Britští konzervativci zuří, že by po květnových volbách mohli Británii vládnout "levicoví" skotští nacionalisté

21. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Britská Konzervativní strana varuje anglické voliče, že pokud by ve všeobecných volbách 7. května hlasovali pro labouristy, Labouristická strana bude ve vleku "ultralevicových" skotských nacionalistů. Nechali si udělat předvolební plakát, jímž straší Angličany mnohonásobnými maskami Nicoly Sturgeonové, šéfky skotských nacionalistů, která mimochodem v nedávných celostátních předvolebních televizních debatách zaznamenala po celé Británii velkou popularitu, a jejich bývalého šéfa Alexe Salmonda, který kandiduje do londýnského parlamentu.

(Zajímavé je, že podobnou kampaň nevedou konzervativci a anglická média proti ostře euroskeptické protiimigrační straně UKIP, která chce vyčlenit Británii z Evropské unie, což by znamenalo obrovské hospodářské škody a úpadek britského politického vlivu ve světě.)

Někteří významní konzervativci však varují, že Konzervativní strana zahajuje velmi nebezpečnou hru, která ohrožuje budoucí jednotu Británie, pokud bude zpochybňovat demokratickou legitimitu skotských nacionalistů, kteří mají ve Skotsku obrovskou volební podporu a získají tam zřejmě drtivou většinu poslaneckých křesel na úkor unionistických labouristů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5437

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2015