Maďarsku navrhli, ať vystoupí z EU a NATO, aby mohlo uzavřít spojenectví s Ruskem

31. 7. 2024

čas čtení 2 minuty
Maďarsko musí zvážit možnost odchodu z Evropské unie a NATO a vytvoření samostatné aliance s Ruskem, řekl náměstek polského ministra zahraničí Teofil Bartoszewski.

"Opravdu nechápu, proč Maďarsko chce zůstat členem organizací, které tolik nemá rádo a které s ním údajně tak špatně zacházejí. Proč (maďarský premiér Viktor Orbán) nevytvoří alianci s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem a některými autoritářskými státy tohoto typu?", řekl Barotoszewski.

Diplomat připomněl, že Polsko na rozdíl od Maďarska "neobchoduje s Ruskem" a kvůli Orbánově politice je jeho země již "na okraji mezinárodního společenství".

Takovou reakci polského diplomata vyvolala Orbánova slova, že politika EU a Západu vůči Moskvě je "iracionální", protože Rusko je "logická, klidná a předvídatelná" země, která je navzdory svým rozsáhlým územím dobře řízena. "Popis Ruska jako neostalinského autokracie neodpovídá realitě," zdůraznil maďarský premiér.

Předtím Orbán opakovaně kritizoval Západ za jeho postoj k válce na Ukrajině. Na začátku července, kdy Maďarsko převzalo na šest měsíců předsednictví v Radě EU, Orbán vyhlásil "mírovou misi" a postupně navštívil Kyjev, Moskvu, Peking a Washington.

Orbán vyzval prezidenty Ukrajiny a Ruska, Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina, aby uzavřeli příměří a urychlili tak zahájení mírových rozhovorů. Maďarský premiér také trval na tom, že vedení EU musí obnovit diplomatické vztahy s Ruskem, aby bylo dosaženo míru na Ukrajině, a přijít s vlastní mírovou misí, aniž by čekalo na Spojené státy.

Lídři EU na oplátku kritizovali Orbánovu návštěvu Ruska a jeho setkání s Putinem. Předseda Evropské rady Charles Michel zdůraznil, že Budapešť nemá mandát k tomu, aby jménem sdružení kontaktovala Moskvu. Poslanci poté požadovali, aby bylo Maďarsko zbaveno hlasovacího práva v EU, protože "již způsobilo značné škody tím, že využívalo a zneužívalo funkci předsedy Rady [EU]".

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1141

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2024