Bitva o iPad v Číně

16. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Čínská společnost ProView podala na celní úřad žádost o zastavení vývozu a dovozu známých iPadů. Mohla to udělat proto, že si v Číně rezervovala práva na název "iPad". Pokud by žádost prošla, mělo by to pro firmu Apple vyrábějící známý tablet zničující důsledky, prodej by byl ohrožen nejen v samotné Číně, ale na celém světě. Apple totiž vyrábí většinu svých tabletových počítačů právě na území Čínské lidové republiky.

Čína je pro Apple rájem. Jde o obrovský trh (více než 500 milionů uživatelů internetu) a je tu značné povědomí o značce. U příležitosti zahájení prodeje nových produktů se v Číně pravidelně vyskytují hromadné rvačky. V jednom případě dokonce chlapec prodal ledvinu, aby si mohl zakoupit iPad. 

Ale teď může být s rájem konec. Firma ProView má práva na "iPad" již deset let, zatímco Apple je zakoupil teprve v roce 2009 od tchajwanské pobočky ProView. 

A v Číně jsou přesvědčeni, že nákup platí pouze a jen pro Tchajwan, nikoliv pro kontinentální Čínu. Probíhá soudní spor, v němž Apple podal koncem roku 2011 odvolání. Mezitím ovšem ve čtyřech čínských provinciích zmizely iPady z polic hlavních obchodů. 

Podle odborníků může spor skončit pro obě strany dobře jedině tehdy, pokud se dohodnou na rozumné ceně za odprodej práv ke značce. Jinak by Apple musel výrobek prostě přejmenovat. A ProView by její práva byla k ničemu.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
9448

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2012