Koncentrační tábory na řeckých ostrovech

10. 11. 2017

čas čtení 2 minuty


Na řeckých ostrovech v Egejském moři sílí zuřivost místních obyvatel s aténskou vládou. Starosta ostrova Lesbos obvinil politiky v Aténách, že dovolili, aby se ostrov stal jedním obřím koncentračním táborem.

Místní činitelé na ostrově Lesbos bojkotují oslavy v rámci 105. výročí osvobození ostrova Lesbos od nadvlády osmanského Turecka. Dali levicové koalici v Aténách ultimátum: Buď podniknou okamžité akce na uvolnění ostrova od uprchlíkůl, anebo dojde k masovým protestům místního obyvatelstva.



"Jsme absolutně proti politické strategii, která proměňuje Lesbos a další pohraniční oblasti v koncentrační tábory, kde je popírána veškerá lidská důstojnost," řekl Spyros Galinos, starosta ostrova. "Vláda nesplnila svůj příslib, že uprchlický problém efektivně vyřeší a dovolí lidem, aby se přestěhovali dál."

V hlavním uprchlickém táboře na ostrově Lesbos je zadržováno téměř 6000 lidí. Tábor byl původně založen jako provizorní zařízení pro ne více než 2000 osob.

Poté, co za posledního čtvrt roku se počet příchozích uprchlíků zvýšil čtyřnásobně, řecký ministr pro imigraci Ioannis Mouzalas uvedl, že vláda uvažuje o pronájmu hotelů a o vyslání hotelových lodí, v nichž by měli být uprchlíci ubytování během zimních měsíců.

Podle dohody mezi EU a Tureckem, jejímž cílem bylo zastavit v březnu 2016 proud uprchlíků, mají uprchlíci, kteří se dostali na řecké ostrovy, zakázáno cestovat do řeckého vnitrozemí, dokud nebudou zpracovány jejich žádosti o azyl.

V důsledku toho uvízlo na ostrovech  Lesbos, Chios, Kos, Samos a  Leros nedaleko tureckého pobřeží téměř 15 000 žen, mužů a dětí. Na ostrovech Lesbos a Samos žije téměř 8300 uprchlíků v táboře pro 3000 osob.

Mezinárodní organizace pro migraci zaznamenala, že počet uprchlíků, který v srpnu dosahoval 3665 osob, se zvýšil v září na 4604.  "Po pádu Mosulu došlo k podstatnému nárůstu - a 98 procent příchozích jsou žadatelé o azyl. Každá změna ve válečné zóně okamžitě má dopad na proudy migrace."

Zadržování uprchlíků na ostrovech je terčem ostré kritiky od lidskoprávních organizací. 18 organizací poslalo dopis premiéru Alexisi Tsiprasovi, že děsivé podmínky, v nichž uprchlíci žijí, ohrožují životy.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
13181

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2017