USA: Počet onemocnění koronavirem roste, signalizuje možnou druhou vlnu infekcí

29. 5. 2020

čas čtení 2 minuty
V neděli věčný optimista prezident Trump tvítoval, že v kauze koronaviru "Případy, počty a úmrtí jdou dolů po celé zemi!," napsal Andrew Romano.


O dva dny později Reuters s New York Times hlásily, že počty nových případů choroby COVID-19 - které po celé týdny klesaly, jak celostátně, tak v nejhůře zasažených metropolitních oblastech - náhle a současně začaly narůstat ve více jak dvanácti státech.

Timesy napočítaly 14 států, kde průměr nových případů za sedm dní v posledních dvou týdnech narostl.

Zúžením časového rámce a soustředěním se na celkový týdenní počet případů Reuters zjistila, že v týdnu končícím 24. květnem 20 států ohlásilo nárůst nových infekcí, oproti 13 o týden dříve.

Většina zasažených států patřila k prvním, které koncem dubna nebo počátkem května zrušily karanténní opatření. Alabama, Colorado, Florida, Georgia, Minnesota, Mississippi, Missouri, Nevada, Jižní Karolína, Tennessee a Západní Virginie. V jiných - v Arkansasu, Severní Dakotě, Oklahomě - nebyla celostátní karanténní opatření nikdy vydána, ale podniky, které musely zavřít, začaly otevírat zhruba ve stejné době.

Takže zatímco Trump tvítuje ze svého letadla, začíná se pod povrchem sbírat na druhou vlnu onemocnění?

Epidemiologové po celé měsíce varovali před riziky příliš rychlého odbourání karantény. V dubnu Trumpův Bílý dům vydal svá "Pravidla pro opětovné otevření Ameriky", která zmiňovala "na datech závislé podmínky, které každý region nebo stát musí splnit, než přistoupí k postupnému znovuotevření". Jednou z těchto podmínek byla "sestupná trajektorie dokumentovaných případů během čtrnáctidenní periody". Jen málokteré ze států tuto podmínku splnily, pokud vůbec nějaký. Stejně karanténu zrušily. Obava expertů tvrdila, že tyto státy brzy zaznamenají opětovný nárůst počtu infekcí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6463

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2020