protože Dukovany není možné dostavit včas a Česká republika nemá na tyto drahé energetické zdroje peníze. Je neuvěřitelné, proč  vláda v ČR nepracuje na rozumné a široké strategii vytváření obnovitelných zdrojů. Evropa se musí co nejdříve osvobodit závislosti na (ruském) plynu, nejen z politických, ale zcela zjevně i z havarijních ekologických důvodů. Spalování plynu ničí planetu.

Opravdu sprostý je mimochodem Zemanův útok na Gretu Thunbergovou. Ta sprostota je pozoruhodně mnohonásobná. Snoubí se v ní pohrdání ženami, mladými lidmi i vzdorné a omezené popírání hrozby likvidace této planety. Zeman, jako blázen, prosazuje zrychlování ekonomického výkonu světového hospodářství. Proč ho nikdo nekoriguje?



V pandemické době nelze činit úspory státního rozpočtu, naopak si stát musí půjčovat, aby stimuloval inovativní oblasti ekonomiky a vyvolal hospodářský rozvoj, který bude v budoucnosti produkovat daně. Škrty se to nedá řešit.



 16518

Koronavirus: Šílenci v Konzervativní straně varují Johnsona, ať nezavádí karanténní omezení, navzdory obrovskému nárůstu nákaz

26. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

- Omikron výrazně ohrožuje děti. Od 9. do 16. prosince zaznamenala Americká akademie pediatrů 169 964 nákaz dětí koronavirem.  ZDE

- Írán zakázal cestování z Británie, Francie, z Dánska a Norska kvůli koronaviru, zatím na 15 dní. Zdravotní úřadu v Íránu také zastavily cestování do Turecka, které je pro Írán populární turistickou destinací, a to na dobu neurčitou.

- Spojené státy zaznamenaly největší denní nárůst infekcí od ledna 2021, totiž 184 802 denních nákaz.

- Izraelský premiér Naftali Bennwett je doma v izolaci poté, co jeho čtrnáctiletá, očkovaná dcera měla pozitivní test na covid.

- Británie uvažuje o zavedení očkovacích týmů, které by chodily dům od domu a nabízely individuálně očkování občanům. Cílem je zamezit novému lockdownu.

 18185

Zemřel arcibiskup Desmond Tutu (90), ikona boje proti apartheidu

26. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Desmond Tutu. Wikipedia Commons. 

V Kapském Městě zemřel na den sv. Štěpána ve věku devadesáti let arcibiskup Desmond Tutu, jehož mnozí charakterizovali jako "morální svědomí národa". Koncem devadesátých let mu byla diagnostikována rakovina prostaty a v posledních letech byl několikrát hospitalizován pro léčení infekcí spojených s jeho léčbou.

 18184

Svatý Štěpán a sekulární společnost

26. 12. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Michael Damaskinos  (1530–1593) Kamenování sv. Štěpána (1591). Wikimedia Commons, Městská galerie Korfu
 

Začátek potíží sv. Štěpána je podle Skutků apoštolů v tom, že jeho židovští odpůrci nebyli s to čelit „Duchu moudrosti, v jehož moci Štěpán mluvil“. Obžalovali ho z toho, že „mluví rouhavě proti Mojžíši a proti Bohu“. Štěpánova řeč, kterou se před židovskou radou hájí, je velmi dlouhá a vrací se až k Abrahamovi, k exodu z Egypta a k tomu, jak lid odmítal Mojžíše poslouchat. Nakonec, místo toho, aby se snažil radu nějak získat a usmířit, zaútočí na ni:

Píseň "Boris Johnson je pořád ještě zasraná kurva" na pátém místě oficiální britské hitparády

25. 12. 2021

čas čtení 1 minuta

 
BBC měla   problém: Jak informovat o tom, že se na pátém místě hitparády umístil protijohnsonovský song


Moderátor rozhlasové stanice BBC Radio 1, která vysílá rockovou hudbu, měl velký problém: na páté místo hudební hitparády se dostala píseň s názvem a textem "Boris Johnson je pořád ještě zasraná kurva". Vyřešil to tím, že řekl: "A na pátém místě se umístila píseň kritická vůči Borisi Johnsonovi, která má v názvu i v textu tolik sprostých slov, že ji tady nemohu jmenovat ani zahrát." Ostatní písně v horní části žebříčku oficiální britské Top 40 mají vánoční tématiku:


Kdosi připomněl, že když zemřela Margaret Thatcherová, píseň s názvem "The Witch is Dead", "Čarodějnice je mrtvá" se sice umístila v hitparádě na druhém místě, ale také ji v BBC nehráli.

Píseň "Boris Johnson je pořád ještě zasraná kurva" je dílem rockové skupiny The Kunts, která měla podobný úspěch v hitparádě před Vánocemi minulý rok. V prohlášení uvedla, že k sdělování toho, co chtějí veřejnosti říci, sice používají vulgarismů, nejsou ale tak vulgární, aby k hromadění zisků zneužívali potravinových bank, chudoby a strachu spoluobčanů.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Co dělat? Odcházející nestor britské žurnalistiky mladým novinářům

25. 12. 2021

čas čtení 2 minuty


Jon Snow: Ze všeho nejvíc zůstaňte sami sebou. Mějte oči otevřené. Mějte otevřené uši a udržujte si živé emoce.  A pokud vás zasáhne to, co vidíte, slyšíte nebo cítíte, prozkoumejte to.

Krishnan Guru-Murphy:
Myslíte si, že když se budete držet těchto myšlenek, změníte nějakým způsobem svět? Při vší skromnosti, nemyslím teď vás, ale myslím tím, že když budete dělat tyto věci, budete mít nějaký dopad? Je tento život hodnotný a bude mít nějaký dopad?

Jon Snow: Je to hodnotný život. Ovlivňujete jednotlivce. Někdy ovlivníte dav. Je nás potřeba. Lidstvo nás potřebuje.

 16518

Omikron způsobil mezinárodní dopravní chaos. Více než 4500 letů bylo zrušeno

25. 12. 2021

čas čtení 1 minuta



Omikron ochromil mezinárodní leteckou dopravu. Letecké společnosti zrušily více než 4500 letů, protože rychle se šířící nákaza omikronem znamená, že aerolinky nemají piloty a posádky pro lety. Na Štědrý den bylo zrušeno 2175 letů, na Boží hod vánoční dalších 1779 letů.

- Vyskytly se předběžné studie, že omikron možná způsobuje o 50 až 70 procent méně hospitalizací než delta. Potíž je, že omikron je o 500 procent nakažlivější než delta, takže počet hospitalizací na omikron bude vyšší než na deltu. Odborníci varují, že dosud jsou omikronem nakaženi jen mladí lidé, takže není ve skutečnosti jasné, zda je omikron mírnější než delta. To se dovíme přibližně za tři týdny, až budou nakaženi i starší lidé.

 18183

Vánoce mají nadnárodní přesah

24. 12. 2021 / Kateřina Paříková

čas čtení 2 minuty


Vánoční čas je symbolem sdílení, spojení, lásky a míru. Ve svém základním poselství nám připomíná rozmanitost lidského druhu i podstatu jeho evolučního úspěchu - sociální spolupráci.

Staré přísloví říká, že "v jednotě je síla". Přesto, že to v jádru všichni víme, tíhneme stále až příliš často ke vzájemnému rozdělování, rozdrobování od úrovně geopolitických mocenských her až po tvorbu našich individuálních sociálních bublin, ať už fyzicky či ve virtuálním světě.

Na jednu stranu nám evoluce podsouvá potřebu naší individuální identity - jakési "kmenové příslušnosti" k menší sociální skupině od úrovně rodiny po národní příslušnost, což kdysi býval důležitý a nepostradatelný předpoklad přežití ve světě nerovnoměrně rozdělených zdrojů a geografické izolace.  Na druhou stranu nevyhnutelně spějeme k potřebě globální identity, kdy je svět již geograficky těsně propojen a světové zdroje promíchávány nadnárodními tržními mechanismy.


 18182

"Moje babička ukrývala židovské děti": Polská podzemní uprchlická síť

24. 12. 2021

čas čtení 9 minut

Foto: Hroby muslimských uprchlíků v polském lese.

K Vánocům. Otřesné. A této polské vládě zamýšlela česká vláda poslat vojenskou pomoc. Nestydíte se za to? Já ano. (JČ)

Tento provládní polský týdeník zveřejnil na obálce rodinu uprchlíků s větou "není tu pro vás místo". Zatímco rodiny uprchlíků dál umírají v lesích na běloruské hranici v důsledku protizákonného polského vytlačování zbědovaných lidí. Ach, ta ironie!




Tisíce lidí  se pokoušejí překročit bělorusko-polskou hranici a hledají azyl v Evropě. Místní aktivisté se jim snaží pomoci.


Obavy z policejního zaklepání na dveře  vyvolávají hrůzné ozvěny druhé světové války, kdy během nacistické okupace poskytovali sousedé útočiště tisícům polských židů.

Na půdě chalupy v lese nedaleko polské vesnice Narewka se krčí mladý irácký Kurd a třese se zimou a strachem. Skrz střešní okno blikají na stěnách jeho úkrytu modrá světla policejních aut. Venku desítky pohraničníků hledají ve sněhové vánici lidi, jako je on. Dole sedí tiše  majitel domu se svou vyděšenou ženou a dětmi.

Mladý Kurd je jedním z tisíců žadatelů o azyl, kteří se do Polska dostali přes hranice s Běloruskem, kde na cestě do Evropy uvízl nespočet dalších. Polská rodina mu nabídla přístřeší. Pokud ho však polská policie najde, hrozí mu, že bude poslán zpět přes hranice do běloruských lesů kde je mráz a jeho ochránci riskují obvinění z napomáhání nelegální imigraci.

 18181

Konec jedné velké novinářské éry

24. 12. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Foto: Novinář Jon Snow na začátku své televizní kariéry, v roce 1975

Ve čtvrtek 23. prosince ukončil po dvaatřiceti letech svou kariéru hlavního moderátora hodinových britských Channel 4 News nestor britské novinářské práce Jon Snow, velký, slušný, a nesmírně skromný člověk. (Jednou mi vyprávěl novinář Ivan Kytka jak tato obrovská novinářská celebrita kdesi skromně seděla na chodbě a čekala, až ji zavolají, kam má jít.)

Před tím, než se stal v roce 1989 Jon Snow moderátorem těchto televizních zpráv, byl už delší dobou novinářem a mezinárodním reportérem, jako mladík také pracoval v jakési charitativní organizaci v Africe.

Channel 4 News ve čtvrtek odvysílaly sestřih nejvýznamnějších ukázek ze Snowovy více než třicetileté práce. Byl všude, hovořil se všemi. Ten sestřih je zde. Určitě se na to podívejte. Je to celá historie konce dvacátého století a začátku století jednadvacátého. Je to také pozoruhodně dojemné. Jak píší komentátoři, mohlo se stát, že rozloučení s Jonem Snowem bude kýčovité. Ale nebylo.

A takto se novinář se svými diváky a kolegy rozloučil:

 18180

Bývalý britský premiér Gordon Brown: To, že Západ neproočkoval chudé země, je naprosto obscénní. A nebezpečné

24. 12. 2021

čas čtení 8 minut

Rozhovor vysílaný ve čtvrtek v Channel 4 News, v angličtině ZDE

Bývalý britský premiér Gordon Brown: No, je to jedno z největších selhání veřejné politiky naší doby a Johne, vy jste během své kariéry pokrýval tolik událostí po celém světě a byl jste na těch nejhroznějších místech, ale když si pomyslíte, že máme vakcínu, na Západě je jí vlastně nadbytek, v současné době ji skladujeme, a přesto je jí v nejchudších zemích nedostatek, a to tak velký, že v zemích s nízkými příjmy jsou očkována pouze 3 %, v Africe pouze 7 až 8 %, a já jsem se dnes díval na čísla. V Burundi to není ani 0,2 %, ale jeden z 500. Mali, Somálsko, méně než 1 %, a přesto jsme slíbili, že do konce roku proočkujeme 40 % ve všech těchto zemích. To je morálně odsouzeníhodné, je to skvrna na svědomí nás všech, když máte vakcínu a máte známky toho, že máte brilantní technologii, nedat ji do služeb lidí, jejichž životy můžete zachránit, je něco, co navždy bude skvrnou na tom, co děláme na Západě.

Až budu pohřbena v zemi, ať mé chyby nezpůsobí žádnou bolest v tvém srdci. Nezapomeň na mne

24. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Když jde o klimatickou katastrofu, jsme na pokraji propasti. Opravdu jsem přesvědčena, že nám nezbývá příliš času na to, abychom provedli účinnou změnu. Jsme svědky úpadku civilizace. Je to pravda. Civí nám to do tváře a my tomu nevěnujeme podstatnější pozornost - děláme dál, jako že se nic neděje. Vidím Purcellův Dido's Lament jako žalozpěv pro naši umírající planetu

Annie Lennox, prosinec 2020



J.S. Bach, Vánoční oratorium

24. 12. 2023

čas čtení < 1 minuta


Ještě více než kdykoliv předtím. Bach vám vzkazuje: "Nebojte se a nebědujte..."

Toto jsem tu psal k Vánočnímu oratoriu loni: "Letos to opravdu potřebujeme. Máme dobré důvody bědovat a bát se..."

Netušili jsme, co přijde... (JČ)

 18179

Británie: Neuvěřitelně vysoký počet denních nákaz: 119 789

23. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Je to nejvyšší počet v historii

Zdá se, že 8 procent osob hospitalizovaných s covidem zemřelo:



Denní počet nových infekcí vzrostl o 139 % oproti čtvrtku před dvěma týdny,  britské zdravotnictví je ve "válečném stavu".

Za posledních  24 hodin bylo v Británii pozitivně testováno na Covid dalších 119 789 osob, což je nejvyšší počet od začátku pandemie, neboť vysoce infekční varianta omikron je nadále hnacím motorem infekcí.

Toto číslo představuje 139% nárůst oproti 50 023 novým případům zaznamenaným ve čtvrtek před dvěma týdny. Ve středu bylo v Británii poprvé zaznamenáno více než 100 000 denních nákaz.

Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 147 osob. Celkový počet úmrtí osob s covidem v úmrtním listu tak ve Spojeném království dosáhl 171 801, což je sedmý nejvyšší počet na světě.

Přicházejí první studie, že nákaza omikronem vede k daleko nižší míře hospitalizací než u varianty delta, jenže nižší škodlivost omikronu je více než kompenzována jeho astronomickou nakažlivostí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

- Lékaři v Británii zoufale apelují na veřejnost, aby se o Vánocích lidé nescházeli ve větších počtech. Sice přicházejí důkazy, že je omikron mírnější než delta, avšak je daleko nakažlivější a stále tedy hrozí, že budou britské nemocnice zcela zahlceny. Z nejnovější vládní studie vyplývá, že riziko hospitalizace s omikronem je možná až o 70 procent nižší než s deltou. Jenže britský vědecký vládní tým pro covid varuje, že by riziko hospitalizace muselo poklesnout na 90 procent nebo ještě o víc, nemá-li dojít k zahlcení nemocnic.

- Itálie zakázala novoroční oslavy, protože nákazy dosáhly rekordní výše, 44 595 denních infekcí a 168 denních mrtvých.

- Řecko zakázalo oslavy Vánoc a Nového roku.

- Francie registrovala 88 000 denních nákaz a 179 denních mrtvých. 

/ Prezident Černé Hory Milo Djukanović má pozitivní test na koronavirus.

- Ekvádor zavedl povinné očkování na koronavirus. 77,2 procent obyvatel Ekvádoru starších pěti let, tedy asi 12,4 milionů lidí už plně očkováno bylo.

- Katalánsko zavádí od čtvrtka zákaz vycházení z domova mezi 1 a 6 hodinou ranní.

Putin ve čtvrtek: "Stále nám říkají: válka, válka, válka"

23. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

 Putin obvinil Západ, že "přichází se svými raketami k našim dveřím"

 
Ruský prezident se při svém vystoupení na televizní tiskové konferenci nesnažil snížit napětí ohledně Ukrajiny a prohlásil, že by byl připraven zahájit intervenci, pokud by měl pocit, že Ukrajina nebo její západní spojenci připravují útok na ruskou pátou kolonu v té zemi.

"Stále nám říkají: válka, válka, válka," řekl Putin ve čtvrtek. "Vzniká dojem, že se možná připravují na třetí vojenskou operaci [na Ukrajině] a dávají nám  varování: nezasahujte, nechraňte tyto lidi, ale pokud zasáhnete a budete je chránit, budou nové sankce. Možná bychom se na to měli připravit."

 18178

Betlémské dítě přináší skutečnou budoucnost

23. 12. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

V antické mytologii není narození božské bytosti mezi lidmi nic zvláštního. Ba i císařové mohli být zbožštěni. Božské a lidské se pro antiku všelijak míchá v marnosti dějin – a mocnáři, božští synové, ba i bozi samotní se stávají minulostí. U Sofokla se pak objevuje jiný princip než lhostejnost dějin: absurdní utrpení jako pohoršující, děsivá tragédie, v níž přesto člověk neztrácí cenu díky lidskému soucitu.

Pozor, aby protiočkovací hnutí nezlikvidovalo demokracii

20. 12. 2021

čas čtení 13 minut

Toto je přepis Rozhovoru Britských listů č. 450.


Jan Čulík:

Pan Richard Vlasák, vážení televizní diváci, je evangelickým farářem v Rumburku a ve Varnsdorfu. Jaká je dneska situace covidová i společenská v České republice? A co musíme dělat, pane Vlasáku?

Richard Vlasák:

Hezký dobrý den vám i divákům Britských listů. To, co bychom měli dělat, doporučuje se očkování a já se k tomuto doporučení samozřejmě rád připojuji. Ovšem mě z hlediska teologického jako člověka, který má na starosti evangelický sbor, farnost nebo také dneska se rádo říká komunitu, tak něco zajímá ještě z jiného úhlu pohledu. A sice jak se mění nálady ve společnosti a jako teolog musím sledovat, kam se vlastně společnost svými myšlenkami ubírá. A některé jevy, které sleduji v té scéně proti očkování, ve mně vyvolávají velkou pozornost a řekl bych i poněkud obavy ohledně prolínání několika různých světů, které jsme ještě před chvílí, před pár lety nechápali, že by se někdy mohly spojit. A to musím z hlediska teologického samozřejmě sledovat a reflektovat. Vnímat to. Dávat si na to pozor.


Tisíce lidí ročně zabíjí azbest. Europoslanci chtějí peníze pro nemocné i screening budov

23. 12. 2021

čas čtení 2 minuty


Štrasburk, 20. října 2021 - Konec smrtícího azbestu v sousedních zemích a také větší důraz na ochranu před nemocemi z povolání. To dnes v usnesení schválili poslanci Evropského parlamentu. Právě na rakovinu vyvolanou azbestem, se kterým přichází do styku lidé v práci, ročně zemře na 80 tisíc Evropanů. V Česku jsou problémem zasaženi nejvíce na Olomoucku.

Pozn. red. Jan Čulík varoval před nebezpečím asbestu v této reportáži v televizi Nova v roce 1995. Nestalo se nic:

 18176

„Tisíce lidí dostanou k Vánocům studenou sprchu“

23. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Aktivistky se sprchovaly před MPO studenou vodou, požadují řešení energetické chudoby


Ve středu 22. prosince ráno, v mrazivých - 5 °C, se několik lidí z hnutí Limity jsme my venku před Ministerstvem průmyslu a obchodu osprchovalo studenou vodou. Chtěly tak upozornit na fakt, že do energetické chudoby (stavu, kdy nepřiměřeně velkou část svých nákladů vynaloží na energii a vytápění) se v Česku propadá čím dál tím více domácností. Požadují, aby nová vláda lidi před stoupajícími cenami energií ochránila. Důležité je podle zúčastněných řešit nejen následky, ale i příčiny: ukončit závislost na uhlí a plynu a postavit energetiku zejména na obnovitelných zdrojích, aby byla čistá a spravovaná demokraticky v rámci obcí a komunit. Svým happeningem chtěly zároveň vyjádřit solidaritu se všemi, které energetická krize zasahuje.


 18171

Ruskem za poznáním

23. 12. 2021 / Soňa Svobodová

čas čtení 44 minut

 

Za poznáním tohoto největšího státu světa, jehož rozloha čítá 17 096 246 kilometrů čtverečních, zahrnuje velkou část východní Evropy a takřka celou severní Asii, se můžete vydat prostřednictvím mnoha knih, z nichž vybírám Cesta na Tajmyr, aneb po Jeniseji k Severnímu ledovému oceánu krajem šamanů, starověrců, komunistických lágrů a morbidní postsovětské nostalgie, Cesta na konec světa a zpět 1, Ruská Arktida, Cesta na konec světa 2, aneb Ruská pravda a skutečnost, jejichž autorem není nikdo jiný než jeden z jeho nejerudovanějších současných znalců. Bývalý disident, antikomunista, cestovatel, spisovatel a nakladatel, který i přesto, že se narodil v Plzni. zvolil si za svůj domov Bratislavu, Fero Richard Hrabal-Krondak.


Pane Hrabale - Krondaku, co vás přimělo usadit se na Slovensku?

Rusko tvrdí, že zahájí rozhovory s USA a NATO

23. 12. 2021

čas čtení 2 minuty


Rusko tvrdí, že se dohodlo na zahájení rozhovorů s USA na začátku příštího roku, aby projednalo požadavky Moskvy na "bezpečnostní záruky" v Evropě, včetně zákazu vstupu Ukrajiny do vojenské aliance NATO.

Pokud by se tyto rozhovory potvrdily, zahájily by sporné úsilí o odvrácení ruské ofenzívy na Ukrajině v zimě, neboť Kyjev a vlády východoevropských zemí požadují, aby nebyly vynechány z žádné dohody s Moskvou, která se týká i jejich zájmů.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
20999