Řecko a návrat ekonomické spirály smrti

14. 2. 2012

čas čtení 4 minuty

V druhé polovině roku 2008 se obávali ústřední bankéři po celém světě, že se blíží spirála smrti. Kolapsu bylo zabráněno v důsledku soustředěných nápravných opatření v oblastech měnové i fiskální politiky. Úrokové míry byly sníženy na nulu. Vlády zachránily banky a dokonce i automobilky. Do ekonomiky bylo včleněno obrovské množství likvidity. Bez těchto zásahů by zřejmě stoupla nezaměstnanost v USA a v Evropě na více než 24 procent - což je nynější situace ve Španělsku a v Řecku, píše v deníku Guardian David Blanchflower.

Německo řešilo problém obrovskými finančními investicemi, zejména programem Kurzarbeit, v jehož rámci měly firmy možnost zkrátit pracovní dobu zaměstnanců v těch oblastech, kde byla slabá poptávka. Firmy zaměstnancům platily jen za odpracované snížené hodiny a vláda jim uhradila většinou až dvě třetiny ostatního platu. V důsledku tohoto opatření nezaměstnanost v Německu klesla, zatímco v Americe v září 2009 stoupla nad deset procent.

Nezaměstnanost v USA nyní klesá, ale stoupá v mnoha zemích eurozóny, včetně Francie, Holandska, Portugalska, Irska, Itálie, Řecka a Británie.

Výkon ekonomik je stále o hodně nižší než před začátkem recese. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2008 je nižší v Dánsku (-5.4%); ve Finsku (-2.2%); v Řecku (-9.4%); v Irsku (-12.1%); v Itálii (-4.4%); ve Španělsku (-3.2%) i v Británii (-3.8%). Naopak stoupl v Kanadě (+2.9%); v Německu (+1.8%); ve Švédsku (+3.7%) a v USA (+0.8%).

V Řecku bude muset vláda 20. března splatit obligaci ve výši 14,5 miliard euro a je velmi nepravděpodobné, že se jí to podaří. Úroky z desetiletých obligací dosáhly v Řecku 29,8 procent a v Portugalsku 11,6 procent, které také doufá, že bude zachráněno. Německo zlikvidovalo jakékoliv řecké naděje, že může být Řecko zachráněno.

9. února vydal řecký statistický úřad data o pracovním trhu a průmyslové výrobě, z nichž vyplývá, že Řecko a jeho 11 milionů obyvatel směřuje do propasti.

V listopadu 2011, v posledním měsíci, pro něž existují data, stoupla od října nezaměstnanost v Řecku o masivních 126 000. V Řecku je nyní nezaměstnaných před 1 milion lidí, nezaměstnanost v listopadu 2011 byla 20,9 procent, v říjnu 2011, byla 18,2 procent.

Nezaměstnanost mladých lidí je 48 procent a nezaměstnanost žen je 24,5 procent, muží 18,3 procent.

Ve srovnání s listopadem 2010 stoupl počet nezaměstnaných o 406 000 (9,4 procent).

Průmyslová výroka v Řecku poklesla o 11,3 procent ve srovnání s prosincem 2010.

Hlavním problémem Řecka je to, že překážky bránící růstu nebyly odstraněny. Řecko je podle OSN na 100. místě v žebříčku lehkosti podnikání, za Jemenem a Vietnamem. V žebříčku zemí, seřazených podle toho, jak lehké je v nich založit soukromý podnik, je na 135. místě. V žebříčku zemí, kde občané řádně platí daně, je za Uzbekistánem na 158. místě. Bez reforem v těchto oblastech směřuje Řecko nevyhnutelně k bankrotu. Řecko prostě není schopno splatit své dluhy.

Navzdory všem dohodám podepsaným v Athénách a v Bruselu, řečtí občané nyní dospěli k názoru, že nemají žádnou naději. Protesty a sociální nepokoje nyní připadají obyčejným občanům jako racionální alternativa. Jsou to totiž obyčejní občané, kteří jsou obětí nákladů hrazení dluhů evropským bankám. Snižování minimální mzdy zrovna nyní asi není nejchytřejší politikou.

Řecko má ještě alternativu, "když my zbankrotujeme, ať zbankrotují všichni". Odchod Řecka z eura by vedl k znovuzavedení devalvované drachmy, což by silně podpořilo turistiku do Řecka. Ještě je čas na to, aby Angela Merkelová vytáhla svou šekovou knížku - pokud to neudělá, Řecko skončilo - a ke krachu dojde brzo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14630

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2012