USA pošlou na pomoc Ukrajině v Donbasu zbrojní pomoc v hodnotě 1 miliardy dolarů, říká Biden

15. 6. 2022

čas čtení 7 minut

- V Severodoněcku uvízly tisíce civilistů, zásoby vody se tenčí, varuje OSN

Tisíce civilistů, včetně žen, dětí a starých lidí, jsou uvězněny v bojujícím ukrajinském městě Severodoněck s klesajícími zásobami potravin, čisté vody, hygienických zařízení a elektřiny.

V bunkrech pod chemickou továrnou Azot ve městě vzniká naléhavá situace, řekl mluvčí úřadu OSN pro humanitární záležitosti Saviano Abreu.

Abreu uvedl: "Nedostatek vody a hygienických zařízení je velkým problémem. Je to pro nás velká starost, protože lidé bez vody nemohou dlouho přežít. Hrozí také vyčerpání potravin a zdravotnických služeb.

Obě strany konfliktu mají podle mezinárodního humanitárního práva povinnost chránit civilní obyvatelstvo.

Samostatně šéf vojenské správy v Severodoněcku Roman Vlasenko řekl CNN, že více než 500 civilistů, kteří se ukrývají pod továrnou Azot, nedostalo zásoby již dva týdny.

Vlasenko uvedl: "Pokud bude existovat humanitární koridor, věřím, že lidé jsou připraveni Azot opustit

- Igor Denisov, bývalý kapitán ruské fotbalové reprezentace, vyzval Vladimira Putina, aby  válku na Ukrajině ukončil


 

- USA pošlou na pomoc Ukrajině v Donbasu zbrojní pomoc v hodnotě 1 miliardy dolarů, řekl Biden

Spojené státy poskytnou Ukrajině dodatečnou bezpečnostní pomoc ve výši 1 miliardy dolarů na její úsilí ve východním Donbasu, řekl dnes prezident Joe Biden svému ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému během telefonátu.

Balík podpory zahrnuje "další dělostřelecké a pobřežní obranné zbraně, jakož i munici pro dělostřelectvo a pokročilé raketové systémy", uvedl Biden v prohlášení Bílého domu po skončení telefonátu.

Biden dodal:

Potvrdil jsem svůj závazek, že Spojené státy budou stát při Ukrajině, která brání svou demokracii, a podpoří její suverenitu a územní celistvost tváří v tvář nevyprovokované ruské agresi.

Uvedl, že se Zelenským dnes v Bruselu jednal také o úsilí amerického ministra zahraničí Lloyda Austina "koordinovat další mezinárodní podporu ukrajinským ozbrojeným silám".

USA rovněž poskytnou humanitární pomoc ve výši 225 milionů dolarů, která podle Bidena půjde na "dodávky nezávadné pitné vody, kritických zdravotnických potřeb a zdravotní péče, potravin, přístřeší a hotovosti pro rodiny na nákup základních věcí".


- Ukrajinská policie podle ministra  zabránila teroristickému útoku proti vedení země

První náměstek ukrajinského ministra vnitra Jevhen Jenin v televizním rozhovoru, z něhož citovala agentura Interfax-Ukrajina, uvedl, že útok byl zmařen díky "informacím, které dostáváme z našich operativních zdrojů".

Řekl, že nemůže sdělit žádné podrobnosti, ale že "o tom bude možné říci podstatně podrobněji po vítězství" ve válce s Ruskem.

Tuto informaci se nepodařilo nezávisle ověřit.


- Polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk uvedl, že výstavba obilných sil na polsko-ukrajinské hranici, která by pomohla odvézt úrodu z Ukrajiny na světové trhy, potrvá tři až čtyři měsíce.

Americký prezident Joe Biden navrhl, aby byla na hranicích s Ukrajinou postavena dočasná sila, která by pomohla vyvážet více obilí a řešit rostoucí celosvětovou potravinovou krizi.

Ve svém projevu na sjezdu odborů ve Filadelfii Biden uvedl, že ukrajinské obilí se nemůže "dostat ven přes Černé moře"  měl na mysli plovoucí miny.

Řekl, že Washington připravuje plán, jak dostat obilí ven po železnici, ale poznamenal, že ukrajinské železniční tratě se liší od těch evropských - mají o něco větší rozestupy - takže obilí bude muset být na hranicích překládáno do jiných vlaků. "Proto se chystáme postavit sila, dočasná sila, na hranicích Ukrajiny, včetně Polska."


- Starosta Severodoněcku Oleksandr Stjuk uvedl, že ukrajinské síly stále ovládají průmyslovou čtvrť a okolí bojujícího města, což umožňuje "spojení" se sousedním městem Lysyčansk. Situace je "obtížná, ale stabilní", řekl a dodal, že město nebylo zcela odříznuto.

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval EU, aby zpřísnila sankce vůči Rusku, a varoval, že by moskevské síly mohly po invazi do jeho země zaútočit na další země. V projevu v českém parlamentu Zelenskij uvedl, že invaze Moskvy na Ukrajinu "je prvním krokem, který ruské vedení potřebuje k tomu, aby si otevřelo cestu do dalších zemí, k dobytí dalších národů".

- Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že spojenci budou Ukrajině nadále dodávat těžké zbraně a systémy dlouhého doletu, přičemž dohoda o novém balíku pomoci Kyjevu se očekává na summitu v Madridu koncem tohoto měsíce. Dohoda pomůže Ukrajině přejít od staré výzbroje ze sovětské éry k "modernějšímu vybavení podle standardů NATO", uvedl Stoltenberg. Stoltenberg hovořil před setkáním ministrů obrany NATO a dalších zemí v Bruselu, na kterém se bude diskutovat a koordinovat pomoc Ukrajině.

- Americký ministr obrany Lloyd Austin na zasedání v Bruselu uvedl, že Ukrajina čelí "klíčovému okamžiku na bojišti" v Severodoněcku, kde se ruské síly pomocí dalekonosných zbraní snaží přemoci ukrajinské pozice. Austin vyzval Ameriku a její spojence, aby "nepolevovali a neztráceli dech" a "zintenzivnili náš společný závazek k sebeobraně Ukrajiny".

- Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching spolu hovořili telefonicky, přičemž Si uvedl, že všechny strany by měly usilovat o vyřešení krize na Ukrajině "odpovědným způsobem", informovala čínská státní média. Dvojice se dohodla na rozšíření spolupráce v podmínkách globální ekonomické situace, která se "zkomplikovala v důsledku nelegitimní politiky sankcí Západu", uvedl Kreml.


- Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu poskytl další podrobnosti o plánu OSN na vytvoření námořního koridoru pro vývoz obilí z Ukrajiny a uvedl, že by mohly být vytvořeny bezpečné trasy, aniž by bylo nutné odstraňovat miny v okolí ukrajinských přístavů. Çavuşoğlu uvedl, že odminování ukrajinských přístavů "nějakou dobu potrvá" a že bezpečný námořní koridor by mezitím mohl být vytvořen v oblastech bez min. Jeho komentáře zřejmě znamenaly posun od dřívějších návrhů.


- Jednota Evropy v otázce války na Ukrajině je ohrožena, protože pozornost veřejnosti se stále více přesouvá z bojiště k obavám o životní náklady, vyplývá z průzkumu veřejného mínění v deseti evropských zemích. Průzkum zjistil, že podpora Ukrajiny zůstává vysoká, ale že se zájem přesunul na širší dopady konfliktu, přičemž se prohloubily rozdíly mezi voliči, kteří si přejí rychlé ukončení konfliktu, a těmi, kteří chtějí potrestat Rusko.


0
Vytisknout
4850

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2022