V Athénách pokračovaly násilné demonstrace, avšak řečtí politikové schválili evropské škrty

13. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Řecký parlament schválil silně nepopulární balík drastických škrtů státního rozpočtu navzdory násilným demonstracím v Athénách. Cílem je vyhnout se bankrotu Řecka a uchovat euro jako řeckou měnu.

Hlavní řecké politické strany i prozatímní premiér varovali před apokalyptickým scénářem, pokud země nepřijme škrty ve výši 3,3 miliard euro, které požaduje Evropská unie.

Na náměstí Syntagma před budovou parlamentu v Athénách docházelo k pouličním bojům mezi policií a demonstranty. Demonstranti házeli na zápalné bomby a mramorové desky. Situace vypadá jako ve válečné zóně. Několik budov bylo zapáleno, včetně kina, banky a celé řady obchodů. Řecká televize uvedla, že desítky občanů a nejméně 40 policistů bylo zraněno.

Moře transparentů odmítalo další snižování mezd, důchodů a propouštění zaměstnanců. Desetitisíce demonstrantů hlasitě protestovalo proti "okupaci" země zahraničními věřiteli.

Premiér Lukas Papademos varoval, že pokud by parlament neschválil škrty, přestaly by se vyplácet platy a důchody, nemocnice a školy by přestaly mít peníze, banky by zkolabovaly a lidé by přišli o úspory. Bez finančního balíčku eurozóny by Řecko bylo v březnu insolventní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10257

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2012