Elitní demokraté ignorují levicové voliče

20. 8. 2020 / Kristian Vagenknecht

čas čtení 1 minuta

Národní konvent Demokratické strany Spojených států je letos kompletně virtuální. CNN publikovala seznam pěti nejdůležitějších projevů, které stojí za to sledovat. Na čtvrtém místě je kongresmanka Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), a to i přesto, že pro ni vymezený čas trval jen jednu minutu.

To, že AOC dostala prostor k projevu, je od vedení Demokratické strany vůči progresivnímu křídlu nepochybně vstřícným krokem, ale 60 vteřin na záznam pro jednu z nejpopulárnějších členek Demokratické strany a patrně její nejlepší fundraiserku v Kongresu, která za své první volební období vybrala zhruba stejně jako fundraiserská legenda Nancy Pelosi, je opravdový despekt.

A ačkoli AOC to brala relativně s humorem, mezi mladými delegáty z konventu vznikla kvůli tak krátkému časovému limitu už i petice. Směšnost celé situace dokresluje, že delší dobu než ona bude letos na Demokratickém národním konventu (DNC) živě řečnit John Kasich. Ano, ten republikánský pro-life guvernér Ohia, který rebeluje proti Trumpovi. 

Podle průzkumu televizní sítě CBS by přitom voliči demokratů radši viděli AOC než oba dva Clintony a výrazně více než Kasicha. Podobná věc se stala Andrew Yangovi, slabšímu prezidentskému kandidátovi, avšak s velmi silnou základnou mladých voličů (tzv. YangGang). Ten původně vůbec nebyl na programu, ale DNC ho na něj po velké kritice zařadil.

Vedení Demokratů tímto ale ukazuje jedno - že mladí voliči jejich prioritou rozhodně nejsou. Je jistě hezké, že demokraté chtějí zaujmout středové voliče, ale vzhledem k tomu, že v roce 2016 dalo 12 procent Sandersových voličů hlas Trumpovi, tak by neměli zapomenout ani na ty nalevo.

USA
0
Vytisknout
6782

Diskuse

Obsah vydání | 25. 8. 2020