Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij vyzývá k urychlení dodávek zbraní, boje v Doněcku jsou "velmi tvrdé"

30. 1. 2023

čas čtení 14 minut


'Čas musí být naší zbraní,' říká Zelenskij ve výzvě k urychlení dodávek zbraní; Bachmut, Vuhledar a Doněcká oblast jsou  pod "neustálými ruskými útoky


- Ukrajina vyzývá k urychlení dodávek zbraní

Volodymyr Zelenskij vyzval ukrajinské spojence, aby urychlili dodávky nových zbraní a pomohli tak jeho jednotkám překonat ruskou invazi.

Ukrajinský prezident ve svém nedělním projevu uvedl, že čas by měl být využit jako zbraň.

"Rychlost dodávek byla a bude jedním z klíčových faktorů této války.

    Rusko doufá, že válku protáhne, že vyčerpá naše síly. Proto musíme z času udělat naši zbraň.

    Musíme urychlit události, urychlit dodávky a otevření nových potřebných možností vyzbrojení Ukrajiny."

Zelenskij rovněž upozornil na "významné výsledky obrany" v oblasti podpory vojenské pomoci v uplynulém týdnu ze strany Spojených států, Německa, Polska, Kanady, Belgie, Norska a Itálie.

"Musíme se snažit, aby příští týden byl pro naši obranu neméně silný," dodal.

Při řešení situace na bojišti Zelenskij označil situaci za "velmi těžkou".

"Bachmut, Vuhledar a další oblasti v Doněcké oblasti jsou pod neustálými ruskými útoky. Neustále dochází k pokusům o prolomení naší obrany," řekl.

"Nepřítel ... udržuje vysokou intenzitu útoků."

- Podle washingtonského thinktanku zpoždění při poskytování západních palebných systémů dlouhého dosahu, moderních systémů protivzdušné obrany a tanků Ukrajině omezilo její schopnost využít příležitostí k větším protiofenzivním operacím

Západní zpoždění v poskytování nezbytné vojenské pomoci zhoršilo "patové" podmínky a schopnost získat zpět významné části území, uvedl Institut pro studium války.



Rozhovor Britských listů 567. Čtvrtina národa postižena exekucemi. Propad rodin do bezdomovectví

26. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

A quarter of the Czech Republic in debt slavery. Families falling into homelessness



English subtitles. For English, scroll below.

Ve zhoršující se ekonomické situaci v České republice je až čtvrtina obyvatelstva postižena exekucemi (jaká je to děsivá vizitka pro jakoukoliv českou vládu!) a stále větší počty obyvatelstva jsou ohroženy bezdomovectvím. Vláda na to reaguje indolentně a nekompetentně. Co si počít? O tom mluví Jan Čulík s novinářkou Sašou Uhlovou, specializující se mimo jiné i na tuto problematiku. Šokující rozhovor.
Vysílá se na Regionální televize od pátku 27. ledna 2023.

In a worsening economic situation, up to a quarter of the inhabitants of the Czech Republic are living in debt slavery (what a horrendous visiting card for any recent Czech government!) and ever larger numbers of Czech citizens, including families, are threatened by homelessness. The Czech government reacts indolently and incompetently. What to do? Jan Čulík discusses the unenviable situation with Saša Uhlová, a journalist specialising in these matters.

 19437

"Nejkrásnější evropský sen se zhroutil"

30. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Na jedné straně poděkování ukrajinského prezidenta za tanky Leopard 2 demonstruje znepokojivou důvěru v německou válečnou techniku. Na druhou stranu Volodymyr Zelenskij spoléhá na starou vojenskou moudrost, píše Dirk Schümer.

 19486

Paradox evropské obrany

30. 1. 2023

čas čtení 21 minut

Válka na Ukrajině byla pro evropské země budíčkem, který je upozornil na skutečnost, že na obraně záleží. Signalizují však některé nedávné slibné kroky správným směrem oživení snahy Evropské unie o strategickou autonomii a bezpečnostní a obrannou unii? A povede to k větší obranné spolupráci a integraci? Pokud jde o evropské obranné kapacity a operační akce, je to v nejlepším případě nejednoznačné, píše Nathalie Tocciová.

 19268

Putin řekl loni Johnsonovi, že ruská raketa "zasáhne Británii do minuty"

30. 1. 2023

čas čtení 2 minuty


 
Boris Johnson svědčí v novém dokumentu televize BBC o ruské agresi na Ukrajině, že Vladimir Putin mu v telefonátu těsně před invazí na Ukrajinu řekl, že by mohl odpálit  raketu, která by zasáhla Británii, "během minuty".

Bylo to v rozhovoru o hypotetické podpoře NATO na hranicích Ruska, pokud by se Putin rozhodl k invazi, kdy se Johnson snažil Putina přemluvit, aby invazi neprovedl

Tvůrcům dokumentárního filmu BBC Putin vs. Západ Johnson řekl, že Putinovy výroky nepovažuje za hrozbu.  

 19886

Spasitelský archetyp české politiky a udavač z Těšína

30. 1. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Vláda zařídila špatné počasí na Vánoce. Kvůli vládě se vloni neurodily švestky. Je vina vlády, že univerzity strašně špatně platí některé akademické pracovníky. - Tato vláda sice neřídí počasí, neopyluje kvetoucí stromy, ani sama nezavedla celé dekády (ne)fungující model financování vysokých škol, ale stejně zrovna ona teď může úplně za všechno.

 16578

Když lichváři řídí Vaše životy

30. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 3 minuty


Na povrchu možná zatím není nic znát, ale v podzemí to neustále žhne..
(Y. B. Mangunwijaya, 1998)


Tak jsme se zase dnes nasmáli, jak jednodušší a hloupí jsou lidé (nejen) ve vyloučených lokalitách. Je to vůbec možné? Oni poslechli "vlastně" Babišův vtip a šli vsadit své poslední "sociální dávky" na jeho zvolení někdy ve čtvrtek, kdy byl kurs 12:1…Prý získají 12 tisíc, cha, cha..Už jsi to četl?

Jenže ten příběh je opět trochu složitější. Omlouvám se, opět to není optimistické čtení a řešení problému jako individuální sociální pracovník také nemám v kapse.  Jen vím, že bez obrovské pomoci celé politické reprezentace - bude tato rakovina stále rychleji metastázovat a individuální sociální, případová práce, kterou používám třeba v Praze -  zde již naprosto nestačí:  

 19884

Věci jsou opravdu trochu složitější

30. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut


Je velmi zajímavé, jak Karel Dolejší propadá - pro středoevropské poměry trochu pozměněné - thatcherovské ideologii, že společnost neexistuje, nikdo nemá za druhé odpovědnost a každý jednotlivec se musí postarat sám o sebe. Kdokoliv, kdo požaduje jakékoliv strategičtější jednání vlády, je podle Dolejšího komunista, anebo se jako příslušník stárnoucí generace prý neosvobodil od závislosti na husákovském režimu a očekává, aby jako Husák dělal režim pro lidi všechno.

 19544

Bůh s námi všemi!

28. 1. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

To velké vítězství prezidentského zástupce "té vzdělanější části veřejnosti" léta páně 2023 v Čechách....

Píli pivo. Pili víno,
jedli z masa, z těsta
nejednomu oficíru
pukla z toho vesta.

(Karel Havlíček Borovský, Křest svatého Vladimíra)

"I Svatý Pavel, nejprve bojoval proti křesťanům, aby byl následně jejich ochránce." I toto jsem slyšel v sobotu odpoledne z úst redaktora veřejnoprávní televize pana Michala Kubala - reagoval tak na komunistickou minulost nového prezidenta. Chápu, v totálním amoku radosti z vítězství jím preferovaného kandidáta řekne člověk lecjakou blbost.

 19387

"Bylo to všechno zbytečné": Číňané sčítají náklady na Siovo rychlé rozhodnutí zrušit lockdown

30. 1. 2023

čas čtení 8 minut

 
Po třech letech lockdownu byla Čína na náhlou "svobodu" špatně připravena. Nyní, kdy podle některých odhadů zemřel až 1 milion lidí, roste hněv čínské veřejnosti.

Když si Sunny vzpomene na březen loňského roku, nad prožitým utrpením se zkroušeně zasměje. Devatenáctiletá studentka ze Šanghaje strávila ten měsíc zavřená na koleji, nemohla si nakoupit základní věci ani vyprat oblečení, dokonce se dva týdny nesměla sprchovat kvůli obavám z COVIDu. V dubnu se celé město uzavřelo.

Byl to začátek chaosu roku 2022, kdy se místní čínské úřady zoufale snažily dodržet nařízení prezidenta Si Ťin-pchinga o nulovém výskytu COVIDu a zároveň čelit dosud nejvirulentnějšímu kmeni viru: omikronu. "Všichni panikařili, nikdo nebyl připraven," říká.

Rozhovor Britských listů 566. Naslouchejme lidem, kteří budou volit Andreje Babiše

23. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Prezidentské volby zřejmě vyhraje Petr Pavel, avšak podpora Andreje Babiše je relativně silná. Co si počneme s rozkolem v české společnosti a se stále se zhoršující sociální situací velkého počtu obyvatelstva? O tom mluví |Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové Regionální televizi od úterý 23. ledna 2023.

K tomu:

 19891

Babiš prohrál, mléko z žaludku krávy se s vámi loučí

30. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

© Miroslav Vomáčka

Jako fandové Andreje Lidumila Dobrodince Babiše, známého též jako estébák Bureš, jsme v Britských listech uveřejnili zde a zde a zde a zde a zde články, kterými jsme chtěli pomoci zabránit zvolení tohoto estébáckého fízla prezidentem republiky.


 
 

Je těsně po volbách, úkol splněn!

Demokratickým hlasováním BEZ demokratického centralismu se shodujeme, že naše snažení bylo zbytečné, ten blbec se utloukl sám, hlasy jsme ubrali, ale ani to nebylo potřeba…

Vědci našli rostlinný toxin, "novou zbraň" ve válce s bakteriemi pomocí antibiotik

30. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Sdělují, že albicidin jim umožnil udělat obrovský krok vpřed k vytvoření nové řady účinných antibakteriálních léčiv.


Albicidin, silný rostlinný toxin s jedinečným způsobem ničení škodlivých bakterií, se stal jedním z nejsilnějších kandidátů na antibiotika za poslední desetiletí.


Vědci objevili rostlinný toxin, jehož jedinečný způsob likvidace bakterií by mohl být využit k vytvoření nové silné řady antibiotik. Vyhlídku na vývoj nových antibakteriálních léků tímto způsobem uvítali lékaři, kteří již mnoho let varují, že neustálý nárůst multirezistentních patogenů, jako je E.coli, představuje nebezpečnou hrozbu pro zdravotnictví na celé planetě.

 18993

Americký generál varuje, že britská armáda už není špičkovou bojovou silou

30. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Rishi Sunak riskuje, že selže ve své roli "válečného premiéra", pokud nepodnikne naléhavé kroky vzhledem k rostoucí bezpečnostní hrozbě ze strany Vladimira Putina. Přichází varování s výzvami k výraznému zvýšení výdajů na britskou armádu


Vysoce postavený americký generál soukromě sdělil ministru obrany Benu Wallaceovi, že britská armáda již není považována za špičkovou bojovou sílu.

Uvedli, že tento pokles bojových schopností - po desetiletích škrtů s cílem ušetřit peníze - je třeba zvrátit rychleji, než se plánovalo, a to v důsledku ruské války na Ukrajině.

"Sečteno a podtrženo... je to celá armáda, která není schopna už  desetiletí chránit Spojené království a naše spojence," uvedl jeden ze zdrojů z obrany.

Zdroje uvedly, že Rishi Sunak riskuje, že selže ve své roli "válečného premiéra", pokud nepodnikne naléhavé kroky vzhledem k rostoucí bezpečnostní hrozbě, kterou představuje Rusko Vladimira Putina.

To by mělo zahrnovat navýšení rozpočtu na obranu nejméně o 3 miliardy liber ročně, zastavení plánu na další zmenšení velikosti armády a uvolnění pravidel pro zadávání zakázek v době míru, která brání Británii v rychlém nákupu zbraní a munice.

Hospodaření OSBL za prosinec 2022

4. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem prosince  2022 měly Britské listy na účtu 11 601,70 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50 Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč. Děkujeme!!

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19884

Protestní hlasování neznamená, že voliči jsou blbí

28. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nesouhlasím s analýzou Karla Dolejšího, že miliony voličů, kteří hlasovali pro Andreje Babiše, navzdory zjevným faktům, že je k ničemu, hlasovali prostě hloupě a iracionálně, že jsou "nesvéprávní", prostě proto, že Babišovy lži a podrazy jim nevadí, "protože jsou taky takoví". Je opravdu nebezpečné a nepravdivé odsuzovat ty voliče, kteří hlasovali jinak než já jako "nihilisty". Není to zrovna sofistikovaná povolební analýza říct, že ti, kdo prohráli, jsou morálně nedostateční. V zavedených stabilních demokraciích (pokud ještě nějaké existují) se vždycky spíš analyzují důvody, proč voliči hlasovali tak, jak hlasovali. A myslím, že i v případě této české prezidentské volby je to jasné.

Vždyť se podívejte na mapu volebních výsledků. Pro Babiše hlasovaly ty kraje, které jsou zjevně v sociálním a ekonomickém průšvihu. I když, jak upozorňuje Daniel Prokop, zdaleka ne všichni voliči v těchto krajích, zdá se, že Babiš i v těchto deprivovaných oblastech vyvolal u řady lidí strach, že třeba Babiš nějakou zbrklou pitomou akcí  vytrhne ČR z NATO... Nicméně...

Je to, jak správně píše Karel Dolejší, totéž jako britská katastrofa s brexitem. Chudá severní Anglie hlasovala pro brexit, "aby establishmentu ukázala" a "proto, že to už nemůže být horší". Samozřejmě vyšlo najevo, že to v důsledku jejich hlasování pro brexit, proti jejich vlastním zájmům, daleko horší být může a je.

Mechanismus hlasování pro Andreje Babiše v deprivovaných regionech je přece naprosto jasný. Nemám-li na jídlo a na činži, mám-li v rodině čtyři exekuce a hrozí-li mé rodině bezdomovectví, můj emocionální stav způsobí, že budu hlasovat proti establishmentu - protože vidím, že politický establishment mi není schopen ani ochoten pomoci. Tak mu - emocionálně - chci ukázat co proto. Je mi jedno - a faktům nejsem v této situaci přístupný - že se hlasováním pro Babiše poškodím ještě víc.

Z úplně stejných důvodů sociálně deprivovaní občané postižení exekucemi hlasovali pro Miloše Zemana, přestože on měl silné vazby na exekutory a podporoval je. To těmto lidem nevadí - chtějí emocionálně ukázat svůj protest establishmentu.

Za hlasy pro Babiše samozřejmě může český politický establishment, který pro zchudlé občany nehne prstem.

 19884

Srovnávat nynější situaci s třicátými léty v Německu nelze

29. 1. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

Poměry jsou jiné. Máme sociální sítě. Jsme v podstatě obětí počítačů, už žijeme v éře, kdy je člověk podřízen robotům, jak před tím varoval Karel Čapek. Skutečnost, že, ovlivněni algoritmy na sociálních sítích, jsou uvoličů podporovány sebedestruktivní emoce, je absolutně známá a není to problém jen v České republice. Jednáme podle toho, co vidíme v řetězových mailech a na Facebooku. Stejně tak jako při jízdě autem jsme dnes zcela závislí na tom, co nám nařídí počítač, totéž platí i v politice. Umělá inteligence už řídí naše životy a my si to ani neuvědomujeme.

Že volili angličtí voliči v jihozápadní Anglii (Cornwall, Devon) v chudých  oblastech, které byly stoprocentně závislé na dotacích z Evropské unie pro brexit, "protože my tomu establishmentu ukážeme, horší to už být nemůže" a že stejně tak hlasovali angličtí rybáři (kteří teď v důsledku brexitu drtivou většinou přišli o své rybářské podnikání, protože jim brexit zabránit vyvážet ryby do EU), že stejně tak hlasovala chudá severní Anglie, je stoprocentně dokázaná. Konzervativní vláda samozřejmě ty dotace z Evropské unie nenahradila.

Úplně totéž platí o voličích v Chánově, v eldéenkách a ve věznicích v ČR.

Napsal nám k tomu jeden dlouholetý čtenář:

Kdy nastane konec Babišovy éry

28. 1. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Přece jen napíšu krátký komentář k výsledku prezidentských voleb 2023 už hned po volbách. Začnu tím, že jsem spokojen. Nový prezident ukončuje éru protizápadních prezidentů opoziční smlouvy a dává naději, že se z Hradu ponese naopak prozápadní směřování. Hodně záleží na tom, jakými lidmi se obklopí a jak se během působení v úřadu bude měnit (Václav Havel se jako prezident také hodně měnil).

Rozhovor Britských listů 565. Kdyby celá republika byla v situaci jako lidé v Karlovarském kraji, tak tady bude fašismus

19. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Situaci před druhým kolem prezidentské volby v ČR rozbírá Jan Čulík s komentátorem Britských listů Borisem Cvekem. Co je zdrojem rozdělení české společnosti? A bylo druhé kolo prezidentské volby vůbec nutné? A to, že se bude konat, a že vznikl prostor čtrnácti dní pro lživou předvolební manipulaci občanů, čí je to vina? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 20. ledna 2023.

Co udělal Putin s Navalným ve vězení

30. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Rozhovor Britských listů 563. Proč mají sociální pracovníci plat 27 000 měsíčně (když učitelé mají 47 000)?

13. 1. 2023

čas čtení 1 minuta



"Psychologicky má tenhle stav velmi negativní vliv na celé poskytování sociálních služeb, na existenci toho systému. Nedovedu si vysvětlit ten nepoměr platů jiných státních zaměstnanců a pracovníků sociálních služeb. Nedovedu pochopit, že by profese sociálního pracovníka byla pro stát nějak postradatelnější." říká Martina Zikmundová z České asociace streetwork, jejíž pracovníci zasahují u lidí všeho věku, kde hrozí nebezpečí, že by mohli vypadnout z normálního koloběhu společenské a lidské interakce. Jan Čulík mluví v tomto Rozhovoru Britských listů s Martinou Zikmundovou o nevysvětlitelném jevu, proč jsou sociální pracovníci v České republice trestáni rekordně nízkými platy. Nejenže se starají o chudé lidi, ale sami jsou chudí. Není divu, že ze systému odcházejí jinam. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 13. ledna 2023.

K tomu:

Ruští teroristé znovu bombardovali Cherson

30. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

Ruská raketa zasáhla obytnou budovu v Chersonu v centru města v 11 hodin večer. Kvůli obrovské explozi jsem vyskočila z postele. Budova je vážně poškozena a hoří. Jsou tam mrtví a ranění. Zatracení teroristé.



 19544

Včera, dnes a zítra, aneb od pondělí do pátku sledovali pohádku

28. 1. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

A tak jdeme do finále a za všechno vážně dík, přeje český politický holubník. Zřel jsem pilně a neomylně od pondělí do úderu páteční čtrnácté hodiny Poslední soud nad Českou oligarchickou republikou. Podle podlé fanatické fantasmagorické kampaně přecházející do antikampaně to fakt vypadalo, že k nám zavítal z hlubin uhelných dolů Poslední soud. Možná ne Poslední soud, ale předposlední jistě. Přiznám se rovnou, nemám tolik odvahy a ve skříni magické brnění, abych snad sledoval televizní předvolební manéž. Zůstal jsem skromně u netištěných internetových napajedel pro voliče prezidentského majestátu.


 16492

Americký generál "očekává válku s Čínou v roce 2025"

30. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Čínská vláda už léta otevřeně oznamuje, že chce anektovat ostrovní stát Tchaj-wan. To vyvolalo konflikty mimo jiné s USA a obavy z vojenského konfliktu mezi dvěma světovými mocnostmi. Čtyřhvězdičkový generál amerického letectva nyní tyto obavy přiživuje.

Izrael provedl útok dronem na íránskou vojenskou infrastrukturu - WSJ

30. 1. 2023

čas čtení 5 minut

 
Deník Wall Street Journal cituje americké představitele, podle nichž byl útok proveden uprostřed rozhovorů mezi Jeruzalémem a Washingtonem o nových způsobech, jak čelit Teheránu


Izrael provedl útok dronem, který zasáhl vojenskou infrastrukturu v íránském městě Isfahán, uvedl v neděli deník Wall Street Journal s odvoláním na americké představitele a osoby obeznámené s operací.



Už druhou noc jsou íránská vojenská zařízení terčem útoků

30. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta



Občané v Teheránu křičí: Smrt Chameneímu! Proklínáme Chameneího!



 18993

Korupce v britské Konzervativní straně: Sunak konečně vyhodil z funkce zdiskreditovaného předsedu Toryů

29. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Nadhim Zahawi odvolán z funkce předsedy strany Toryů kvůli daňovým aférám

Rishi Sunak vyhodil Zahawiho z vlády poté, co se zjistilo, že porušil ministerský kodex
 
 

Rishi Sunak propustil předsedu Konzervativní strany Nadhima Zahawiho poté, co bylo zjištěno, že porušil ministerský kodex kvůli svým daňovým záležitostem.

Bývalý kancléř čelil rozsáhlým interpelacím  v parlamentu a v médiích poté, co vyšlo najevo, že po dohodě s daňovým úřadem souhlasil s tím, že zaplatí dodatečně pět milionlů liber  na daních.

V dopise předsedovi strany toryů Sunak uvedl, že poradce pro etiku sir Laurie Magnus dospěl k závěru, že došlo k "závažnému porušení" ministerského kodexu. "V důsledku toho jsem Vás informoval o svém rozhodnutí odvolat Vás z funkce ve vládě Jeho Veličenstva," uvedl.

Premiér, který slíbil "integritu, profesionalitu a odpovědnost na všech úrovních" své vlády, byl pod rostoucím tlakem, aby Zahawiho z kabinetu vyhodil.

 16578

Důchodová reforma nebo tupý útok na slabší část společnosti = staré a většinou nemocné(?)

28. 1. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty



Co by to bylo za důchodovou reformu, která vsadí na znepříjemnění odchodu do předčasného důchodu lidem po šedesátce, kteří povětšině mají nějaké zásadní zdravotní problémy? To by mohl schválit jen sbor velmi ne-mocných hlav. Pochopím, že pokud je někdo fit, tak ať, jak již bylo rozhodnuto dříve, pracuje do 65 (a to číslo ať už proboha nikdo neposouvá dál a hledá vhodnější zdroje státního rozpočtu, jako třeba „daň z bohatství“ nebo „daň z robotů“!).

 19887

Kreml si myslí, že jadernou válku může vyhrát

30. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Mnoho Rusů, kteří se staví proti Putinově válce na Ukrajině, a ještě více západních analytiků je přesvědčeno, že Vladimir Putin potřebuje prostor k vybudování svých konvenčních sil - a že ho odradí od jaderné války, pokud Západ neposkytne Ukrajině dostatek zbraní najednou, aby tak umožnil Kyjivu přejít do útoku, říká Alexandr Skobov.

 18235

Je v Rusku možný vojenský převrat?

30. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Před padesáti lety uspořádala skupina portugalských důstojníků otrávených "nekonečnými koloniálními válkami" puč a svrhla režim Antonia Salazara. Nelze vyloučit, že v určitém okamžiku jejich ruští kolegové zkusí něco podobného, tvrdí Abbás Galljamov.

 19041

Proč se v ruské společnosti zezdola nic zásadního nezmění

30. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

Elitní školicí a výzkumné středisko ruského ministerstva zahraničí, MGIMO, nedávno provedlo výzkum 48 cílových skupin po celé zemi, aby zjistilo, co Rusové považují za hlavní problémy a jak vidí jejich řešení. Odpovědi nabízejí málo povzbuzení těm, kteří doufají ve změnu, upozorňuje Pavel Prjanikov.

Útok dronů zasáhl íránskou továrnu na munici

29. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Íránské ministerstvo obrany zaznamenalo výbuch a hlásí "menší škody"

Pozadí napětí kvůli jadernému paktu a zbraním pro Rusko


K útoku na vojenskou továrnu v Íránu byly použity drony, íránské tiskové agentury informovaly o hlasitém výbuchu a ukázaly záblesk světla v údajné továrně na munici.

U továrny v centrální provincii Isfahán byla zobrazena záchranná vozidla a hasičské vozy. K útoku došlo  uprostřed napětí v souvislosti s íránským jaderným programem a také s dodávkami bezpilotních letounů Shahed do Ruska, které jsou používány ve válce proti Ukrajině.

Podle některých zpráv bylo v průběhu několika hodin zasaženo několik zařízení v okolí Íránu. Íránská tisková agentura IRNA informovala o požáru v ropné rafinerii ve městě Tabríz na severu země a uvedla, že byl zraněn jeden člověk. Neuvedla, co bylo příčinou požáru a zda souvisí s incidentem v Isfahánu.




 19544

K probíhajícím prezidentským volbám

28. 1. 2023

čas čtení 1 minuta



Američané protestují proti nesmyslnému zabíjení lídí policií

28. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Protestující po celých USA žádají spravedlnost pro Tyra Nicholse, kterého zabiíla americká

Poté, co bylo zveřejněno video brutálního zbití, se lidé shromáždili, aby odsoudili násilí a zneužití moci.


Na videu zveřejněném v pátek pozdě večer je vidět, jak několik memphiských policistů opakovaně kope Nicholse do hlavy, bije ho pěstí do obličeje a mlátí obuškem.

Tyre Nichols se nechoval násilně ani se nijak nebránil. Není jasné, proč ho policie vytáhla z jeho automobilu a smrtelně ho zranila.

Policisté ani zdravotnický personál nezasáhli poté, co Nichols po těchto útocích nebyl schopen sedět ve vzpřímené poloze. Pět ze zúčastněných policistů bylo od policie  propuštěno a obviněno z vraždy druhého stupně.

Pozor: Vysoce drastické záběry:

Dženin, Jeruzalém: cyklus násilí mezi Izraelci a Palestinci se zintenzivňuje

28. 1. 2023

čas čtení 5 minut


Řetězová reakce zabíjení způsobuje, že Izrael a okupovaná území stojí na pokraji nového kola krveprolití


To, co začalo jako normální, poklidný páteční večer, skončilo tragédií pro rodinu Mizrahiových, která žije v okupované východojeruzalémské čtvrti Neve Yaakov. Kolem osmé hodiny večerní zahájil osamělý palestinský střelec palbu na lidi před synagogou, sedm jich zabil a devět zranil.

Eli a Natali Mizrahiovi, čtyřicetiletí novomanželé, právě večeřeli se svou rodinou, když uslyšeli na ulici střelbu a křik. Vyběhli ven na pomoc a zaplatili za to životem.

"Byli jsme uprostřed jídla, když se ozvalo několik výstřelů a můj syn vyskočil," řekl novinářům Eliho otec Šimon Israel. "Zdá se, že mluvil s teroristou, který vytáhl zbraň. Eli a jeho žena byli zavražděni," dodal. "Terorista stál u svého auta a zastřelil je, pak nasedl do auta a utekl."

Británie: Konzervativní "deník" Daily Telegraph se už s konečnou platností zbláznil

28. 1. 2023

čas čtení 1 minuta


Anglický princ Andrew byl obviněn, že před časem znásilnil nezletilou, sedmnáctiletou Victorii Giuffre a byl nucen jí zaplatit odškodné 10 milionů liber (zaplatila to za něho královna Alžběta). Nyní se Andrew rozhodl jít v této věci znovu k soudu a tvrdit, že Victorii neznásilnil.

Daily Telegraph publikuje v sobotu na titulní stránce (!) fotografii, která má dokázat, že vana, v níž měl Andrew Victorii znásilnit, je "příliš malá", takže "k ničemu nedošlo". (Victorie ho ovšem obviňuje, že jí ve vaně pouze olizoval prsty u nohou a k znásilnění došlo posléze na posteli ve vedlejší místnosti.)

Je tohle rekordní propad britského žurnalismu?  Hlouběji už to nejde? (JČ) 


Nedělní Sunday Times to parodoval: Důkaz, že princ Andrew v té době byl v pizzerce:




 19841

Konec "reálpolitiky"

27. 1. 2023

čas čtení 8 minut

Reálpolitické myšlení utvářelo západní politiku vůči Rusku po celá desetiletí: Především myšlenka, že s Putinem lze jednat. Dnes je jasné, že tento kurz byl založen na několika myšlenkových chybách. To musí mít po válce důsledky pro jednání s Moskvou, upozorňuje Clemens Wergin.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij po posledních úderech volá po dalších sankcích a dalších zbraních

27. 1. 2023

čas čtení 5 minut

 

Během čtvrtečních úderů byly slyšet výbuchy v blízkosti Záporožské jaderné elektrárny, sdělujejaderná agentura OSN


- Australský premiér Anthony Albanese v pátek zopakoval australskou podporu Ukrajině a kritizoval příznivce ruské invaze poté, co se objevilo video zachycující otce Novaka Djokoviče, jak na Australian Open pózuje s fanoušky s ruskými vlajkami, informuje agentura Reuters.

Policie vyslechla čtyři fanoušky, kteří byli spatřeni s "nevhodnými vlajkami a symboly" po středečním čtvrtfinálovém zápase mezi Rusem Andrejem Rublevem a favorizovaným Djokovičem, uvedli organizátoři Tennis Australia.

"Chci zdůraznit, že Austrálie stojí na straně ukrajinského lidu. To je postoj Austrálie a Austrálie jednoznačně podporuje vládu mezinárodního práva," řekl Albanese na tiskové konferenci poté, co se jeden z reportérů zeptal, zda by měl být Djokovičův otec Srdjan deportován poté, co byl spatřen, jak pózuje na fotografiích s fanoušky s ruskými vlajkami.

"Nechceme, aby byla jakkoli podporována ruská invaze na Ukrajinu, která má na ukrajinský lid zničující dopad."

Albanese na otázku, zda by měl být Srdjan Djokovič deportován, přímo neodpověděl.

 

 18489

Hloupí, nebo navedení?

27. 1. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

K ruskému narativu "Západ dodávkou tanků přímo vstupuje do války na Ukrajině", který opakují nekompetentní západní komentátoři, lze říci jako nejstručnější komentář dvě krátká slova: "MiG Alley". 

 18993

Brexit: Počet studentů z EU na britských univerzitách se po brexitu snížil na polovinu

27. 1. 2023

čas čtení 5 minut

 

Údaje ukazují prudký pokles studentů z Itálie, Německa a Francie, přičemž brexit je považován za hlavní odrazující faktor.


Počet studentů z EU, kteří se zapsali na britské univerzity, se po brexitu snížil o více než polovinu - podle údajů prudce poklesl počet stipendistů z Itálie, Německa a Francie.

Brexit je považován za hlavní odrazující faktor, kvůli nyní horentním poplatkům za studium,

Před brexitem evropští  studenti platili domácí poplatky ve výši něco málo přes 9 000 liber a měli k dispozici studentské finance. Po brexitu se poplatky zvýšily až na 38 000 liber. Ve Skotsku pregraduální studenti žádné školné neplatí, a tak tam dosud mohli studenti z ČR i ze Slovenska i z ostatních zemí EU studovat zadarmo. A na Glasgow University jich bylo hodně, poznamenává Jan Čulík.

Počet studentů z EU, kteří se zapsali do prvního ročníku bakalářského nebo postgraduálního studia, se snížil z 66 680 v roce před vstupem brexitu v platnost, tedy v roce 2020, na 31 000 v roce 2021. V tomto roce se poprvé se studenty z EU zacházelo stejně jako se studenty přicházejícími z Číny nebo Indie.

Vysoká činitelka EU vyzývá k vytvoření "Rádia Svobodné Rusko" na pomoc exilovým médiím

27. 1. 2023

čas čtení 5 minut

 

Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise, zdůrazňuje, že EU má morální povinnost pomoci Rusům 
 

Vysoce postavená představitelka  EU vyzvala k vytvoření "Rádia Svobodné Rusko", které by pomohlo nezávislým ruským médiím šířit informace v jejich   zemi a vyhnout se tvrdé cenzuře.

Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise odpovědná za hodnoty a transparentnost, uvedla, že EU má morální povinnost podporovat demokratické ideály v Rusku. "Neměli bychom se vzdát ruské společnosti ... bez ohledu na to, jak málo nebo jak mnoho lidí chce slyšet skutečné zprávy, a ne kremelskou propagandu," řekla.

Věra Jourová v Rozhovoru Britských listů:

 19544

Babišovy výpady a vousy v době, kdy se blíží rozhodující test českých voleb

27. 1. 2023

čas čtení 5 minut

Robert Tait shrnuje v deníku Guardian nejnovější vývoj poněkud potrhlé prezidentské kampaně v ČR.  Nemá tam však nejnovější fake news o tom, že je Petr Pavel údajně mrtvý :) článek, ač vyšel v pátek, je zřejmě z poloviny týdne. (JČ)


Zaostává v průzkumech, a tak se bývalý premiér uchýlil k nekompromisnímu útoku na svého prezidentského soupeře Petra Pavla

 
Bývalého českého premiéra Andreje Babiše čeká o víkendu možná rozhodující zúčtování v jeho kariéře, až voliči vynesou svůj verdikt v prezidentských volbách, které by podle průzkumů mohl tvrdě prohrát.

Bojovný Babiš, který spolu se svým spojencem, odcházejícím prezidentem Milošem Zemanem, dominoval politice této středoevropské země v uplynulém desetiletí, se v přímém souboji, který mnozí pozorovatelé považují za klíčový pro budoucnost české demokracie, utká s vyznamenaným vojákem Petrem Pavlem - generálem ve výslužbě a bývalým druhým velitelem NATO.

Volební místnosti se otevřou v pátek a uzavřou v sobotu.

 18794

Nenechte se zmást: Německo se k vyslání tanků na Ukrajinu staví neochotně

27. 1. 2023

čas čtení 4 minuty

Invaze na Ukrajinu otřásla Německem a oslabila jeho dlouhá desetiletí silnou vazbu na pacifismus

Ruská invaze na Ukrajinu v plném rozsahu uvrhla Německo do nutnosti vážné sebereflexe. Rozbila mnoho jistot, včetně dokonce té nejželeznější zásady poválečných německých dějin, která tvrdila, že žádný konflikt nelze nikdy vyřešit vojensky. Slavné německé krédo "Wandel durch Handel", změna prostřednictvím obchodu, bylo přímo odvozeno od tohoto myšlení, které prostupovalo prakticky všemi částmi německé společnosti, píše Jan-Philipp Hein.

 18299

O přetrvávajícím ruském vlivu v Německu

27. 1. 2023

čas čtení 7 minut

Kontroverzní odvolání šéfa kybernetické obrany Schönbohma se ukazuje v novém světle. Výzkum WELTu zjistil, že IT společnost blízká ruským tajným službám a Schönbohmovi byla v hledáčku ministerstva vnitra – ale dostávala finanční prostředky od ekonomických ministerstev, informují Nikolaus Doll a Martin Lutz.

 19716

Ukrajina nebude schopna odolávat ruské palebné síle navždy

27. 1. 2023

čas čtení 6 minut

Skutečnost, že Olaf Scholz zůstává v otázce tanků tvrdohlavý, je právě teď vojensky katastrofální: Znovudobytí Ukrajiny vázne, Putin plánuje nové ofenzívy. V této situaci je Kyjiv závislý na "vševojskových operacích", v nichž hrají ústřední roli tanky, píše brigádní generál ve výslužbě Klaus Wittmann.

 19880

Británie: Návštěvnice Dolní sněmovny nesměla vstoupit do parlamentu s nálepkou na laptopu "Stop brexit!"

27. 1. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Anna Betzová informuje, že jí bylo řečeno, aby nálepku odstranila nehty, a pak jí byla dána páska, aby ji zakryla
 

 
Žena, která byla pozvána do parlamentu na zahájení výstavy, byla požádána, aby před vstupem seškrábala z horní části svého notebooku starou nálepku "Stop brexit!".

Šestašedesátileté Anně Betzové, sociální pracovnici v důchodu, bylo řečeno, že musí nálepku odstranit pro případ, že by  počítač mohla v parlamentě zvednout a "tak protestovat"!
 

Parlamentní orgány protokol hájily s tím, že uvnitř je zakázáno používat "materiály s politickými nebo urážlivými hesly".

Poslední dobou požaduje drtivá většina britského obyvatelstva, aby byl brexit zrušen, avšak britské politické strany to ignorují.

Zdroj v angličtině ZDE

Izraelské síly zabily při razii na Západním břehu devět Palestinců

27. 1. 2023

čas čtení 5 minut

 
Palestinští představitelé přerušili bezpečnostní vazby s Izraelem po smrtící přestřelce v uprchlickém táboře Dženin

 
Izraelské síly zabily devět Palestinců během zásahu na severu okupovaného Západního břehu Jordánu. Byl to nejsmrtelnější den na tomto území za poslední roky. Přiměl palestinské představitele k přerušení bezpečnostních vazeb s Izraelem a mezinárodní zprostředkovatele k tomu, aby začali bránit eskalaci násilí.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví byla mezi mrtvými 61letá žena a jeden muž a dalších asi 20 lidí bylo ve čtvrtek ráno při násilnostech vážně zraněno. K dvěma obětem se přihlásila militantní skupina Palestinský islámský džihád, k dalším čtyřem Hamás a k jedné ozbrojené křídlo frakce Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.

 19881

Rusko zakázalo Meduzu ve snaze zlikvidovat nezávislé zpravodajství

27. 1. 2023

čas čtení 3 minuty

Zpravodajský portál Meduza byl v Rusku prohlášen za "nežádoucí" a jeho novinářům, zdrojům a dárcům hrozí trestní stíhání
 


Rusko prohlásilo zpravodajský portál Meduza za "nežádoucí organizaci", čímž fakticky postavilo mimo zákon jeden z nejznámějších zdrojů nezávislého zpravodajství o Kremlu a válce na Ukrajině.

Meduza, kterou založili ruští novináři v lotyšské Rize v roce 2014, byla ve čtvrtek ruskou generální prokuraturou prohlášena za nežádoucí organizaci, protože "představuje hrozbu pro základy ústavního pořádku a národní bezpečnosti Ruské federace".

 19073

Putin napadl Ukrajinu kvůli obavě z revoluce v Rusku

27. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Řada pozorovatelů se soustředí na to, že Vladimir Putin ve svém nedávném projevu v Petrohradě použil slovo "válka", když hovořil o konfliktu na Ukrajině. Tím se dostal do rozporu s masivní snahou vlastního režimu potrestat každého, kdo se odvolává na jeho tamní akce jako na cokoliv jiného než "zvláštní vojenská operace". Ale to není to nejdůležitější, upozorňuje Nikita Trebejko.

 19113

Demograf: Ruský census v roce 2021 byl nejhorší v historii

27. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Od konce sovětských časů dopadlo každé následující ruské sčítání lidu hůře než to předchozí. Census z roku 2002 byl horší než z roku 1989; sčítání v roce 2010 bylo ještě horší a rok 2021 bylo "nejhorší v celé historii země", upozorňuje demograf Alexej Rakša.

 19789

Ani Kreml, ani obyvatelstvo "demografickou propast" neřeší

27. 1. 2023

čas čtení 2 minuty

V době, kdy ruská populace klesá o více než milion ročně a kdy počet úmrtí převyšuje počet narozených ve více než polovině federálních subjektů až třikrát, se ani Kreml, ani ruský lid o tuto hrozící tragédii nestarají, říká Jurij Krupnov.

 19376

Hrozí ruským univerzitám "vědecký putinismus"?

27. 1. 2023

čas čtení 1 minuta

Ruské univerzity se nemusejí obávat, že Putinův režim vyvine a zavede všeobjímající ideologii. Nemá na to zdroje ani zájem. Místo toho se zaměřuje na podporu loajality a poslušnosti k sobě samému, spíše než k nějaké velké ideologické konstrukci, tvrdí Michail Sokolov.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina | Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
19431