Rosstat zaznamenal prudké zpomalení růstu ruského průmyslu

26. 7. 2024

čas čtení 1 minuta
Zdá se, že ruská vojenská ekonomika, napumpovaná miliardami dolarů výdajů na státní obranu, je vyčerpaná.

V červnu se tempo růstu průmyslové výroby v zemi zpomalilo téměř trojnásobně a stalo se nejnižším za posledních 15 měsíců, uvedl ve středu Rosstat.

Za měsíc průmysl meziročně přidal pouze 1,9 % (po květnovém růstu o 5,3 %) a meziměsíčně začal klesat vůbec: Ve srovnání s květnem produkce v Rusku klesla o 1,5 %, což představuje rekord od ledna 2023.

Výroba v obranných továrnách, které chrlí bomby a tanky na tři směny, stále roste dvouciferným tempem, přičemž produkce "hotových kovových výrobků" (kategorie, která zahrnuje zbraně a munici) v červnu oproti loňskému roku vzrostla o 30,5 %.

Ve zpracovatelském průmyslu jako celku však tempo růstu zpomalilo o polovinu – z květnových 9,1 % na červnových 4,6 %. Po ukrajinských úderech na největší rafinerie klesla produkce ropných produktů o 4,4 % a motorové nafty o 8,1 %. Po propadu vývozu kovů se produkce v hutnictví snížila o 1,2 %. Současně začala klesat výroba tuzemských oděvů a obuvi, které by měly nahradit zahraniční značky, jež opustily Rusko (o 2,8 %, respektive 9,9 %).

V sektoru surovin zaznamenal Rosstat nejsilnější pokles od března 2023: Těžba klesla o 3,1 % a ve srovnání s květnem (- 0,3 %) se tempo poklesu zrychlilo desetkrát. Produkce uhlí se snížila o 3 % poté, co "spřátelené" Indie, Čína a Turecko prudce snížily své nákupy. Produkce "ostatních nerostů" se propadla téměř o 20 %. Údaje o ropě a plynu, hlavním vývozním artiklu ekonomiky, jsou v ruských statistikách utajovány.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
785

Diskuse

Obsah vydání | 26. 7. 2024