POZNÁMKA NA OKRAJ:

Jak získat dobrého prezidenta? Neboli Prima: přímá volba?

14. 2. 2012 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Nejen v ČR mají někteří politologové asi problém s přímou volbou prezidenta. Vzpomněl jsem si na to, když jsem v BL četl článek Jiřího Bati, ve kterém psal také o některých, jím v podrobnostech úplně nepojmenovaných, ale pro něho asi úplně jasných principech skutečně demokratického státu.

Vlastně mě to druhé překvapilo víc než skutečnost, že v ČR nevědí někteří politici, ale dokonce asi ani politologové, že je od roku 1951 rakouský prezident volen přímou volbou.

U nás v Německu se v té souvislosti často argumentuje, že kdyby byl německý prezident volen přímou volbou, nemohl by mít jen reprezentační funkci. V Rakousku je tomu ale právě tak a zatím to tam vůbec nevadilo.

Nechci se tu zabývat pojmem "skutečnost", nicméně chci alespoň ve stručnosti poukázat na to, že by se mělo dost rozlišovat, co by měli mít lidé za podstatné ohledně "skutečně demokratického státu", a že vůbec není jasné, jaký je rozdíl mezi "skutečně demokratickým" a "skutečně nedemokratickým státem". Co se týče přímé volby prezidenta, mělo by se ale uvažovat o tom, jak zabránit tomu, aby bylo na volební listině příliš mnoho kandidátů, a jak zajistit, aby byl mezi nimi aspoň jeden, kdo je pro tuhle státní funkci vhodný.

Je ale jasné, že nepřímá volba zvolení "dobrého" prezidenta nezaručuje. Alespoň tohle většina lidí v Německu ví. Myslíte si ale vy, že přímá volba to zajistí?

0
Vytisknout
7838

Diskuse

Obsah vydání | 15. 2. 2012