Výbuch ve společnosti BASF Ludwigshafen: 18 lidí utrpělo lehká zranění

31. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
V pondělí odpoledne došlo v chemické továrně společnosti BASF v Ludwigshafenu k explozi, která měla za následek požár, jenž vedl k lehkým zraněním 18 osob, včetně zaměstnanců a hasičů.

Mluvčí policejního ředitelství v Rheinpfalz ohlásil hlasitou ránu, následovalo několik telefonátů od znepokojených obyvatel.

Z areálu společnosti BASF byl pozorován mohutný oblak kouře, viditelný z dálky, včetně Mannheimu. Svědci uvedli, že požár vypukl z mostu Kurta Schumachera mezi Mannheimem a Ludwigshafenem. Hasičům BASF se podařilo požár uhasit do 13 hodin. Uvnitř i vně zařízení byla nasazena vozidla pro monitorování životního prostředí, která hodnotila kvalitu ovzduší.

K explozi došlo kolem poledne v jižní části továrny a zažehla požár. Společnost BASF v současné době vyšetřuje příčinu exploze.

Podle společnosti bylo lehce zraněno 18 lidí, z toho sedm hasičů. Původně společnost BASF hlásila 14 postižených zaměstnanců. Zranění byli preventivně převezeni do zdravotnického zařízení továrny, někteří byli propuštěni do odpoledne. Žádný z nich nevyžadoval hospitalizaci.

Zaměstnanec společnosti BASF vylíčil tuto zkušenost a uvedl, že se nejprve otřásla okna v nedaleké budově, což jej a kolegy přimělo přesunout se do bezpečné oblasti. Zaměstnanci byli údajně incidentem šokováni.

Společnost BASF hlásila mírně zvýšené hladiny uhlovodíků v továrně a v přilehlých oblastech Friesenheimu. Společnost BASF a město Ludwigshafen však ujistily, že veřejnosti nehrozí žádné nebezpečí. Dřívější bezpečnostní varování vydané městem a hasičským sborem bylo následně odvoláno a potvrdilo, že nehrozí žádné veřejné nebezpečí.

Po požáru se uvolnily spaliny, které způsobily potenciální obtěžování zápachem a problémy s viditelností ve čtvrtích Friesenheim, Oppau a Edigheim. Obyvatelům bylo doporučeno, aby nechávali okna a dveře zavřené.

Zdroj v němčině: ZDE

0
Vytisknout
972

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2024