Tlak na pracovní výkon vede mnoho lidí k závislosti

Zneužívání léků na poruchy pozornosti rapidně narůstá

20. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Podnikatelé, právníci, lékaři, matky v domácnosti. Pod tlakem domnělé potřeby výkonu se stávají závislými na lécích, které mají sloužit ke kompenzaci poruch pozornosti u osob s diagnózou ADHD. Tyto léky se staly běžně používanými stimulanty na amerických VŠ, o čemž svědčí řada studií. O zneužívání mezi dospělými zatím studie dostupné nejsou. Podle nepřímých důkazů lze ale potvrdit masivní nárůst, píší NY Times.

Nadužívání léků jako Adderall, Vyvanse nebo Concerta vede prokazatelně k halucinacím, pocitům úzkosti, poruchám spánku, k závislosti. Přesto je řada Američanů zneužívá, aby dosáhli lepšího pracovního výkonu. NY Times přinesly několik konkrétních případů lidí, kteří začali podobné léky brát. Jejich dostupnost je velmi snadná, protože lékaři je předepisují zcela běžné, stačí předstírat, že trpíte nesoustředěností.

Když užíváte tyto léky, jste schopní vykonávat jinak nudné nebo psychicky vyčerpávající činnosti po dlouhé hodiny a snižuje se vaše potřeba spánku.

Neexistují zatím studie, které by se problémem zneužívání léků zvyšujících koncentraci u dospělých zabývaly. Léky je ale možné získat od rodinných příslušníků nebo známých a existuje už etablovaná síť nezákonných dealerů.

Podle zprávy federálního Úřadu pro zneužívání omamných látek a mentální zdraví vzrostl počet návštěv pohotovosti v souvislosti se zneužíváním předepsaných stimulantů mezi lidmi od 18 do 34 let třikrát, a to mezi lety 2005 - 2011.

Úřad také informoval, že v porovnání s periodou předchozích 3 let vzrostl v letech 2010 až 2012 o 15 % počet lidí, kteří zahájili odvykací léčbu a uvedli stimulanty jako primární zdroj závislosti. Podle údajů Express Scripts obdrželo v roce 2012 medikaci na ADHD zhruba 2,6 milionu dospělých Američanů, což je nárůst o 53 % během 4 let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10377

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2015