84 procent Britů zastává názor, že Netanjahu by měl být zatčen jako válečný zločinec

4. 10. 2024

čas čtení 6 minut
Moderátor, pořad Today, BBC Radio 4, čtvrtek 3. října 2024, 7.30 ráno: Britský premiér nemohl jasněji říci, na čí straně stojí britská vláda. Toto je jeho projev z Downing Street:

Keir Starmer: "Mým dnešním poselstvím je zcela jasně odsoudit tento útok ze strany Íránu. Jasně uznat právo Izraele na bezpečnost a obranu, a to říkám naprosto jasně. Samozřejmě si myslím, že všechny strany mají zájem na tom, aby se to nezvrhlo v mnohem větší konflikt, ale pokud jde o zásadu práva Izraele na sebeobranu, vyjádřil jsem se velmi, velmi jasně."

Proč, jak se někteří divili, stejně jasně neodsoudil izraelské akce v Gaze? Náš  pořad hovořil s mnoha labouristickými poslanci, kteří myslím, že to měl udělat. Jeden z nich hovořil o tom, co označili za premiérovo pokrytectví, a ptal se, proč neoznačil Izrael za viníka. Další z oslovených poslanců obvinil Keira Starmera, že v konfliktu zaujímá zaujatý postoj. Třetí uvedl, že jeho slova masivně povzbudila Izrael. Mluvili jsme s 1,2,3,4,5, nepočítaně, nyní se šesti poslanci, kteří byli k premiérovi velmi kritičtí, ale žádný z nich nechtěl přijít do našeho  pořadu, protože řekl, cituji, jeden z poslanců, které jsme kontaktovali, že by nás to stálo naše zaměstnání. No, Zarah Sultana, která je v této otázce své straně už dlouho trnem v oku, byla ochotna veřejně vystoupit. Byla zvolena labouristickou poslankyní, ale nyní zasedá jako nezávislá poslankyně, protože byla vyloučena z labouristické parlamentní strany za hlasování proti Starmerově politickému programu. Přeji vám dobré ráno.

Zarah Sultana:  Dobré ráno, Nicku.

 

Moderátor: Chybuje premiér, když stojí na straně Izraele a brání hi  proti íránským útokům?

Zarah Sultana:   Myslím, že slyšíme premiéra, který nereflektuje britské veřejné mínění. 67 % britské veřejnosti zastává názor, že Izrael spáchal válečné zločiny, 56 % podporuje zablokování veškerého prodeje zbraní Izraeli a 84 % se domnívá, že Benjamin Netanjahu by měl být zatčen, pokud přijede do Spojeného království. Britská veřejnost je jednoznačně na správné straně dějin. Je škoda, že naši političtí představitelé nejsou.

Moderátor: Položil jsem vám však konkrétní otázku. Jste známa jako dlouhodobý kritik Izraele, a dala jste to tedy jasně najevo. Mýlí se Starmer, když říká, že Izrael má právo na sebeobranu, když se na tu zemi sypou íránské rakety?

Zarah Sultana:  Myslím, že je obrovský rozdíl mezi právem na vlastní sebeobranu a genocidou, kterou jsme viděli v Gaze, kde bylo zabito přes 41 000 lidí, většinou žen a dětí.

Moderátor:  Ale odpusťte mi, je to velmi důležitý bod, ale je to jiný bod a stačí odpovědět na mou otázku a pak přejdeme k těmto širším otázkám.

Zarah Sultana:   Vysocí členové izraelské vlády a armády vyjádřili otevřeně genocidní úmysly, izraelští vojáci pořizují videozáznamy sami sebe, jak úmyslně vypalují, ničí a rabují civilní majetek.

Moderátor:  Ano.

Zarah Sultana:  Všechny univerzity v Gaze, polovina domů v Gaze a více než 80 % komerčních nemovitostí v Gaze bylo poškozeno a zničeno. To není právo země na obranu. Tohle by mnozí z nás označili za genocidní útok.

Moderátor: Omlouvám se, jen se na chvíli zastavte, protože jste dostala příležitost říci, jak silný máte vztah k Izraeli a kritizovat Izrael, a je správné, že k tomu dostanete příležitost. V pořadu máme izraelského mluvčího. Lidi, kteří Izrael hájí. My jsme vás ale požádali, abyste hovořila o postoji premiéra Starmera a vlády k této věci a promiňte, mohla  byste odpovědět na tu otázku? Má pravdu, když říká, že Izrael má právo se bránit?

Zarah Sultana: Na tuto otázku jsem odpověděla, Nicku, když jsem řekla, že právo na obranu není právo na genocidu a také, že jsmei svědky násilí v Gaze a  v Libanonu

Moderátor: Takže má Starmer pravdu, ale myslíte si, že je pokrytecké zdůrazňovat jedno právo Izraele, ale nekritizovat, je to váš hlavní argument?

Zarah Sultana: To, co jsme viděli v Gaze, kde zemřelo přes 41 000 lidí,  invazi do Libanonu a raketové  údery z Íránu, každý tento okamžik, kterého jsme byli svědky, byl tragickým selháním západní diplomacie, a Spojené království je spoluviníkem, protože poskytlo Izraeli diplomatické krytí v institucích, jako je OSN, ale také pokračovalo v prodeji zbraní, i když už přiznalo, že existuje riziko, že tyto zbraně vyrobené ve Spojeném království se podílejí na válečných zločinech a porušování mezinárodního práva.

Moderátor:  Je zřejmé, že to cítíte neuvěřitelně vášnivě, a mnoho lidí to cítí také vášnivě, ale tvrdíte, že kdybychom v Británii zakázali veškerý prodej zbraní a kdybychom mu přestali poskytovat to, čemu říkáte diplomatické krytí v OSN, mělo by to sebemenší vliv na to, co se izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozhodne udělat příště?

Zarah Sultana:  Rozhodně. Spojené království zajišťuje prodej zbraní, který zahrnuje izraelské stíhačky F35. Ty rozpoutávají naprosté peklo v Gaze a nyní také v Libanonu. A pokud britská vláda připouští, že britské zbraně se mohou podílet na porušování mezinárodního práva, nechápu, jak může ospravedlnit zbývajících 320 zbrojních licencí -

Moderátor:  Teď už nemáme čas , ale řekněte mi jednou větou jednu věc, a to kolik labouristických poslanců, protože je znáte, smýšlí  stejně jako vy?

Zarah Sultana: Mnozí ano, protože jsme svědky smrti 41 000 Palestinců v Gaze. Jsme svědky smrtí v Libanonu a víme, že vláda Spojeného království by se mohla vydat jinou cestou, kdy by upřednostnila životy, zacházela se všemi stejně a ukončila veškerý prodej zbraní. A myslím, že je hluboce znepokojující, že lidé nejsou ochotni o tom veřejně mluvit, protože se bojí o svá místa.

To je velmi jasné, Sáro Sultanoano, opravdu vám moc děkuji. Jak víte, včera jsme v pořadu vedli rozhovor s izraelskou velvyslankyní v Británii. Takže jsme slyšeli velmi odlišné názory.
 

Zdroj v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
762

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2024