Island tvrdí, že byl kvůli bankovnímu dluhu "šikanován"EU

5. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Islandský prezident v neděli obvinil evropské země, že jeho stát šikanovaly, aby poskytl garance na splacení dluhů zkrachovalé banky. Obnovil tak spor s Británií a Nizozemskem, jejichž věřitelé vznášejí nárok na miliardové částky.

Když během globální finanční krize v roce 2008 islandský bankovní sektor zkolaboval, došlo ke zmrazení účtů finančního ústavu Landesbanki, v němž byla prostřednictvím online fondů zvaných Icesave uložena depozita britských a nizozemských střadatelů.

Island tvrdí, že aktiva banky postačují ke splacení dluhu ve výši zhruba 55 miliard. Obě země však požadovaly, aby vláda v Reykjavíku poskytla státní záruky. Islanďané letos podruhé v referendu takovou garanci odmítli.

"Lidé (ve vládě) se podřídili šikanování Evropanů...", řekl islandský prezident Olafur Ragnar Grimsson veřejnoprávnímu rádiu RUV. Podle prezidenta požadavek Britů a Nizozemců na garanci byl "absurdní".

Britové a Nizozemci s podporou dalších evropských států také přesvědčili Mezinárodní měnový fond, aby na Island vyvíjel nátlak, řekl Grimsson, a dodal, že bývalý ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn mu v lednu 2010 sdělil, že je nešťastný, protože byl fond proti Islandu použit jako "pěst".

Po roce 2008 Island musel přijmout pomoc MMF podmíněnou programem ekonomických reforem, jenž byl právě dokončen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8841

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2011