Úterní ruský tisk: Kdo celé měsíce, roky, desetiletí, vyvolával v ruské televizi nenávist?

15. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Na titulní straně úterního vydání deníku Kommersant se píše o včerejším jednání ředitele ruské zahraniční rozvědky Sergeje Naryškina a ředitele CIA Williama Burnse v Ankaře. Podle Kommersantu "to bylo poprvé od zahájení ruské vojenské operace na Ukrajině, co se vysocí představitelé obou zemí osobně setkali, ačkoli americká administrativa trvá na tom, že hlavním tématem rozhovorů nebylo ukončení konfliktu na Ukrajině, ale výměna zajatců a snížení rizika jaderné eskalace. Od zahájení ruské vojenské operace na Ukrajině nedošlo téměř k žádným veřejným kontaktům mezi vysokými ruskými a americkými představiteli. Soukromě však obě strany nadále komunikují." 

Tož vyvolává otázku co se děje v tomto soukromí? . Hovoří o rozhovorech o válce na Ukrajině? Moskovskij komsomolec není optimistický. V článku nazvaném Po Chersonu list uvádí, že jedné věci se v dohledné době nedočkáme, a to návratu k mírovým rozhovorům a rychlému ukončení konfliktu. Kreml je připraven, schopen a ochoten pokračovat ve se "speciální vojenské operaci". Rusko si zachovalo svou armádu i přes nepříjemné PR rozhodnutí o odchodu z Chersonu. Ruská ekonomika funguje lépe než většina optimistických prognóz a pro ruské vedení je konflikt na Ukrajině existenční záležitost,  Selhání není možnost.  Pokud se něco nedaří, pak může dojít ke změně taktiky,  ale strategie zůstává nezměněna."

Něco se však změnilo. Podle deníku Sobesednik ruské úřady po 24. únoru aktivně umlčely ty lidi, kteří byli pobouřeni událostmi,o nich se nesmělo říct, že je to válka. Nyní po stažení ruských sil z Chersonu úřady potlačují lidi, kteří se nechali unést emocemi, a tvrdí, že "jsme své území  předali nepříteli". Ruská televize je v tuto chvíli plná nervového vypětí, jeden z moderátorů NTV Ivan Truškin vyzval své diváky, aby se vystříhali všech emocí. Ale diváci mají právo se ptát, kdo to celé ty měsíce byl? Ne, měsíce,  roky,  desetiletí! kdo je emocionálně provokoval, pumpoval do nich nenávist,  kdo v televizních studiích vykřikoval o nepřátelích? Systém se nyní střetl s agresí, kterou sám zrodil."

Závěrem, zpěv v deníku Moskevskij komsomolec se píše o šokujícím příběhu přichází jednou šokující příběh ruského vězně naverbovaného soukromou ruskou vojenskou skupinou Wagner do boje na Ukrajině. Věze%bn byl zajat a oznámil, že změnil stranu, ale ve videu na kanálu skupiny Wagner na Telegram,  je vidět, jak je zavražděn bucharem. Není jasné, jak byl vrácen do Ruska, ale list píše toto: "Období barbarství mohou být krátká nebo dlouhá. Obětí se může stát každý, kdo se nehodí. Bez řádného soudního procesu může buchar dopadnout na ty, kteří ještě včera byli jednou z nás, byli  součástí systému, ale dnes jsou považováni za jedny z nich."

1
Vytisknout
4300

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2022