Aktivisté ve Spojených státech zaznamenali 600 případů policejního násilí proti demonstrantům

11. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Donald Trump v pondělí americké policisty pochválil jako „skvělé, skvělé lidi“, díky kterým můžeme „žít v míru“. Prezidentova chvála je v jednoznačném rozporu s přímou zkušeností protestujících a novinářů, kteří se v posledních dnech stali svědky případů, kdy policisté bili demonstranty a házeli do davu slzný plyn. Spousta incidentů je zachycených na videu.

„Odvedli fantastickou práci," řekl Trump během diskuse s představiteli policejních složek v Bílém domě. Trump předtím opakovaně policii vybízel, aby při potlačování protestů používala nadměrnou sílu. „Nedojde k žádnému rušení finančních prostředků určených pro policii. Nedojde k její demontáži. Policie se rozpouštět nebude. Díky naší policii žijeme v míru,“ cituje Trumpa Jake Johnson na webu Commondreams.

Trumpovo líčení policejních složek jako mírových sil přichází v době, kdy aktivisté zpracovávají online tabulkový procesor obsahující videa a záběry, které dokumentují brutalitu policistů proti demonstrantům v celé zemi.

Advokát T. Greg Doucette a matematik Jason Miller společnými silami vytvořili tabulkový procesor, který obsahuje téměř 600 záznamů. Úsilí o sestavení záznamů policejního násilí, které se objevilo na Twitteru, se ukázalo být obtížné, a to vzhledem k obrovskému množství videí, která cirkulovala na sociálních médiích po vypuknutí celostátních protestů po zavraždění George Floyda.

Nadace svobody tisku zdokumentovala téměř 300 incidentů policejního násilí proti novinářům, kteří demonstrace pokrývali.

„Tato dokumentace představuje opačný narativ vůči opakovanému tvrzení policejních představitelů, kteří rutinně říkají, že demonstrující si s násilnostmi začali jako první – nebo že muž, kterého ve městě Buffalo policisté shodili na zem, jednoduše klopýtnul,“ konstatuje Katie Way z webu VICE. Tato iniciativa rovněž bojuje proti sdělovacím prostředkům, které buďto zlehčují policejní násilí nebo jej pasivně podporují.

Mezitím list Washington Post  zveřejnil videozáznam obsahující časovou osu násilného policejního zákroku proti pokojným demonstrantům na Lafayette Square v hlavním městě – zásahu, který Trumpovi vyčistil cestu ke kostelu sv. Jana.

Celý článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5648

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2020