Aktivní participanti izraelské genocidy ji stěží sami ukončí

29. 8. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Nesmírně mne popuzuje donekonečna poslouchat tirády o úporných amerických snahách ukončit izraelské genocidní řádění v Gaze. Bez kruciální americké vojenské, finanční a diplomatické podpory by Izrael - ignoruje vůli drtivé většiny světové komunity - nemohl decimovat Pásmo, aniž by na něj byly uvaleny drakonické sankce. A Tel Aviv si je této skutečnosti moc dobře vědom. Nenechme se ale mýlit - Kamala Harrisová, jež má šanci vystřídat Joe Bidena v Bílém domě, navzdory ostřejší rétorice na adresu izraelských předáků, má už dávno ruce ušpiněné od hektolitrů palestinské krve, a nadto od ní nelze očekávat změnu trestuhodného amerického postoje vůči darebácké Netanjahuově vládě.

Veškeré liberální naděje obestírající přední představitelku americké administrativy mající šanci alespoň prozatím zvrátit neblahý marš k pravicové diktatuře v USA zhatil její projev na sjezdu Demokratické strany, kde neopomněla oprášit vulgární mantru všech apologetů izraelského apartheidu a genocidního počínaní, tedy mýtické právo Izraele na obranu. Harrisová zároveň nehorázně lže, když tvrdí, že její vláda do úmoru pracuje na uzavření příměří v Pásmu Gazy, zatímco Bílý dům posílá Tel Avivu stovky leteckých zásilek zbraní vzduchem i po moři. Plačky americké viceprezidentky nad monumentálním utrpením Gazanů vnímám jako nesmírně cynické PR gesto ve snaze ulovit patrně už navždy ztracené voličské hlasy arabské menšiny a mladých Američanů.

Bidenův kabinet počínaje loňským říjnem zaslal Izraeli více než 50 tisíc tun zbraní a vojenského materiálu, které jsou podle vyjádření izraelského ministerstva obrany nezbytné pro udržení operačních schopností izraelské armády (IDF) v Pásmu. Tel Aviv od téže doby od svých amerických sponzorů přímo obdržel (anebo získal příslib pro následující léta) zbraně, munici a vojenskou techniku za desítky miliard dolarů. Izrael je od svého založení největším kumulativním příjemcem zahraniční pomoci USA, který obdržel přibližně 310 miliard dolarů (po zohlednění inflace) v celkové ekonomické a vojenské pomoci. Zkrátka a dobře: pouze notně indoktrinovaní jedinci a nesoudní a žalostně neinformovaní lidé se mohou domnívat, že primární facilitátor izraelské okupace, apartheidu a nyní genocidy může působit jako nestranný arbitr stávajících jednání.

Mnozí z nás si jistě vzpomínají na “mírový proces” započatý v 90. letech minulého století v režii Clintonovy vlády; proces, jehož cílem bylo ukončení tzv. Izraelsko-palestinského konfliktu (zdráhám se používat tento terminus technicus, neboť ani v nejmenším neodpovídá asymetrickému rozložení sil mezi Izraelci a Palestinci). Podle palestinsko-amerického novináře Ramiho Khouriho jsou nynější fiktivní diplomatické rozhovory o ukončení konfliktu v Gaze ekvivalentem onoho cinknutého mírového procesu uplynulých 40 let.

Ve skutečnosti ti, kdo dovedou rozehnat dezinformační mlhu obestírající skutečnou americkou roli v izraelské decimaci Gazy, nemají sebemenší pochybnosti o tom, že Američany vedená “mírová jednání” o Gaze jsou nástrojem pro udržení izraelské genocidní války. Nejnovější návrh „příměří“, který zveřejnil americký ministr zahraničí Antony Blinken, v podstatě podporuje pokračování izraelské okupace Gazy bez trvalého zastavení války. Ale i tento návrh představoval pro izraelského premiéra Netanjahua zřejmě příliš velký ústupek. Mezitím americké ministerstvo zahraničí oznámilo prodej dalších amerických zbraní Izraeli v hodnotě 20 miliard dolarů.

Nezbývá nic jiného, než toto ohavné jednání aktivního participanta izraelské genocidy se sídlem v Bílém domě jaksepatří demaskovat, což je vzhledem k neutuchající proizraelské propagandistické mašinérii a neopomenutelným rizikům stojícím před obhájci palestinské kauzy nemalý úkol.

 

0
Vytisknout
1990

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2024