Smog a politika

14. 2. 2012 / Milan Valach

čas čtení 3 minuty

Již po mnoho týdnů se na velké části republiky nedá dýchat. Na Ostravsku jsou limity překračovány 8 krát, někdy i vícekrát. Ale i mnohem jižněji, v Brně, dosahuje překročení povolených limitů dvojnásobku ZDE . Ovšem žádná mapa znečištění nevydá za vlastní očitý zážitek. Před pár dny jsem jel do Ostravy a děsivý hnědý mrak, visící nad celou oblastí, byl vidět již ze vzdálenosti 30 kilometrů. Na velké části území jsou vyhlašovány smogové poplachy, lidem je doporučováno, aby pokud nemusí, nevycházeli z domu a nevětrali. Dýchání smogu není jen nepříjemné, ale jak všichni víme, i zdraví škodlivé, nezřídka s trvalými zdravotními následky.

Logicky bychom proto předpokládali, že poslanci zastupující zájmy svých voličů budou situaci urychleně řešit, a to zpřísněním pravidel. Což se také vlastně stalo. Domácnosti budou podrobeny přísnějším požadavkům. Něco to bude asi stát, on nový kotel ústředního topení něco stojí, snad kolem 80 000 Kč, ale když jde o zdraví, musíme být ochotni i k těmto obětem. Dnes sice něco zaplatíme, ale zítra se nám vrátí ve formě čistějšího ovzduší a lepšího zdraví. A to nejen našeho vlastního, ale i našich dětí, které jsou na takové znečistění zvláště citlivé.

Poslanecké kutilství nás ale dokáže vždy překvapit. Domácnosti občanů pocítí tvrdost zákona. Velkým firmám budou naopak všechny poplatky za znečištění ovzduší nakonec odpuštěny. Lidové noviny k tomuto tématu zveřejnili velký článek s tučným titulkem oznamujícím, že zvítězila teplárenská lobby M. Topolánka. Není překvapující, že s návrhem na změnu vládního návrhu zákona a postupné odpuštění poplatků přišel poslance ODS Jan Bureš, ani že pro něj hlasovalo celkem 25 poslanců této strany z 52 přítomných poslanců ODS. Avšak při pohledu na záznam hlasování poslanecké sněmovny zjistíme jednu skutečnou zajímavost. Pro zrušení poplatků velkému byznysu hlasovali všichni přítomní poslanci KSČM, tj. 22! Na zasedání chyběli jen čtyři. Z řad druhé, tzv. levicové strany ČSSD hlasovalo pro zákon 18 poslanců.

Co vedlo tyto údajně levicové poslance k tomu, aby ignorovali vážné potíže, do nichž se dostali jejich voliči? Poslance Bureš nám vysvětlil, že chrání peněženky prostých lidí a zabránil zdražení tepla. To je správné, pokud počítáme s tím, že je volič pitomec, který je schopen vnímat jen to, co je bezprostřední a ještě navíc je sklerotik, který do nejbližších voleb zapomene, jak se mu dýchalo prakticky po celou zimu.

Obávám se, že prakticky všichni poslanci KSČM, velká část poslanců ODS a mnoho dalších projevilo pozoruhodnou bezohlednost vůči svým voličům. Naše budoucnost je ve skutečnosti nezajímá. Počítají s tím, že my, jejich voliči jsme natolik omezení, že si nedokážeme představit opakování situace další zimu a trvalé zdravotní následky, které nakonec postihnou nemalou část z nás.

Tato zkušenost nám dává i poznání s trvalejší platností. Marně čekáme na to, že se někdo jiný, poslanci, levicová strana, nová strana, "král Ječmínek" zvolený v přímé volbě za prezidenta či kdokoliv další bude bít za naše zájmy. Kdo takto čeká, nikdy se nedočká! Bude jen znovu a znovu podváděn, a to do té doby, než pochopí, že se musí starat sám. Přesně: my všichni společně, jen tak máme naději na úspěch a skutečnou změnu.

0
Vytisknout
11752

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2012