Řecko a návrat ekonomické spirály smrti

14. 2. 2012

čas čtení 4 minuty

V druhé polovině roku 2008 se obávali ústřední bankéři po celém světě, že se blíží spirála smrti. Kolapsu bylo zabráněno v důsledku soustředěných nápravných opatření v oblastech měnové i fiskální politiky. Úrokové míry byly sníženy na nulu. Vlády zachránily banky a dokonce i automobilky. Do ekonomiky bylo včleněno obrovské množství likvidity. Bez těchto zásahů by zřejmě stoupla nezaměstnanost v USA a v Evropě na více než 24 procent - což je nynější situace ve Španělsku a v Řecku, píše v deníku Guardian David Blanchflower.

Našel Island nové řešení hospodářských problémů?

14. 2. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 6 minut

Více než 27 tisíc islandských občanů podepsalo petici, v níž žádají odcházejícího prezidenta Ólafura Grímssona, aby se ucházel o neobvyklý čtvrtý termín. V zemi o 320 tisících obyvatel podepsalo petici opravdu hodně lidí. Prezident se totiž proslavil tím, že zabránil Británii a Holandsku, aby z Islandu získaly velkou část peněz, které dlužila jedna jedna z islandských bank. Tři roky po kolapsu islandského hospodářství se situace obrátila k lepšímu zatímco americké hospodářství stagnuje a Evropská unie se potýká se škrty.

Bílá, modrá nebo hnědá demonstrace před právnickou fakultou v Plzni?

14. 2. 2012 / Tomáš Schejbal

čas čtení 14 minut

V podmínkách globální krize, během níž dochází k zásadním strukturálním proměnám doprovázeným zostřováním sociálních a politických konfliktů prakticky všude ve světě, včetně aktivizujícího se hnutí studentů, které nově zasáhlo také Českou republiku v podobě nezávislé iniciativy Za svobodné vysoké školy, vzniklého z bezprostředního podnětu, kterým je snaha Dobešova ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy likvidovat autonomii veřejných vysokých škol a podřídit je politickým a komerčním zájmům, jak zní stanovisko akademické obce Univerzity Karlovy (UK), 1. a 8. února 2012 demonstrovaly stovky studentů Fakulty právnické ZČU v Plzni před svou Alma mater proti dosud nepravomocnému rozhodnutí akreditační komise o neudělení akreditace fakultě pro magisterské obory z důvodu nedostatku učitelů s plným úvazkem a zanedbávání vědeckého výzkumu, a na 15. února chystají další akci.

Smog a politika

14. 2. 2012 / Milan Valach

čas čtení 3 minuty

Již po mnoho týdnů se na velké části republiky nedá dýchat. Na Ostravsku jsou limity překračovány 8 krát, někdy i vícekrát. Ale i mnohem jižněji, v Brně, dosahuje překročení povolených limitů dvojnásobku ZDE . Ovšem žádná mapa znečištění nevydá za vlastní očitý zážitek. Před pár dny jsem jel do Ostravy a děsivý hnědý mrak, visící nad celou oblastí, byl vidět již ze vzdálenosti 30 kilometrů. Na velké části území jsou vyhlašovány smogové poplachy, lidem je doporučováno, aby pokud nemusí, nevycházeli z domu a nevětrali. Dýchání smogu není jen nepříjemné, ale jak všichni víme, i zdraví škodlivé, nezřídka s trvalými zdravotními následky.

Za svobodné vysoké školy

14. 2. 2012

čas čtení 3 minuty



tisková zpráva iniciativy Za svobodné vysoké školy

Iniciativa Za svobodné vysoké školy vznikla před několika týdny s cílem, který si dala až do názvu: usilovat o zachování svobodných vysokých škol a jejich samosprávy. Zároveň chceme aktivně bránit přijetí současných návrhů reforem prosazovaných MŠMT a vládou. Během krátké doby se iniciativa, která sdružuje studenty i pedagogy napříč obory, rozrostla z Prahy do dalších měst a dnes působí také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Liberci a Plzni.

Hamás a Fatah: Smíření

14. 2. 2012 / Jiří Kalát

čas čtení 6 minut

Západní břeh Jordánu a Gaza by se mohly ocitnout pod sjednocenu palestinskou správou. Již před týdnem v katarské Dauhá podepsali dohodu o vytvoření prozatímní vlády Mahmúd Abbás (Fatah) a Chálid Mišal (Hamás). Nezávislí technokraté, kteří by měli tvořit tento krátkodobý orgán, budou mít za úkol připravit okupovaná území na nadcházející prezidentské a parlamentní volby. Pro některé je to historickým zlomem, pro jiné noční můrou.

Konec civilizace opět odložen: za jakou cenu?

14. 2. 2012 / Michal Vimmer

čas čtení 8 minut

Zvykli jsme si, že cena ropy, nafty, benzínu, potažmo potravin a všeho ostatního jen roste. Producenti a obchodníci jen krčí rameny -- jinak to nebude, jinak to neumíme. Proč? Protože ropa dochází a už brzo nebude!, funguje jako univerzální vysvětlivka. Ale bude. Ropy je mnohem víc, než jsme si mysleli. Otázka je, k čemu nám tolik ropy bude.

Protipirátská kampaň REFLEXu aneb Zloděj křičí: chyťte zloděje!

14. 2. 2012

čas čtení 7 minut

V posledních několika týdnech se intenzivně zabývám problematikou tzv. protipirátských dohod SOPA, PIPA a ACTA, které se mě týkají jednak jako konzumenta digitálních obsahů, tak i jako vášnivého propagátora a amatérského tvůrce elektronické hudby. Na facebooku jsem se kvůli tomu zapojil do sledování a komentování aktivit různých skupin včetně Anonymous (facebook.com/AnonymousCzech), píše Michal Kandler. Jejich akce považuji ve vztahu k uvedeným dohodám za legitimní projev občanské neposlušnosti proti připravovanému omezení osobních svobod, které nám kvůli zmíněným dohodám hrozí (srovnej liberální legislativu ve Švýcarsku ZDE).

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Jak získat dobrého prezidenta? Neboli Prima: přímá volba?

14. 2. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Nejen v ČR mají někteří politologové asi problém s přímou volbou prezidenta. Vzpomněl jsem si na to, když jsem v BL četl článek Jiřího Bati, ve kterém psal také o některých, jím v podrobnostech úplně nepojmenovaných, ale pro něho asi úplně jasných principech skutečně demokratického státu.

Vlastně mě to druhé překvapilo víc než skutečnost, že v ČR nevědí někteří politici, ale dokonce asi ani politologové, že je od roku 1951 rakouský prezident volen přímou volbou.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

POZVÁNKA:

Diskuse thinktanku CESTA "Jakou reformu pro české vysoké školy?"

14. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Think-tank CESTA Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii si Vás dovoluje pozvat na první veřejnou diskusi v roce 2012, která se koná

ve čtvrtek 16. února 2012 od 17:00

malý sál Ústřední knihovny, Mariánské náměstí 1, Praha 1

Účast v panelu přislíbili: Marcel Chládek, František Ježek, Jiří Nantl, Tereza Stöckelová, Stanislav Štech

diskusi moderuje Vít Klepárník

27346

Pařížská demonstrace proti smlouvě ACTA, 11. února 2012

13. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

K celoevropské mobilizaci proti smlouvě ACTA se 11. února přidala i francouzská metropole. Asi půl druhého tisíce lidí se vydalo napříč pařížským centrem pod hesly "Sdílet neznamená krást" nebo "Osvoboďme kulturu" . Malý počet demonstrujících, který i sami Francouzi označují za bezprecedentní, vynahrazovala skvělá atmosféra a temperament, který u českých protestů postrádám. Nakonec se průvod, symbolicky zakončený na Vítězném náměstí, spojil s Egypťany oslavujícími výročí Mubarakova pádu a podporujícími vlnu revolucí v arabském světě. Připomněli jsme si tak, že nejde jen o volné sdílení informací na Internetu, ale je to především boj za svobodu a základní lidská práva, píše autorka fotografií Alice Hekrdlová.

GALERIE

Kdo povede případnou demokratickou revoluci, to nám řekněte aneb Efektivnější bude volit komunisty

13. 2. 2012 / Karel Hoff

čas čtení 4 minuty

Obdržev desítku mailů k článku v Britských listech, v nichž myslící čtenáři rovněž postřehli, že nikterak nebylo komentováno a naznačeno, kdo by se stal, či mohl být vůdcem případného halasu davů. Cituji z mailů: "Hlavní, na co jste myslím zapomněl, je najít osobnost, která by vedla společnost po svržení tohoto svinstva, já ji nikde nevidím."

Postřeh skvělý, než lituji, nejsem členem žádné aktivistické výzvy, ani politické strany, ale vidím to jako Vy, osobnost s charismatem jmen a la Danton, Desmoulins, Paine etc. v nedohlednu, ani všechny ty občanské výzvy nemají jasno, viz scuk tzv. Holešovské výzvy, účastníci se hutně zhádali, ale jméno vůdce nevygenerovali.

Kulturní úroveň televize

13. 2. 2012 / Michal Z. Čenko

čas čtení 3 minuty

Když jsem po rodinné hádce sebekriticky analyzoval důvody, proč nesleduji současnou českou televizní produkci, dospěl jsem k zajímavým poznatkům. Především jsem zjistil, že v České televizi sleduji jenom bývalý socialistický realizmus (socialistické filmy, retro a co bylo před 25 lety). Pokud je na pořadu současná produkce (včetně Televizních novin), když to spící rodina dovolí, tak přepínám na zahraniční kanály nebo od přijímače sobecky odcházím, a ponechávám rodinu jejímu osudu. Obvykle však také usnu.

Na zahraniční stanice přepínám také proto, že na českých kanálech jsou reklamy vždy ve stejnou dobu. Nebýt bývalé socialistické produkce, sledovanost televize by prudce poklesla. A pak, že vrchní rada pro televizní a rozhlasové vysílání nic nedělá a bere peníze za nic!

Arabská liga požaduje vytvoření společné mírové mise s OSN pro Sýrii

13. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Šéfové arabských států požadují vytvoření společné mírové mise arabských zemí a OSN, která by ukončila krveprolévání v Sýrii. Dohodli se také, že ukončí veškerou diplomatickou spolupráci s Damaškem.

Dvaadvacetičlenná Arabská liga přijala při nedělním jednání v Káhiře rezoluci, která požaduje obnovení mezinárodního úsilí k ukončení jedenáctiměsíčního konfliktu. Arabská liga zároveň rozhodla ukončit vlastní misi v Sýrii. Arabská liga také jedná o návrhu vyhostit velvyslance Sýrie ze všech arabských zemí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Tisíce lidí v neděli demonstrovaly v Madridu na podporu Baltasara Garzóna

13. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisíce lidí v neděli demonstrovaly v Madridu na podporu soudce Baltasara Garzóna, který se angažuje v případech týkajících se lidských práv.

Garzóna 9. února shledal vinným španělský Nejvyšší soud za to, že údajně nařídil protizákonné odposlechy. Panel sedmi soudců zakázal Garzónovi práci u soudu na dobu 11 let, čímž prakticky ukončil jeho kariéru.

Velké náměstí před branou Nejvyššího soud zaplnilo asi 10 000 osob, mnoho z nich neslo transparaenty požadující spravedlnost pro odsouzeného soudce.

Jsou skutečně české potraviny lepší než zahraniční?

11. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vždycky, když jsem slyšel chválu na české, domácí potraviny, jak jsou prý lepší než ty cizí, kladl jsem si otázku, proč zrovna ty české by měly být lepší než třeba rakouské nebo švýcarské nebo polské. Je to jenom proto, že jsme Češi a pro Čechy jsou lepší prostě ty české potraviny? Nemohu se ubránit dojmu, že rakouské nebo švýcarské potraviny mi často chutnaly lépe. Žiji v Česku celý život a nemohu říci, že by mi kvalita českých potravin nějak imponovala. A neměly by se české potraviny prosadit právě kvalitou? Není to správnější přístup než dotovat víc než miliardou korun z peněz daňových poplatníků značky, jako je "Klasa"? Cituji:

Středověk v přímém přenosu

11. 2. 2012 / Aleš Uhlíř

čas čtení 2 minuty

V druhé polovině 19. století (přesně v roce 1868 s platností říšského zákona č. 59/1868 o chudinské péči) byl dovršen proces započatý v 18. století reformami Josefa II a chudinská, státem garantované péče o chudé definitivně přešla na obce. Chudí bydleli v chudobincích a bylo postaráno o jejich výživu, zdravotní péči, výchovu dětí atd. Koho zajímají podrobnosti, doví se je, zadá-li v Googlu slova jako institucionalizace chudinské péče, domovské právo aj. Ono je ale snadnější najít si v článku e-mailovou adresu autora a vynadat mu. Přece ti mrznoucí bezdomovci si to zavinili sami a proč by se o ně měla společnost nějak zvlášť starat?

Nejde o pečlivé čtení, ale o smysl a pochopení

11. 2. 2012 / Jan Mertl

čas čtení 6 minut

Diskuse o případu pana Máši se "hezky" rozvinula -- bohužel jak je v Čechách typické, nikoli v rovině empatické, velkorysé a podporující, ale v rovině diskusí o slovíčko a toho, jak kdo co pochopí. Zkusím tedy stručně vysvětlit, proč problém vůbec není v pečlivém čtení, ale spíše v tom, jak daleko v diskusích zajdeme a v tom, jak na problém nahlížíme. Předesílám současně, že já osobně opravdu panu Mášovi konkrétně pomoci nemohu, ale nemyslím si, že by mne (stejně jako ostatní autory) to diskvalifikovalo při věcné diskusi o současné realitě -- navíc je zřejmé, že pan Máša je v podstatě pouze jeden z mnoha lidí v podobné situaci, jen se o nich nepíše.

Lidové noviny, Jaromír Máša a pravda

10. 2. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V Britských listech jsme 6. února 2012 publikovali článek o filologovi Jaromíru Mášovi, který mrzne ve svém karlínském bytě. O dva dny později vydaly Lidové noviny článek Veroniky Fejtkové s víceméně totožným obsahem, bez odkazu na Britské listy, které případ Jaromíra Máši medializovaly jako první. Po korespondenci autora článku Tomáše Koloce s šéfredaktorem Lidových novin se Lidové noviny omluvily a do článku Veroniky Fejtkové včlenily zmínku o Britských listech. Pak nám napsal Vladimír Křivka, šéf domácího zpravodajství Lidových novin, že jejich reportérka Veronika Fejtková šla za Jaromírem Mášou, aniž by údajně věděla, že o jeho případu už podrobně informovaly Britské listy.

Tomáš Koloc si to ověřoval u Jaromíra Máši a proběhla tato výměna emailů:


2012/2/9 Tomáš Koloc

http://www.blisty.cz/art/62263.html

Jak se o Vás dozvěděla ta redaktorka z Lidových novin? Řekla Vám, že si přečetla článek z Britských listů?

TK

______________________ Původní zpráva: ________________________
Od: "Jaromir Masa"
Komu: Tomáš Koloc
Datum: 09.02.2012 15:42
Předmět:

Ano.


Srovnejte články:

Titanik

11. 2. 2012 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Případ plzeňské právnické fakulty se táhne už pět let. Demonstrace studentů tuto a následující středu, přicházejí podle mě s křížkem po funusu.

Jak je možné, když se to pořád a léta propírá v médiích, že studentům někdo - rodiče, okolí, kolegové právníci - neporadili, aby šli studovat jinam? Je to jinde těžší a bez podfuků?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2011

5. 1. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 253 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2011 částkou 13 487 Kč, příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 12. 2011 částku 132 801.51 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

34413