Sedm set utonulých duší při ztékání hradeb pevnosti Evropa

20. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Ve Středozemním moři téměř sto kilometrů od libyjského pobřeží se při plavbě za vidinou lepšího života z afrického pekla do „pevnosti Evropa“ s velkou pravděpodobností mohlo utopit nejméně 700 osob, po nichž (či jejich ostatcích) se ale stále intenzivně pátrá. Pokud se tato strašlivá zvěst potvrdí, půjde zatím o nejhorší tragédii týkající se uprchlíků, kteří se ze severního pobřeží Afriky běžně plaví do Evropy.

Ruské systémy protivzdušné obrany dalekého dosahu:

Západ ztrácí "celospektrální převahu", ale i schopnost vést "AirLand Battle"

20. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Írán dostane z Ruska moderní systémy protivzdušné obrany Antej-2500 ZDE ZDE. Čína obdrží modernější systémy S-400 ZDE, kterými mj. zabrání Tchajwanu provádět bez rizika letecké operace nad jeho vlastním územím. Rusko se připravuje na zavedení ještě výkonnějšího nového systému S-500 v roce 2017 ZDE.

Čínský drak se šklebí na někoho nalevo...

20. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová v minulém týdnu navštívila Litvínov. Při té příležitosti se vyjádřila také k situaci ve čtvrti Janov, kde - jak se neříká, ale myslí - žijí z velké části příslušníci romské menšiny. Paní ministryně pro tyto lidi vynalezla krásný nový termín, na němž by si George Orwell opravdu smlsnul. Podle ní jde totiž o "nepřizpůsobivé" obyvatele, kteří "odolávají sociální pomoci" ZDE.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Dienstbierovo nepochopitelné jednání

20. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, odvolal během minulého týdne Martina Šimáčka, ředitele Agentury pro sociální začleňování, která pod jeho úřad spadá. Nikdo moc nechápe proč a ministr své důvody zatím nezveřejnil. Faktem je, že Martin Šimáček je jedním z těch lidí, kteří jsou schopni doložit, proč je inkluzivní, nesegregované vzdělávání společensky prospěšné a potřebné. Dojde na změny ve financování škol, což je samo o sobě dobrá zpráva. Čeští "experti" však, pod dohledem průmyslové lobby, opět vymýšlejí kolo a zcela ignorují fakt, že model který navrhují pro odborné školství, žádá spoluúčast průmyslu, jenž se k tomu ale nehlásí. Jsou ale podniky, které jdou příkladem a dokládají svou společenskou odpovědnost.  Seznamte se s pozoruhodnými názory Václava Klause ml., s jistou mírou pravděpodobnosti jednoho z budoucích ministrů školství... Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin.

Tlak na pracovní výkon vede mnoho lidí k závislosti

Zneužívání léků na poruchy pozornosti rapidně narůstá

20. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Podnikatelé, právníci, lékaři, matky v domácnosti. Pod tlakem domnělé potřeby výkonu se stávají závislými na lécích, které mají sloužit ke kompenzaci poruch pozornosti u osob s diagnózou ADHD. Tyto léky se staly běžně používanými stimulanty na amerických VŠ, o čemž svědčí řada studií. O zneužívání mezi dospělými zatím studie dostupné nejsou. Podle nepřímých důkazů lze ale potvrdit masivní nárůst, píší NY Times.

Svět loni vyhodil 42 milionů tun elektronického zboží

19. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Lidé na světě r. 2014 vyhodili rekordní množství elektrického a elektronického zboží. Nejvíce ho vyhazovali v zemích, které mají dobrou ekologickou pověst.

Bylo vyhozeno 41,8 milionů tun většinou ledniček, praček a dalších přístrojů a strojů z domácností, uvádí zpráva OSN. Rovná se to 1,15 milionů naplněných těžkých nákladních vozidel, které by utvořily frontu o délce 23 000 km.

Méně než šestina vyhozeného zboží byla řádně recyklována.

Žijeme v zemi, kde si 80 % českých učitelů přeje segregované školství

Česká republika má v Evropě zoufalou pověst. Vlastní zásluhou...

18. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Představte si, že jste náměstkem na ministerstvu školství a musíte se před zraky ambasadorů z Kanady, Švédska, Dánska, Norska, zástupců z dalších evropských zemí a EU zpovídat z toho, že ČR není ani po mnoha letech od ostudného rozsudku Soudu pro lidská práva ve Štrasburku (známého jako D. H.), který usvědčuje tuto zemi z rasové diskriminace ve veřejném vzdělávání, zpovídat z naprosté neschopnosti s tím něco podstatného udělat. Je to smutné, ale díky tomu, že drtivá většina učitelů - a společnosti obecně - se domnívá, že Romy je nutno ve vzdělávání segregovat, má tento stát v Evropě pověst zaostalé země, na kterou je třeba dohlížet. Nejsmutnější je, že zcela oprávněně.

Rozhovor Britských listů 1:

Co je posláním Britských listů

18. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta



První Rozhovor Britských listů. Vysílá se na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. dubna 2015.

Ó, duše má, aneb O "vlastním já"

20. 4. 2015 / Uwe Ladwig

čas čtení 4 minuty

Při čtení článku "Česká republika jako kastovní společnost" Karla Dolejšího o české společnosti jsem si vzpomněl na přednášku profesora Steinvortha z univerzity v Hamburku pod titulem "Aspekty vlastního já" (Aspekte des Selbst) a tím pádem i na opravdu stále aktuální téma, které hraje svou roli v každodenním životě, ačkoli se lidé jen zřídkakdy nad ním zamyslí.

Zaběhnutá praxe: obchod s diplomovými pracemi

Seminárky, bakalářské a diplomové práce snadno a rychle

20. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Domnívali jste se, že po aféře s právy v Plzni si studenti tituly již nekupují?, píše čtenářka Blažena Švandová. Přímo možná ne, ale bakalářské a diplomové práce vám soukromé firmy zpracují do několika dnů za 20 - 50 tisíc korun. Jistěže je to neetické a vede k podvodnému získání vysokoškolského titulu, ale v Česku je tohle, jak to tak vypadá, zcela normální praxe. Podnikavci vydělávají a vysokoškolské tituly devalvují. Stačí si práci objednat např. ZDE a máte potřebnou práci k získání příslušného vysokoškolského titulu za několik dní v kapse.

Get up! Dva dobré důvody, proč finančně podporovat <i>Britské listy</i>

Britské listy pomáhají i vaší zásluhou

18. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Vážení čtenáři, děkujeme za vaši trvalou přízeň. Vážíme si toho, že po 19 letech jsou Britské listy, se svým minimálním rozpočtem a personálním i technickým zázemím, stále jedním z nejvýraznějších médií v České republice, a to navzdory záměrné ignorance části české mediální obce. Sta tisíce unikátních návštěvníků každý měsíc navštíví tento web, aniž by je k tomu ponoukala masivní reklama nebo moudrá doporučení mediálních autorit. To o něčem vypovídá. Existují dva dobré důvody, proč Britské listy drobnou částkou pravidelně podporovat.

Ve Středozemním moři se zřejmě utopilo 700 lidí

19. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Ve Středozemním moři probíhá velká záchranná operace poté, co vyšlo najevo, že se zřejmě v libyjských vodách utopilo až 700 osob. Byla to zřejmě dosud největší katastrofa týkající se přistěhovalců, kteří se snaží dostat do Evropy.

Italské pobřežní hlídky zatím zachránily 28 přeživších a nalezly asi 20 mrtvol. Loď se potopila 96 km od libyjského pobřeží a 193 km od italského ostrova Lampedusa.

Ředitel FBI: Holocaust byl dílem "Němců, Poláků a Maďarů"

18. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Ředitel FBI James B. Comey zveřejnil v deníku Washington Post svůj první text. List publikoval jeho vystoupení v Muzeu holocaustu. Comey promluvil mj. o tom, že každému novému zaměstnanci nařizuje návštěvu muzea, aby se poučil, že "i dobří lidé pomáhali vraždění milionů", když se poddali vůli nacistů. A v prvé řadě jmenoval Němce, Poláky a Maďary.

Vladimír Putin odsoudil kyjevskou "blokádu" východní Ukrajiny

17. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Ve svém výročním mnohahodinovém televizním vystoupení, v němž odpovídal na vybrané telefonní dotazy veřejnosti, odsoudil Vladimír Putin to, co charakterizoval jako "ekonomickou blokádu". uvalenou Kyjevem na vzbouřenecké oblasti na východní Ukrajině. Putin v televizním vystoupení znovu tvrdil, že "na Ukrajině nejsou žádná ruská vojska". Moskva stále popírá obviňování ze Západu, že vyzbrojuje ukrajinské vzbouřence a podporuje je vlastními vojenskými jednotkami.

Putin se také vyjádřil, že vrazi opozičního politika Borise Němcova "asi nebudou nikdy nalezeni". Odsoudil vražd jako "ostudnou".

Jak poznat těch deset procent?

17. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Poslední inteligetní spolupracovník Miloše Zemana Hynek Kmoníček sdělil HN, že až 90 % výroků českého prezidenta není vhodné brát vážně ZDE. Uvedl také, že kdyby tato vyjádření vážně brát měl, měl by s tím profesionální problém. Jako příklad předložil nápad na přenesení českého velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma.

OSN rozplakal videozáznam obětí údajného syrského útoku chlorem

17. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Členové Rady bezpečnosti OSN byli pohnuti k slzám coby první diváci posledního z údajných chlorových útoků na civilisty v Sýrii. Syrský lékař Muhammad Tennarí, který se pokoušel zachránit oběti, promítl videozáznam z 16. března. Pochází z města Sarmín v provincii Idlíb a ukazuje tři děti ve věku jeden až tři roky umírající navzdory snaze je zachránit.

NADCHÁZEJÍCÍ BRITSKÉ VŠEOBECNÉ VOLBY:

Šéf britských labouristů v televizní debatě odmítl spolupráci se skotskými nacionalisty

17. 4. 2015

čas čtení 6 minut

V poslední televizní debatě před nadcházejícími britskými všeobecnými volbami odmítl šéf britských labouristů Ed Miliband nabídku předsedkyně skotských nacionalistů Nicoly Sturgeonové na vytvoření protikonzervativní koalice. Vyjádřil se, že riziko jednotě Velké Británie je příliš veliké.

Evropa a USA jsou zřejmě připraveny vytlačit Řecko z eurozóny

17. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Christine Lagardeová odmítla dovolit Řecku odklad splátek "záchranného balíčku". Vyvolává to obavy, že USA a Evropa se připravují na odchod Řecka z eurozóny.

Řecko je tlačeno stále více k bankrotu a k potenciálnímu odchodu z eurozóny. Jeden z jeho hlavních věřitelů, MMF, totiž téměř stoprocentně vyloučil možnost odkladu splátky 1 miliardy euro, která má být splacena příští měsíc.

Šéfka MMF Christine Lagardeová konstatovala, že odložení splátky by bylo bezprecedentní a situaci by to jedině zhoršilo.

„Země česká“, aneb „Český hokejový tým“, ale ne Česko?

17. 4. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

Výraz „země česká“ máme ve státní hymně. Dvojslovný. Když si přeložíme, co se nedávno objevilo taky na dresech našich hokejistů anglicky, tak je to dokonce trojslovné označení v souvislosti s národní a státní příslušností. Když jsme se vzájemně územně i svrchovaností oddělovali či odtrhávali Češi se Slováky k 1. lednu 1993, takže končila ČSFR, rozmanitě se mudrovalo o tom, zda bude také nějaký jednoslovný termín pro název nově vznikajícího českého státu.

E-cigarety u řady mladých nahrazují klasické cigarety

Užívání e-cigaret mezi mladými Američany narůstá

17. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Elektronické cigarety se stávají součástí života mladých Američanů. Podle federálních statistik se mezi lety 2013 a 2014 počet uživatelů ve věku dětí na střední škole a na druhém stupni školy základní ztrojnásobil. Mezi středoškoláky je 13 % uživatelů, což je více než těch, kdo kouří tradiční cigarety.

Američané vydávají na zbrojení více než dvakrát tolik financí než Čína a Rusko dohromady

17. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

V poslední době se hodně hovoří o tom, že Spojené státy ztrácejí své mocenské pozice ve světě – v Latinské Americe, na Blízkém a Středním východě a jinde – a že prezident Barack Obama je měkký, dosluhující čili lame-duck prezident, který není schopen čelit Putinovým vitálně imperiálním ambicím ve východní Evropě.

Kultura českého jazykového projevu je v současnosti na „(ne)jisté“ úrovni

17. 4. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Samozřejmě že se běžně stává, že hned nemusíme vědět, jak zformulovat myšlenku dál. Takže buďto protáhneme poslední samohlásku posledního ještě vyřčeného slova, anebo slovo (nebo slova dvě tři) zopakujeme; ale také třeba přidáme stěží přijatelně artikulovatelný pazvuk, který se někdy přepisuje jako „(e)hm“ (ale mělo by to být „nesouhláskově dlouhé“), přičemž častěji to je jakési „ééé“ (či spíše „ööö“, a také ovšem v čase prodloužené, a nemálo hrdelně zabarvené).

Za mzdu, kterou McDonald's platí zaměstnancům v USA, se nedá přežít

Americká vláda dotuje McDonald's náklady na podnikání

17. 4. 2015 / Barbora Hodková-Knobloch

čas čtení 2 minuty

Britské listy nedávno poukázaly na informaci z NY Times o tom, že společnost McDonald's po nátlaku zaměstnanců zvýšila mzdy. Tvrdí se v ní, že jako reakce na protesty zaměstnanců McDonald's byla těmto přímým zaměstnancům zvýšena mzda na průměrných $ 9,90 za hodinu. Problém je nejen v tom, že se jednalo jen asi o 1/10 všech jejich zaměstnanců v USA, že nedostali všichni přidáno na $ 9,90 za hodinu, ale a zejména v tom, že ani mzda $ 9,90 není považována za "living wage". 

Car Putin a jeho kafkovská televizní show

17. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Putinské Rusko má nyní již dobře zavedenou tradici. Jednou ročně se prezident objeví na několik hodin v televizi a odpovídá na otázky podané publikem ve studiu, nebo telefonicky, internetem, SMS, píše Ingo Mannteufel.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
28399