18262

Ruské "nové zbraně": Od odstrašování k přinucení?

16. 1. 2022

čas čtení 12 minut

  • Přinejmenším je důležité zvážit fakt, že Rusko staví svůj arzenál do služeb strategie "agresívního útočiště": Zahájit klasickou ozbrojenou ofenzívu na omezeném geografickém území v postkomunistickém prostoru s tím, že vnější mocnosti jsou odrazeny od toho, aby napadenému přišly na pomoc, hrozbou jaderné eskalace. 

Rozhovor BL 459. Mladí lidé v Číně smějí od nynějška hrát digitální hry jen tři hodiny týdně

14. 1. 2022

čas čtení < 1 minuta



Čína drasticky omezila právo mladých lidí hrát digitální hry na internetu. O tom hovoří Bohumil Kartous se sinologem Filipem Jiroušem z projektu Synopsis. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. ledna 2022.

Novak Djokovič bude vyhoštěn z Austrálie. Federální soud potvrdil zrušení jeho víza

16. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Novak Djojković byl nyní deportován. Mohl se samozřejmě tomuhle všemu vyhnout, kdyby se nechal očkovat. Jeho rozhodnutí nenechat se očkovat ho stálo možnost vyhrát po jednadvacáté. Za každé rozhodnutí, které učiníte, přicházejí důsledky.

Soud v neděli zamítl žalobu proti rozhodnutí australského ministra pro přistěhovalectví Alexe Hawkeho o zrušení víza s odůvodněním, že Djokovičova přítomnost v Austrálii by mohla představovat riziko "občanských nepokojů", neboť je "talismanem nálad proti očkování".

Předseda soudu James Allsop oznámil, že soud jednomyslně zamítl Djokovičovu žalobu a že tenisová hvězda zaplatí náklady řízení.

 16447

Koronavirus: Odhalen další mejdan v Downing Street během lockdownu

14. 1. 2022

čas čtení 7 minut

V pátek 14. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  13 151  denních nákaz. Hospitalizováno je 1802 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 828 lidí, to je denní nárůst o 29 osob. Počet nákaz za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je 586 (v pátek byl 525), počet nákaz za posledních 14 dní na 100 000 obyvatel je 990 (v pátek byl 914). Suspektní reinfekce je 36 280 případů, v pátek 14.1 jich bylo 1687.  ZDE      

Ve čtvrtek 13. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  11 675  denních nákaz, avšak nezaznamenávají se reinfekce. Hospitalizováno je 1912 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 799 lidí, to je denní nárůst o 77 osob.   ZDE    

- Itálie v sobotu zaznamenala 180 426 denních nákaz a 308 mrtvých.

- Tisíce lidí demonstrovaly ve Vídni proti povinnému očkování na covid, které vláda zavádí od února. Parlament o tom bude hlasovat příští týden. Podle průzkumu pro časopis Profil je 51 procent Rakušanů proti povinnému očkování. 34 procent Rakušanů je obecně proti povinnému očkování a 17 procent jich chce počkat. 45 procent Rakušanů povinné očkování proti covidu podporuje. Obě hlavní rakouské strany, konzervativci Karla Nehammera a opoziční sociální demokrati mají podporu 25 procent. Ultrapravicová Strana svobody má podporu 20 procent.


-  Neustále vycházejí najevo DALŠÍ informace o zakázaných, tajně pořádaných opileckých mejdanech v Downing Street za Borise Johnsona. Sídlo britského premiéra pořádalo během lockdownu od roku 2020, kdy bylo zakázáno sdružovat se, opilecké mejdany každý pátek až do časných ranních hodin. Zaměstnanci Downing Street si k tomu účelu dokonce pořídili ledničku, kde chladili až 34 lahví vína:


- V Británii stoupá počet nemluvňat ve věku pod jeden rok hospitalizovaných s omikronem, lékaři ale konstatují, že onemocnění je většinou velmi mírné. Počet dětí mladších jednoho roku hospitalizovaných na covid byl 30 procent, nyní je za poslední měsíc 42 procent. Možná je to proto, že omikron postihuje horní cesty dýchací a nemluvňata je mají krátké. Děti mají horečku, kašel a přiznaky chřipky a většinou jsou v nemocnici na kontrolu. Hospitalizovány jsou většinou na dva dny. ZDE  

- Polští vládní vědečtí poradci pro  covid rezignovali. Obvinili polskou vládu, že se  neřídí vědeckými poznatky. Více než dvě třetiny členů polského lékařského poradního orgánu pro Covid-19 v pátek rezignovaly s tím, že vláda nedbá jejich doporučení pro pandemii. V prohlášení 13 ze 17 členů rady uvedlo, že pociťují "nedostatek politických možností k zavedení optimálních a celosvětově ověřených metod boje proti pandemii". Stěžovali si také na "rostoucí toleranci" vlády vůči státním úředníkům, kteří zlehčují hrozbu pandemie a  potřebu očkování.  Tento týden počet úmrtí na koronavirus v Polsku překročil 100 000. Polsko patří  patří v současné době v počtu  úmrtí na milion obyvatel k nejvyšším na světě, je to tam více než 57 ve srovnání s přibližně 34 úmrtími ve Spojených státech a 38 v Rusku. Pouze 56 % z 38 milionů obyvatel Polska je očkováno, což je méně, než je průměr v Evropské unii. 

Anna Hogenová a balancování na hraně fašismu

14. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Na YouTube lze najít mnoho různých rozhovorů s paní Annou Hogenovou, profesorkou filozofie. Jsou to vesměs velmi sledované a populárně orientované příspěvky zaměřené na kvalitu vnitřního života člověka. Chtěl bych začít tím, že kdyby se paní profesorka omezila na to, tedy na úroveň osobního svědectví, poezie, mystiky, bylo by to podle mne v pořádku, i když osobně s ní nesouhlasím ani v této rovině.

Mezitím v Absurdistánu 206:

Poláci se nadšeně nechávají nakazit covidem a drasticky chudnou

14. 1. 2022 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Zdá se, že novoroční koncert pořádaný státní polskou propagandistickou televizí  TVP (viz kapitola z minulého týdne) měl na polskou společnost opravdu velký dopad. Zakopané, horské středisko, kde se tato akce konala (a které se nachází v regionu obývaném horaly, kteří patří mezi nejvíce antivaxerské skupiny v Polsku), zaznamenalo 159% nárůst osob nakažených covidem.  Není divu, vždyť jen na koncert přišlo 40 000 diváků a město navštívilo přes 100 000 lidí - a většina z nich zřejmě omezení proti covidu ignorovala.

 16578

Už jsem mnohé od té doby pochopil…

14. 1. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 10 minut

S využitím hlášek z filmu Bílá paní

„Fialový předsedo, já už jsem od té doby mnohé pochopil, takže já už to dnes vidím z úplně jiné strany!“

Rakušan a ti druzí druzi

Rakušan, boss Kroužkovců, morální a čestný politik nové vlny Změny, velký nevraceč neslušných sponzorských darů od darebných jinochů, jenž hrdě plamenně navedl „Spolustaníky“ k zuřivému vykroužkování koaličních nadějných Pirátů, neváhal ani chvíli a pelášil směr Hrad nebo do Lán k možnému smlouvání za nové věci starých dobrých sponzorů. Bojoval srstnatě, aby už mohli konečně koaličně vládnout a plnit předpřipravené měchy, měšce a měchury. V rámci slušnosti, čestnosti a morálky Vlády Změny z pozice ministra vnitra o svém poklesku zapomněl informovat voliče. To musíte moc opatrně, aby nám lidé nezačali moc přemýšlet! Prý si příště již dá pozor a na Hrad a do Lán už ani nepáchne. Už leccos pochopil.

30738

Rusko "chystá operaci k ospravedlnění invaze na Ukrajinu"

14. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

  • USA disponují informací, že Rusko rozmístilo skupinu operativců, kteří mají provést na východě Ukrajiny operaci s cílem vytvořit záminku k invazi, píše Natasha Bertrandová.
.
Jake Sullivan, poradce Joea Bidena pro národní bezpečnost, konstatuje, že americká výzvědná komunita má informace, že Rusko se připravuje vytvořit záminku pro invazi na Ukrajinu, píše Amy Mackinnon, reportérka pro národní bezpečnost v časopise Foreign Policy, spolupracovnice Britských listů a absolventka ruštiny a češtiny na Glasgow University:

Odsouzení vraha Asadova režimu, podporovaného Ruskem, upozornilo na děsivé zabíjení v Sýrii

14. 1. 2022

čas čtení 5 minut


Slzy úlevy. Konečně spravedlnost.


Reportérka:

Jasmína je žalobkyní v soudním případu, který se zapsal do historie. Její otec a bratr byli zabiti vládními silami v Sýrii. Ve čtvrtek se dočkala toho, že  Anvar Raslan, muž, který za to nese odpovědnost, byl odsouzen německým soudem k doživotnímu vězení.  Rozsudek nad tímto jediným mužem odsuzuje celý syrský režim. Odsouzený neposkytl žádnou reakci. Byl odsouzen za zločiny proti lidskosti.

Tento osmapadesátiletý muž byl bezpečnostním důstojníkem prezidenta Asada, který dohlížel na systematické mučení tisíců  zatčených, "zmizelých" osob.Co se stalo? Všech pět bratrů Jasminy  bylo zabito.



European Medical Agency: Nejnovější informace o covidu 19 - na rozdíl od toho, co o tom napsaly Novinky

14. 1. 2022

čas čtení 22 minut

Milá redakce,

pro zajímavost posílám, co jsou Novinky schopné vybrat z tiskové konference EMA. Nevím, jestli to chcete nějak použít, napsal nám Jan Vaňo.



Ano, je to skutečně pozoruhodné. Dovolili jsme si tedy přeložit značnou část této tiskové konference do češtiny, viz níže. Zde je videozáznam v angličtině:

Ukrajinu zasáhl "masivní" kybernetický útok proti vládním webovým stránkám

14. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Zjevní ruští hackeři zanechali varovný vzkaz: "Ukrajinci... bojte se a očekávejte horší věci
Ukrajina se od roku 2014 opakovaně stává terčem kybernetických útoků.



Ukrajina byla zasažena "masivním" kybernetickým útokem, při kterém byly vyřazeny z provozu internetové stránky několika vládních úřadů včetně ministerstva zahraničních věcí a ministerstva školství.

Činitelé uvedli, že je příliš brzy na vyvozování jakýchkoli závěrů, ale poukázali na "dlouhou historii" ruských kybernetických útoků proti Ukrajině, přičemž útok přišel poté, co bezpečnostní rozhovory mezi Moskvou a USA a jejich spojenci tento týden skončily na mrtvém bodě.

 18077

NATO "se obává ruského útoku na několika frontách"

14. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

  • Podle zprávy v médiích existuje v NATO strach, že by Rusko mohlo využít své nedávno masivně zvýšené vojenské přítomnosti k útoku na široké frontě – včetně útoků proti členským státům. NATO by pak nemělo nic, co by dost rychle postavilo proti takové eskalaci.

Rozhovor Britských listů 458. Buďme v kontaktu s tím, co se nám děje. Nepopírejme realitu

10. 1. 2022

čas čtení 2 minuty



Co je příčinou toho, že se v ČR tak intenzivně šíří bludy a lži, ohrožující lidský život? Proč to lidé dělají? V tomto Rozhovoru Britských listů na toto téma hovoří Jan Čulík s  analytickou psycholožkou Janou Bryjovou a výtvarníkem Janem Paulem,  kteří se mimo jiné v připravované knize O narcismu a věcech lidských tímto tématem také zabývají. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 11. ledna 2022.




K tomuto rozhovoru nám napsal František Řezáč:

Hluboce se klaním a děkuju za ten rozhovor o psychologii. Byl jsem čtyři měsíce v ústavu kvůli alkoholu a využil toho času k jakýmsi počátkům studia psychologie. Ten dědek s pistolkama je prdlouš. Patrně profesní deformace, fascinace automatickou střelbou. Znám to z vojny.. Jinak si myslím, že motivace vrahů politiků, papežů, prezidentů atd. pramení z osobní touhy někoho zabít a pak se na to namontuje nějaká "vyšší" myšlenka, za jásotu médií. Psychologie, která se nedá úplně vymezit nebo ohraničit vůči psychiatrii (Vondráček, Úvahy psychiatricko-psychologické) je u nás velmi podceněna. Má to reálně velké ekonomické dopady. Různým těm průšvihům by se dalo zabránit, kdyby lidi s problémy (práce, manželství, zdraví vůbec atd.) šli napřed k psychologovi se poradit. A nezačali místo toho chlastat. Možná by se preventivně zabránilo smutným cestám do ústavů až tam na konečné u Apolináře. (Zdeněk Štěpánek v úžasné roli alkoholika). Můžeme se smát Američanům, že mají každý svého psychologa, jako to dělá velký Američan Woody Allen. Moje lékařka duše je chytrá a krásná, což mne silně motivuje k tomu, abych ji přesvědčil, že nemusím stoprocentně abstinovat. Na zdraví! Mně už je 77. Ale v léčebně byli i kluci a holky před maturitou. A k tomu drogy...V ČR je statisticky ohroženo alkoholismem asi půl milionu lidí. Po téhle divné době to může být mnohem víc. Říkejme si pravdu!

Novak Djoković: Austrálie zrušila Djokovićovi vízum před Australian Open

14. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 


Australské vízum Novaka Djokoviće bylo opět zrušeno jen několik dní před začátkem Australian Open

V pátek využil australský ministr pro imigraci Alex Hawke své osobní pravomoci a zrušil Djokovićovi vízum

Toto rozhodnutí znamená, že Djokovićovi může být fakticky znemožněn opětovný vstup do Austrálie po dobu tří let, pokud v budoucích žádostech neprokáže, že existují závažné okolnosti.



Bílí koně v českém podnikání

14. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Piráti upozornili na problémy kolem Babiše, Rittiga, Savova či Nováka. Soud posoudí, zda zneužívají bílé koně

Praha 14. ledna 2022 Na základě zákona o evidenci skutečných majitelů musely firmy nejpozději do 1. prosince 2021 uvést, kdo je ve skutečnosti ovládá, a nikoliv pouze formálně vlastní. Dosazování tzv. bílých koní do společností získávajících veřejné peníze je závažný problém, kterému má Piráty prosazovaný zákon zamezit. Řada kontroverzních osob se ovšem dál v registru skutečných majitelů skrývá za zřejmě pouze nastrčené osoby. Například přes 200 společností z koncernu Agrofert a SynBiol uvedlo v registru jinou osobu než Andreje Babiše. Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v této věci podal podnět na příslušný rejstříkový soud. Další podnět popisující osm obdobných případů podal analytik Poslaneckého klubu Pirátů Janusz Konieczny. Zaměřil se na společnosti napsané na lidi bez domova či společnost, kterou dle policie skrytě ovládá stíhaný František Savov v kauze daňových podvodů za 600 milionů Kč. Podnět míří i na podvodnou směnárnu napsanou na ukrajinského dělníka, který je zřejmě opět v postavení bílého koně. 

 18164

Tak znovu: Prosíme, přispějte na provoz Britských listů

21. 12. 2021

čas čtení < 1 minuta

Finanční částka k dispozici Britským listům dosáhla rekordního minima, jak je vidět z přiloženého obrázku.

Snažíme se provozovat deník s minimálními náklady, avšak tři kmenoví autoři (nikoliv šéfredaktor) nemohou žít ze vzduchu a musíme jim hradit aspoň minimální honoráře.

Z částky 14 321 Kč to ale asi nepůjde. Potřebujeme na provoz Britských listů měsíčně cca 60 000 Kč.

Od Nového roku budeme znovu pravidelně vydávat přehled finančního stavu Britských listů, z důležitých důvodů to v druhé polovině roku 2021 nebylo možné.


Prosíme, přispějte.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

 

Jan Čulík
šéfredaktor

gentleMorning

13. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall.

{Videoprezentace Linefall ZDE)

Škola dialektiky v praxi

14. 1. 2022 / Wenzel Lischka

čas čtení 3 minuty

Dialektika (z řeckého dialektiké techné od dialegesthai, rozmlouvat) je filosofický pojem, jenž nabýval během dějin různých významů a je i dnes nejednoznačný (https://cs.wikipedia.org/wiki/Dialektika ).

S vysvětlením dialektiky bývají značné potíže, a je nespornou výhodou naší svobodné společnosti, že si každý občan může vybrat význam, který se mu zlíbí. Musí však počítat, že se tím stane terčem všemožných nenávistných útoků těch, kteří zastávají význam jiný, nebo dokonce i policejní zvůle a moderní inkvizice.

 18051

Export ruského plynu se obrací do Asie

14. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

  • Plynovod spojující Rusko s Čínou znamená, že Moskva posiluje export zemního plynu na východ, což jí může usnadnit další utažení kohoutů pro evropské spotřebitele, upozorňuje Jo Harperová.

Proč jsou Češi (nenásilní) rasisti?

10. 1. 2022

čas čtení 15 minut


Jan Čulík:

V minulých dnech převzala tuším z ČTK celá řada českých médií zprávu, že jakýsi mladík spáchal nějaké trestné činy, nebo nějaký trestný čin na Karlovarsku a v té zprávě ČTK potom ve všech médiích bylo, že to byl cizinec.

No, já jsem si dovolil napsat na Britských listech, vážení televizní diváci, že se to nedělá. Protože v té zprávě není důležité, jaký etnický původ má pachatel nějakého trestného činu, protože to samozřejmě vede k vytváření kolektivní viny, protože si potom čtenáři automaticky dovozují, že všichni cizinci jsou kriminálníci.

Nás nezajímá ani Německo

7. 1. 2022

čas čtení 17 minut



Albín Sybera:

Vážení diváci Britských listů, vítám vás u dnešního rozhovoru. hosta máme Vojtěcha Boháče, šéfredaktora zakladatele serveru Voxpot, který se věnuje zahraniční publicistice a budeme s ním hovořit právě o zahraniční publicistice a o tom, jak je zastoupená nebo nedostatečně zastoupena v českých médiích. Tím bych si dovolil předat slovo svému hostu. Vojtěchu jak to vidíte vy? Myslíte si, že zahraniční publicistika má své místo v českých médiích dostatečně zastoupeno, nebo si myslíte, že převažují domácí témata? Zkrátka, že ten český mediální diskurs, jak bych si třeba dovolil říct já, je velmi introspektivní, zaměřený především právě na domácí scénu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Způsobí vláda Petra Fialy v ČR konečné vítězství populistů?

4. 1. 2022

čas čtení 16 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám hezkého Silvestra, vážení televizní diváci. Vzhledem k tomu, že je konec roku,  tak si myslíme, že jako redaktoři Britských listů bychom se mohli trošku zamyslet nad tím, co se dělo v tom šíleném posledním roce. Doufám, že nejsem příliš kritický. A jaké jsou výhledy na domácí české politické scéně pro nadcházející rok, jestli ho prožijeme ve zdraví. Tak všichni víme, že byly volby začátkem října a nakonec 17. prosince, což není nejdřív, byla ustavena jakási vláda. Co si o tom myslíte? Už se vyskytují takové kritiky pana Fialy, že si vzal podivnou euroskeptickou poradkyni. Pane Kartousi, že s tím nesouhlasíte, asi, že. Vy si myslíte, že to možná bude docela dobrá vláda?

 16935

Tisková zpráva:

Festival Věčná naděje představí dílo tzv. terezínských skladatelů

14. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Pátý ročník unikátního hudebního festivalu Věčná naděje, připomínající především dílo skladatelů tvořících v katastrofálních podmínkách koncentračních táborů, proběhne od 15. února do 3. dubna 2022. Organizátoři oznamují první body festivalového programu. Ten bude zahrnovat nejen koncerty ve výjimečných prostorech, ale také přednášky, besedy a literární čtení.

Bude Fialova vláda ještě horší než vláda Babišova?

31. 12. 2021

čas čtení 13 minut


Jan Čulík:

Přejeme vám všechno nejlepší do nového roku, vážení televizní diváci. Mysleli jsme, že bychom se měli trochu podívat na to, co bude na vnitropolitické scéně České republiky. A k tomu jsme si znovu pozvali pana profesora Jiřího Peheho, ředitele pražské pobočky Newyorské univerzity, známého komentátora.

Pane profesore já vám dost dobře nevím, protože po těch volbách jsme měli takovou docela naději, že vznikne rozumná prozápadní vláda. Jenže máme takové tendence, já doufám, že mě přesvědčíte, že  to, co říkám, ty mé apokalyptické vize jsou chybné, ale dozvěděli jsme se, že pan Fiala jmenoval docela podivnou poradkyni,  šíleně euroskeptickou spolupracovnici Nigela Farage a pana Zahradila, potom se pan Fiala vyjádřil, že se nebude rušit výroba automobilů na benzín a naftu. Pak máme toho pana ministra zdravotnictví Válka, který, přestože se po celé Evropě šíří nová vlna pandemie, tentokráte omikronu, nebude zavádět žádná opatření, protože to by bylo komunistické. A pak se ozval pan Vondra, že by Česká republika měla snad vystoupit z Evropské unie, nebo odejít z pařížské dohody, pokud EU bude trvat na zrušení jaderných elektráren.

Tak já nevím, pane Pehe, čekám na váš optimismus. Protože to mně přijde, že to bude opravdu docela divná vláda. A víte, trošku mě tak mrzí, vždycky bych očekával, že se konečně v Čechách dostanou k moci nějací pragmatici, rozumní lidé, kteří budou dělat rozumné věci. Myslíte si, že jsem příliš velký pesimista?

 17206

Tisková zpráva:

Ministryně Hubáčková navštívila obce dotčené činností hnědouhelného dolu Turów

14. 1. 2022

čas čtení 2 minuty

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková navštívila obce dotčené činností hnědouhelného dolu Turów. Návštěvu začala v osadě Uhelná, která je těžbou v hnědouhelném dole nejvíce postižena, setkala se starosty dotčených obcí, se zástupci Libereckého kraje a neziskovými organizacemi. Ministryně se starosty probrala dosavadní průběh vyjednávání s polskou stranou a také reálné potřeby a požadavky místních.

 18186

Polský ministr zahraničí: Evropa čelí největší hrozbě války za posledních třicet let

13. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Rusko tvrdí, že rozhovory s NATO o Ukrajině se dostaly do slepé uličky

Mise OBSE varuje, že "na kontinentu může vzniknout krize", protože podle polského ministra zahraničí hrozí Evropě největší riziko války za posledních 30 let


Rusko uvedlo, že rozhovory s NATO o Ukrajině se dostaly do slepé uličky, a pohrozilo, že pokud nebudou splněny jeho požadavky, přijme blíže nespecifikovaná "nezbytná opatření".

Polský ministr zahraničí Zbigniew Rau varoval, že Evropa čelí největšímu riziku války za posledních 30 let. Vysocí představitelé Ruska mezitím vydali sérii nelichotivých prohlášení.

30161

Řešení americko-ruské konfrontace existuje, něco jiného je ale politická vůle na obou stranách

13. 1. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Zdá se, že se obě strany sporu, tedy NATO v čele se Spojenými státy a Rusko, zasekly v zákopové válce, neboť ani jedna nechce přijít s žádným ústupkem. Zatímco je nabíledni, že požadavek Kremlu na demilitarizaci členských zemí Paktu přijatých po roce 1997 je absurdní, totéž si můžeme myslet o neústupnosti Washingtonu a NATO v otázce jeho dalšího (ne)rozšiřování. Čeho vlastně chceme dosáhnout, když budeme tvrdošíjně setrvávat na nekonečné expanzi anachronického vojenského paktu? Moskva chce tentokrát písemné záruky o nerozšiřování Severoatlantické aliance na východ, zatímco západní společenství chce Putinově vládě zabránit v invazi na východ Ukrajiny. Otázkou zůstává: Chceme vyvolat konfrontaci s jaderným Ruskem, anebo se ukážeme jako moudřejší a přijdeme s iniciativou, jež povede k žádanému geopolitickému kompromisu?

 18206

Tým, který stojí za filmem " Don’t Look Up", vyzývá k akci na ochranu klimatu

13. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Film "Don't Look Up" je hollywoodskou raritou hned v několika ohledech. Je to významný film o změně klimatu. Podle Netflixu nasbíral za jediný týden rekordní počet zhlédnutých hodin. Také rozpoutal záplavu horkých reakcí a - což je možná poprvé - pošťuchování mezi recenzenty, kterým se film nelíbil, a vědci, kterým se líbil.

Uvidíme, zda film splní hlavní cíl režiséra Adama McKaye, který chce, aby byl se stal "kopancem do kalhot", který by podnítil naléhavé kroky v oblasti změny klimatu, píše v New York Times Cara Buckley.

30689

Koronavirus: Británie už druhý den zaznamenala skoro 400 úmrtí na covid. Německý kancléř požaduje povinné očkování

13. 1. 2022

čas čtení 4 minuty


 Ve středu 12. ledna 2022 zaznamenala Česká republika  11 452  denních nákaz.  Hospitalizováno je 2046 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 722 lidí, to je denní nárůst o 43 osob.   ZDE   


- Chudé země byly nuceny odmítnout více než 100 milionů vakcín, které dostaly v rámci systému Covax,  protože měly velmi krátkou životnost a chudé země je neměly kde skladovat kvůli nedostatku ledniček. 681 milionů vakcín v 90 chudých zemích je dosud nepoužito.

- Británie ve čtvrtek zaznamenala 109 133 denních nákaz a 335 dennich úmrtí.
 

30537

Guantánamo je nesmazatelnou skvrnou Ameriky. Biden ho musí jednou provždy zavřít

13. 1. 2022

čas čtení 5 minut

Na nedávné demonstraci před Bílým domem, která požadovala uzavření americké vojenské věznice na námořní základně Guantánamo, se jeden teenager obrátil na svého kolegu s dotazem, o co jde. Sdělil mu, že o věznici nikdy neslyšel.

"Nejde jen o uzavření Guantánama. Jde také o vyvození odpovědnosti za porušování práv, k němuž v jeho rámci dochází."

Od otevření Guantánama uplynulo 20 let a čtyři prezidentské administrativy, ale pro ty, kteří se narodili později, zní jeho děsivé příběhy spíše jako zápletka fiktivního hororu. Je to ostudné dědictví, které prostě nemůžeme předat dalším generacím, píše zvláštní zpravodajka OSN pro mimosoudní, sumární a svévolné popravy Agnes Callamard.

30836

Monitor Jana Paula: Ticho v galerii Čejka

13. 1. 2022 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Kampus Hybernská 4 v Praze 1 je multikulturním centrem, podle provozovatelů místem pro setkávání umění a vědy s veřejností. To zní přitažlivě, však se za účelem tohoto projektu spojilo město Praha s Karlovou universitou, čímž celý podnik získal punc serióznosti. Kromě přednášek, panelů, diskusí, a koncertů jsou zde k vidění i výstavy současného umění ve čtyřech výstavních prostorách, přičemž galerie Čejka se od ostatních zde situovaných prostorných galerií odlišuje nejen komorním charakterem, ale i výstavní koncepcí.

 16388

S nefunkční demokracií klimatickou krizi nevyřešíme

13. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

Před rokem Mitch McConnell a Kevin McCarthy prchali o život, když násilnický dav zaplavil americký Kapitol. Dva nejmocnější republikáni na Kapitolu se konečně postavili Donaldu Trumpovi. Vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů McCarthy ve vyhroceném telefonátu bezvýsledně prosil prezidenta, aby dav odvolal. Šéf senátní většiny v Senátu McConnell později označil výtržníky za "teroristy" a prohlásil, že Trump je za násilnosti "morálně odpovědný".

McConnell a McCarthy nakonec bezostyšně upřednostnili stranu před zemí a ambice před povinností. Vědci již léta tvrdí, že lidstvo čelí klimatické nouzi a že pouze rychlá a dalekosáhlá opatření mohou zachovat planetu vhodnou k životu. V den prvního výročí útoku z 6. ledna je jasné, že Spojené státy rovněž čelí naléhavé situaci na poli demokracie. Pouze rychlá a dalekosáhlá opatření mohou zachovat funkční vládu, píše v Guardianu Mark Hertsgaard.

 17542

Spojené království směřuje k autoritářství: stačí se podívat na tento příklad

13. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Konečně se probouzíme, když vidíme, že návrh zákona o policii, kriminalitě, trestech a soudech obsahuje překvapivě represivní opatření, která mají kriminalizovat účinný protest. Konečně se o tom začalo psát v médiích, i když stále příliš málo. Labouristé konečně pocítili horko a možná budou nuceni přestat vycházet vstříc Daily Mailu a příští týden ve Sněmovně lordů hlasovat proti brutálním pozměňovacím návrhům vlády, píše George Monbiot.

Anglického prince Andrewa čeká soud poté, co soudce odmítl zamítnout žalobu Virginie Giuffreové

13. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Anglická královská rodina velmi rychle zbavila Andrewa veškerých vojenských a královských hodností. Velmi efektivní krok k omezení poškození její pověsti, konstatuje novinář Paul Mason - na rozdíl od Borise Johnsona.



Anglický princ Andrew bude zřejmě muset  vypovídat ve významném soudním procesu v USA  poté, co newyorský soudce odmítl zamítnout občanskoprávní žalobu týkající se obvinění, že Andrew znásilnil Virginii Giuffreovou, když jí bylo sedmnáct let.

Na této široce medializované fotografii drží princ Andrew v roce 2001 sedmnáctiletou Virginii - za souhlasné přítomnosti Ghislaine Maxwellové, v jejím bytě - rukou na holém břiše kolem pasu. Princ Andrew tvrdí, že se s Guiffreovou nikdy nesetkal a "vůbec ji nezná".




 
Právní experti uvedli, že Andrew, vévoda z Yorku už nemá "žádné dobré možnosti" poté, co se mu nepodařilo dosáhnout zamítnutí žaloby Giuffreové. Soudce federálního soudu na Manhattanu Lewis Kaplan jeho návrh "ve všech ohledech" zamítl.

 16578

Nechápu. Proč tolik českých "levičáků" dnes hájí ultrapravicové diktátory?

13. 1. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 10 minut


Absolutně nejsem stoupencem honů na čarodějnice a myslím si, že když Akademie věd ČR pronásleduje nyní Marka Hrubce, který publikoval skutečně doprdelistický článek v čínském listě China Daily (paradoxně je pod tím článkem napsáno, je to jakýsi pozůstatek pluralitní západní praxe, která v současnosti v Číně už prostě neexistuje, že "článek nutně nevyjadřuje mínění redakce"), Akademie věd ČR se chová přesně tak jako čínský autoritářský režim, který kritizuje.

Blokovat vědeckou práci Marka Hrubce je zjevně šílené, avšak kritizovat jeho obdivný článek o současném čínském režimu je naprosto na místě.

Dušan Krátký z Brna organizuje petici na podporu Marka Hrubce. 

Píše o tom toto:

 16478

Nadstranická koalice vyzývá prezidenta Bidena, aby odolal výzvám k vojenské akci proti Rusku

13. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

Koalice konzervativních i progresivních zahraničněpolitických organizací doručila Bílému domu dopis, v němž prezidenta žádá, aby při jednáních mezi USA a Ruskem a na schůzkách NATO prosazoval širokou diplomatickou cestu s Rusy.

V dopise, který podepsal Quincy Institute for Responsible Statecraft, Bílý dům žádá, aby usiloval o naplnění Minských dohod, které by "demilitarizovaly východní oblast Donbasu na Ukrajině a zaručily regionu smysluplnou politickou autonomii při zachování ukrajinské suverenity nad oblastí a jejími hranicemi".

 18186

Dva klíčové návrhy pro rozhovory s Ruskem

13. 1. 2022

čas čtení 8 minut

Rozhovory mezi Spojenými státy a Ruskem, které byly zahájeny v pondělí, jsou nejdůležitější za celou generaci, pokud jde o zájmy USA a celosvětový mír. Jejich výsledek bude mít důsledky, které sahají daleko za hranice Evropy a zahrnují i čínské akce na Dálném východě a možnost mezinárodní spolupráce v boji proti změně klimatu.

Zdá se však, že většina Bidenovy administrativy je takto nevnímá. Navzdory určitým pozitivním náznakům nového myšlení se zdá, že dominantní snahou většiny amerických představitelů je v podstatě pokračovat ve stávající americké politice nakopávání plechovky americko-ruských vztahů; to znamená snažit se vyhnout novým střetům, ale nesnažit se dosáhnout žádných konkrétních dohod nebo vyřešit některou z klíčových otázek, které jsou ve hře, píše Anatol Lieven na webu Responsible Statecraft.

Čína staví největší bateriové úložiště na světě, a to bez lithia

13. 1. 2022

čas čtení 6 minut

Redox flow baterie o výkonu 800 MWh má tlumit špičky zátěže, překlenout snížení kapacit a zajistit vytápění sídliště

Čína plánuje letos připojit svůj největší bateriový úložný systém k síti. Má sestávat z deseti jednotek po 20 megawattech (MW) a celkové skladovací kapacitě 800 megawatthodin (MWh). Celkově bude systém schopen poskytnout maximální výkon 200 MW po dobu až čtyř hodin. První polovina kapacity by měla být k dispozici ještě v roce 2021, druhá v průběhu nadcházejícího roku.

Novaku Djokovičovi hrozí pokuta nebo vězení za to, že ignoroval karanténu, i když byl pozitivní na covid

13. 1. 2022

čas čtení 1 minuta

 
Novak Djokovič by mohl v Srbsku čelit pokutě nebo dokonce vězení poté, co se přiznal, že minulý měsíc nedodržoval karanténní opatření, i když byl nakažen covidem, uvedli právníci. Srbská premiérka  varovala, že Djokovićovo  chování se jeví jako "jasné porušení" pravidel.

Čtyřiatřicetiletý tenista narozený v Bělehradě usiluje o rekordní 21. grandslamové vítězství na Australian Open, kterážto soutěž začíná v pondělí, ale australská vláda, které se nelíbí jeho zdravotní výjimka z očkování, by ho mohla ještě deportovat.



sacredShelter

12. 1. 2022 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den. Ze série Linefall.

{Videoprezentace Linefall ZDE)

 16578

Pan Farský a jeho sny

11. 1. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jan Farský, asi největší bojovník proti nelidským exekucím mezi zákonodárci minulé i současné Sněmovny, fakticky odchází z politiky na stáž do USA, kde se bude věnovat studiu amerického federalismu jako poučení pro Evropskou unii.

 18237

Během pěti minut ve vzduchu ztrácí koronavirus většinu své schopnosti nakazit člověka

11. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Jenže studie dosud nebyla provedena pro omikron

Zjištění zdůrazňují význam přenosu viru Covid na krátkou vzdálenost
 
Nejúčinnějšími prostředky prevence infekce jsou pravděpodobně distancování a nošení roušky


Koronavirus ztrácí 90 % své schopnosti infikovat nás do dvaceti minut od okamžiku, kdy se dostane do vzduchu, naznačuje testování toho, jak virus přežívá ve vydechovaném vzduchu. Přitom většinu té schopnosti ztrácí v prvních pěti minutách. Testy ale nebyly provedeny pro omikron.

Tato zjištění znovu zdůrazňují význam přenosu Covidu na krátkou vzdálenost, přičemž nejúčinnějším prostředkem prevence infekce je pravděpodobně fyzický odstup a nošení roušky. Větrání, i když je stále užitečné, má pravděpodobně menší vliv.

 16637

Není bohužel vůbec zaručeno, že se koronavirus promění v neškodnou nákazu

12. 1. 2022

čas čtení 5 minut

 Odborníci varují, že virová evoluce není jednosměrná a že pokles virulence nelze považovat za samozřejmost.

V posledních týdnech mnozí často opakují tuto nepřesvědčivou mantru: "Varianty se budou vyvíjet tak, aby byly mírnější" a "Covid se stane endemickým". Odborníci však varují, že ani jedna z těchto věcí není samozřejmostí.

Ti, kteří tvrdí, že viry se časem stávají méně smrtícími, často uvádějí příklad chřipky. Oba chřipkové viry, které vyvolaly pandemii španělské chřipky v roce 1918 a prasečí chřipky v roce 2009, se nakonec pozměnily a staly se méně nebezpečnými. Předpokládá se však, že virus z roku 1918 se stal nejprve smrtelnějším, než se stal mírnějším. A jiné viry, například ebola, se postupem času staly nebezpečnějšími.

 16447

Koronavirus: Francie zaznamenala 368 149 denních nákaz

12. 1. 2022

čas čtení 3 minuty

 


 V úterý 11. ledna 2022 zaznamenala Česká republika 12 366  denních nákaz, od předchozího dne je to nárůst o 5030 nákaz.  Hospitalizováno je 2216 osob. Celkem zemřelo v ČR 36 722 lidí, to je denní nárůst o 39 osob.   ZDE 

Opakování posilovacích vakcinačních dávek není proti nově vznikajícím variantám použitelná strategiem, varuje Světová zdravotnická organizace. Požaduje vytvoření nových vakcín, které by měly nejen bránit vážnému onemocnění, ale také lépe chránit lidi před nákazou. Po světě se nyní pracuje na 331 nových vakcínách. Zdravotní úřad OSN jich zatím schválil osm. Z nových důkazů vyplývá, že omikron je nejen daleko nakažlivější než předchozí varianty, ale také se lépe dokáže vyhýbat ochraně od vakcín. Ředitel firmy Pfizer Albert Bourla informoval, že nová verze vakcíny proti omikronu bude k dispozici v březnu. ZDE  

 18029

Šéf NATO Stoltenberg varuje po ukončení rozhovorů s Ruskem o Ukrajině před "reálným rizikem konfliktu"

12. 1. 2022

čas čtení 6 minut

 

Moskva tvrdí, že vztahy s aliancí jsou na "kriticky nízké úrovni" a nemají "vůbec žádnou pozitivní agendu"

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že existuje "reálné riziko nového ozbrojeného konfliktu v Evropě" poté, co rozhovory mezi členy aliance a Ruskem skončily bez jakýchkoli známek pokroku pro řešení krize na Ukrajině.

Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško po čtyřhodinových rozhovorech znovu pohrozil, že Moskva  podnikne vojenské kroky, pokud politická opatření nebudou stačit k "neutralizaci hrozeb", kterým podle jeho slov Rusko čelí. Jeho výroky zazněly jen několik dní poté, co jeho kolega, ruský diplomat Sergej Rjabkov, ujistil novináře, že Rusko nemá v úmyslu napadnout Ukrajinu.

V Británii se šíří zuřivost nad dalším Johnsonovým mejdanem během lockdownu

11. 1. 2022

čas čtení 3 minuty




(Pozn. red. BYOB na dveřích Downing Street znamená "Bring Your Own Booze!" neboli "Přineste si vlastní chlast!")


James O'Brien, známý rozhlasový moderátor: Mezi prominentními konzervativci v Dolní sněmovně zůstávají vlastně už jen Jeremy Hunt [bývalý ministr zdravotnictví] a [bývalá premiérka Theresa Mayová nepošpinění morálně zkorumpovanou vládou Borise Johnsona. To jsou tedy časy, v nichž žijeme!
Dne 20. května 2020, v době, kdy byl v Británii přísný koronavirový lockdown, pozval tajemník Borise Johnsona  Martin Reynolds na mejdan v zahradě Downing Street stovku tamějších úředníků. "Přineste si vlastní chlast," (booze) napsal jim emailem. Jeden z této stovky příjemců nyní tento email prozradil médiím. Vyvolalo to obrovskou zuřivost veřejnosti, protože už je to asi osmý mejdan, který Johnson a jeho pracovníci uspořádali v Downing Street během lockdownu.

Zuřivost Britů se projevuje nejen na Twitteru, ale i v dosud normálně uměřených sdělovacích prostředcích.

 16510

Bude Boris Johnson konečně donucen k rezignaci?

12. 1. 2022

čas čtení 2 minuty


Boris Johnson se ve středu v poledne v Dolní sněmovně omluvil za účast na mejdanu v zahradě Downing Street dne 20. května 2020, uprostřed přísného lockdownu, kdy se Britové směli setkávat jen s jedinou osobou, a to venku. Mejdan se konal na základě emailové výzvy "přineste si vlastní chlast", kterou sto lidem rozeslal Johnsonův tajemník.  

Johnson v parlamentě ve středu tvrdil, že mejdan na zahradě Downing Street "vlastně neporušoval předpisy", ale že si měl  OSOBNĚ PRÝ uvědomit, jak věc bude vypadat na veřejnosti. Mejdan, kde se pilo víno a hodovalo se u prostřených stolů, Johnson považoval za "pracovní schůzku".

Johnson přiznal, že se mejdanu dne 20. května 2020 "účastnil asi půl hodiny", než se vrátil zpět "ke své práci".

Potíž je, že tímto přiznáním Johnson poskytl důkazy, že porušil tehdy platný zákon zakazující shromáždění. Druhá potíž je, že dosud Johnson v parlamentě tvrdil, že se žádné mejdany v Downing Street nekonaly a on se žádných neúčastnil. Lhaní poslancům v parlamentě je v Británii přečin, za nějž ministr či premiér musí rezignovat.

Djoković: Zmatek, nejasnosti a výmluvy

12. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Novak Djokovič obviňuje svého pracovníka z "chyby" v dokumentaci žádosti o australské vízum  a přiznává, že se po pozitivním výsledku Covidu neizoloval


Djokovič se ve svém prohlášení na Instagramu ale nevyjádřil ke zprávám v médiích, které poukazují na pochybnosti ohledně pozitivního výsledku jeho PCR testu z 16. prosince.
 

 

Novak Djokovič obvinil svého pracovníka  z "administrativní chyby". V žádosti o vízum "jeho pracovník" prý napsal, že Djoković čtrnáct dní před odletem do Austrálie nikam necestoval, což byla "věcná chyba". Djoković také přiznal, že  po pozitivním testu na covid nešel do karantény.





 17282

Rusko-USA o Evropě: První jednání, slepá kolej

11. 1. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Na tiskové konferenci náměstka ministra zahraničí Ruské federace Sergeje Rjabkova položila v pondělí klíčovou otázku Jelena Černěnková z Kommersantu: Je Rusko spokojeno s nabídnutým dialogem o strategické stabilitě, i když neuspělo s požadavkem ohledně právně závazných strategických záruk?

Hospodaření OSBL za květen 2021

8. 6. 2021

čas čtení 1 minuta

V květnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 53 422.16 výdaje byly  jako obvykle 61 731.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže směřujeme k nule. Zůstatek ke konci května byl 84 819.22  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci květnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů | Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
52412