"Geniální" dezinformace Štěpána Kotrby

2. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut
Aktualizace: Ve vědecky recenzovaných (peer-reviewed) testech třetí fáze se ukázalo, že ruská vakcína Sputnik V má účinnost 91,6 procent, informuje britský akademický lékařský časopis The Lancet, na nějž odkazuje Washington Post. List dodává, že vedle vakcíny Pfizer a vakcíny Moderna je to už třetí vakcína, účinnější než 90 procent. Guardian poukazuje na to, že jde o předběžné výsledky z testů cca 20 000 lidí, ovšem pouze bělochů. Další testy probíhají a cílem jen naverbovat pro ně nejméně 40 000 lidí. Když loni v srpnu začalo Rusko tuto vakcínu používat před zveřejněním dat z třetí etapy testů, vědci vyjádřili znepokojení a kritizovali absenci otevřenosti, připomíná list.  ZDE

* * *

Kdosi mi přeposlal "analýzu" nynější situace ohledně očkování, Navalného, Ruska a Západu, kterou akademický sochař Štěpán Kotrba publikoval na Parlamentních listech. Kotrba proslul prohlášením, že by se uprchlíci, snažící se na vratkých člunech přeplout Středozemní moře, měli střílet. Člověk, který jeho "analýzu" šířil řetězovým mailem, ji obdivně označil za "geniální".

Potíž je, že byla úplně mimo, jenže zřejmě mačkala všechny knoflíky emocionální reakce určité části obyvatelstva, která vede k tomu, že tyto nesmysly mnozí tak nadšeně sdílejí.

Velkou otázkou je, zda se má vůbec na tyto nesmysly poukazovat a dělat jim reklamu.

 

Kotrba píše, ruská vakcína, "na rozdíl od západních vakcín" je založená na adenoviru, a tak působi na všechny kmeny koronaviru, kdežto ty západní prý ne. Jenže vakcína Oxfordské univerzity a AstraZeneca je také založena na adenoviru. Potíž s ruskou vakcínou je ta, že začala být široce používána, aniž by proběhly řádné testy třetí kategorie. Jak jsme uvedli zde v Britských listech, i Německo uvažuje o možném použití ruské vakcíny, ale pod podmínkou, že budou řádně dokončeny testy. (Podobně jako Rusko udělala při schvalování vakcín i Velká Británie určité zkratky, vakcíny prošly jen "krizovým" schvalováním, i když na rozdíl od Ruska všemi etapami testů.)

V Evropské unii se ozvaly hlasy, že vakcína AstraZenecy a Oxfordské univerzity možná nefunguje pro lidi nad pětašedesát let. To bylo způsobeno tím, že na testech této vakcíny se skutečně podílelo relativně málo lidí nad pětašedesát, protože ti se chrání, nechodí ven a málo z nich bylo tedy vystaveno nákaze, takže se to nedalo řádně zkoumat. Jenže v Británii jsou už očkovány miliony lidí a z toho přicházejí data, která dokazují, že je tato vakcína zcela účinná i pro lidi nad pětašedesát. Začíná klesat počet nákaz u očkovaných osob, zatím především u těch, kteří byli očkováni ještě před Vánocemi, neboť trvá dost dlouho, než u lidí po očkování vznikne imunita.

Co se týče vakcín firem Pfizer a Moderna, které jsou založeny na vysoce sofistikované technologii mRNA, jejich zaměření lze velmi rychle modifikovat, aby byly účinné i proti novým kmenům koronaviru, jak vysvětlil v nedávném Rozhovoru Britských listů imunolog Václav Hořejší, za pouhé odpoledne.

Dále  Západ podle PL a Kotrby vyvolává chaos v Rusku ohledně Navalného, protože chce ukrást Rusku zemní plyn. Tady hraje Kotrba na to, že česká mainstreamová média jsou léta nekritická vůči USA a ostře kritická vůči Rusku a mnoha lidem to jde - právem -  na nervy, zaujatost médií je zjevná každému. Jenže problém je, že Rusko je skutečně kriminální režim mafiánů, podobných, jací se nyní rychle dostávají k moci v ČR. Fascinuje nás, že neuvěřitelná brutalita ruské policie "levičákům" jako Kotrba nevadí.

Dalším falešným argumentem lidí jako Kotrba je jejich sebestřednost. Mylně se domnívají, že je východní Evropa pupkem světa. Že Západ nespí a neustále uvažuje, jak střední a východní Evropu a Rusko ovládnout. Toto je naprostý nesmysl, protože vnější svět středovýchodní Evropu včetně Ruska považuje na zaostalou, irelevantní a naprosto ji pomíjí. Představa, kterou šíří Putinovi poradci, že všechno je to západní podvracení jejich dokonalého režimu, je naprosto mylná. Západ a Spojené státy považují Rusko za mocnost středního až malého vlivu, ekonomicky kolabující. Neberou ho vážně. Hlavním problémem pro Západ je Čína.

Všimněte si, že navzdory apelům od Navalného, aby Západ zavedl proti Rusku sankce, neučinil Západ dosud vůbec nic. Putinovská představa, šířená kriminálními Parlamentními listy (pozastavme se už nad charakterem lidí, kteří pro tento zločinecký server píší),  že jediným cílem Západu je destabilizovat Rusko, je směšná. Západ o Rusko projevuje naprostý nezájem.

Dalším Kotrbovým bludem je jeho tvrzení, že Západ Navalného "podporuje", protože chce Rusku ukrást zemní plyn. Ovšem západní země nyní přikročily k rychlému odchodu od uhlíkové ekonomiky a ruský zemní plyn začíná být strategicky nezajímavý. To však Kotrba, který podobně jako jiní Češi zaseknutí kdesi ve dvacátém století, vůbec nevnímá.

No a pak to poslední tvrzení, že Navalnyj je ve vězení právem, protože "spáchal finanční podvody", to už je jen nesmysl opakovaný otrocky podle Kremlu. To netvrdí ani prokurátoři, kteří se nyní snaží Navalného odsoudit - za to, že porušil podmínky ochranného dohledu, protože byl v Německu, kde mu němečtí lékaři zachránili život poté, co ho Putinova tajná služba, jak v telefonním rozhovoru s Navalným přiznal sám její agent, otrávila novičokem.

Dezinformace tohoto typu jsou nesmírně nebezpečné, protože se tváří jako "seriózní analýza", přitom to však jsou nesmysly, které jen hrají na emocionální zaujatost frustrovaných jedinců bez schopnosti kriticky zhodnotit fakta. Měli bychom bedlivě studovat, co motivuje lidi k tomu, aby věřili takovýmto nesmyslům.

0
Vytisknout
10834

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2021