Útok v Orlandu: Zkouška pro Ameriku

13. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Teroristé mívají na mušce víc než jen bezprostřední oběti - jejich terčem jsou liberální, otevřené společnosti, které hodlají zničit. Ve volebním roce zabiják z Orlanda se svým širším záměrem možná uspěl, napsala Ines Pohl.


Teroristé vždy mají při útoku na mysli nejméně dva terče: Mají samozřejmě v úmyslu zabít své bezprostřední oběti. Ale také chtějí zničit otevřené společnosti. Útok na noční klub v Orlandu, který zabil nejméně 50 lidí, je tragédií, jež je nejen hrozná, ale také hluboce nebezpečná.

To proto, že zasáhl Ameriku, která i beztoho prochází zásadní zkouškou. Ameriku, která pouze začíná boj o mnohem víc než otázku, kdo se nastěhuje do Bílého domu jakožto nový prezident. Jde také o zásadní volbu směru, jímž se tato země bude ubírat. Zda bude pokračovat v progresívním směřování, nebo zda dojde ke zvratu.

Ve Spojených státech jsou pravomoci prezidenta omezené. V systému dvou stran stále více zaměřeném nikoliv na kompromis, ale na konfrontaci, tedy prezident vždy potřebuje podporu Nejvyššího soudu.

Soud představuje jeden z hlavních důvodů, proč je tato volební kampaň tak důležitá a napjatá. Vliv soudců na ovlivňování situace v zemi je nezměrný. Nakonec jsou to oni, kdo disponuje pravomocí rozhodnout, zda se gayové a lesby mohou vzít, nebo kterou toaletu smí použít transgenderové osoby.

Protože soudci Nejvyššího soudu jsou jmenováni doživotně, jejich mandát trvá déle, než funkční období prezidenta. Jedno z devíti křesel je teď volné. Je naprosto myslitelné, že příští prezident bude moci jmenovat nejméně dva další soudce, vzhledem k pokročilému věku stávajících.

K útoku v Orlandu došlo právě na začátku prezidentské volební kampaně. Krátce po tragédii příznivci Donalda Trumpa ukázali, jak dovedou využít teroristického činu. Na Twitteru gratulovali kandidátovi k protiislámským postojům, vzhledem k údajnému náboženství pachatele.

Zvláště letos má mnoho Američanů sklon podléhat tomuto typu populismu. Jsou až příliš ochotni nechat se svést zmatenými sliby vykoupení bez toho, aby přemýšleli, jak by společnost vypadala, kdyby se vydala směrem, s nímž sympatizují.

Nadaný demagog Trump dobře ví, jak využít hrozné krvavé lázně na Floridě. Teroristické útoky představují velkou výzvu každé otevřené společnosti. Nutí k otázce, jak moc si ceníme svobody. A kolik rizika jsme ochotni nést pro naše otevřené společnosti.

Je obtížnou povinností politiků i obyčejných lidí klidně a spořádaně odpovídat na pocity nenávisti a odplaty, které teror vyvolává. Ale v USA probíhá volební kampaň, jakou svět ještě neviděl. Uspěje Amerika v roce 2016? Vyhne se pasti, kterou na ni teroristé nastražili, díky níž by skončila přesně v takovém nedostatku svobody, o jaký usilují fundamentalističtí muslimové? Uchová si sen z velké části založený na otevřené společnosti a přistěhovalcích?

Je možné, že slepá zuřivost triumfuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8029

Diskuse

Obsah vydání | 15. 6. 2016