USA "odpoví vojenskou silou", pokud Írán ohrozí jejich zájmy

31. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Spojené státy odpoví vojenskou silou, pokud Írán zaútočí na jejich zájmy, prohlásil americký vyslanec pro Írán ve čtvrtek, zatímco se arabští lídři sjížděli v Saúdské Arábii, aby jednali o tom, co považují za hrozbu z Teheránu.


Avšak americký zvláštní vyslanec Brian Hook také řekl, že dosud podniknuté americké akce v Perském zálivu, které zahrnují přesuny vojenských prostředků, měly "žádaný odstrašující účinek na kalkulace rizik (íránským) režimem".

Americké ozbrojené síly vyslaly jednotky včetně letadlové lodi a bombardérů B-52. Američtí představitelé to označují za reakci na "jasnou indikaci" hrozeb vůči americkým silám v regionu, které mají přicházet z Íránu.

Hook hovořil s novináři telefonicky před mimořádným summitem arabských lídrů, který se konal v saúdské Mekce kvůli útokům bezpilotních prostředků na ropné instalace v Saúdské Arábii a útokům na čtyři plavidla, včetně dvou saúdských tankerů, u pobřeží Spojených arabských emirátů.

Teherán popírá podíl na kterémkoliv z útoků.

USA usilují o to, čemu říkají "kampaň maximálního nátlaku" sestávající ze sankcí proti Íránu. Ty mají omezit výnosy z prodeje ropy a dalších ekonomických aktivit ve snaze omezit to, co Washington označuje za rozvratnou politiku v regionu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7306

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2019