Rozhovor Britských listů 148. Zeman je šutr hozený do oken Pražáků

1. 2. 2018

čas čtení 1 minuta



V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík a Bohumil Kartous o tom, co znamená vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách z ledna 2018. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 1. února 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


29882

Agent Orange čili důsledky prezidentských voleb

Zemanizace české politiky aneb geroj ábíčko v kleštích invalidního důchodce

1. 2. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ten obrázek si dobře zapamatujte. Miloš Zeman ve stavu naprostého uspokojení po vyhraných volbách, obklopen českým politickým odpadem. Tento živý portrét, vytvořený na objednávku pro Andreje Babiše, by si měli nechat čeští političtí komentátoři pověsit na nějaké dobře viditelné místo a vždy po probuzení si jej připomenout. Bude se teď od něj tempem 24 hodin za jeden den odvíjet pomalý a strastiplný film o vsakování Miloše Zemana do spodních vod české politiky...

Hospodská anatomie toho, jak česká společnost "hnedne a rudne" pod dohledem autorit

Já, pražská kavárna, Budějčák bydlící na vsi...

1. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Na baru (u pípy) venkovské hospody, která se snaží být restaurací (a opravdu se zde dá dobře najíst), stojím z jedné strany a z druhé, kolmé, se o dřevěnou barovou desku opírá starosta s jedním obecním zaměstnancem, píše Petr Pojar. Obecňák je již notně znavený ethanolem a možná i tetrahydrocannabinolem a v takovém stavu vždy vykřikuje známá hesla "Čechy Čechům, bílá země, bílá síla, ..." načež přidá ještě jedno "máme skvělýho starostu, nejlepšího starostu!" Ano. A máme také nejlepšího prezidenta. K vítězství ve volbách v Česku bohužel stačí pokynout kdejakýmu náckovi a komoušovi. To rozhodne! Většina je jasně daná, země hnědne a rudne, ruku v ruce. "Máme demokracii, ty vole!" "No jasně, demokracii!" "Čechy Čechům, pryč s čmoudama!" Starosta na politické narážky nereaguje, nekárá, nezasahuje, jen se usmívá. Toleruje to. Kdybych toho obecního debila začal umravňovat, možná se serveme, možná mi vynadá do bůhvíčeho. Já jemu též, jako už tolikrát. Přestal jsem s tím, žiji zde šest let a vím jediné, nemá to žádný smysl. Alespoň jsem dosáhl toho, že skončily násilnosti, zůstaly pouze nenávistné pohledy, tupost a ignorace. Ano, ignoruji to a ono mne to ignoruje též. Náprava by musela přijít shora, vyšší autoritou a případně též zdola, policejním obuškem, celou, mastnou pokutou. Nemíním se jako primitiv rvát po hospodách, i když třeba takový Jirous by mi na to jistě řekl své! Poslal by mě do prdele! Každopádně to má v kapse, pan starosta. A prezident taktéž! Navíc mi pan prezident vzkázal, abych "držel hubu," já, pražská kavárna, tedy vlastně Budějčák bydlící na vsi, jeho nevolič. A v tom je kouzlo poznaného. Máme držet hubu, všichni, kdo jsme volili protikandidáta, okolo 2 700 000 voličů. A když řekne prezident "drž hubu," zopakuje to i ten nejprimitivnější nácek z horní dolní. Je to přece jeho prezident!

Turecko a FSA se zmocnily strategické výšiny Džabal Bursája v severozápadní Sýrii

1. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Turecká veřejnoprávní televize TRT World odvysílala záběry z podruhé obsazené strategické výšiny Džabal Bursája v Afrinském kantonu na severovýchodě Sýrie.

Jedná se o rozsáhlou opevněnou pozici, z níž milice YPG mohly pozorovat pohyby jednotek syrské opozice a turecké armády - a ze které také ostřelovaly civilní cíle v příhraniční turecké provincii Kilis.

Hořké ovoce postfaktické éry

Kterak Donald Trump bezostyšně vypouští nebezpečnou mlhu

1. 2. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že poslech Trumpova projevu o stavu unie byl pro mě utrpením, ostatně jako vždy, když se kterýkoliv z jeho předchůdců nabubřele chlubil svými domnělými úspěchy a konstruoval paralelní realitu. Nicméně stávající nájemce Oválné pracovny v tomto ohledu své předchůdce v Bílém domě překonává, jelikož je kovaným mistrem ve vypouštění postfaktické mlhy. Je vůbec s podivem, že sám věří tomu, co říká.    

26495

Plebejská kultura strachu stále hledá svého tyrana, česká společnost se toho doposud nezbavila

Nesamozřejmost českého národa

1. 2. 2018 / Dominik Zámec

čas čtení 12 minut

V reakci na znovuzvolení prezidenta Miloše Zemana se mnozí političtí komentátoři ohánějí argumenty, že teď je naše politická scéna stejná jako v Polsku, nebo Maďarsku. Obavy pramení především z faktu, že v české politice bude dominovat autoritářské duo Zeman-Babiš. Problém autoritativních vlád je vlastní všem středoevropským národům. Odkud ale tento populismus pramení? O středoevropských národech můžeme hovořit jako o národech, jejichž identitu a politické rozhodování ovlivňují historická traumata, se kterými se nikdy plně nevypořádaly. V českém kontextu, o kterém především budou následující řádky, se jedná o pocit nasamozřejmosti a oběti, doprovázený silným antielitářstvím. Změnu, kterou si (nejen) česká politická scéna prošla poslední roky, můžeme charakterizovat jako obrat od „identitě založené na argumentaci, k argumentaci založené na identitě“. Zkoumání české identity a její historické formování je podle mého soudu jedním z velmi důležitých prostředků jak porozumět politickému rozhodování české společnosti.

Druhá tajná analýza britské vlády: Omezení migrace do Británie vážně poškodí britskou ekonomiku

1. 2. 2018

čas čtení 2 minuty




Z druhé tajné analýzy britské vlády, kterou také získal server Buzzfeed.com, vyplývá, že záporný finanční dopad omezení migrace z EU do Británie na britskou ekonomiku bude podstatně větší, než finanční zisky, které přinese budoucí samostatná obchodní dohoda Británie se Spojenými státy (poté, co by Británie opustila normy Evropské unie a vpustila  na svůj trh méně kvalitní americké výrobky).

V pondělí tento týden zveřejnil server Buzzfeed.com první tajnou analýzu britské vlády, z níž vyplynulo, že všechny varianty odchodu Británie z EU Británii ekonomicky poškodí, a pokud bude Británie nucena z EU odejít bez dohody, poklesne britský HDP až o 8 procent.

29812

Bilance voleb

Nepřátel se nelekejte, pravdy každému přejte...

1. 2. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 11 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Parafráze citátu z protestsongu z 15. století naznačuje, že se pokusím naše poslední dění zasadit do příběhu delšího, než je víkendové doufání i zklamání. Jsem dalek hledání „osmičkových roků“, nebo „ďábelských čísel“ (účast u voleb 66,6% obyvatelstva), pokud ovšem nevyjdeme z našeho zoufání a trápení, pokud se budeme živit v opilé radosti nebo se předhánět ve vyvěšování černého flóru, zařadí se rok 2018 mezi roky zlomové. Nacházím naději; naději, která je kromě humoru hlavní zbraní proti plíživému hadovi apatie a strachu. Podlehneme-li jeho smaragdovým očím, staneme se kořistí, zmatenou, vyděšenou a neschopnou. Ten Zlý v nás si „pošmákne“. Věříme-li však, že Husova slova o hledání pravdy mají být základem pro pochopení prezidentského hesla, musíme jednat nyní, jednotně – jinak o Pravdě bude rozhodovat peníz, lež a nenávist. Vidím-li sjednocování občanské společnosti, návrhy pomoci druhým, pokoru a pokání v táboře prof. Drahoše, není má naděje snílkovská, ale velmi reálná.

Stačilo by, kdyby z 218 000 unikátních čtenářů BL jich měsíčně 350 přispělo dvěma stovkami na provoz

12. 10. 2017

čas čtení 1 minuta

Milí čtenáři,

Je to nudné, pořád opakovat (a vůči některým čtenářům neférové, protože ti přispívají), avšak jsme na nikom nezávislý, nemanipulující zpravodajský a analytický server, který nestraší veřejnost nesmysly, nevyvolává v ní rasistickou ani xenofobní hysterii a snaží se - neúplatně, padni komu padni - přinášet nezávislé informace z domova i ze zahraničí a otevírat tak dveře do světa.

K tomu potřebujeme minimální částku na provoz ve výši 60 - 70 000 Kč měsíčně. Stačilo by, kdyby z nynějších 218 000 unikátních čtenářů Britských listů za každý měsíc (Google Analytics) jich přispělo cca 350 každý měsíc částkou 200 Kč. Je to míň, než kolik dáte za noviny.

Můžete také příspěvek na Britské listy použít k své registraci na diskusní fórum.

Bez těchto příspěvků se server nedá provozovat, neboť naši reportéři a analytici nemohou pracovat úplně zadarmo.

Pokud si myslíte, že Britské listy hrají v českém prostředí nezastupitelnou roli, prosíme, zaveďte pravidelný příspěvek na náš provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

29881

Trumpovsky omezený populista Klaus ml. se bude snažit inkluzi destruovat

58 příběhů lidí, jejichž životní zkušenost svědčí ve prospěch inkluzivního vzdělávání

1. 2. 2018

čas čtení 2 minuty

Předloni v září frčela naplno kampaň Blesku Stop škodlivé inkluzi. Václav Klaus ml. za nemalých investic svých peněz a mediálního prostoru na Novinky.cz začal pod stejným heslem svou spanilou jízdu, která zatím končí v křesle šéfa sněmovního výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. A moje žena Lenka nastoupila na MŠMT, kde se začala věnovat projektu "Příběhy dobré praxe" a zapisovat osobní zkušenosti lidí, kteří se nějakým způsobem v Česku podílejí na inkluzivním vzdělávání, nebo jej absolvovali. Lenka zítra tuhle práci končí a tohle je její rozloučení. Na webu MŠMT teď najdete 58 příběhů lidí, jejichž životní zkušenost nemůžete jen tak hodit pod stůl a namlouvat veřejnosti, že společně vzdělávání je jen "nesmyslný ideologický projekt." Několik příběhů je ještě připraveno ke zveřejnění. Za sebe jsem za tuhle práci Lence moc vděčný a obdivuji všechny, kteří se rozhodli v místy až nepřátelské společenské atmosféře podělit o svůj příběh. A doufám, že jejich hlas bude ve veřejné i odborné diskusi i nadále alespoň trochu slyšet. To ale nezáleží jen na Lence.

Pozn. Boba Kartouse: Václav Klaus ml. se bude snažit revidovat poslední novelizace školského zákona a vrátit se zpět před rok 2016. Nejde přitom jen o inkluzi. Klaus, aniž by kdy prokázal porozumění vzdělávací politice, chce bez jakékoliv analýzy dopadu provést změnu zákona, jen aby dokázal svým voličům, že své populistické sliby myslel vážně. Je to podobné slibům Donalda Trumpa, že postaví zeď mezi USA a Mexikem. I Trump po nějaké době pochopil, že na to nesežene peníze. Bude chvíli trvat, než dojde i Klausovi mladšímu, že chce zasahovat do mnohem složitějšího systému, než byl doposud schopen pochopit.

Zeman dělal 5 let kampaň na další volby

Přímo volený prezident má k dispozici nepřekonatelnou palebnou sílu

1. 2. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Prezidentské volby ukázaly na další velkou nesnáz přímé volby. A není to nic proti Zemanovi, platí to pro jakéhokoli pána na Hradě. Ukazuje se, že pokud se přímo volený prezident zaměří na jednu jedinou věc, a to na udržení se v úřadu i ve druhém období, má k dispozici palebnou sílu, které je strašně těžké čelit. Zeman to ukázal v celé její kráse.

29766

Bodláky Václava Duška

Našel se prezident

1. 2. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Našli, našli, přátelé, co usilovně hledali. Prezidenta. Svět demokratický se diví, že jsme prý nezvolili demokrata, nu, za demokrata se už považuje kdekdo, svatá pravda. U nás se to demokraty i despoty hemží – všude dobře, doma nejhůře. Nám stačí zemitý zeman, k čemu rozmazlené kníže, chemický vědátor, zmatený lékař, hudebník, hráč a… a poražení se bouří, budou politicky pracovat pro návrat práva, lásky a pravdy v zájmu nedokonalého lidu s povážlivým intelektem. 

29880

Výroba potřebné sociální reality na zakázku...

1. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ne, fakt to nebyla a není Praha proti Česku, píše na Facebooku novinář Jan Boček. Ten titulek je nesmysl a jenom vyvolává démony. Další selhání nás novinářů a vymýšlení virtuální reality. Když už, tak štěpení je podle vzdělání, věku, nezaměstnanosti, manuální/intelektuální práce, je to štěpení hodnotové. Podobně jako u Trumpa, Brexitu, minulé prezidentské volby. Čistě soukromě, emocionálně, v datech to není: přijde mi to jako neschopnost se domluvit mezi lidma, kteří se na budoucnost chtějí těšit a těma, co z ní mají (většinou asi oprávněně) strach. Jo, v Praze žije víc lidí, co pracujou hlavou a budoucnosti se nebojí, ale není to pointa. Geografické štěpení je až sekundární. Neboli: pravděpodobněji se na volbě prezidenta shodne řidič z Prahy a řidič z Třince, než řidič z Prahy s programátorem z Prahy. Atd. Prostě si vybírejte, co čtete. Garbage in, garbage out.

Z Twitteru zmizelo během několika dní na 1 milion sledovatelů

Černý obchod s falešnými účty na sítích a kování sociálního klamu

1. 2. 2018

čas čtení < 1 minuta

Řada celebrit sociálních sítí, lidé ze zábavního průmyslu, sportovci, podnikatelé atp., přišli během několika předcházejících dní o velkou část svých sledovatelů na Twitteru. Řada z nich, aby opticky zvětšili svůj dosah a slávu, spolupracovala s firmou Devumi. Ukázalo se ovšem, že firma prodávala falešné twitterové účty.  O případu zevrubně píše deník NY Times.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Vláda silnějšího

31. 1. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 4 minuty


Před několika dny jsem v Praze nakupoval potraviny v jednom malém obchůdku, který odebírá výrobky od malých producentů sladkostí, pečiva, zeleniny či uzenin. V momentě, kdy jsem platil u pokladny, došlo k výpadku proudu a v celém obchodě se setmělo.

Paní pokladní, žena ve středních letech, znervózněla a začala se omlouvat a přitom pokračovala v načítání nákupu na pokladně, která nadále běžela na záložní zdroj energie. Abych odlehčil mírné nervozitě, se kterou pokračovala v načítání nákupu, tak jsem s úsměvem prohodil:

Lekce z českých prezidentských voleb: Vzestup identitární politiky

31. 1. 2018

čas čtení 4 minuty

Vzestup blokové politiky spojující zdánlivě podivné partnery, jako jsou komunisté a radikální pravice, nebo křesťanští demokraté a Piráti, redefinuje orientaci české politiky, píše na svém blogu Jan Rovný z pařížské Sciences Po. Můj předchozí průzkum ukázal, že politická soutěž v České republice byla tradičně definována soupeřením mezi ekonomickou levicí reprezentovanou KSČM a ČSSD, usilující o progresívní zdanění, posílení sociální ochrany a rozšíření služeb placených z veřejných fondů, a ekonomickou pravicí reprezentovanou primárně ODS, snažící se omezit stát blahobytu, deregulovat a privatizovat ekonomiku. Většina ostatních aktérů politického systému si našla místo v tomto ekonomicky definovaném prostoru, zatímco další dělení - ve věci náboženství, nebo dědictví komunismu - byla relativně okrajová a obecně se spojovala s ekonomickou dělící linií.

Zbraně hromadného ničení (v České republice)!

31. 1. 2018 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty


Vtip?

Ne - s tím se nežertuje.

Pohybuje se jich denně po českých silnicích obludný mrak. Mají klidně přes 40 tun a vezou leccos. Od klád z lesa, se kterými se třeba převrátí na pole, až po plastové barely s koncentrovanou kyselinou či hydroxidem, které vysypou v zatáčce na náledí doprostřed vísky a ony popraskají a vytečou do potoka až po třeba cisternu, která vyletí v zatáčce z jistících a špatně zajištěných šteftů a letíc desítky metrů kousek nad silnicí, před tím než dopadne do potoka, skalpuje menší auto a zabije šoféra za volantem (skutečné události).

Rozhovor Britských listů 147. Šedesát procent dětí je rodinám odebíráno ze sociálních důvodů

26. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



V ČR chybějí zákony o sociálním bydlení, které drsně znevýhodňují chudší rodiny a jejich děti. Ústavní péče je v případě dětí v ČR využíváno nadbytečně. Děti z dětských domovů nepřecházejí do rodin. Na tato témata hovoří Bohumil Kartous z Michalem Ďorděm z vládního Výboru pro práva dítěte, který sám vyrostl v dětském domově. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. ledna 2018.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.


Trumpova "Zpráva o stavu Unie"

31. 1. 2018

čas čtení 2 minuty


Ve své výroční "Zprávě o stavu Unie" přislíbil Donald Trump "nový americký okamžik". Usiloval o harmonii, avšak podařilo se mu jen zdůraznit obrovský konflikt v centru americké politiky.

Trump se vychloubal, že americká ekonomika roste a přislíbil "návrat k velikosti amerického národa"  nostalgickými apely na rodinu, víru, pořádek v ulicích, na armádu a na americkou hymnu.

Projev však zvýraznil obrovský interní konflikt, s nímž v roce 2018 Amerika zápolí.

Kult osobnosti do demokracie nepatří

31. 1. 2018

čas čtení 1 minuta


Miloš Zeman je i mým prezidentem. V minulém období se občas choval opilecky či urážlivě a svými výroky často šířil strach, rozdmýchával nenávist a rozděloval společnost, píše Jaroslav Kupčík.

O to důležitější je reagovat na takové projevy, pokud budou následovat i v jeho druhém volebním období. Podstatné je pomáhat části občanské společnosti rozlišovat mezi objektivní kritikou a urážením, s čímž mají někteří vážný problém.

FBI zkoumá druhý Trumpův spis

31. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Vyšetřování údajného ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016 získalo další spis, který nezávisle hovoří o některých podezřeních obsažených ve spisu bývalého britského špiona Christophera Steeleho.

Sociální sítě a veřejná rozprava

31. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Přenesení nepříjemností z kavárny na Facebook dělá z těchže emocionálních výbuchů mocné nástroje společenského jednání, které se nám často vymstí, napsal Diogo Queiroz de Andrade. Publikum je potenciálně globální a trvalé, protože to co pověsíte na internet tam zůstává navždy a je každému dostupné. A doufat, že to co říkáme nemá žádné důsledky, znamená projevovat nezodpovědnost rozmazlených dětí.

Talibán ohrožuje 70 % afghánského území

31. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

BBC zjistila, že Talibán ohrožuje až 70 % afghánského území. USA utratily miliardy dolarů ve snaze tyto milice porazit, ale ty nyní otevřeně působí na většině rozlohy Afghánistánu.

Británie zchudne o 8 procent, pokud vypadne z EU bez dohody

30. 1. 2018

čas čtení 1 minuta



Všechny varianty odchodu Británie z EU povedou k jejímu zchudnutí, zjistila tajně britská vláda



Během následujících patnácti let se sníží příjem Británie o 8 procent, pokud nedojde mezi EU a Británií k uzavření uspokojivé dohody a Británie jen tak z EU vypadne. Pokud dojde k uzavření dohody Británie s EU jen na základě zásad Světové organizace pro obchod, Británie zchudne  5 procent. Pokud by Británie setrvala po odchodu z EU v jednotném evropském trhu, zchudla by o 2 procenta.

To je zjištěním tajné zprávy britské vlády, která měla být tento týden předložena ministrům, avšak byla prozrazena tisku a v úterý dopoledne vyvolává v britských médiích vřavu.

Protibrexitoví aktivisté mezitím naléhají na Jeremyho Corbyna, aby se zbavil ohledně brexitu svých pitomých ultralevicových mýtů. Corbyn chce odejít z EU, protože se domnívá, že EU by jeho vládě zabránila ve znárodnění britské železnice a v poskytování dotací jednotlivým sektorům průmyslu. Labourističtí poslanci Heidi Alexander a Alison McGovern argumentují, že to vůbec není pravda. Uvedli sbírku analýz k tomuto tématu, kde záležitost vysvětlují podrobně.

Ekonomický úpadek Británie po odchodu z EU, který nyní přiznává i probrexitová britská konzervativní vláda, je vážným varováním pro české euroskeptiky flirtující s odchodem ČR z EU, poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Vždy se na to dívejte z té lepší stránky

30. 1. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

1. Ti dva se teď porvou mezi sebou jako psi. Nebude to hezká podívaná a ublíží to oběma.

2. Úřadující prezident po pěti letech, kdy on a jeho komoří nedělali nic jiného než Zemanovi osobní selfpromo, do kterého utratili z rozpočtu prezidentské kanceláře stovky miliónů korun a použil všechnu myslitelnou špínu, lež a podpásovky vyhrál o mizerná tři procenta.

3. Poražený nezávislý kandidát získal skoro o milión víc hlasů než jakákoli politická strana v dějinách České republiky.

Mezitím v Absurdistánu 55:

"Hitlera Němci upřímně milovali stejně tak, jako Češi milovali Reinharda Heydricha"

30. 1. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Polská diplomacie znovu hrdě povstala, už není na kolenou, bohužel se ale při vstávání tvrdě praštila do hlavy o hranu stolu. Tentokrát se jí podařilo rozzuřit všechny: Západ, židy i obě strany politického konliktu v Polsku. Avšak začněme vyjasňováním určitých faktů.

Začněme tímto článkem v deníku Haaretz, který je prostě ukázkou výjimečně špatné novinářské práce, anebo je to  záměrný pokus šířit falešné informace a vyvolávat nenávist vůči Polsku. Článek tvrdí, že "Dolní komora polského parlamentu hlasováním schválila kriminalizaci zmínek o polských zločinech během holocaustu", což zjevně není pravda. Nový zákon, který schválil polský Sejm, kriminalizuje "obviňování Poláků za zločiny spáchané Němci". Zbytek článku je také plný, v nejlepším případě, polopravd.

29878

Na návštěvě v katolické komunitě v Teheránu

30. 1. 2018 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut


Ne každý ví, že islám není jediným povoleným náboženstvím v Íránu. Najdeme v něm i zoroastriánské chrámy, synagogy a křesťanské kostely. Jeden z nich jsem nedávno navštívila.

Procházíme teheránskou rušnou ulicí plnou čajoven, bister a podomních obchůdků se vším myslitelným zbožím. Naším hlavním cílem v metropoli Íránu je sice setkání s kolegy lékaři, ale teď máme volnou chvíli a tu využíváme k poznávání města a jeho kultury.

Anexe Krymu je hotová věc? Země V4 v tom nejsou zajedno

30. 1. 2018 / Jaroslav Bílek, Iva Sojková

čas čtení 7 minut

Výrok prezidenta Miloše Zemana o tom, že anexe Krymu Ruskem je hotová věc, vzbudil v první polovině října loňského roku nebývalý ohlas na domácí i zahraniční politické scéně. Zemanovo prohlášení totiž bylo silné i na jeho poměry a vzhledem k povaze tématu, ke kterému se vyjadřoval, pak šlo o výrok naprosto bezprecedentní. Prezident v něm totiž přímo zaútočil na zahraničně politickou linii České republiky a jejich spojenců.

Slovenská opozícia pritvrdzuje proti imigrantom

30. 1. 2018 / Igor Daniš

čas čtení 3 minuty

Jeden z lídrov opozície a šéf OĽaNO Igor Matovič sa na tlačovej konferencii 26. januára posťažoval, že na Slovensku pracuje veľa Srbov. V roku 2016 ich pracovalo na Slovensku  1 238  a v roku 2017 už 12 183. Povedal, že keď príde do potravín v rodnej Trnave a zavrie oči, pripadá si ako na chorvátskom pobreží. Nuž neviem, či tam nie je viac počuť slovenčinu a češtinu. Pritom Srbi sú spolu s Chorvátmi, Poliakmi  a aj Maďarmi Slovákom po Čechoch kultúrne, historicky a jazykovo najviac blízkym národom. V Srbsku, vo Vojvodine, žije početná slovenská menšina.  

Mohol by sa takto vyjadriť líder opozície vo Veľkej Británii o Slovákoch, Čechoch alebo Poliakoch? Alebo v USA na margo prisťahovalcov za prácou z Latinskej Ameriky? Čo by sa stalo? Alebo, keby sa tak vyjadril Fico či Zeman? 

Vítejte v druhé republice

29. 1. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Právní filozof Jiří Přibáň označil poslední prezidentské volby za konec "první české republiky jako ústavního státu s parlamentaristickým režimem", jinými slovy za změnu politického režimu. Podle Přibáně ale současně přinesly i konec mýtu o "demokratických Češích", který se táhne až k Palackému ZDE.
    

Jaké jsou možné linie odporu za těchto podmínek?

29873

Malá trvanlivost invalidních starobních důchodců v prezidentském úřadě jako mocenský problém

Šlechtitelská stanice Hrad hledá dalšího kandidáta

29. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Miloš Zeman se stal prezidentem podruhé. Velký úspěch pro jeho mocenskou camarillu, která si ale může dovolit pouze krátkou oslavu a chtě nechtě se musí pustit do práce. Je třeba najít adekvátní náhradu, člověka, který bude moci v předčasných prezidentských volbách tvrdit, že dostal od Miloše požehnání a ponese žerď "obrany národních zájmů" v těch správných rukou. Je třeba najít tatíčka/monarchu/Boha otce, jenž bude dostatečně přesvědčivý pro Zemanovy voliče a bude představovat smysluplnou investici k udržení stávajícího statusu quo. Minimálně pro camarillu...

Kudy z marasmu "lidovosti" a symbolické nadvlády zemanovců?

29. 1. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Sobota, 27. ledna 2018, nebyl slavný den pro pražskou "smetánku". Porazil je vetchý lidový stařec s divnými kamarády. V rámci tryzny je patřičné reflektovat i hlubší příčiny dalšího politického debaklu, kterému se přes veškerou snahu nepodařilo zabránit. Poučení z krizového vývoje je jasné a souvisí s "lidovostí", německy "voelkisch". Snad to po dnešní porážce pochopí víc lidí: vzdělávání je jako koncepční odpověď na "lidovost" lepší než další formy elitismu.

Když iracionalita vítězí

29. 1. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Prezidentské volby v České republice proběhly v duchu iracionální mobilizace zemanovského elektorátu tváří v tvář imaginárnímu nebezpečí. Tato hysterie nabyla vskutku groteskních kontur, neboť se oba uchazeči o Hrad prsili svými antiimgračními postoji. Právě v době, kdy v českých luzích a hájích vrcholil boj o prezidentský stolec, došlo v afghánské metropoli Kábulu k teroristickému útoku, při němž přišlo o život více než sto osob. Ačkoli je Miloš Zeman v ČR mnohými vyzvedáván jako chrabrý bojovník proti islamistickému moru, jeho recept na potírání terorismu  ve skutečnosti tuto zhoubu spíše generuje. A tragický incident v Afghánistánu tuto tezi dle mého soudu potvrzuje.

29794

Je třetina voličů tak spokojena, že ani nejde k volbám?

29. 1. 2018 / Petr Adámek

čas čtení 2 minuty

Před prvním kolem jsem měl velkou radost, protože konečně nebyly volby v ČR o volbě nejmenšího zla, ale bylo opravdu z čeho vybírat, až jsem si říkal, kdo bude lepší? Nicméně u mne zvítězil čistý pragmatismus a volil jsem neZemana Drahoše, který mne kromě své slušnosti ničím nezaujal.... a teď jsme u toho - ta obyčejná lidská slušnost je v dnešní době v politice něco tak unikátního, že měl zvítězit s 80 procenty a jít příkladem tomu hnusu v poslanecké sněmovně a ve společnosti.

Jsou dvě minuty před půlnocí

29. 1. 2018

čas čtení 1 minuta

Politický chaos ve Spojených státech a eskalace verbálních hrozeb mezi Spojenými státy a Severní Koreou; eskalace, jež může přerůst v jadernou válku - to jsou hlavní důvody, proč vědci z Bulletin of the Atomic Scientists posunuli ručičku ikonického Doomsday Clocku o půl minuty dopředu na 11:58. Dalším důvodem je napříkald skutečnost, že jak USA, tak Rusko porušují klíčovou dohodu o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF).

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v prosinci 2017

13. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 69 643.13.    Výdaje na provoz Britských listů byly 64447.50 Kč. 

Zůstatek byl koncemprosince 2017 166 108.83 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Potřebujeme měsíčně cca 60 - 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
24224