Klimatická jednání OSN v Polsku začala výzvou k "neprodlené" akci

3. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Zástupci takřka 200 států v neděli zahájili klimatická jednání v Polsku. Na základě vážných environmentálních varování zaznělo varování před "neprodlenými" hrozbami představovanými změnou klimatu.


Klimatický summit COP24 v Katowicích má přimět státy ke shodě ohledně plnění slibů učiněných v Pařížské dohodě z roku 2015, jež měla omezit nárůst průměrných globálních teplot tak, aby se zabránilo nekontrolovanému oteplování.

Svět už je přímým svědkem dopadů změny klimatu: Série smrtících požárů, veder a hurikánů, jejichž destruktivitu zvyšují oteplující se a stoupající oceány.

Předsedové předchozích summitů nezvykle vydali společné prohlášení, v němž vyzvali k "rozhodující akci... k vyrovnání se s těmito urgentními hrozbami".

"Dopady změny klimatu je stále těžší ignorovat," uvádí prohlášení. "Požadujeme hlubokou transformaci ekonomik a společností."

Ovšem jednající strany rozhovorů, které v neděli nabraly tři hodiny zpoždění, čelí těžkým politickým překážkám.

A ještě se neusadil prach na rozhodnutí Donalda Trumpa odstoupit od Pařížské dohody.

Lídři G20 se v sobotu shodli na závěrečném komuniké summitu v Buenos Aires, v němž uvedli, že Pařížská dohoda je "nezvratná".

Současně také uvádí, že USA "opakují své rozhodnutí odstoupit".

I případný slušný pokrok v Katowicích týkající se cílů odsouhlasených v Paříži nemusí stačit k tomu, aby zabránil nekontrolovanému globálnímu oteplování, uvádí se v sérii klimatických zpráv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7421

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2018