Tisíce lidí v neděli demonstrovaly v Madridu na podporu Baltasara Garzóna

13. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisíce lidí v neděli demonstrovaly v Madridu na podporu soudce Baltasara Garzóna, který se angažuje v případech týkajících se lidských práv.

Garzóna 9. února shledal vinným španělský Nejvyšší soud za to, že údajně nařídil protizákonné odposlechy. Panel sedmi soudců zakázal Garzónovi práci u soudu na dobu 11 let, čímž prakticky ukončil jeho kariéru.

Velké náměstí před branou Nejvyššího soud zaplnilo asi 10 000 osob, mnoho z nich neslo transparaenty požadující spravedlnost pro odsouzeného soudce.

Garzón byl odsouzen v jednom ze tří obvinění, která byla proti němu vznesena. Byl shledán vinným, že nařídil odposlechy rozhovorů osob ve vazbě s jejich právními zástupci. Garzón dále čeká na rozsudek v dalším případě, kdy je obviněn, že r. 2008 zahájil vyšetřování pravicových zvěrstev, spáchaných během španělské občanské války v letech 1936 - 1939, přestože byla trestní odpovědnost za tyto zločiny zrušena r. 1977 amnestií.

"Garzón, významný španělský soudce, byl postaven před soud za tři údajné trestné činy, je to ve španělské právní historii něco zcela nemyslitelného. Kupodivu, ve všech třech případech je to těchže sedm soudců, kteří ho soudí," poznamenal jeden demonstrant. Demonstranti se tázali, pro koho tito soudci pracují.

Garzón je mezinárodně známý tím, že r. 1998 obžaloval chilského diktátora Augusto Pinocheta a pokusil se ho v Madridu postavit před soud za zločiny proti lidskosti. V roce 2003 obžaloval Usámu bin Ladina za útoky z 11. září a byl odpovědný za rozsudky proti baskické separatistické organizaci Eta.

Jako soudce u španělského národního soudu Garzón používal princip univerzální jurisdikce - argumentoval, že některé zločiny jsou tak strašlivé, že smějí být souzeny kdekoliv na světě. Snažil se aplikovat tuto doktrínu i na zločiny páchané v zemích, jako je Rwanda nebo Tibet.

Garzón byl hrdinou pro mnoho levicových aktivistů, ale konzervativci ve Španělsku na něho pohlíželi s podezřením.

Garzón byl obžalován a suspendován r. 2010, i když státní prokurátor zdůrazňoval, že Garzón žádný trestný čin nespáchal.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8271

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2012