Průběžné zpravodajství

ČR zaznamenala za 24 hodin více než 3000 nových nákaz

18. 9. 2020

čas čtení 10 minut
Foto: Počet nákaz v ČR je horší než v březnu. Žádná karanténní opatření tentokrát zavedena nebyla. Hospitalizace a úmrtí mají cca tří až čtyřtýdenní zpoždění.

Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. 20.9  stoupl počet denních nákaz v ČR o 2046  případů na 48 306.   V nemocnicích v ČR je nyní 516 osob a  zemřelo 499 lidí. Praha má 215.82 nákaz na 100 000 obyvatel, Uherské Hradiště 192.65, Beroun 176.73, Kroměříž 161.38,  Plzeň 154.93, Cheb 158.24, Tábor 152.05,  Příbram 150.3 ... Počet mrtvých stoupá:


Babiš zůstává blazeovaný. Péče o invalidy a lidi s poškozenou imunitou, kteří jsou koronavirem především ohroženi na životě, zůstává v ČR zdá se problematická.

- K výše uvedenému poznamenává Jan Čulík: Potíž je, že v březnu ČR první vlnu nákazy koronavirem brilantně zvládla, takže si nyní mnoho Čechů myslí, že o nic nejde, že se jich to netýká, někteří dokonce, že Češi jsou něco extra a prostě se nenakazí. Líbí se mi argumenty, že v ČR dosud zemřelo "jen" 500 lidí, tak o co jde? Důležitá ale není minulá historie, ale to, co přijde. A nyní ČR sleduje počáteční trajektorii právě těch zemí, kde na koronavirus zemřely desetitisíce. Umírá-li nyní v ČR denně 8 osob, v šestkrát větší Británii by to bylo 48 mrtvých, Jenže v Británii nyní denně umírá 10-20 osob, tedy o polovinu méně než v ČR. Británie je těmi cca 20 denními mrtvými a nárůstem infekcí a počtů osob přijímaných do nemocnic zcela zděšena, protože vidí, že jejich země sleduje trajektorii Francie, kde je to ještě horší. Země, které na jaře zaznamenaly desetitisíce mrtvých, vědí, že covid-19 není "jen chřipečka".


- -Od 28. září budou v Británii osoby pozitivně testované na nákazu koronavirem mít podle zákona povinnost být 14 dní v karanténě. Kdo to nesplní, bude pokutován částkou až 10 000 liber (300 000 Kč), pokuty budou začínat nejprve od 1000 liber.  Lidé s nižšími příjmy, kteří nebudou moci pracovat z domova během této karantény, dostanou od vlády částku 500 liber (15 000 Kč). ZDE 

- Skotská ministryně zdravotnictví protestovala proti návrhu pokutovat lidi, kteří nebudou dodržovat karanténu, částkou 10 000 liber. Většinou jsou to prý chudí lidé ve špatně placených zaměstnáních a je to neférové. Vyskytují se také komentáře, že lidi nebudou brát tuto hrozbu pokutami vážně, protože normální člověk si řekne, ze mne nikdy 300 000 Kč pokuty nedostanou, tak ať klidně vyhrožují...

- Britská vláda jedná v neděli o nových karanténních omezeních pro Londýn, konstatoval britský ministr zdravotnictví.

- Indie zaznamenala denní nárůst o dalších 92 605 infekcí. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku srpna na celém světě. Za posledních 24 hodin tam zemřelo 1113 lidí. Celkový počet mrtvých v Indii je 86 752, je to relativně málo, je to 1,6 procent registrovaných infekcí.

- V Londýně bylo zatčeno 32 osob na demonstraci proti koronavirovým omezením a proti očkování. Více než tisíc lidí se účastnilo demonstrace na Trafalgarském náměstí. Přítomni byli konspirační teoretikové, tvrdící, že za pandemii nesou vinu stožáry mobilní sítě 5G, skeptici, kteří v pandemii nevěří a bojovníci proti očkování. Došlo k potyčkám demonstrantů s policií.  ZDE.

- Inteligentní pánové demonstrující v Londýně proti rouškám, proti karanténě a proti očkování:

- Británie zaznamenala v sobotu 4422 nových nákaz.

- Francie registrovala rekordní denní počet nákaz 14 394. Počet mrtvých za poslední den tam byl 26.

- Polsko v sobotu registrovalo rekordní nárůst nákaz o 1002, protože lékaři nyní mají přísnější povinnost posílat lidi na testy. Indonésie zaznamenala nárůst nákaz o 4168 a 112 úmrtí.

- Guardian znovu zaznamenává astronomický nárůst infekcí v ČR:



- Globální počet infekcí překročil 30 milionů, dosáhl čísla 30 003 378. Registrováno je 943 203 úmrtí. Nejvíce nákaz a úmrtí, asi pětinu z těchto počtů, mají Spojené státy. 

- Britský Good Law Project žaluje Johnsonovu vládu za to, že chce vyplýtvat 100 miliard liber (3 000 miliard Kč) na tzv. "moonshot project",  nesmyslný projekt rychlého a hromadného opakovaného testování desítek milionů Britů na koronavirus tím, že těchto sto miliard liber z peněz daňových poplatníků dá bez konkursu soukromým firmám. Projekt podle žalobců ignoruje vědecké důkazy a je šokujícím plýtváním. Johnsonova vláda proslula zadáváním stamilionových kontraktů bez konkursu "firmám", které vlastní jejich kamarádi. ZDE  

- Poté, co nedávno Boris Johnson předpovídal, že se do Vánoc Británie vrátí k normálu, nyní varuje, že přišla druhá vlna pandemie a že bude možná nutno znovu zavést uzamčení Británie.

- Počet mrtvých v Brazílii stoupl na 135 793, včera byl 134 935. V Brazílii je 4 495 183 nákaz.

 
- Pravicový většinou bulvární tisk, který dosud Borise Johnsona a jeho lži o brexitu nekriticky podporoval, nyní kritizuje jeho absenci jakékoliv strategie a jeho téměř trvalou nepřítomnost. "Kde je Boris?" ptá se konzervativný týdeník The Spectator? Na titulní stránce to doprovází obrázkem tečky světlých (Johnsonových) vlasů na člunu bez vesel a bez kormidla na rozbouřeném moři - signál naprostého chaosu by nemohl být výraznější:  ZDE



- Timesy o Borisi Johnsonovi - objevují Ameriku:

"Boris Johnson naplnil svou vládu nezkušenými a neschopnými jedinci, jmenovanými pro svou loajalitu vůči němu a vůči brexitu, a nikoliv na základě kompetentnosti."




- Francie zaznamenala nový rekord nákaz za posledních 24 hodin. Registrovala 10 593 nových nákaz za poslední den. Celkem bylo ve Francii registrováno 415 481 nákaz. Velký nárůst je nejen důsledkem vyššího množství nakažených, ale také podstatným zvýšením testování.

- Stoletý muž byl propuštěn z nemocnice v Melbourne poté, co přežil koronavirus. "Je možná starý, ale nám na něm záleží," řekli zdravotníci. Z 824 osob, které v Austrálii zemřely na koronavirus, jich bylo 500 starších 80 let.

- V Kanadě se pandemie zřejmě brzo vymkne z rukou, varoval tamější hlavní zdravotník v důsledku vážného nárůstu nákaz.

- Město New York znovu odložilo otevření škol pro asi milion studenů do 29. září.

- Světová zdravotnická organizace varuje před "znepokojujícím nárůstem infekcí" v Evropě a varuje také před zkracováním karantény.

- Nejpostiženější země světa:


    USA: 6,669,322
    Indie: 5,118,253
    Brazílie: 4,419,083
    Rusko: 1,081,152
    Peru: 744,400
    Kolumbie: 736,377
    Mexiko: 680,931
    Jihoafrická republika: 655,572
    Španělsko: 625,651
    Argentina: 589,012

- Systém testování a trasování nakažených v Británii byl odsouzen jako "sotva funkční". Dido Harding, osoba, jmenovaná Johnsonem, aby systém řídila (proslulá tím, že předchozí firmy a akce, které řídila zaznamenaly katastrofální propady - Johnson systematicky jmenuje do vysokých funkcí nekompetentní hlupáky), uvedla ve čtvrtek v parlamentním výboru, že je "překvapena", že tolik lidí potřebuje testovat, a že poptávka je čtyřikrát větší než kapacita testovacího systému a že 90 procent testů není vyřízeno do 24 hodin. Systému trvá až čtrnáct dní, než se mu podaří zkontaktovat přátele, příbuzné a spolupracovníky nakažených osob. Dido Hardingová však přesto tvrdila v parlamentě, "Silně popírám, že by systém selhával." Celkem 10 milionů lidí v severní Anglii bude podrobeno novým karanténním opatřením.  ZDE  Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock naznačil v pátek ráno v rozhlase, že není vyloučeno, že Británie bude muset znovu zavést totální uzamčení země.

Nárůst infekcí v září byl "nečekaný", konstatuje Dido Hardingová, která nedávno zjistila, že se Beatles rozešli...
- Joe Biden znovu kritizoval způsob, jímž se Trump staví ke koronavirové pandemii jako "téměř kriminální", zejména to, že Trump systematicky a zřejmě úmyslně bagatelizuje dopad viru. Biden také zpochybňuje Trumpův postoj vůči vakcínám. "Nevěřím prezidentovi ohledně vakcín. Věřte Faucimu, ne Trumpovi." Pokud Fauci řekne, že je vakcína bezpečná, pak se nechám naočkovat. Měli bychom naslouchat vědcům, ne prezidentovi," řekl Biden. Přibližně každý padesátý Američan je nakažen, od začátku pandemie zemřel každý 1600. Američan.

- Americké doporučení z minulého měsíce, že lidé bez příznaků nemusejí být testováni, vydané Centry pro zvládání infekcí (CDC), nenapsala tato Centra a toto doporučení bylo vydáno navzdory jejich protestům, píše New York Times:



Předchozí průběžné zpravodajství ZDE   

0
Vytisknout
9781

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2020